Рецепти за щастие със "София Мел": брашното, което носи вкус, традиция и празнична атмосфера

  • 1 238
  • 105
  •   4
Отговори
# 90
  • Мнения: 449
Правим любимите сладки с канела и ябълки , тиквеник децата много ги обичат, правим баница със сирене и баница с праз и кайма, задължително питка и много сърми.

# 91
  • Мнения: 333
Любимите ми рецепти за празниците са тиквеник, баница с праз и коледни медени бисквитки.

# 92
  • Мнения: 2 031
Коледни сладки - "Линцер"

краве масло 150 грама
брашно 150 грама
яйца 1 брой
пудра захар 50 грама
канела 1 щипка
мармалад 1/2 чаена чаша

Първата стъпка от рецептата за сладки линцер е подготовката на тестото. Нарязвате маслото на парчета, добавяте пудрата захар и намачквате с ръце. Добавяте яйцето и отново разбърквате. Малко по малко добавяте и брашното и омесвате гладко тесто.Слагате готовото тесто в хладилника за един час.
След час вадите тестото от хладилника и го разточвате на блат с дебелина около 3-4 мм и с формички за сладки изрязвате сладки с желаната от вас форма.Нареждате сладките в тава, в която предварително сте поставили хартия за печене и печете в предварително загрята на 150 градуса за 8-10 минути.
Изпечените сладки линцер оставяте да се охладят добре, след което ги слепяте по две с предвидения мармалад. Поръсват се с пудра захар.

# 93
  • Велико Търново
  • Мнения: 8 285
Аз се включвам не с рецепта, а с надеждата да си открадна такава Simple Smile
Обикновено в тези теми се споделят най-най представителните рецепти на всеки кулинар, така че ще запретна ръкави да взаимствам идеи! Изобщо ме няма в готвенето, но в подредбата на трапезата съм ненадмината, така че поднос за сладки ще ми бъде добре дошъл, а аз ще си набелязвам рецепти отсега , за да го запълня с произведения на кулинарията ако го спечеля Simple Smile

# 94
  • Мнения: 1 207
Вкъщи обожаваме баниците , а коледната баница с късмети е на почит при нас.
За сместа ползвам 200 гр сирене , 350 гр домашно кисело мляко 1 ч.л. сода,  4 яйца , 100 гр кашкавал , 50/ 50 масло и олио за махане на готовите корите . Вкусна и сочна баница,  която изчезва за минути.

# 95
  • Мнения: 3 557
Любимата ми рецепта за Бъдни вечер - златната содена питка! Откакто я открих, правя само нея и е задължителна част от трапезата по празниците.

300 мл газирана вода
1 пак. бакпулвер
1 ч.л. сода бикарбонат
1 с.л. оцет
500 - 550 гр. брашно
захар
сол

Омесва се, маже се с малко олио и се оставя да се надигне. Прави се кръстовиден разрез, пръска се малко вода и се пече под капак (тенджера пак може) около 20 мин, после без капак.

# 96
  • Пловдив
  • Мнения: 743
Mеденки
яйца - 2 бр, олио - 1 ч.ч., захар - 1 ч.ч.,сода - 1 ч.л.,канела - 1с.л, мед - 2 с.л.
Слагат се яйцата, захарта, олиото, содата, канелата и меда. Разбърква се и се прибавя брашно - колкото поеме.
Правят се малки топчета. Отгоре на меденките се слага малко орехчета и се пекат на 180 градуса в тава с хартия за печене до готовност.

# 97
  • Мнения: 365
Любими рецепти са тиквеник и баклава.

# 98
  • Мнения: 206
Курабийки
             
                 2 яйца
      150 г захар
      120 г меко масло
      1 ванилия
      1 ч.л. бакпулвер
      Щипка сол
      ~380–400 г брашно (до меко, нелепнещо тесто)
      По желание: портокалова кора, канела или лимонова есенция

За украса:
      Пудра захар
      Шоколад
      Глазура (пудра захар    + 1–2 лъжици вода или лимон)

Първо си разбивам маслото със захарта да стане пухкаво — не се престаравам, само да се смесят хубаво. После пускам яйцата едно по едно и добавям ванилията. В отделна купа си смесвам брашното с бакпулвера и започвам да го сипвам постепенно, докато се получи меко тесто, което не лепне по ръцете.
Ако имам време, го пъхам за 20–30 минути в хладилника — после се работи много по-лесно. Разточвам го тънко, колкото половин пръст, и изрязвам каквито формички намеря (звезди, сърчица, елхички — каквото има под ръка). Слагам всичко в тавата върху хартия, пека на 180°C за около 10–12 минути — гледам краищата да станат леко златисти и ги вадя, защото после още малко си се допичат. Оставям ги да изстинат и тогава идва най-забавното — украсяването. Понякога правя глазура с малко пудра захар и вода, друг път ги топя в шоколад или просто ръся поръски и ми е готова цялата коледна магия.

# 99
  • Sofia
  • Мнения: 22 669
Благодаря, София Мел,  за поканата и чудесните подаръците за такава хубава кампания! За мен е удоволствие и чест!

