Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 45

• 27 522
  • 803
  •   1
Отговори
# 690
Всеки сам си преценява.
Хубаво е да се провери за 300лв какви самостоятелни квартири има.
Може и да не могат да се вземат 300лв.

# 691
Нямам представа от имотния пазар в Търново, но в групите за Варна все по често срещам търсене на съквартиранти. И с това вдигане на наемите мисля, че все по често ще го виждаме. Имах съученици, чиито родители нямаха възможности и когато учеха висше точно така живееха. Две колежки от унито живееха в апартамент с 2 спални, а момичето чиито родители бяха  собственици на жилището обитаваше големият хол. Кухнята обща. 5 момичета бяха.
На подпазарен наем може да се пробва този вариант - по малко, но да капе. И какво като е 200-300 лв за стая. До преди 3 години за 500 се вземаше за цял апартамент. За една година - ей ти една екскурзия Wink

А тази жена с "коритото" не мога да я разбера как хаби нерви с това. Според мен там и диалога с хазяйката явно е труден, за да и избива  чак с такива постове. Спомням си като студентка как трябваше да звъня на телефони от вестник - няма снимки, само обявен квартала. Беше ми писнало да се разхождам за нищо и да гледам кочини и места които въобще не са там където бяха обявени и си бях приготвила списък с въпроси - еле един дядо ми се развика по телефона " да не бил на разпит, годно било за живеене" Simple Smile Simple Smile Simple Smile  Е има ли смисъл да имам вземане даване с такъв човек. Всичко хубаво и чао. После от колежка излъгала се да се раазходи до там получих инфо колко е "годно"

# 692

На подпазарен наем може да се пробва този вариант - по малко, но да капе.
И какво като е 200-300 лв за стая. До преди 3 години за 500 се вземаше за цял апартамент. За една година - ей ти една екскурзия Wink

А тази жена с "коритото" не мога да я разбера как хаби нерви с това. Според мен там и диалога с хазяйката явно е труден, за да и избива  чак с такива постове. Спомням си като студентка как трябваше да звъня на телефони от вестник - няма снимки, само обявен квартала. Беше ми писнало да се разхождам за нищо и да гледам кочини и места които въобще не са там където бяха обявени и си бях приготвила списък с въпроси - еле един дядо ми се развика по телефона " да не бил на разпит, годно било за живеене" Simple Smile Simple Smile Simple Smile  Е има ли смисъл да имам вземане даване с такъв човек. Всичко хубаво и чао. После от колежка излъгала се да се раазходи до там получих инфо колко е "годно"

И аз мисля, че за подпазарен ще се отдаде. Ако нормално е 600 лв, а се даде за 400 лв и потребителката сметне, че на хотел ще ѝ е по-скъпо от 2400 лв на година или както там идва семетката, да го пуска.
Сметките в този период на съжителстване на знам как ще ги оправят.

Ми тя нали не ходи на работа, явно има време да пише из групите и да вдига патардия, но няма време да се изнесе...

# 693
1.
На подпазарен наем може да се пробва този вариант - по малко, но да капе. И какво като е 200-300 лв за стая. До преди 3 години за 500 се вземаше за цял апартамент. За една година - ей ти една екскурзия Wink

2.
А тази жена с "коритото" не мога да я разбера как хаби нерви с това.
1. Както казах, за 300 може да има оферти за самостоятелни жилища, макар малко по-лоши райони, или по-добри.
За 200 проблемът започва да идва, че маржът ти става мега тънък и започваш много да рискуваш при повреди, паркет, уреди, мебели. Подмени на фурна, на пералня, майстори, бои, ремонти.
Реално имаш за ремонт цял апартамент, с хол, с кухня, с баня. Ще имаш претенции, ще имаш занимавки, менажиране, срещи, координация.
Имаш и преразход с електричеството, защото няма да може да го разделите точно. Имаш и преразход с "хладилника", защото няма да го ползваш на спокойствие. И ги събрахме тия 200лв и вече си на минус.

2. Има хора, които са пристрастени към негативните емоции. Несъзнателно. Няма рационално обяснение, но за тях е ежедневие. И, много обичат да въвеждат други хора в драмите си.

