Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Послушни или непослушни

 • 3 417
 • 50
 •   1
Отговори
 • Варна
 • Мнения: 4 271
Аз искам да попитам как се решава, че едно дете е послушно или непослушно.
Проблема е там, че Детелинка е доста палаво малко инатче и понякога ни е много трудно да излезем наглава с нея или да я накараме да направи, това което ние мислим за правилно.
Въпросът ми е предизвикан и от поведението на съпруга ми напоследък.
Пръво бяхме на гости в един негов познат и тъй като малката не можа да стои на едно място и шари напред назад, като падна с един стол и други подобни чавекът бил казал "Ама ти никак не слушаш" по неин адрес.
Аз пък как ли съм я пропуснала тая реплика Mr. Green .
Сега вчера и днес мъжо срещал свои познати на които се оплаквал колко ни е непослушно детето и как аз не мога да се справя с възпитанието му и то си прави каквото си поиска. Познатите му (от женски пол) с деца на около 20 и над тези години се умилявали, колко послушни били навремето техните деца и как непослушанието на нашето се дължи на това, че много му се обръща внимание и на това, че не го наказваме достатъчно, за да се научи на дисциплина.
Направо пощурях като слушах всичко това. Беше ми обяснено, че тъй като аз съм оставила малката да ми се качи на главата той е решил да потърси "компетентата" помощ на хора с опит и стаж като родители.
Не мога да кажа, че Детелинка е цвете, сигурно има много по-опслушни от нея. А и си признавам, че аз доста често и отстъпвам пред магариите, но не мисля че е толкова лоша, че да тръгна да се вайкам от нещастната си съдба пред хората.
Така че въпроса ми е как се определя, кога едно дете е послушно.

# 1
Хехе. Аз се зачудих на тия ваши приятели как да реагирам...Ама то така лесно "ние едно време....нашите деца...."ехеееее, какво знаеш ти Wink  Laughing
Пък за послушанието - ми то въпрост на гледна точка. Неща, които мене например ме дразнят, на други не им пука за тях и обратно. Аз съм по-притеснена дето викаш ти като няма "стъкната беля" - тогава обикновенно се разболяват Sad

# 2
 • Варна
 • Мнения: 6 130
Ей боже, тоя твоя мъж... Sad
Чак не знам какъв съвет да ти дам. Как пък според него всички други разбират от деца и възпитание само ти - не!!! Ти пробваш ли се да му се опънеш на тия приказки...в края на краищата и той участва във възпитанието и ако има провал, това е и негов провал!!! Ама-ха!
Аз лично се плаша от много послушни деца...дори Сиси като се укроти почвам да се замислям какви ли пъклени планове крои, че то много нахубаво не е на хубаво, нали знаеш! Simple Smile
Оня ден попрекали и чух, че баща и я ошляпа в хола, аз пасувам в кухнята. Отивам по едно време да я видя и тя веднага го изпорти ' Тате ме би, ей така по бузите пляяяс, пляяяс/и показва/! Щом ме бие повече няма да му говоря и да се разправям с него!!!' - и си скръсти ръцете през гърдите:-)))))
Хем ме досмеша, хем се правя на сериозна и я питам - ама защо те би? А тя ми казва ' шшшшшшт, не питай сега'. Лапешка и работа.
Не вярвам Детелинка да е нещо различно от останалите деца на тази възраст, играе и се, щурее и се...пробвай да си говориш с твоя мъж когато е на кеф и да му обясниш, че е дете а не войник. И ги остави хората да си приказват каквото си щат, то отстрани най-лесно се гледат деца.

# 3
Деси, аз и преди ти писах, че в къщи пък мъжо е по-уравновесеният човек, пък аз все искам от тия малките да се държат едва ли не като 15 годишни кокони.  Embarassed Ама почнах да влизам в час - деца са. Постепенно почна да не ми пука за белите, които правят.Еле пък сега 2 месеца без него ела да видиш каква желязна ще стана Laughing  Laughing  Crazy  #Silly .....