За тези, които не харесват тиква и дори в така традиционния тиквеник, или тези, които биха искали да разнообразят Коледната трапеза, предлагам Тиквен кекс с неустоим аромат от характерните за тиквата топли подправки. Използвах кексово брашно (при мен 280г) и малко от пълнозърнестото (40г) на София Мел за по дълбок вкус.  
А меденото масло е прекрасна компания за по декандентско изживяване. Simple Smile

Тиквен кекс с шоколадови капки




Продуктите:

мокри:

 4 яйца

110г  кафява захар

70г захар

300г леко подсладено тиквено пюре (ако вашето е без захар, увеличете захарта  - 120г кафява и 85г захар)

45г масло

80г олио

 

сухи:

320г брашно ( кексовото брашно на София Мел)

1ч.л. бакпулвер

1ч.л. сода

1/2ч.л. сол

1и 1/2ч.л. канела

1/2ч.л. карамфил

1/2ч.л. сушен джинджифил

1/4ч.л.  индийско орехче ( по добре прясно настъргано)

1с.л. лимонова кора

шоколадови капки (или накълцан черен шоколад)



 Приготвяне:

Загрейте фурната на 175 градуса. Ако ползвате кръгла форма - намазнете я и набрашнете добре, а в правогълна (моята е 30х11.5х8см)  сложете хартия, като оставите "крилца", с помощта на които лесно ще извадите готовия кекс.  

Смесете сухите съставки и накрая разбъркайте и шоколадовите капки.

Разбийте до побеляване яйцата със захарта, добавeте тиквеното пюре и  мазнините.  

С шатула смесете сухите и мокрите съставки, без да бъркате излишно.  Изсипете във формата, поръсeте още шоколадови капки,  ако искате и печете около 45-50мин.  до суха клечка или такава с малко трошички. Оставeте във формата за 10мин., извадете на решетка за още 30мин. Поръсете с пудра захар  и се насладете! Simple Smile

Последна редакция: вт, 02 дек 2025, 16:38 от Morena

# 100
  • Мнения: 297
Кори за баница (500 гр.)
Краве сирене (400 - 500 гр.)
Яйца (4 бр.)
Кисело мляко (200 гр.)
Масло (100 - 120 гр.)
Сода бикарбонат (1 ч.л.)
Приготвяне на Сместа
Смесете киселото мляко със содата и изчакайте да шупне.
Разбийте 3-те яйца, добавете натрошеното сирене и шупналото мляко. Разбъркайте до хомогенност.
2. Навиване и Редене
Намажете тавата с олио.
Вземете един лист кора, поръсете го с разтопено масло, разпределете част от плънката и навийте на руло (или нагънете).
Редете рулата плътно едно до друго в тавата.
3. Печене
Намажете баницата с останалото 4-то разбито яйце (и малко масло по желание).
Печете в предварително загрята фурна на 180°C (без вентилатор) или 160°C (с вентилатор) за 30-40 минути, докато стане златиста.
След изваждане, покрийте с кърпа за 10-15 минути, за да омекне.

# 101
  • Мнения: 100
Рецепта за баница с тиква и орехи
🥧 Необходими продукти:
1 пакет кори за баница (обикновено 400–500 г)
1 кг настъргана тиква
150–200 г захар (може и повече според вкуса)
100–150 г смлени или натрошени орехи
100 мл олио или разтопено масло (или смес)
1 ч.л. канела
1 ванилия (по желание)
щипка индийско орехче (по желание)
пудра захар за поръсване
👩‍🍳 Начин на приготвяне:
1) Приготвяне на плънката
Загрейте 2–3 с.л. олио/масло в тиган.
Добавете настърганата тиква и я задушете за 8–10 минути, докато омекне.
Прибавете захарта и разбъркайте, докато се разтопи.
Добавете канелата, ванилията и орехите. Разбъркайте.
Оставете плънката леко да изстине.
2) Подготовка на баницата
Имате два варианта – навита или редена.
Ето класическия, навит вариант:
Намажете тавата с мазнина.
Вземете две кори, намажете ги леко с мазнина.
Разпределете част от плънката по дължина и навийте на руло.
Подредете рулата в намазаната тава – по желание в кръгла форма като охлюв.
Повторете до свършване на продуктите.
3) Печене
Загрейте фурната на 180°C.
Печете 35–45 мин, докато баницата стане златиста и хрупкава.
4) Завършване
Извадете от фурната, леко напръскайте с вода и покрийте с кърпа за 10 минути, за да омекне.
Поръсете с пудра захар преди сервиране.
🎃 Съвети:
За по-сочна баница добавете 2–3 с.л. грис към плънката – попива влагата от тиквата.
Може да използвате кафява захар за по-карамелен вкус.
Ако обичате по-дъвчащи корички, не пръскайте с вода след печене.

# 102
  • Мнения: 5 622
Една от моите "рецепти за щастие" е тиквеник:
1 опаковка кори за баница
Около 1 кг. настъргана тиква
Захар около 350 гр.
Канела
300 гр. нарязани орехи
1 пакет обикновени бисквити
Олио
Смесвам тиквата, захарта и канелата с малко олио и запържвам в твнджера. Добавям към сместа натрошените бисквити и разбърквам. Добавям последно орехите и разбърквам отново. Поръсвам кора с олио, добавям от плънката, оформям руло, подреждам в намазнена тава и пека до златисто.

# 103
  • Мнения: 268
Ще има баница и тиквеник. Обичаме много канелени сладки:
390 гр. брашно, 1/2 ч. л. бакпулвер, 1 ч. л. канела, 125 гр. масло, 125 гр. захар, 1 яйце, 1/2 ч.л. мед.

# 104
  • Мнения: 129
Лесен ябълков сладкиш

Продукти: 1 пакет кори за баница, 4-5 по-големи ябълки, 100 г захар, 50 г галета, 1 ч.л. канела, 80 мл олио, пудра захар. Приготвяне: Настържете ябълките и ги смесете със захарта, канелата и галетата. Оформете рула от две кори, като разпределяте плънката и поръсвате с мазнина. Печете до златисто на 180°C и поръсете с пудра захар след като изстине.

Общи условия

Активация на акаунт