Лошо поведение в училище

• 2 817
  • 79
  •   1
Отговори
# 75
Тези неща и аз не ги вярвах, никой, никъде не споделяше, нямаше и да разбера ако точно в този период не пътувах често на гости.
Живеят в градче с 50хил жители, има си преобладаващо немци, потомствени руснаци, малко турци

Даже тогава брат ми като единствен чужденец в работата споделяше с местните - немци, те му помагаха какво да правят.
Какво да се жалва българин на друг българин там, най-много присмех да получи. Затова си мисля, не се разчува между себеподобни - българи

# 76
Аз не смятам, че нещо печелят. Просто така си е системата. Във всеки клас трябва да има отличници, тъпички, проблемни, и тн и май ролите се раздават рано Simple Smile)) Оценките как се пишат не става ясно, родителите ги държат встрани от уч. Процес. В БВ май ще ги затварят тия зондершулета...при моя колега с Валдорф детето, там критиките бяха примерно, че дете в първи клас не дописва целия ред с буквата А...
При колежката ми, която си отстоя сина, критиките бяха, че детето постоянно с някакво друго дете си говорят в час и нещо се замеряли. Става дума за момчета в първи клас. В БВ обаче нищо не могат без родителя да направят. Във всеки бундесланд е различно. Но и аз не знам какво печелят, винаги така е била системата-да отсява децата и понеже сега се дават ресурси, има допълнителна мотивация. Но и много хора предишни поколения са пращани в кви ли не шулета по мнението на един учител, а не на обективно мнение...сега тази препоръка може поне да се прескочи. Много хора по-старото поколение са били забатачвани  несправедливо, вкл сигурно и част от тия учители. В БВ учителите в основното образование не учат в норм. Уни. Мъжът ми и той не може да се оправя с учителите на децата...а винаги е бил зубрач отличник. Съгласен е, че нещата са субективни ... Общо взето, добре е, че поне донякъде се върви към ограничаване на правата на тия учители. При нас например няма повтарянев основното училище, има фьордерунг -- допълнителни часове по нещо и за да се прецени, че едно дете не се справя с материала, се правят много външни оценявания. И така си имаш черно на бяло как се справя детето ти. Нашата учителка и тя е гад и си беше нарочила баткото, но нищо не може да каже, защото детето си прави външните тестове добре. Няма как да каже, че той не владее материала. Е, занижава някои неща, например всичко, което е устно, там няма как да се докаже, но не може да занижи прекалено. И това е важното, да има някакъв коректив и контрол на тия учители. И, освен това, в повечето бундесланди родителят преценява дали детето му да се пробва за гимназия. И това е важно. Тоест, все повече се върви към ограничаване на тия субективни преценки от на учителите .

Четох за някакъв мъж с хинтергрунд, който на 6 години го изтествали, че бил с ниско ай кю, цял живот бил по зондершулета с адаптирани програми никой не го тествал отново и чак на 18 сам си издействал да се тества и да докаже, че е с нормален интелект и завършил нещо си там...Това ме беше потресло. А колко такива случаи има, кой знае...One flew over cuckoos nest Simple Smile) Има и научни статии за това как в Германия се злоупотребява с АДХД диагнозите, под натиск на И на УЧИТЕЛИ И РОДИТЕЛИ.

Последна редакция: чт, 23 окт 2025, 20:17 от MariyaHris

# 77
Да се търкаля по пода и да са виновни учителите, отива много след субективното.

# 78
Според мен основния проблем е, че детето има избор - може да се държи добре, а може и да се държи зле, без това да има кой знае какви последици за него (често никакви, ако е само говорене). Според мен щом е толкова малко детето, трябва да види, че когато се държи зле, губи (внимание, привилегии и др) и това ще го стимулира да се държи добре. Само с говорене не става, то е първата стъпка и ако не свърши работа трябват по-строги мерки, а не повече говорене.

# 79
  • София

Хм... Ако действително пише и чете на два езика, а в училище тепърва учат буквите, бих предположила, че просто скучае.

Общи условия

Активация на акаунт