Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 45

• 27 558
  • 803
  •   2
Отговори
# 615
  • Варна
Бъди сигурен, че ако купиш калъф за 160 см матрак, ще стане и за 164 см такъв. Плат е все пак... Но 160 е по-универсално от към смяна на матрак след време... ще има повече избор и повече намаления за този размер.

# 616
  • София
Здравете.Виждам,че тук сте "врели и кипели" и доста с голям опит в даването под наем на апартаменти.Моля за помощ защото съм меко казано объркана какъв наем да искам на тристаен апартамент ,обзаведен предимно с мебели от Виденов.В района е между Редута и Слатина в София.Състои се от хол,две спални бокс с трапезария.Панел,на 1етаж,чист и спретнат.В сата imot.bg и Ало.бг разликата е огромна.90кв.м е .От първият сайт оставам с впечатление,че спокойно мога да му искам 750евро и като прегледам Ало.бг не мога да му взема и 650евро.Моля за малко помощ!

# 617
Никони, зависи от това ще има ли кандидати. В момента на 750-800 евро потребителки с чисто нови двустайни и тристайни жилища в луксозни чисто нови комплекси отдават. Мислите ли,че ще има търсене за вашия панел,макар и с една кухня отгоре? Как си представяте профила на наемателите,като за семейство с деца ли е обзаведен или с детска стая? Това е важно,защото семейство по-трудно ще отдели по-висока сума за наем,а и често си има или купува жилище,докато за съквартиранти,които ползват общо хол и кухня по 750 лв за всеки не би било чак толкова непосилно.
В споменатите райони виждам 1 обява за 830 евро на чисто ново жилище 95 кв.м.,което се отдава поне от 1 месец от собственик (на 11.10 е свалена цената с 30 евро). Други 7-8 обяви на агенции от типа Калиста са клонинги на тази обява с подменени снимки. Заради това се вдига и средната цена в района.

Има и една обява от частно лице на по-старо жилище,което е обявено на 630 евро. Обявата стои поне от 27.10,т.е. близо 3 седмици,което за наемния пазар при лично отдаване вече върви към твърде висока цена. Така че според мен,ако искате да отдадете в разумен срок вашия панелен апартамент, цената ви трябва да бъде около тази и да сте готови да платите комисион. За по-висока цена силно вероятно ще трябва да пуснете домашни любимци.

Мунчо, виж тази обява, според мен ще ти е добър ориентир https://m.imot.bg/obiava-2c176097588390560-dava-pod-naem-dvustae … d-sofiya-lozenets

За мазето, предлагам,давала съм ключ,досега не са го ползвали.

# 618
  • София
Никони, зависи от това ще има ли кандидати. В момента на 750-800 евро потребителки с чисто нови двустайни и тристайни жилища в луксозни чисто нови комплекси отдават. Мислите ли,че ще има търсене за вашия панел,макар и с една кухня отгоре? Как си представяте профила на наемателите,като за семейство с деца ли е обзаведен или с детска стая? Това е важно,защото семейство по-трудно ще отдели по-висока сума за наем,а и често си има или купува жилище,докато за съквартиранти,които ползват общо хол и кухня по 750 лв за всеки не би било чак толкова непосилно.
В споменатите райони виждам 1 обява за 830 евро на чисто ново жилище 95 кв.м.,което се отдава поне от 1 месец от собственик (на 11.10 е свалена цената с 30 евро). Други 7-8 обяви на агенции от типа Калиста са клонинги на тази обява с подменени снимки. Заради това се вдига и средната цена в района.

Има и една обява от частно лице на по-старо жилище,което е обявено на 630 евро. Обявата стои поне от 27.10,т.е. близо 3 седмици,което за наемния пазар при лично отдаване вече върви към твърде висока цена. Така че според мен,ако искате да отдадете в разумен срок вашия панелен апартамент, цената ви трябва да бъде около тази и да сте готови да платите комисион. За по-висока цена силно вероятно ще трябва да пуснете домашни любимци.  

