Дете с психически увреждания - всички деца се страхуват!

• 8 934
  • 148
  •   1
Отговори
# 105
"Какви са тези глупости? Какъв "такъв" човек?! Ти правиш ли разлика между едно заболяване и друго? Не всички с психични заболявания се мислят за Исус Христос, ходят по гащи на улицата и спонтанно нападат останалите... "

Това е поредното ми доказателство, че по- голямата част от участниците във форума са склонни вместо на водене на добронамерен диалог да търсят начин просто за голо заяждане, без мотивация. Не намирам този начин за форма на нормално дискутиране.
Забелязвам, че когато някой участник, не само аз, не застане категорично на определена страна за крайните привърженици на дадета теория /говоря за теория, не просто за емоционално излияние/ е трудно да се сетят към кого да те "приложат". Хората не са само враговери и съмишленици. Има и такива, които търсят малко по- задълбочено. Когато обсъждам даден въпрос обиктновено го обглеждам по- всеобхватно. Тогава е трудно да заемеш крайна позиция, независимо за коя крайност става въпрос. Пък и не е нужно, защото истината рядко бива при крайностите.
Що се отнася до заболявания правя разлика, учила съм и на изпити съм ходила в тази връзка. Практически опит що- годе също имам, не е нужно да съм психиатър. Започвам постинга си за тези, които могат да четат и имат желание именно за това, че в конкретния случай диагнозата е неизвестна. За моите примери нарочно не давам диагнозата на заболяванията, то остава и имената на хората да напиша. Освен това примерите, които давам са няколко, пък такъв цитат, състоящ се от цялостно дълго изказване е излишно да се прави.
От там нататъка пак за четящите и за желаещите да дискутират възпитано- нито за Исус Христом говорим, нито за други подобни. Никъде не правя такива обобщения, но ... това си е за хора, при които разумът е една степен над емоцията.
До тук толкова. Желая ползотворна дискусия на тези, които я умеят.

Извинявам се, че реагирах по-остро от нужното, но адски се издразних на дългите ти постове, пълни с обобщения за лица и слабоумие. Имам повече опит от теб в грижата за хора с психични заболявания и интелектуални затруднения, възрастни и деца. И много ме боли, когато някой, срещал един-два случая в живота си или пък виждащ само криминалните случаи, прави гигантски обобщения, които хранят отрицателни стереотипи и вредят на всички ни.

Няма "такива" хора. Аутизъм е различно от шизофрения, която е различна от маниакална депресия, която е различна от интелектуално изоставане, което пък никак не е равно на някакъв проблем на нервната система. И съвсем не е задължително някой с психично заболяване или изостаналост да е агресивен...

Когато не знаем за какво става дума, както е в случая, не знаем какво му е на детето (може интелектът и психиката му да са запазени, но примерно да не може да се говори или да контролира движенията си, което за масата днес означава, че е лудо), е редно да се въздържаме от "информирани" мнения. Съжалявам, че съм груба отново.

# 106
...
Няма "такива" хора. Аутизъм е различно от шизофрения, която е различна от маниакална депресия, която е различна от интелектуално изоставане, което пък никак не е равно на някакъв проблем на нервната система. И съвсем не е задължително някой с психично заболяване или изостаналост да е агресивен...
...

newsm10

# 107
И аз не разбрах някой по темата да е направил конструктивно предложение за решение на въпроса, което да удовлетвори всички. Едва ли ще се намери такова.Както пише Viki i mama  всеки сам си намира в крайна сметка решение: "Аз за себе си го знам."
Не знам, Реза, за кого говориш, като казваш, че за някои майки е по- удобно различните да са другаде. Аз не се сещам.

# 108
  • в края на града
Judy четейки темата, неминуемо прочетох и всичките ти дълги писания. В първото съвсем неадекватно заклеймяваш детето от темата като такова с психическо увреждане, което трябва да се лекува задължително от психиатър и е опасно за околните. Извинявай за недобронамерения ми тон, ама ти сама си противоречиш. Има много и най-различни психически заболявания и повечето от тях не се характеризират с прояви на агресия. Симптомите на доста от тях са подобни и често дори на опитни специалисти е трудно да поставят точната диагноза от раз. А ти от две мнения на потребителката пуснала темата, обобщи, че "лицето" е опасно за околните и се нуждае от психиатър  Shocked  
В следващите си постове, отричаш подобни твърдения, в един от тях пишеш, че гледаш "принципно" на въпроса и започваш да даваш примери от твоя опит с психически увредени хора - съученичката на детето ти, агресивният роднина, който не се лекува и кварталната луда... Пък още по-нататък пишеш, че не обобщаваш...
Пишеш, пишеш и накрая нищо не казваш, от всичките ти писания се разбра, че се правист  Wink, имаш три случая около себе си за хора с психични отклонения и общо взето съдиш за всичките по тях. Но Judy, да обобщаваш е грешно! Всяко "лице" е индивидуалност, всяко дете е различно, всяко заболяване е различно и да се обобщава психическото увреждане като винаги "опасно" и равно на "слабоумие", извинявай, но е смешно. Хората преди мен са се опитали да ти го обяснят, но ти май не обичаш да четеш, или пък да вникваш по-дълбоко в прочетеното. Явно няма и да се постараеш...