# 4
...Ама няма да тръгна да си скубя косите, че вчера Ели се боядиса с лилав фулмастер, обърна купичката с водата на кучето върху себе си, обърна си яденето на земята, тръшна купичката с все сила пак на земята и я счупи разбира се.Пък Симона само върви и я подскокоросва и учи на "нови" пакости.Оп пропуснах и яденето на въглища от камината.  Embarassed  Laughing

# 5
 • София
 • Мнения: 888
Миличка, детето ти е ДЕТЕ и е нормално да се държи така, още повече, че сега е във възраст, когато се противопоставя. Не може да се очаква да седи мирно, като някоя леличка!
Като им пречите, хич не им ходете на гости, а приказките "нашите деца какви бяхя..." изобщо не ги слушай. А на мъжът ти му дай да прочете "Изкуството да бъдем родители" на д-р Фицхю Додсън и да не слуша чужди съвети.

# 6
 • Мнения: 463
Аз бих се притеснила много повече ако казват за детето ми "Много е послушно - браво"!
Обратното /непослушно/ е израз на бликаща вътрешна енергия у детето, творчество, любознателност, търсене на предизвикателства, интерес към света и събитията и много други неща !!! Какво по-хубаво от това!?
По-добре ли е да го направиш на безхарактерна медуза, без собствено мнение, да чака винаги одобрение от големите, да не взима решения. Детето сега събира опит, все пак!
Не казвам, че всичко трябва да е разрешено, разбира се, но се радвай, че детето ти е "непослушно"!

Лора-белята - 15.07.2003г.

# 7
 • Мнения: 2 792
Айде бе, слушай мъжа си какво лоша майка си и колко непослушно е детето.
Той и моя така се държи като не е с нас, все е дно сме замразнали и не съществуваме и после , като види една-две случки и целия свят научава Laughing  и се опитва да ги изкара кой знай каква напаст, мойте деца всъщност са много разбани Wink
 Абе мъже, не се ядосвай, ти си знаеш най-добре детето.

# 8
 • Мнения: 285
А кога ще прави бели детето? Като стане на 20 ли? Кога ще си изживее детството? Има много книжки изписани на тези теми, статии, проучвания...едва ли познатите на мъжа ти са от ранга на хора, които се занимават с тези въпроси от дълги години. Нека прочете малко, а иначе забележките от мамите които отдавна са забравили какво е малко дете, са чисто и просто тренинг на егото им, нищо повече.
Едно дете трябва да има свободата и мисълта за нея докато е дете. Разбира се, крайностите са друга тема. Когато детенцето е по-жизнено и енергично , не бива да се прекъсва това му развитие! Наказанията до  5 годишна възраст трябва да бъдат много добре премерени, защото се рискува психическото здраве на детето! От общително и комуникативно, то лесно може да се превърне в затворено и колебливо. При децата до 5 годишна възраст е добре да се прилага избирателния метод - ще спреш ли да плачеш и да ти дам да рисуваш, или ще продължиш да плачеш и ще изпуснеш шарените моливи? Така поставено детето само избира и не преживява стреса от "забранения" свят на възрастните. Това е само малък и единичен пример, наистина има много изписана литература от компетентни хора и не мога да събера всичко в един постинг, но съм следвала тези доказани методи и някак и на мен ми е било по-леко и никога не съм се тормозила че детето ми е непослушно. Според няма послушни и непослушни деца до 5-7 годишна възраст, има родители които не умеят да се справят.

# 9
 • Мнения: 10 749
И нашта кака е голяма беладжийка.Когато я видя, че е кротка значи нещо има, сигурно е болна.Свеки всеки път като ходим в тях на гости все се оплаква колко лоша била нашата дъщеря и тем подобни глупости.Как на еди кой си какви били децата, послушни, а не като нашто.Все чуждите са свет.Тука вече идва разликата - моя мъж ни защитава нас, и се опълчва срещу майка си.
Абе то нашто май не е от лошотия, а от лигня, ама ...

