✨ Коледна магия с Président: Сподели вкуса на празника и спечели награда!

  • 1 721
  • 188
  •   3
Отговори
# 150
  • Мнения: 359
Коледата свързвам с много изкушения , които от детството ми до момента са нещо, което радва и небцето и окото. От сладките изкушения обожавам мини еклерчетата с пълнеж от маслен крем и домашните кошнички с шоколадов пълнеж и ядки. От солените на почит у нас са баницата с много сирене  и витата питка. И на двете бабите ми бяха големи майсторки и с времето са събрали в тефтерите много и различни варианти, които са тествани и изпилени до съвършенство.
Сега аз предавам на дъщеря ми майсторлъка на бабите и майка ми и силно се надявам сръчността и домашният майсторлък да пребъдат, защото няма нищо по-хубаво от къща която ухае на прясно направена питка и вкусна храна. В такава къща има живот, а празникът е празник в душата и сърцето, такъв какъвто аз го разбирам.

# 151
  • София
  • Мнения: 1 488
Аз най-силно свързвам празничния дух с домашната коледна питка – тази, която ухае на масло, топлина и чакане около масата.

Когато бях дете, винаги се събирахме около баба, докато тя месеше питката. Тя казваше, че в тестото „се слага настроение“ – ако месиш с усмивка, питката ще стане мека и ще събере всички около масата. Вътре винаги слагаше едно малко паричка за късмет. И най-вълнуващият момент идваше, когато всички късаха от питката едновременно – смях, шум, очакване… това за мен е истинският празник.

Ето и кратка рецепта, ако искате да опитате:

Празнична питка „Слънце“

Необходими продукти:
500 г брашно
1 кубче прясна мая или 1 пакетче суха
200 мл топло мляко
2 яйца (1 за тестото, 1 за намазване)
60 мл олио
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
40 г масло (за намазване между пластовете)

Начин на приготвяне:
1. Разтворете маята в топлото мляко със захарта. Оставете 5–10 минути да шупне.
2. Смесете всички продукти и омесете меко, еластично тесто.
3. Покрийте и оставете да втаса около час.
4. Разделете на 4 топки. Разточете всяка и намажете с масло. Подредете една върху друга, после разточете леко.
5. Разрежете кръга на 8 части, като спирате 2–3 см пред центъра. Усучете всяко „лъчче“ два пъти.
6. Оставете да втаса още 20 минути.
7. Намажете с яйце и печете на 180°C около 30–35 минути.

Празникът започва още докато се пече – ароматът е половината магия.

# 152
  • Мнения: 1 140
Кажете ни с кое сладко или солено изкушение свързвате най-много празничния дух? - баклава , баница с масло
Споделете ни повече за него - снимка, рецепта или кратка история, която го прави толкова специално. - винаги сме насядали около масата. даже преди време имахме много ниска антична масичка сядахме на земята около нея. Слагахме дърва в печката и минавахме с тамян. след това господнята молитва, чупене на питката...

# 153
  • Мнения: 1 162
Меденки с канела, с джинджифил, с много любов... С децата печем по няколко дози няколко пъти за коледните базари, за похапване с приятели, за раздаване на роднините.

# 154
  • Мнения: 449
Най - много  свързвам празничния дух със две баници, едната е със сирене и другата с тиква, помня ги от дете правя ги така като съм научена о моята майка.

# 155
  • Мнения: 228
Коледният дух го свързвам с баница и коледни сладки!

# 156
  • Мнения: 2 182
Коледни сладки Simple Smile Няма как да пропуснем аромата на канела и джинджифил. Задължително неделите през декември са посветени на ароматни бисквитки

# 157
  • Мнения: 1 779
Коледа я свързам с домашни меденки. Аромат на канела, портокал Simple Smile

# 158
  • София
  • Мнения: 989
Кажете ни с кое сладко или солено изкушение свързвате най-много празничния дух?
Споделете ни повече за него - снимка, рецепта или кратка история, която го прави толкова специално.


На първо място - Руска салата Simple Smile

За първа година в работата тази година беше организиран благотворителен коледен базар и аз реших да приготвя руска салата и сладък салам. Много добро попадение се оказаха, защото буквално бяха изкупени за минути Simple Smile



# 159
  • Мнения: 179
Кажете ни с кое сладко или солено изкушение свързвате най-много празничния дух?
Споделете ни повече за него - снимка, рецепта или кратка история, която го прави толкова специално.
Много са традиционните гозби, които свързвам с празниците. Едно от любимите ми са сармите - лозови и зелеви с кайма и ориз. Пълнените сушени чушки с боб също са ни много любими. Носят ми усещането за уют, свързани са с кулинарната традиция на семейството ми по празниците с години назад.

# 160
  • Мнения: 1 207
Коледния тиквеник ❤️
Скоро си хапвахме , но няма как да го снимам , защото беше изяден за по-малко от 2 дни , свързвам го с Коледа , с топлина , уют. Мириса на канела , тиква и меденки също ми е любим и свиден спомен за миналите коледни празници.

# 161
  • София
  • Мнения: 143
Празничния дух свързвам със зелеви сармички.
Рецептата е следната кисело зеле, ориз, кайма, черен пипер на зърна, дафинов лист, червен пипер и мазнина, завиват се и се варят в тенджера захлупена с чиния.

# 162
  • София
  • Мнения: 642
Коледа за мен е аромати. На канела, на масло, на цитрус и джинджифил, на празник.
За Коледа винаги има питка, има тиквеник и баклава, има баница с късмети.
От няколко години правя дребни сладки за приятели и роднини, и ми носи огромно удоволствие като се харесат. Вече даже ме подпитват "тази година нали пак ще правиш".
Когато децата бяха малки имаше задължително и снежна торта - важна беше украсата отгоре, къщичка затрупана в сняг от сметана, оградка, пейка пред къщата, едно борово клонче за дърво, всичко добре затрупано. Но особеното е настроението и смехът при приготвянето. те са най-важната подправка.

# 163
  • Мнения: 7
Щолен със сушени плодове и цитрусови корички.

Последна редакция: вт, 02 дек 2025, 19:07 от mane

# 164
  • Мнения: 365
Зо Бъдни вечер и Коледа винаги правя тиквеник. В плънката слагам и малко дюля.

Общи условия

Активация на акаунт