Петел в двора на съседа

• 440
  • 11
  •   5
Отговори
Съседа има кокошки, кото нито пречат, нито крякат. Петела обаче грачи непрекъснато. Започва от 4 сутринта. Може ли да се направи нещо за да разкара петела, без да се налага ползване на брадва?

Тук трябва да уточня, че всички съседи имат кокошки, но ги гледат извън селото, на градините си. Съседите също имат градина, но са единствените които гледат кошките си в къщи.

# 1
Супа беше първата ми мисъл, но изикването да не се употреби брадва, ме разочарова. С въже не знам дали би се получило 😁
Според мен няма как да запушите човката на петела.

# 2
На петела - нищо. Трябва да се говори със съседа. Но не знам какво може да се очаква от това.

# 3
  • Пловдив
Имаше такава тема, за къща в един от "селските" (бивши села) квартали на Пловдив. И там по принцип се гледат кокошки, но точно тоя петел и стопаните му бяха особени. Потърси я, ако искаш. Не че и там можахме да предложим на автора решение.

# 4
Не мисля, че има какво да направите. И да му се оплачете на съседа, не виждам той какво ще направи. Колко да е шумен този петел? Има ли други хора на които пречи?

# 5
Имаше такава тема, за къща в един от "селските" (бивши села) квартали на Пловдив. И там по принцип се гледат кокошки, но точно тоя петел и стопаните му бяха особени. Потърси я, ако искаш. Не че и там можахме да предложим на автора решение.

Видя ми се стара тема и реших да отворя нова. Благидаря, Магдена.

Видя ми се стара тема и реших да отворя нова. Благидаря, Магдена.
Не мисля, че има какво да направите. И да му се оплачете на съседа, не виждам той какво ще направи. Колко да е шумен този петел? Има ли други хора на които пречи?

Нямам представа колко децибела е граченето му. Някъде в къщи има уред за мерене на шум. А за за други комшии не знам дали им пречи. Имало е подмятания само, че кокошките миришат и т.н., но не говорим кой знае колко с комшиите.

Последна редакция: пт, 14 ное 2025, 09:03 от karambucha

# 6
Много къщи около нас имат кокошки, но никой няма петли точно защото петлите са прекалено шумни и няма как да ги накараш да не кукуригат. Това е въпрос на съобразителност и възпитание. Иначе съм попадала на информация за специална изолация на къщичката където спят кокошките, която намалява шума от нощното кукуригане. Но дали има такива у нас, не съм сигурна.
Ако съседа не ви иска да го махне, трябва да ползвате някакви шумоизолиращи пособия като тапи за уши. Не ми хрумва друго…

# 7
  • Melmak
Ох, ненавиждам петли! Разбирам ви, много ме дразнят. Много мразя да ида извън града и да чувам петел. Сякаш и в София имаше до нас близо една стара къща и понякога го чувам.
Вариант е да говорите със съседа, но не вярвам да помогне. Другото е да се молите някоя лисица/невестулка да намери своята прехрана.

# 8
Ако е над определени децибели - подавате сигнал, ако е под - говорите със съседа да го махне и разчитате да го направи. Може и да го премести с кокошките, ако има къде. Аз съм гледала гъски преди години, съседи се оплакаха, че вдигат много врява (и беше така), съответно ги преместих в част от двора където нямаха достъп до улицата и не минаваха хора да ги дразнят.

По принцип петлите кукуригат постоянно поради две причини - или са много петли и си пазят територията, или са на оживено място и има постоянно шумове, кучета, светлини и т.н. и предупреждават кокошките за опасност. Звучи ми като да е второто и ако ги премести може да реши проблема.

Едит: ако махне петела, кокошките ще спрат да снасят редовно, а вероятно ги гледа за яйца. Може да го смени, но не е ясно дали това ще реши въпроса ако ятото така или иначе живее на "стресово" място.

Последна редакция: пт, 14 ное 2025, 12:46 от Little Queen

# 9
За мен това е нормално - в местата, където живееха моите баби, абсолютно всички си гледаха кокошките по дворовете, а не някъде на друго място. За първи път чувам, че някъде се прави така.
И сега ходя на едното място, има петли - пеят и не ми пречат.

Не бих рискувала съседска война, може да ескалира и да се стигне до дела и т.н. Ако ви е много скучно и искате да се занимавате със съседите си с години, освен това имате много пари за адвокати...

# 10
Темата не е стара, от преди няколко месеца е. За такъв тип проблем, не мисля че е стара тема. Вече и аз нямам точен спомен какво писахме там, но се говореше за шумоизолация, по принцип ако имате качествена дограма не мисля че толкова ще се чува на затворени прозорци.

# 11
На един му пречи петел, на друг - гларусите.
На петела това му е работата, предполагам е квартал с къщи, а не терасата на блока.

Общи условия

Активация на акаунт