# 10
 • Мнения: 3 394
Стелчето е на 4 месеца и половина и не се спира на едно място,постоянно се върти, дърдори или врещи, търкаля се-не мога да я удържам. Но чак пък непослушна-тя да ми е жива и здрава, пък с времето ще си паснем идеално и съм сигурна,че ще бъде добро детенце!

# 11
 • Мнения: 4 244
Ами я погледнете и на каква възраст е детенцето
А после казвайте послушно или не.
Как може да се иска от едно дето в възраст на осъзнаване и опити да отстоява собствената си позиция да се казва че било непослушно
Ама че къса памет и късогледство
И да потвърдя мнението на другите мами - а кога ако не сега да беснее и да лудее, като го затворят в класните стаи или после в кантори или фабрчни цехове???
Малко повече търпение и проблема ще се реши от само себе си.
Необходимо е само малко последователност, любов и уважение към личността на малкото създание
Другото е характер

# 12
 • Мнения: 2 534
Моята малка шушонка е само на девет месеца и единствена от тайфата й връстници ходи , катери се по тях иска да ги целува , като ги погали и им бърка в очите , краде им играчките.Изобщо всява смут винаги когато се появи.Мен това ме радва.Днес например за втори път ми обърна кафето и сестра ми ,която е млада майка се учуди , че изобщо не се ядосах , защото обикновено лесно избухвам.По-добре да ми е буйно детенцето , така ми е по-спокойно .

# 13
 • Мнения: 1 210
много си е добре твоята девойка. Вкъщи мен ме "обвиняват", че уча детето да прави бели и щуротии - ама това на майтап де. Татенцето така се умилява като види синчето да направи нещо неочаквано.

# 14
 • Sofia
 • Мнения: 3 565
Цитат на: Iv

По-добре ли е да го направиш на безхарактерна медуза, без собствено мнение, да чака винаги одобрение от големите, да не взима решения. Детето сега събира опит, все пак!

Това ми е голям проблем и точно снощи казах на мъжа ми, че вкъщи си отглеждаме робот. Детето ми винаги чака одобрение от мен и само от мен за всичко, което мен адски много ме дразни, защото аз я подтиквам и и казвам сама да си преценява. Дори за елементарни неща ме пита като например слагам и да яде и след 10 минути тя идва и ми казва мамо сега ще ти донеса чинията да видиш колко съм яла и дали ми е достатъчно Close  Питам я нахранила ли се е, напълнила ли си е коремчето, тя казва да, отговарям и тогава няма нужда да ми носиш каквото и да било. Но тя започва да се сърди и да мрънка, че трябва да видя все пак, немога да отуча свекърва ми да спре да я тъпче и това си е.
Вчера примерно сме седнали в едно заведение и тя рисува на една тетратка, защото нямаше деца с които да си играе. По едно време се появи едно момченце от нейната група и се заиграха. За отрицателно време другото дете овърша всички маси, тичаше като изтребител, а мойта стои и го гледа ту него ту мене да види дали ще и разреша и тя да тича. Аз обаче се правя, че не я виждам при което тя се разтича и падна, аз не реагирах, но тя дойде при мен и ми каза аз повече няма да тичам. Далеч съм от мисълта да я оставя на самотек да се развива, но и положението в момента ме дразни адски много. Никога не съм била строга с нея, не я бия а само обяснявам, незнам защо се получи така. Иначе бели не мога да кажа, че не е правила, поливала е няколко пъти телевизора със сок, един път компютъра с кола, поливала се е със сурови яйца, но като цяло държанието и е все едно е в казарма, а аз съм и командира, който казва какво може и какво не. И да ти е много послушно детето пак не е хубаво повярвай ми, в големи терзания изпадам понякога.

Общи условия

Активация на акаунт