Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 45

• 27 501
  • 803
  •   1
Отговори
# 705
Логично е да плащаш само ти за времето, когато нея я е нямало (дълги периоди). Цялото количество ток и вода ще си ги изразходвала ти.

# 706
Логично е да плащаш само ти за времето, когато нея я е нямало (дълги периоди). Цялото количество ток и вода ще си ги изразходвала ти.
А лукса че може да ми дойде, когато си реши, да се изкъпе и да си сготви, остава за мен? Laughing

Не, благодаря. Ще си наема самостоятелна квартира.

# 707
  • Бургас
Е ти ще си наемеш.
Но вероятно има хора, които биха наели и тази, особено ако ценово ги устройва.
Особено майки на студенти, които движат цялото настаняване, хем са от по-старото поколение, което е живяло по общежития и със съквартиранти, и с хазяи, хем те дават парите.
Както викаше бай Тошо: "Решава този, който дава парАта" Simple Smile

# 708
За Търново не знам, но в София има голямо търсене на всякаква възраст на стаи, точно заради по-достъпните цени. Предполагам и в другите градове е така. Всеки иска самостоятелно поне двустайно живище, но се оказва, че не всеки може да си го позволи.

# 709
Ако ставаше въпрос за жилище в желан софийски район, може би да, студент ще се навие на хазайка-съквартирант. Но казуса е търновски.

# 710
Точно в Търново бъка от студенти. И точно там ще се наеме и на стаи. За много хора цената е водещо.
Е, изключая супер дупер списващите в бгмамата и в темата, които по-долу от нещо в Манхатън не наемат, но....мда....не става дума за тях в случая....

Последна редакция: чт, 20 ное 2025, 16:18 от teta75

# 711
Тета, дори и за милионерите цената е важна.

# 712
Olive, в Студентски град,Кръстова вада, Витоша,Малинова долина няма начални училища - общински,държавни. В три от изброените има само по 1 ДГ. Така че децата се разпръскват по околните квартали - Лозенец, Дианабад,Мусагеница. Т.е. имаме една мешавица за целия район южно от центъра и след Изток чак да Околовръстното.
Четох,че пред 73-то у-ще са създали някакви бързи места да оставиш детето и да потеглиш, но за другаде не съм чула нещо подобно.
В контекста на наемателите, те невинаги имат максимална уседналост и често децата не са им в най-близкото училище/ДГ по адрес. Та тук се смесват много проблеми,които всеки си решава по единично,но с мащабното увеличение на зоната,повече хора ще бъдат засегнати. Ето,drago_2008 сподели за отлив на кандидат-наематели с кола от централните зони,това е  видимо и в сегашните зелени зони. Мен не ме притеснява да регистрирам наемателя по постоянен адрес толкова - срещу един доп.депозит това ще се реши. Но ако работното им място е от новите зелени зони, него пак няма да го устрой и ще си търси друго,по-удобно място до работа.
В крайна сметка това е предимството на наема - като се променят икономическите условия,свободен си да се преместиш.

# 713
Млад (или не млад) човек, с малко пари, който не може да си позволи нещо по-добро, ще се навие на варианта с хазяйката. Може да се уговорят, тя да уведомява предварително кога пристига и колко дни ще е в апартамента.  Също и когато излязат сметките - тя да плаща половината от сметките за броя на дните, в които е била там.

Последна редакция: чт, 20 ное 2025, 16:26 от bgladybg

# 714
За едни 200 лв., равни на 1 пазар с хранителни продукти, не бих отдавала и затормозявала. Ключ и ще си стои празен докато го измисля какво да го правя.

# 715
За едни 200 лв., равни на 1 пазар с хранителни продукти, не бих отдавала и затормозявала. Ключ и ще си стои празен докато го измисля какво да го правя.
Даже и за повече пари да е, и аз не бих се затормозявала с такива схеми. Нито знаеш на какви хора ще попаднеш, нито си струва гимнастиката от разстояние да се вкарваш в проблеми.

# 716
200 лв. на едно пазаруване имам само в конкретни магазини и то само преди големи празници.  Да мина 100 лв. и да трябва да въвеждам пин-кода на картата, не ми се случва често в обикновено време. 

200 лв. тук в имотните теми може да изглеждат малко - сметка за 1 човек за едно посещение във вървежно заведение, но за половината пълнолетно население в България са си една добра сума.

# 717
Аз точно за Търново писах. Студенти има, но легловата база в общежитията е малка. Децата от нашия град, приети на общежитие са две деца в семейството и двете са студенти или другото е ученик. Има и момче с починал родител, прието на общежитие. Тези като сина ми, които са по едно дете са на квартира. Момчетата са групирани по апартаменти, защото са по-големи. Едното момиче държи да е само, друго след първата година си намери състудентки от други градове и живее с тях в голям апартамент. Между другото там е интересно, че договора е сключен чрез агенция и през летните месеци плащат половин наем. Това лято и трите момичета бяха там, уведомиха агенцията и въпреки това наема беше половин, защото такъв бил договора. Имам чувството, че апартамента е собственост на самата агенция и това е застраховане постоянно да има наематели. Знам, че имат няколко такива жилища дадени под наем на студенти. Как ще коментирате това? Просто ми е интересно.
Когато синът ми търсеше съквартирант беше се обадила жена с дете. Устройваше я стаята и наема, но детето беше момиче и се отказа. Явно не можеше да си позволи самостоятелно жилище.
Постоянно ми излизат обяви и апартамент/гарсониера/, като на сина ми няма с неговия наем. Поне +100 лв са.  Иначе в апартамент с две спални с двама наематели наемите започват от 300 лв. /човек. Ако едната спалня е с две единични легла и там има двама човека вече и наема на човек ще падне. Има сред познатите и такъв вариант на съжителство.

Последна редакция: чт, 20 ное 2025, 16:40 от Димис

# 718
  • Бургас
Може да е на агенцията имотът, но може и тя само да го управлява.
Щом го пише в договора, длъжни са да го спазят.
Бих предложила на дамата с търновския апартамент да се свърже с агенцията и да пита дали не може да управлява имота й. По-добре ще е, отколкото тя ще се справи от разстояние.

В тази тема има доста милионери (по пазарна стойност на притежаваните имоти) и не ми е известно ни един от тях да държи заключен имот. 200 лева, 100 лева, 50 лева - все са пари, особено ако ги сметнеш на годишна база.
Отдавала съм и за 80 лв. на месец, вярно търговско и нежелано помещение, докато другите в квартала държаха цени по 400  и се чудеха що никой не ги ще.

# 719
200 лв. на едно пазаруване имам само в конкретни магазини и то само преди големи празници.  Да мина 100 лв. и да трябва да въвеждам пин-кода на картата, не ми се случва често в обикновено време.  

200 лв. тук в имотните теми може да изглеждат малко - сметка за 1 човек за едно посещение във вървежно заведение, но за половината пълнолетно население в България са си една добра сума.
Като гледам как вървят нагоре цените на храните, скоро тези 100 евро няма да са добра сума за нищо.

В тази тема има доста милионери (по пазарна стойност на притежаваните имоти) и не ми е известно ни един от тях да държи заключен имот. 200 лева, 100 лева, 50 лева - все са пари, особено ако ги сметнеш на годишна база.

Аз. Simple Smile
Даже 2 имота държа заключени, защото така съм преценила. Wink

Общи условия

Активация на акаунт