# 694
Тези, които предлагате да отдава по отделно стаите на съквартиранти и едната съквартирантка да е хазайката, не разбрах дали предлагате тази подробност да остане в тайна или не? Естествено, че много наематели наемат стаи, но знаят, че делят апартамента с други наематели - равни като тях. Ако знаят, че другият "съквартирант" е хазяина, не биха наели. Поне аз не съм чувала за подобно нещо през последните десетилетия.

Тъй като аз го предложих - не разбира се, как така в тайна. Изговаря се с наемателя ..мислех че се подразбира, за това не поясних надълго...и от телефон го писах на спирка, та....
Изписва се отдава се стая...наемащият разбира, че ще има и втори човек. На огледа или по телефона се обяснява, че този другият ще е хазаина. Бонусът е за наемателя ..че повечето време ще си е сам. Това също мислех че е ясно...
Мен, а и не само мен, не ме бърка този вторият Петкан или Драганка-хазайката ще е.
Ако се харесат на огледа и срещата...не разбирам какъв е проблема че е наемодателка.
За мен и много други няма.
Както казах ...и бонус има че няма всеки ден да ти се мотка из краката.

# 695
Да попитам нещо свързано с новите зони в половин София.
1. Разбрах,че за студенти на общежитие ще се издава стикер за паркиране. А за другите студенти? Питам,защото на едните им изискват само настоящ,а на другите (свободен наем) - и постоянен адрес.
2. Зоните, предполагам,ще са пак на подзони и ще имаш право от булевард до булевард да паркираш,а не в целия квартал,нали?
 Та как ще се ходи на работа в половин София - все пак не навсякъде има удобен градски транспорт,особено ако си с деца. Продължавам - например децата от Малинова долина ходят на ДГ в Студентски град или Мусагеница, а до там няма автобус. После тия родители трябва да отидат и на работа, да речем до Плиска. Те трябва да платят смс за зона пред ДГ,пред училището, а в Гео Милев до работата да си наемат паркомясто евентуално,нали така?
Кварталите са произволни, идеята е,че системата за прием в ДГ и училища не е синхронизирана с подзоните за паркиране,а родителите все трябва и да работят.
Малко ми е каша.

# 696
Разбира се, че е каша.
Само който нищоправи, забучил нос на прозореца си и брои уличните котки и колко човека пътуват в колите му изглежда сякаш са изобретили хапче пенкилер.

# 697
Всеки сам си преценява.
Хубаво е да се провери за 300лв какви самостоятелни квартири има.
Може и да не могат да се вземат 300лв.
За 300 лв няма самостоятелна квартира. Дори и тези без тераса са повече. Най- близката цена е една стая, която не е много голяма и е всичко в едно. Обзавеждането е вградена фурна, хладилник върху пералнята, две единични легла, малко бюро, масичка с два стола и двукрилен гардероб. Леглата не са с повдигащ механизъм, телевизора е на стената, има тераса. Коридор няма, влизаш направо в стаята, от която се влиза и в банята. Аз поне не видях къде ще се съхраняват обувки например. Наем 399 лв.Квадратурата е 25-30 кв. Синът ми отписа този комплекс по други причини.
Три месеца търсихме съквартирант, след като момчето реши, че няма нощен живот в Търново и се изнесе. Стаята, която освободи беше обзаведена със спалня, гардероб, имаше и тераса. Дневната с кухненския кът бяха за общо ползване и също имаше тераса. Банята и тоалетната бяха отделни помещения, имаше и килер.
Всякакви посуда и прибори бях осигурила аз, така че бъдещия съквартирант нямаше нужда да добавя нещо.Апартаментът е в централен квартал.  Всеки се пресмиваше на обявата, че не познаваме парите. Наемът за стаята беше 300 лв.  Е, не можахме да намерим съквартирант и наехме самостоятелна гарсониера. Сега, като гледам обяви срещам с изискване да са до 300 лв, пък може и със съквартирант.
Наблюденията ми са, че момичетата са по склонни на компромиси и съжителстване.
Вариант е и отдаването на студенти задочници. Там, са склонни да отсядат на едно и също място и си уговарят датите от посещение за посещение. За Велико Търново пиша.

