Трябва ли жената да е "послушна"?

• 442
  • 30
  •   10
Отговори
# 15
Ще се радвам да обясниш какво изисква от теб мюсюлманинът, че се чувстваш така.

# 16
Винаги съм си отстоявала мнението и открито казвам какво не ми харесва. Интересно ми беше да разбера  какво мислят по-голямата част от жените. Да, в брак с турчин съм, но с уважение към моята религия и традиции.

Той е с по-темпераментен характери и си позволява да говори на висок тон с всички около него и смята това за нормално. Не му харесва, ако и аз започна така да му говоря или да го критикувам. Има високо его и не приема чуждо мнение, тоест винаги е прав, но си позволява да критикува другите. Особености на характер общо взето и нищо общо с религията

Последна редакция: сб, 29 ное 2025, 19:39 от Limited

# 17
Чети Библията и Корана. В тях не се споменава такова послушание, но се споменават други неща, които не са удобни на мъжете.
Малко хора всъщност познават книгата на своята религия, без значение коя точно. Това ги прави глупави овце, лесни за манипулация.
На въпроса, отговорът е НЕ.

# 18
  • София
Не съм послушна и няма да бъда. Аз също така познавам много малко жени които са послушни. По точно се сеещам само за една.

# 19
  • София
Той е с по-темпераментен характери и си позволява да говори на висок тон с всички около него и смята това за нормално. Не му харесва, ако и аз започна така да му говоря или да го критикувам. Има високо его и не приема чуждо мнение, тоест винаги е прав, но си позволява да критикува другите. Особености на характер общо взето и нищо общо с религията

Ужас.

# 20
Не знам в коя религия какво пише, но пък в Библията пише, че мъжете трябва да се отнасят с жените си, както Христос с църквата(!), да ги обичат, както обичат себе си... Сега, ако мъжът се отнася с такава любов към мен, не виждам защо да не съм "послушна" (не разбирам и какво се разбира под това). Аз предпочитам да го разбирам, като да се отнасям с уважение (примерно). Но това, както споменах по-горе, не се предполага да е едностранно.
Да де, за мъжете пише да обичат жените си, но никъде няма да ги слушат. Май имаше нещо и да се бои от него. Отдавна съм я чела и съм позабравила вече, но беше в тази насока - мъжът е по-по-най, жената е по-малко от него.

# 21
Сега видях този текст. Май го нямаше в първоначалния вариант на поста. Мъжът ти е простак. Има възпитани мюсюлмани, но този не е от тях.
Много са ми отблъскващи мъже, които говорят на висок тон/крещят. Изглеждат ми точно като тъпи шимпанзета. И също толкова агресивни и безконтролни.

# 22
В САЩ има крайно десни индивиди, които настояват за послушание от жената. Да не говори много много, да няма мнение, винаги да се слуша мнението на мъжа, да имат камара деца, да се пазат девствени до брака. При мормоните също го има и при надигащото се движение трад съпруга. Мъжете имат задължението само да работят и издържат семейството.
Не мисля, че твоя случай е такъв. Мъжът ти просто е ужасен и иска да не му се бъркаш за нищо. Това няма да свръши добре за теб.

# 23
  • София
Ще отговоря леко философски. Жената е като водата. В спокойно езеро се намества между камъните, успокоява всичко, напоява, дава живот. Но когато има бент /пречка/, започва да събира, събира и да подкопава бента. И един ден, когато бентът се счупи, не можеш да я спреш.
По принцип мразя думата "послушна".

# 24
Думата послушна е с ужасно значение в този въпрос.
За мен никоя жена не трябва да в послушна.
Не искам да си представям отношение в което половинката ми очаква да съм послушна.
Приемам много крайно такова изискване към мен.

# 25
  • Далечният изток
Аз си представям, че мъжът нещо те командва, но ти понеже както каза си отстояваш мнението, това го изнервя, че ти не слушкаш, и си показва лошотията от характера. Само че той не ти е учител, а ти ученичка, не ти е баща, а ти дъщеря му. Нали сте партньори?! В партньорството не би трябвало да има господство и подчинение.

# 26
Не знам в коя религия какво пише, но пък в Библията пише, че мъжете трябва да се отнасят с жените си, както Христос с църквата(!), да ги обичат, както обичат себе си... Сега, ако мъжът се отнася с такава любов към мен, не виждам защо да не съм "послушна" (не разбирам и какво се разбира под това). Аз предпочитам да го разбирам, като да се отнасям с уважение (примерно). Но това, както споменах по-горе, не се предполага да е едностранно.
Да де, за мъжете пише да обичат жените си, но никъде няма да ги слушат. Май имаше нещо и да се бои от него. Отдавна съм я чела и съм позабравила вече, но беше в тази насока - мъжът е по-по-най, жената е по-малко от него.

Ами не съм забелязала подобно. Всъщност, изискванията към мъжа, отразени в Библията, са много по-високи. Той трябва да обича и да се грижи за жена си, както Христос за своята църква. Това е много висока летва, много.

Отделно се казва, мъжете да почитат жените си и да се отнасят с тях, като по-слаб съсъд.

Навсякъде става дума за взаимност. Ако някой ползва Библията за манипулации към жените, е повече от гадно. (Не познавам Корана, там не мога да кажа).

# 27
Аз си представям, че мъжът нещо те командва, но ти понеже както каза си отстояваш мнението, това го изнервя, че ти не слушкаш, и си показва лошотията от характера. Само че той не ти е учител, а ти ученичка, не ти е баща, а ти дъщеря му. Нали сте партньори?! В партньорството не би трябвало да има господство и подчинение.

Иначе е грижовен, работлив, на първо място сме за него с детето, дава всичко от себе си, но характера е "чудо"

# 28
  • Далечният изток
Ами виж сега, както се казва - избираш да си прав/а или щастлив/а.
Ти си познаваш мъжа. Може би, ако искаш да се разбирате, и ти следва да направиш някои отстъпки. Което не означава, че трябва да си послушна - той да те командва, а ти да слушаш и да мълчиш. А да бъдеш умна и да преценяваш правилно кои битки си струва да водиш, кои не, кои да печелиш, кои не. Тоест кога да премълчаваш и да не тръгваш задължително с рогата напред.

Последна редакция: сб, 29 ное 2025, 20:40 от AIDA_N

# 29
Ами не съм забелязала подобно.
Т.е. има части, в които се казва мъжът да слуша жена си и да ѝ се покорява?

Всъщност, изискванията към мъжа, отразени в Библията, са много по-високи. Той трябва да обича и да се грижи за жена си, както Христос за своята църква. Това е много висока летва, много.

Отделно се казва, мъжете да почитат жените си и да се отнасят с тях, като по-слаб съсъд.

Навсякъде става дума за взаимност. Ако някой ползва Библията за манипулации към жените, е повече от гадно.
Най-нормалното нещо е да обичаш и да се грижиш за човека до себе си. Нищо високо не виждам в тези изисквания, то е нормална човешка необходимост. Разликата е в свободата. Да имаш думата в семейството си, не да те водят за носа и друг да взема решения за собствения ти живот.

Да се отнасят към тях като с като по-слаб съсъд. Т.е. приравнява я с предмет, който ти служи. Точно точно, кратко и ясно...

А, "случайно" и Бог е мъж. Няма начин да не е, както стана ясно, само мъжете са хора, жените - предмети.

Общи условия

Активация на акаунт