Екранно време

• 322
  • 7
  •   1
Отговори
Напоследък много се говори за екранно време - телефони, таблети, социални мрежи, телевизия…
Работа, новини, забавление, учене - всичко минава през екраните.
Всички имаме различен опит, навици и трудности.Темата е широка и може да засяга всеки по различен начин. На възрастните около мен им е много трудно , дядо ми отказва да ползва смартфон ,например , докато децата още преди да проговорят използват таблети и други дигитални устройства.

Ще се радвам да споделим и обсъдим :

Колко екранно време имате на ден или седмица :работа + лично ?
Смятате ли , че екранното време ви краде от време , през което може да свършите важни неща в домакинството или работата?
Как влияе екранното време на децата ви, ако имате? Как го регулирате?
Кои приложения ви крадат най-много време?
Смятате ли, че сте пристрастени към приложения и скролване?
Практикувате  ли дигитална детокс и ако да, как изглежда?
Какво бихте искали да промените в дигиталните си навици?

# 1
Смятам, че екранното време краде от почивката, не от още работа било то домакинска или друга. Мозъкът има нужда от пълноценна почивка без екрани, от общуване и сън без екрани, нервната система също. А за децата е пагубно.

# 2
Смятам, че екранното време краде от почивката, не от още работа било то домакинска или друга.

Абсолютно. Ей, голям зор да се домакинства денонощно, по възможност.

# 3
Колко екранно време имате на ден или седмица :работа + лично? - 12+ часа. 8 основно, другите са вечер, когато телевизорът е пуснат, но си общуваме и не го гледаме постоянно.

Смятате ли , че екранното време ви краде от време , през което може да свършите важни неща в домакинството или работата? - Не.

Как влияе екранното време на децата ви, ако имате? Как го регулирате? - Детето ми е вече голямо. Не сме ограничавали, докато беше малка. След като си свърши задълженията по учене и т.н., свободното време можеше да си планира по нейно желание.

Кои приложения ви крадат най-много време? - Ютуб.

Смятате ли, че сте пристрастени към приложения и скролване? - Не.

Практикувате  ли дигитална детокс и ако да, как изглежда? - Не нарочно. Но когато съм на почивка не изпитвам нужда, освен да прегледам новините и прогнозата за времето.

Какво бихте искали да промените в дигиталните си навици? - Нищо.

П.П. Преди носовете ни бяха забити във вестници и списания, сега в екрани. Не намирам особена разлика, освен че сега имаме достъп до много повече информация. Като всяко нещо, само преценяваме доколко ползи да извлечем от постиженията на нашето време.

# 4
Не съм смятала колко екранно време изразходвам на ден.
Не бих казала, че екранното време ми краде от свършване на другите задължения като време. Важното е правилно да си стиковаш нещата.
Не мога да кажа, че съм пристрастена.
Приложенията които ползвам най-много са Ютюб, Гугъл (въпреки че то е браузър, търсачка), онлайн магазини, електронната поща, чат пат Вайбър, когато се налага.
Тв почти постоянно е пуснат вкъщи, но не гледам през цялото време, през повечето време е за фон. Иначе гледам филми най-често.

# 5
# 6
Така беше навремето с телевизорите и с разговорите по жичния телефон. Дядовци и бащи не даваха да се гъкне по време на новините и на мачовете, а майките и бабите изкарваха часове в клюкарене по телефона. А и генерално се обръщаше много по-малко внимание на децата.
С гаранция, въпреки телефоните и компютрите отделям много повече внимание, и като количество, и като качество, на децата си, от това което получавахме ние навремето.
А клипчето е доста нереално.

# 7
Смятам, че екранното ми време понякога краде от времето, през което мога да свърша някаква домакинска работа ( например да почистя шкафове и гардероби). По тази причина не съм си инсталирала Тик ток , Телеграм и други популярни приложения. Също така спрях да пазарувам онлайн, иначе не усещам колко време минава докато разглеждам колекциите.
Напоследък слушам ютуб подкасти докато си върша някаква работа.
Не смятам, че съм пристрастена към приложения и скролване. Ограничавам се съзнателно.
Практикувам дигитален детокс когато съм с близки и приятели, докато спортувам и когато пътувам.
 В дигиталните си навици бих искала да променя само едно - да не използвам телефона си вкъщи повече от половин час ,да речем ,за разпускане.

Общи условия

Активация на акаунт