# 698
  • Варна
Бонус… за мен е малус. Аз бих предпочела съквартирант 24/7 пред хазяин кой знае колко пъти месечно…

# 699
Didi168 с теб може да сме съквартирантки. И аз предпочитам да не съм сама. В студентските си години живях със съквартирантка в една стая и хазяйка в другата. Но времената бяха други.

# 700
Що...той не хапе наемодателят....на два крака е, с една глава....като нас човек и той, диша, душа носи.........Simple Smile)

Въпрос на лично предпочитание, така е.
Но имаше питане, даде се предложение...
За теб неудобство, за друг кеф....и те така......

# 701
  • Бургас
Да ви питам, имам възможност да купя 2но (с подемник) подземно паркомясто, за средно добра цена.
Скрит текст:
Малка е вероятността да се ползва лично. Ще е за под наем.
Минус е, че не харесвам паркоместата, които не могат да се заграждат.
Плюс е, че цената е прилична, доста по-ниска от пазарното.
Минус е, че цената изобщо не е малка и не ми допада особено.
Плюс е, че търсене ще има. Но за да ми излезе сметката (като за апартамент) трябва да го пусна на 300лв на месец.

Минус е, че търсене ще има, но не на тази цена.
Минус е, че подемникът има свойството да се разваля. Имам две паркоместа в гараж с подемник. Докато му наместят чакрите, постоянно засядаха - я коли, я хора, я хора в коли, ту лампа не свети, ту някакъв датчик не работи.
Забави... забави... Simple Smile

# 702
Аз бих ги взела,щом са в същата сграда с многото купени жилища. Минуса на двойното паркомясто е,че паркираш един зад друг, а ти ще отдаваш маломерни жилища,в които едва ли ще живеят по двама човека с коли.
Обаче досега за толкова години,където и да сме живели,винаги постфактум ни е било яд,че не сме взели гараж и мазе. А свършат ли веднъж от строителя,не съм видяла някъде да са по-евтини при втори собственик.
Друг потенциален минус - ако се наводнява подземното ниво,може да са неизползваеми. (Имаме такъв случай с НС)

# 703
  • София
Да попитам нещо свързано с новите зони в половин София.
...
 Та как ще се ходи на работа в половин София - все пак не навсякъде има удобен градски транспорт,особено ако си с деца. Продължавам - например децата от Малинова долина ходят на ДГ в Студентски град или Мусагеница, а до там няма автобус. После тия родители трябва да отидат и на работа, да речем до Плиска. Те трябва да платят смс за зона пред ДГ,пред училището, а в Гео Милев до работата да си наемат паркомясто евентуално,нали така?
Кварталите са произволни, идеята е,че системата за прием в ДГ и училища не е синхронизирана с подзоните за паркиране,а родителите все трябва и да работят.
Малко ми е каша.
Принципно, не би ли трябвало ДГ и основни училища да са по местоживеене, тоест не се предполага да ги разкарваш с кола в повечето /наблягам на повечето, знам, че има и изключения/ случаи, а по-големите ученици от 8 клас нагоре /понякога и по-малки/ си ходят сами с обществен транспорт?
Иначе вероятно - отиваш донякъде, оставяш децата, ако е нужно плащаш за 1 час зона там, ако се налага да слезеш и да ги придружиш /вероятно 30 мин. вече няма да може/, после отиваш на работа и ако е нужно, плащаш и там зона. Офисът ми е в мол, ако реша да паркирам там - към 20-24 лв. на ден ще ми излезе, наоколо няма къде да се паркира, защото също е зона, никой все пак не ме кара да ходя с кола на работа.

# 704
Бонус… за мен е малус. Аз бих предпочела съквартирант 24/7 пред хазяин кой знае колко пъти месечно…
Точно.

Млад човек няма да се навие съквартирантка-хазайка, която не се знае кога ще идва. И ще ме кара да плащам аз сметките, защото нея я няма повечето време. И аз съм, не мерси.

Общи условия

Активация на акаунт