За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 116

• 7 632
  • 270
  •   2
Отговори
# 120
Мисля, че темата на въпроса беше дали медицински е проблем отлагане/разделяне на ваксините. Няма смисъл да се убеждаваме майка към майка да се разделят ли, ама защо да не го направят и т.н. Всяка си има глава на раменете и ако няма някакъв медицински проблем, то можв да си прецени и вземе решението за нейното дете кое е по-добре, дали 2 или 6 пъти ще се разходи и т.н. Лекарите също са с противоречиво мнение - имам познати, на които лекарката иска да разделя всичко, за да не се стресира детето, независимо дали е плакало, или не. Нашата пък е на мнение, че ако бебето не плаче много (визира да не успее да се успокои след иглата), то по-добре веднъж да вдигне температура и да е неспокойно, отколкото през няколко седмици да го тормозим. Нашият плачеше точно по няколко секунди на боцкане, та с 3 ходения получи 3 дози ротавирусна, 2 пневмококи и 3 шесткомпонентни. И 3те пъти различно му се отразиха после.

# 121
  • UK
Ами на работа е педиатърката, но това не значи, че трябва да й се губи времето с по една инжекция на дете на месец вместо да сложи едновременно ваксините и да приключи задачата. Щом специалистите са казали, че няма проблем да се сложи повече от една ваксина по същото време, значи така са преценили. Времето на лекарите е ценно и е време да започнем да го оценяваме, а не да тичаме при тях за щяло и нещяло само понеже ние разполагаме с такова за губене.

# 122
Как ще й губя времето, дай по-добре детето да е извън строя 12 часа, за да спестим  време на педиатъра.
За справка, даже не губя време. Ходим всеки месец по каса на профилактичен преглед, мисля като всички деца от 0 до 12 месеца. Не е проблем в месеците, в които по календар няма ваксина, на прегледа да ползвам от "спестеното й време" в месеца, когато е трябвало да бодне не 1, а 2 за не 3 а 6 секунди и тия 3 секунди да ги бодне на другия месец, когато така и така сме пак на преглед. Даже не "губя време" на педиатъра, а на мед сестрата.

# 123
Ако има ден само за консултации, може да не иска да приемат, когато е пълно с болни.
Поне при нас по принцип сряда е за ДК. Не, че няма да приемат и в други дни, но тогава е по различен начин. Например ние вчера в четвъртък ходихме, но ходихме в 8:00, когато тъкмо отварят.

# 124
  • UK
Ами то няма гаранция, че от една ваксина няма да направи реакция и да е плачливо и с лека температура, което всъщност не е никаква драма.

# 125
Да, това беше и изначално въпросът ми, към мамите, които са пробвали да ги разделят какви са им наблюденията. Не за чието и да е спестено време, а за реакцията на организма на детето в двата случая и да сондирам мнение как се отнасят към разделянето им други педиатри.
Иначе далеч не съм от майките, които за всяка дреболия биха висели пред кабинета на педиатъра, когато става въпрос да успокоят себе си. За щастие избрахме педиатър, който отговаря на съобщенията и макар всеки път да предлага, ако нещо ме тревожи И да заведа детето, когато въпросът не изисква физически преглед, няма да грабна да водя детето, на първо място, за да не го излагам на риск от срещи с вируси и на второ, но не по малко важно, не бих заемала място на опашка, на която чакат други дечица с по-спешна нужда от преглед.
Не знам при други педиатри как е, но нашият още от първата консултация назначава дата и час за тази след месец, така нито се виси на опашки, а и всеки си разполага с графика.😊🩷

# 126
Нека да оставим лекарите сами да преценят губи ли им се времето или не. Има лекари и лекари. Такива, които ще отговорят на всеки един твой въпрос, без значение по телефон или в кабинет и ще отговорят на всяко едно твое притеснение с разбиране. Но също и такива, които не биха го направили. Всеки ще го устройва различен лекар. Не държа лекаря на детето да е на линия 24/7, но искам като отида на консултация да обърне внимание на детето, да ми отговори на въпросите и до някаква степен да се съобрази с притесненията ми, а не да ми каже "задаваш тъпи въпроси" или "губиш ми времето само".
Нашата ЛЛ вика за детска консултация след работно време, за да не се мешат бебетата с болните, а и за да има достатъчно време да им обърне внимание.

