Рецепти за щастие със "София Мел": брашното, което носи вкус, традиция и празнична атмосфера

• 3 122
  • 155
  •   2
Отговори
# 150
  • София
Лимонов сладкиш с боровинки и глазура

Необходими продукти:
110 г масло
2 големи яйца (XL)
3/4 ч.ч. високомаслено прясно мляко
мазнина за формата
1 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. ванилов екстракт
1 ч.ч. захар
1 средно голям лимон
3/4 ч.л. сол
около 1 ч.ч. боровинки (измити и подсушени)
За глазурата: около 100 г масло, 2 ч.ч.пудра захар, 3 с.л. лимонов сок, щипка сол, 1/2 ч.л. ванилов екстракт

# 151
  • плевен
мини щолени
125 гр. крема сирене,100 гр. масло /меко/@President,1 яйце,60 гр. захар
270 гр. Брашно,3 ч.л. бакпулвер,1 ч.л. ванилия,  сушени плодове микс, 70 гр. смлени ядки
50 гр. млечен шоколад-аз използвах бял шоколад, начупен на парченча.
В купа сложих маслото, крема сиренето, захарта и ванилията. Разбиваме ги с миксер на крем .
Добавя се яйцето и се  разбърква за кратко. Добавя се  пресятото с бакпулвера брашно, микса от сушени плодове и шоколада. От тестото  се късат малки парченца, които превръщах в топчета. Подредих ги на разстояние едно от друго и сложих да се пекат в загрята на 170 градуса фурна за около 20 минути.
Когато изстинаха , намазах мини щолените от всякъде с течното масло. Веднага ги овалях в пудра захар смесена с ванилия.

# 152
Обожавам ,когато стане това време от годината, защото клоним повече към печивата...дали солени, или сладки. Зелник, баница, баклава са сред любимците мии!
Правя всякакви изкушения, но любима ми стана рецепта с точени кори за сладка баница,а именно вид "тиквеник", в който обаче има освен тиквата, ябълки, локум и орехи..разбира се масло и захар. Страхотно попадение, препоръчвам с две ръце!♥

# 153
  • София
Пухкава баница

Продукти:
400-500 гр. кори за баница
5-6 яйца
400-500 гр. кисело мляко – 2%
1 чаена лъжичка хлебна сода
100-150 мл. олио
300-400 гр сирене
1/2 ч. чаша газирана вода или прясно мляко

Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват в дълбока купа и към тях се добавя киселото мляко и хлебната сода, като отново се разбива добре получената смес. Към сместа се прибавят олиото и ако имам налични в хладилника, добавям прясно мляко и/или газирана вода (става и без тях). Последно се добавя натрошеното сирене.

Тавата се намазнява с олио и в нея започват да се редят корите – на дъното на тавата се поставят две кори (една до друга, а не една върху друга), като те трябва да стоят рошави, нагънати на неравномерни вълнички.

Двете кори на дъното се заливат с около 1 черпак от приготвената смес. Отново се редят 2 кори и се заливат със смес и така до приключването на корите и сместа. Най-отгоре на баницата също трябва да сложите от сместа за заливка.

Баницата се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор.

# 154
Любимата ми рецепта е за баклава, но също и за тиквеник с много орехи.

# 155
  • София
Любимите ми коледни курабии:
250 г масло (на стайна температура)
150 г захар
2 яйца
1 ч.л. ванилия
400 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
Щипка сол
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. джинджифил на прах
Разбивам маслото и захарта до пухкав крем, добавям яйцата и ванилията, след това и пресятото брашно с бакпулвера, солта и подправките.
Омесвам тестото и го
Разточвам на дебелина около 5 мм и изрязвам фигурки с формички.
Пека в предварително загрята фурна на 180°C за около 10-12 минути.

Общи условия

Активация на акаунт