Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 46

• 3 469
  • 91
  •   2
Отговори
# 75
  • Бургас
Аз имам два апартамента в София, а живея предимно в Бургас. Надзираването е трудно, но не е невъзможно. Има Вайбър, има дистанционни огледи, има и фирми за управление.
Вярно е, че имам голям късмет с едната наемателка, влязох в жилището за първи път три години след нейното настаняване, и все едно не е живяно.
Сега отдадох и второто, ще го наглежда брокерката ми, поне първоначално.
Наемите в Пловдив са поне 30% по-ниски, отколкото в София.  Предлагането е много по-голямо. Не бих продавала в София, за да купувам в  Пловдив, освен ако не ми е необходимо за живеене, но това може да стане във всеки един момент.
Доходността, която ще получите в София, ще бъде много по-добра от тази в Пловдив.

Не бих купувала твърде скъпи уреди и климатици, ако ще се дава под наем.
Не се увличайте да го правите "като за себе си".
И Миеле да сложите, и Беко, наемът ще е един и същ.

# 76
Аз бих го продала. Мисля,че най-добър резултат (висока продажна цена) бихте имали,ако завършите банята и настилките с личен труд,защото ще има доста конкуренция на други обяви на шпакловка и замазка и ще се отличи обявата. Цените на труда са много високи в момента. Бих се стегнала за месец да го докарам до готов вид - само с цената на материалите като разход. После консултация с брокер за цена/наем.
Ще дължите и 10% данък между покупната и продажната цена в рамките на 3 години от акт 16. Обаче ако сега цената е Х, не се знае дали след 3 години няма да е Х минус >10%.
Предполагам сте го взели изгодно и ремонтът ще ви е изгоден. Така че и да го пуснете под наем да капе,пак няма да е зле. Просто аз за лично ползване в Овча Купел не бих си пратила детето - има доста малцинства, краен квартал,че да го държа да е мой в дългосрочен план. Наематели все по-трудно се намират и все по-капризни стават.
Ако се решите на продажба,подходете скептично към определянето на цената. В последните години всеки продавач се надцаква 'ако мине' и много обяви са непродаваеми. Например това: https://m.imot.bg/obiava-1b175800455482473-prodava-dvustaen-apar … kupel-ul-kameliya , по-реалистично е това https://m.imot.bg/obiava-1b175689044727376-prodava-dvustaen-apar … l-2#&gid=1&pid=13
Същото е и с наемите,лесно е да се подлъжете под някоя висока оферта,но дали ще има някой да дава дългосрочно над 1000-1100 лв - съмнявам се. А в район с университет е вероятни април-май да се изнасят за до септември,което значи празни месеци,нови комисиони за отдаване,евентуално пак ремонт.

# 77
  • София
За да не повтарям ненужно, напълно споделям горното от man_darin_ka.
В Пловдив също кипи усилено строителство, съпоставимо с това в София. Трябва да се анализира по някакъв начин колко от това е за отдаване и ще има ли пазар.
И като опция да се помисли възможно ли е да се купят два по-малки там с тези пари.

# 78
Ул.Иван Радоев е на хубаво място в ОК. И като цяло е спокойна, по далеч от “елементи”.
Щом имате майстори, ще ви излезе добра цената за завършването. Една кухня от ирим без уредите ще ви дойде към 3-4 хил в зависимост от големината. Среден клас уреди може да купите от едно място с договорка за отстъпка.
Аз бих го оставила. А и както сега са се сменили плановете, нищо не пречи да се сменят пак след година-две-три.

# 79
  • Бургас
Не съм съгласна, че наематели в София все по-трудно се намират.
А родителите на студенти виждат такъв зор с търсенето, че са съгласни да плащат и празни месеци лятото, само и само да останат в квартирата.
Вярно е, че в Овча купел кипи голямо строителство и ще има предлагане, но и с 50 лв. по-ниско да го пуснеш под наем, ще спечелиш.