Мунчо, виж тази обява, според мен ще ти е добър ориентир https://m.imot.bg/obiava-2c176097588390560-dava-pod-naem-dvustae … d-sofiya-lozenets

За мазето, предлагам,давала съм ключ,досега не са го ползвали.
            HappyHeartbeat,Благодаря.

# 619
Не е голяма разликата между 750 и 650.
Ще трябва да опитате с по-висока цена, и по-късно, например след 2-4 седмици да я свалите с малко.
Нямам много поглед на 3стайните и на района, но според мен 750 е много и за НС. До колкото бегло познавам района май е трудно с ГТ, с паркирането също. Няма бизнес сгради в близост или университети, т.е. няма да има конкретен интерес за локацията.

Смятам, че HappyHeartbeat е права.

# 620
  • София
Не е голяма разликата между 750 и 650.
Ще трябва да опитате с по-висока цена, и по-късно, например след 2-4 седмици да я свалите с малко.
Нямам много поглед на 3стайните и на района, но според мен 750 е много и за НС. До колкото бегло познавам района май е трудно с ГТ, с паркирането също. Няма бизнес сгради в близост или университети, т.е. няма да има конкретен интерес за локацията.

Смятам, че HappyHeartbeat е права.
       Благодаря за помоща!

# 621
  • София
Има бизнес сгради в района. Много даже.
БСР1 и 2 и около Завод Електроника има и по Шипченски проход се е оформила бизнес зона доста активна.
Има и транспорт.
За съжаление метрото ще се строи още известно време.
Нямам представа как изглежда апартамента Ви, но Ви уверявам, че разказ по картинка не работи в наемите.
Ако искате точна прогноза, пуснете снимки.
Интериорът и функционалността на едно жилище са основен фактор за ценообразуването.
В района търсенето е основно от семейни хора с деца.

# 622
  • София
Цитат
Мунчо, виж тази обява, според мен ще ти е добър ориентир https://m.imot.bg/obiava-2c176097588390560-dava-pod-naem-dvustae … d-sofiya-lozenets

HappyHeartbeat, благодаря за подсказката!

# 623
Не знам до колко е реална тази обява.
Изгодна е, а стои от 1 месец, пусната от брокери.
Няма такова животно.
И да е имало някога такъв апартамент на тази цена, отдавна е нает.

https://www.imot.bg/obiava-2c176155806696448-dava-pod-naem-dvust … d-sofiya-lozenets
Вижте този, 2 спални и кухня, без хол.

# 624
  • София
П.П. Някой може ли да сподели как вървят наемите в София - Лозенец, Улицата е "Горски пътник" почти на изхода към "Черни връх" .
Около 1100+- според мен.Мястото е популярно,на крачка от две метростанции,мол,парк. Щом не е с вградени уреди,предполагам и сградата не е нова, там някои стари НС-та нямат асансьори. Тераса има ли?
Виждам,че има оферти за нелоши на Хаджикоцев за 500 евро и подобни за 550 евро. Така че гравитирам около това. Явно сезонът е слаб.

Ъхъм, приказки на евентуален брокер или друго изсмукано от пръстите.
Точно 40 г. се гърчих и мъчих на Горски пътник. Като разпродадох номенклатурния имот черпих със седмици и направо се родих. Това е най-гадната част на Лозенец.
До метростанциите не са 2 крачки/минути, а много повече и е на наклон. Дали ще е към Европейски съюз или Джеймс Баучер е поне 15 мин.- Дори и да няма сняг сланата на баира се заледява и е хлъзгаво като стане около 4 градуса. Ако падне сняг - не се топи до края на април, балансираш по леда. Не се чистят страничните улици, само булеварда. Колежките от Люлин тропат токчета, а аз от елитния квартал клепам с ботуши. И моловете, и парковете са на доста повече минути. Зона е, може и това да спира наемането. Магазини няма, освен едно мини-Фантастико и разни гаражни.
И ако е строено 2010 г. няма как да е на гадния Горски пътник.  До пресечката с Петър Станчев няма такова строителство. Евентуално Бунтовник или Червена стена.
Та от целия ми роман - дано някой се излъже да го наеме. Колкото даде - все е кяр.