По темата, авторката поиска съвет, мисля, че такъв и беше даден, да поговори с родителите. Има хиляди начини да го направи без да ги засегне, стига желание да има за това... Никъде не се доказа, че детенцето има психически отклонения, авторката е стигнала до този извод сама, защото му личало... Лично аз мисля, че 10-годишно дете е напълно разбираемо да прояви агресия, след като види, че е отблъсквано. Това е просто начин да привлече внимание. Подобно поведение е характерно и за напълно здрави дечица в тази възраст... И ако майката го дърпа настрани да си играе само, може би не е толкова, защото е "агресивно" и представлява "заплаха" за околните, а просто иска да избяга от коментарите и шушуканията зад гърба си... Но това е просто предположение, не съм била свидетел на ситуацията, не познавам детенцето...
Наистина е жалко, че има още доста хора, за които "толерантност" е просто модерна дума без смисъл...

П.П. сега виждам, че Hear Again  вече е написала повечето неща, които исках да кажа... Hear Again    bouquet

# 109
Имам повече опит от теб в грижата за хора с психични заболявания и интелектуални затруднения, възрастни и деца. И много ме боли, когато някой, срещал един-два случая в живота си или пък виждащ само криминалните случаи, прави гигантски обобщения, които хранят отрицателни стереотипи и вредят на всички ни.

Тук основно пишат майки, които нямат професионален опит в грижата за психично болни хора, поради което и тяхната реакция е нормална.
Аз лично не првая "гигантски обобщения". Ако смяташ така- дай пример. Аз също давам конкретни примери, от които не обобщавам каквото и да било. Лично аз за аутизъм въобще не споменавам, нито пък за маниакална депресия, нито за проблеми с нервната система. Нито пък пиша където и да било, че някой с психично заболяване или умствена изостаналост е задължително агресивен. Не казвам нищо подобно.
Ами и на мен не ми е приятно когато ми се приписват думи и се търси подтекст в написаното от мен, какъвто въобще не е налице. Само че аз не нападам и не очерням така хората, които пишат и които дори най- често не са на някакво определено становище.
Какво очаквате да ви кажа? Да реша един проблем, който от както има хора по земята никой не е решил? Че кой от вас го направи?
PetiaK , какво са се опитали да обяснят "хората", писали преди мен? Че то преди мен са писали много хора и то различни неща. Ти като прочете написаното от мен и като също не го разбра, както личи от твоя постинг, защо го коментираш също крайно обобщено? Като казваш, че аз правя обобщения посочи в какво се изразяват те? Че нали точно примерът, който давам е именно опит за разговор с майката на дете, имащо психично заболяване. Е, ако смяташ че е лошо... или, сетих се, просто не си го прочела. Ами ако не искаш не чети това, което пиша въобще, тогава няма да има смисъл да правиш коментар по частични абзаци и по постинг, чието съдържание не познаваш.

# 110
  • София, "Младост 3"
Не четох цялата тема,но видях че пак се е разразил спор и това е напълно естествено,защото всеки си има  гледна точка,както видях и доста хора са се подкрепили с примери.Е ,аз ще ви предложа и моята такава,защото пък при мен нещата стоят съвсем наобратно Winkпък да видим кой ще предложи разумно решение bowuuАз за себе си го знам.
Значи ,и аз съм майка на дете с увреждане. Детето ми е много добро,спокойно,усмихнато,общо взето е даже прекалено добро дете но...............НЕ ВИЖДА. Та навън децата я познават,харесват,радвам се на толерантност от всички около нас,но заради факта ,че не вижда,всяко детенце приближило се изведнъж или хвърлило се да я прегърне или да я хване за рачичка , я плаши.Какво излиза -за моето дете всички нормални деца ,всъщност са агресивни.Но аз не мога да отида и да кажа на родителя- абе виж сега ,обясни на твоето да се приближава бавно,да не вика,да не я изненадва.И знаете ли какво правя,и аз и родителите на другите деца,просто продължаваме да си говорим и  изобщо не се месим,нито аз успокоявам моето,нито те дърпат децата си,защото според мен ,моето ще спре да се плаши,ще го преживее сама,а другото ще види,че тя се плаши и може би следващия път, то само ще усети, как е най добре да се приближи.Мисля си ,че децата най-добре общуват помежду си,но проблемите идват май точно тогава, когато се намесим ние възрастните.Не сме виновни,просто инстинктивно ,виждайки заплаха от някого,независимо с увреждане или не,ние просто хукваме и си дърпаме децата,може би е време да спрем и да видим дали пък децата ни сами могат да открият решението,а пък ние  ще имаме време да се намесим,ако крайно се наложи ,все пак.Но дайте шанс на децата,все ми се струва,че те си знаят по добре от нас Peace
Надявам се да не ме разберете погрешно,все пак отговарям конкретно на темата-Дете с психически увреждания - всички деца се страхуват!