В Бургас тристаен в топ квартал давам за по-нисък наем, отколкото студио в София.
В Пловдив е същото. Наемният пазар между столицата и всичко останало е несравним.

# 80
  • София
Не бих продала апартамент в София, за да купя в Пловдив.

Апартаментът е много близо до НБУ, ако го довършите бюджетно и изглежда свежо, скандинавски дизайн, спокойно бихте взимали приличен наем, без да се главоболите много. Овча купел е много добре развит квртал и предпочитан от млади хора, а тази част са само младежи.
Цените там се повишиха след пускането на метрото и ще продължат. Наемите винаги ще са стабилни и добри, заради огромния университет и не само- с метрото се спира и на Медицинския и на Софийския.
София- Пловдив е на по-малко път, отколкото Люлин-Дружба в час пик.

# 81
Ако ще го ремонтирате за под наем, подкрепям да НЕ го правите "като за себе си". Ако предвиждате дори някаква възможност след време и вие да го ползвате, тогава кухнята може да е и от Икея, харесва се на масовия потребител. Не е нужно да слагате безкрайно много модули, т.е. да правите огромна кухня, като за готвене за семейство с 2 деца. Достатъчно е да направите базов ред.
Основният проблем на Ирим е малката дълбочина - шкафовете са 50-55 см. май. Иначе на външен вид, а и иначе са сравнително добре, мисля.
Мебели за обзавеждане - Юск, Виденов и подобни, без изхвърляния.
Плочки в банята - не е нужно да са премиум италиански или испански, но и не е добра идея да са най-евтините от неизвестна  фирма, продавани в строителен хипермаркет. Санитарията се сменя по принцип, но пак си е врътка. Та и там - някакъв среден клас.

За това дали може да се наглежда жилище в София от Пловдив. Всеки си преценява според житейската ситуация. Ако сте с твърдо работно време от 9 до 18 ч. и не можете спокойно да излизате от работа, съответно единственото ви, условно казано "свободно" време са двата почивни дни, това, че за 2 ч. може да се отиде от София до Пловдив, не ви върши особено работа. Защото има и излизане и влизане от съответния град, което в час  пик отнема сигурно поне 45 мин. А има и обратен път. Та стават 2+2 часа, плюс и влизане и излизане в София и Пловдив. И така от "свободния" ви уикенд единият ден е отишъл в път и менажиране на проблеми.

# 82
  • София
Така е, ако времето е силно ограничен ресурс, даже и в София да работи, пак ще е трудно да излиза от работа, да ремонтира, да идва за огледи и прочее.
За Овча купел от Пловдив се минава по Околовръстното и изобщо не влизаш в града. Но отново, ако е в час пик е натоварено движението.

# 83
  • Пловдив
Благодаря много за бързите мнения.
1.Ако реша да продам апартамента в София/а на мен не ми се иска / ще купя друг в Пловдив за живеене , не за отдаване. Цените и в Пловдив са мале леле , особено в нашия квартал Мараша , където ще търсим ако продам Софийския апартамент.
2.Ако решим да го даваме под наем , вноската би могла да ни помогне при евентуален ипотечен кредит за нов апартамент в Пловдив, в който ще живее синът ни.
3. или да изчакам няколко месеца и тогава да решим

Другото което ме спира в момента е 10% плосък данък - за да го избегнем , трябва да продадем апартамента след 18.01.27 година , защото той е придобит 18.01.24 г след акт 14.

# 84
Нови и нови проблеми и неясноти.
Как ние да ви кажем какво да направите, като всичко е една голяма каша.
Имате майстори в семейството, а не знаете ремонтът колко ще ви излезе. Е, кой да знае. Има милион вида материали, милион степени на сложност. Милион вида уреди. Това вие си го избирате.

Колко ще изкарвате от наем, също само вие си знаете. Това е бизнес, като всеки друг. Един печели, друг губи. Няма универсална сметка.

Къде ще купувате, колко ще е скъпо, няма как да знаем. Поне за да ни улесните, кажете конкретни числа на цените в Пловдив 'леле-мале" нищо не ми говори.

