Увеличена нухална транслуценция без други отклонения

• 85
  • 4
  •   3
Отговори
Здравейте,пиша със свито сърце.
След първата фетална морфолия измериха нухалната транслуценция(NT) 2,7мм.БХС-нормален.
За всеки случай бях и на второ мнение,но там положението не стана по-добре,напротив-измериха я повече между 3,78-4,58мм.Чакам и резултати от пренатест.Важно е да кажа,че бях при топ специалисти по фетална морфолигия в София и двамата не отриха нищо друго протеснително в бебето-има си ностна кост съвсем в норми,сърце,бъбреци,мозък и всички подробно огледано.На втория преглед директно ме насочиха към амниоцентеза за която все още се колебая.Под 30г съм.Имам едно здраво дете вече.След доста четене и проучване в интернет, форуми ми се изправиха косите защо
може да е увеличена.
Някой с подобна история-нека да разкаже за своя път.Може би търся някакво успокоение!Благодаря!

# 1
Не е чак толкова рядко срещано. Моето второ дете също беше с по-голяма нухална транслуценция от нормалното. Не помня вече колко точно беше, но правих и пренатален тест след това, който излезе нормален. Не съм правила други изследвания. Детето е добре, абсолютно всичко си му е наред, вече е на 3г.
За ваше успокоение направете всички тестове, които ви съветват лекарите.

# 2
В коя седмица на бременността сте? Обикновено с нухална транслуценция задължително се прави кръвен тест в 10 седмица и чак след това се интерпретират резултати.

# 3
Съгласна съм с последното мнение.
Много е важно в коя седмица се прави измерването.
При мен бяха направили измерването по - рано, съответно беше подвеждащ резултата, в резултат на което дадох луди пари за последващи изследвания и генетични тестове, които не се изчерпаха само с този за хромозомните аномалии. Вкл. се бях замислила за амниоцентеза. Всички прегледи за второ, трето и десето мнение, генетици и прочие, не ги включвам в сметката.
И най- вече изкарах една доста напрегната бременност. Но при мен имаше и други проблеми.
В крайна сметка и слава Богу, при нас се оказа фалшива тревога, и сега си имам здраво бебе на 8 месеца
Съветът ми е, ако пренаталния тест не покаже нищо притеснително, ако и прегледите не показват нищо притеснително, да се успокоиш и да не се вторачваш в този резултат. Също така трябва да се проследи как ще е след 2 седмици.
А лекарите щом не виждат нищо друго притеснително, защо те изпращат на амниоцентеза? Освен това тя се прави в по - напреднали седмици.

# 4
Първото измерване беше в 13+3 с БХС,второто в 13+6.
Като втория специалист при когото бях много настоя за амниоцинтеза,но и двамата със съпруга ми се колебаем.Но ако трябва и нея ще направя.
Иначе пренаталния пуснаха основните синдроми+микроделеции(Vision plus).

Общи условия

Активация на акаунт