# 625
Аз пък смятам,че е реална, тази агенция няма други наеми за ап., за какво да си набира клиенти. Другите обяви не изглеждат фалшиви. В самата обява е писан адресът и че е без комисион за наемателя,според мен имат сключен ексклузив.
Предложената от теб,dany1, обява с трите стаи е във високите блокове на Вапцаров срещу Експо 2000. Там имаш паркче и си за 2 мин на работа. Идеален е за офис служители или от Токуда млади лекари - двама съквартиранти или брат/сестра. Така че  не е сигурно актуален ли е,особено като виждам от коя агенция.

Aisha, споделям мнението,и за мен това е най-недолюбваната част на Лозенец, заради гъстото строителство и наклоните. Ако е в частта откъм Богатица е 10тина минути до Баучер,да. Но пък на по-малко от Южния. От първия пост на Мунчо заключих погрешно,че е старо строителство заради свободностоящите уреди и първоначално си го представях по към Черни връх. Но не мисля,че 5-10 мин са дийлбрейкър. Наоколо в Хил тауър,Маринела и подобните има бол джукести девойки,които работят и ще ги устрои мястото. Фризьорки,миглопластика и подобни на килограм има в района,и за тях би било ок. А може и за квартира за някой чест посетител на Мегами. Като цяло доста оборотно е мястото според мен.

А относно зелената зона - от догодина половин София става зелена зона,това ще е повсеместен проблем и според мен наемателите или ще се изтеглят към по-крайни квартали без зона,или ще ползват повече обществен транспорт и съответно ще има пренастройка в желаните квартали. Но това са спекулации все още. Аз на моя наемател си му уредих зоната и нямаше проблем,но не бих го правила за всеки.

Последна редакция: нд, 16 ное 2025, 22:23 от HappyHeartbeat

# 626
  • София
Дамите от разкрасителния бизнес си имат апартаменти другаде. Там работят само. А новоизлюпена фризьорка/гримьорка  на % няма как да наеме без солиден спонсор. Но пък последните не се избиват за кадри от бранша. И дано не го дадат на клиент на Мегами, че жална им майка в последствие.
Ако аз съм собственика - направо бих го обявила за продажба. Все ще се излъже някой да се докопа до "Елита на Лозенец"....
После ще си купя на по-доктъпно място и ще си го отдавам лесно.

# 627
С констатациите на Аиша за наклона, леда зимата, отдалечеността от транспорта и липсата на магазини съм съгласна.
Но, има и предимство, една от по-спокойните части на квартала е. Щом го имат апартамента - да извлекат най-доброто от него. Желаещи за под наем ще се намерят, търсене има. Не бих продавала точно сега аз.

# 628
Е,то за Лозенец двустаен от 2010 ако не се намерят желаещи,сгъвайте темата и да приключва наемния пазар.
Aisha,къде според теб трябва да купи собственикът,че да отдава лесно?

# 629
  • Варна
Софиянки, във Варна сега въвеждат зелена зона, с която половината град става с платено паркиране. При цялото ми наблюдение на всичко, съм засякла само един наемател да мрънка, че трябвало да си сменя документите. Повечето недоволни са собственици, които се жалват, че разчертаните места са малко и считат, че общината е длъжна да им осигури едва ли не индивидуално място за 5 лв на месец. Не мисля, че новостите ще се отразят съществено на бизнеса ни. И без зони, наематели постоянно се сменят. Заминават си едни, идват следващите. Кой - с кола, кой - без... Всеки ще си намери мястото.

Общи условия

Активация на акаунт