С 2 думи, ако можете да теглите ипотека и да купите в Пловдив без да продавате е най-добре. Тогава няма смисъл да се намесва и смесва апартаментът в София. Той си е отделна бойна единица.

Според мен за под наем се обзавежда минимално. Най-евтини уреди, най-евтини мебели, най-евтини плочки. Малко над минимума, айде, че сега ще скокнат, че плочки Кай от 25лв се разпадали.
Целта ви трябва да е 20 000-25 000лв за ремонт и обзавеждане. Като едно 15 000 от тях слагам за труд.
Дали ще можете да се вместите, никой освен вас не знае.

# 85
Имате изплатен апартамент в София и собствени майстори. Това е Светият Граал за много хора.
Слагате дуракоустойчиви настилки, мебели и уреди средна хубост и сте вие. И да го омизерят какво - имате майстори. Но имате нещо, което ще носи постоянен доход, продаваемо в случай на нужда, а и плановете се променят.
Щом синът е голям да живее сам ще може да помогне и с менажирането на наемателите. Полезен опит и за него.

# 86
  • Бургас
Напълно съм съгласна с dany
Аз също съм за вариант 2.

Плочки КАИ имам във всичките си жилища, включително и в тези, в които живея. Не са се разпаднали, най-старите са на десет години вече.

Да продавам нещо, дето не ми е зор, за да плащам данък печалба... Не е моето. И не бих чакала няколко месеца, нищо няма да се промени и само ще изгубя време.
Нито имотите в Пловдив ще поевтинеят за тези месеци, нито наемателите в София ще изчезнат.

Тъкмо зимата няма много работа, ако почнете ремонта след Нова година, ще сте готова за отдаване в силен сезон.

Менажирането от синове и дъщери... Ще си замълча. Имаме такъв опит в темата, аз съм честна, че на моето дете за това не бих се доверила. Gen Z...

# 87
Бих избрала ипотека за покупка в Пловдив и запазване на жилището. Това е столицата ни все пак, щом другите споделят и плюсовете на локацията, пък съвсем. С наема ще покривате най-вероятно голяма част от ипотеката.
Относно ремонта, роднините всичко ли правят? Те ще работят също за някакви пари, защото си е работа за поне 1,5 месеца с нормална почивка.
Ремонтът по-малко от 25000 лева при бюджетно обзавеждане и евтини климатици не го виждам. Студиото на Tintina не помня колко излезе 15-17000 лв, но доста неща тя от Турция купува или имаше, а този апартамент доколкото разбирам е все пак по-голям.
За 2 години ще избиете ремонта и другите разходи евентуално, които ще вървят.

Иначе при продажба преди 3-те години се използват варианти, за да се избегне данъка или редуцира облагаемата сума.

# 88
  • София
Има винилови настилки с шарка шеврон паркет, за плочките кай, аз също нищо лошо не мога да кажа,  стига да са поставени качествено, а не лепени на кюфте от някой циганин, бюджетът бих го дефинирала на 10000 евра, с включен труд, но ако имате собствен труд, на практика можете да минете направо с по-малко от половината и ще носи чудесна доходност, а остатъка се ползва за самоучастие за апартамента в Пловдив.
Става и за обезпечение за бъдещият имот в Пловдив, а с наема ще покрива кредита.

После, някой ден, ако се сменят инвестиционните намерения на семейството, след някоя година, може да се мисли за продажба и реивестиция в друг актив.
Но ако се занимавате с ремонти, предвиждам дълъг и щастлив инвестиционен хоризонт с много добри приходи Simple Smile

# 89
Другото което ме спира в момента е 10% плосък данък - за да го избегнем , трябва да продадем апартамента след 18.01.27 година , защото той е придобит 18.01.24 г след акт 14.
3те години се считат от акт 16,казахте преди 2 месеца,т.е. грубо до 09.2028 са ви трите години.

Общи условия

Активация на акаунт