Много я провлачихме темата Smiley Общо взето на кой както му е удобно за ваксините на детето. Едни ще ги устройва наведнъж да се сложат, други ще искат по една само. Важното е че в края децата са ваксинирани, пък дали е бита ваксината навреме или с малко закъснение няма значение.

Аз имам въпрос към майките, които ползват шишета - правя преход от пластмасови към стъклени и се зачудих детето в един момент като може само да си държи шишето дали няма да му е тежко това стъкленото? Sweat Smile Ако някоя мама има опит ще се радвам да сподели.

# 127
Значително по-тежки са стъклените шишета и рискът детето да го изпусне и счупи е по-голям. Затова педиатърката ни препоръча да ползваме стъклени шишета за новородено и пластмасови, когато порасне и започне сам да си доржи шишето.

Аз съм в чужбина и тук такъв лукс като да разделят ваксини по твое искане не съществува. Слагат се по календар с предварително запазен час при сестрата и евентуално да отложат някоя при болест, но нищо не се разделя. Иначе определено при моето бебе имаше разлика в понасянето на 3 убождания с комби ваксини наведнъж в четвърти месец и само 1 в шести. В четвърти месец беше скапан и с температура близо 3 дни.

# 128
При шишетата при нас е обратното - от новороден сме със стъклени, но от началото на 5ти месец има интерес да си държи сам. Давахме му чай в малко пластмасово, което е същата серия като стъклените му и много бързо се научи да го хваща и да го лапа, повдига си го леко и пие сам. Не може да го вдигне съвсем нагоре, то по-скоро не се сеща и не знае, де, но се учи в момента. Когато имаме свободно само малко стъклено му давам в такива, иска да го вземе, хваща го, но още му тежи, а да го вдигне още по-трудно и го пуска. Затова сега започнах и големите да сменям с пластмасови и виждам, че имаме напредък и млякото започва частично да пие сам.
Стъклените му аз съм ги изтървала, че и от високо и върху металния крак на маса - нито се надраска, нито се счупи, доста са здрави (или не са били чак такива силни удари), но пък значително по-тежки. Виждам, че и двете ми приятелки с деца, които са на годинка и няколко месеца, а бяха със стъклени, вече са минали на пластмасови, но и навън по площадките им дават и там вече не знам колко е удобно за дете стъкленото.

# 129
Аз взех едно шише стъклено и на мен лично не ми допада, добре, че беше от малките, та не съм го ползвала много. Не ми беше удобно, тя не е имала шанса още да го вдига😀 и аз съм скрит талант и избягвам стъклени неща като цяло. А и аз имам ‘набор’ шишета, които така или иначе ми струваха доста пари докато я видя кое й харесва и кое не, че и биберони сменям, а и така съм си направила нещата, че не пускам стерилизатора на всяко второ шише както досега, а само 1 път на ден. Ако трябваше всичко това да е стъклено сигурно заем трябваше да тегля. Така или иначе са bpa free, не са обикновени пластмасови шишета от китайски магазин, не виждам нещо лошо в това.

# 130
Някои се вживявате твърде много. Не съм разделяла ваксини за нито едно от децата. Проблеми нулеви. Колкото реват от едно боцкане, толкова и от две. Неразположения са имали по 1 нощ, което си е напълно нормално.

Мен повече ме страх детето да не се разболее тежко от нещо, което съм можела да предотвратя, отколкото от това, че ще са кисели цял един ден.

# 131
Здравейте, как почиствате ушите на децата си? С клечки за уши ми казаха, че не трябвало да бъркам.

# 132
Бебешките клечки за уши са с ограничител и не се бърка вътре, а се почистват само външно, по гънките на ушната мида. По принцип след баня подсушавам с кърпа.

# 133
В дните, в които мием косата минавам мидата с клечка с ограничител и лекичко обирам каквото е изтекло.

# 134
  • Пловдив
С клечки за уши с ограничител.

Общи условия

Активация на акаунт