подкрепям
наистина често е по-добре да се остави детето сам да се оправя
Вики е дала също много добър съвет
и аз често правя така - оставям сина си сам да се справи и често той реагира по-адекватно от мен
но РАЗГОВОР по въпроса никога не пречи

аз пък ще дам пример - моято приятелка има дете 3 месеца по-малко от ДАни
и двете се разбираме и децата се разбират до колкото това позволява възрастта им
но ние никога не сме спряли да обсъждаме проблемите възникващи между децата
тя е психолог - и много неща са й ясни, а много от тях са й също неясни - не винаги можеш веднага да остановиш дадена реакция от какво е породена
но ниеу никога не спряхме да обсъжданме нещата - особено ако нещо ни притуснява в поведението на децата
РАЗГОВОР му е решението според мен - винаги има какво да научиш от отсрещния човек

# 111
Напълно подкрепям реакцията и мненията на Лиорена и Иа! Peace

И просто тук не може да има квалификации. Да се установи психическо заболяване е изключително тредно и за специалисти, та ние ли.
Проблемът е, че родителите не виждата проблем. докато те не видят такъв, ние, каквото и да си пишем, на детето няма да му стане по-добре, а и на околните деца, положението им няма да им се промени нито отношението, нито нищо. Мен лично ме дразнят родителите на детето, че са дотам безотгоорни... Cry

# 112
  • в края на града

...Аз лично не првая "гигантски обобщения". Ако смяташ така- дай пример.  ...

PetiaK , какво са се опитали да обяснят "хората", писали преди мен? ...  Като казваш, че аз правя обобщения посочи в какво се изразяват те? Че нали точно примерът, който давам е именно опит за разговор с майката на дете, имащо психично заболяване. Е, ако смяташ че е лошо... или, сетих се, просто не си го прочела. Ами ако не искаш не чети това, което пиша въобще, тогава няма да има смисъл да правиш коментар по частични абзаци и по постинг, чието съдържание не познаваш.

Идеята да не чета това, което пишеш е много добра, хареса ми, ще я последвам  Laughing
А ето ти няколко примера за "гигантски обобщения":
Цитат
Повечето от нас са имали някога някъде в живота си "опит" с такива хора.
Моето мнение е, че не става въпрос просто за различни деца или хора, а за такива с конкретен, в случая даже не психологически, а психиатричен проблем. Разлика има и тя не е малка.
Аз лично не мисля, че мога да осъществя кой знае какъв контакт с човек с болна психика или вродено слабоумие /това не е обида, а легален термин/. ...  Това не е просто едно по- различно дете, да речем зле възпитано или по- нервно или поразглезено. Не става въпрос и за физиологичен проблем, който засяга определени органи или тъкани, а за психично заболяване или такова вродено слабоумие. Става въпрос за клиничен случай /ако съм разбрала правилно питащата/, който може да бъде изявен повече или по малко като агресивно поведение към околните, без да е необходимо да се предизвиква от някаква насрещна реакция....
Ето ти първия пост, когато със замах поставаш диагнози, ето пак:
Цитат
...Колко е крайно състоянието на конкретното дете също не може никой от нас да знае със сигурност. Но при такъв тип проблеми ако сега страдащият от тях е добре и се държи що- годе нормално нищо не му пречи след 15 минути, че и след по- малко да изключи тотално и да стане много опасен...
Цитат
...както вече казах аз приемам темата не като конкретика по зададен  с няколко изречения случай, а като принципна постановка. ... Не случайно на два пъти вече соча, че въпросът е за отношението към тази категория хора изобщо...

И обобщения и обобщения, пък нека аз да не чета и да не ти разбирам написаното  Laughing Разликата е Judy , че повечето пишещи обсъждат конкретния случай, а ти си пишеш "по принцип" за "тази категория хора", на базата на 4 примера в живота ти... И никой не те "очерня", но ако пък така го възприемаш, хайде изпиши отново 2-3 дъъъълги поста да ме опровергаеш  Wink
Хайде със здраве!

п.п. съжалявам за офф-а  Embarassed

# 113

Петя, дадените от теб цитати не подкрепят обвинението ти. Във всички тях акцентирам, че примерите, с които си служа са "конкретни". Затова ги и давам.
Запиталата сама поставя във въпроса си темата, като "дете с психически увреждания", което е грубо, бие се и т.н. Ако зачетеш написаното от нея, ще го намериш, аз го и цитирам. Та за хора и деца в частност с психически увреждания, които се държат агресивно съм писала и това е ясно, ако четеш и разбираш моите постинги. "Категорията хора" са именно хората с психически увреждания, които се държат агресивно, а не всички хора въобще или всички хора с увреждания и т.н.
От твоите цитати не е ясно на кого съм дала конкретна диагноза. Не съм споменала вид на заболяването по отношение на когото и да било. Придържам се към написаното в началото на темата от самата авторка. В един от твоите цитати изрично пиша, че "колко е крайно състоянието на конкретното дете не може да се знае със сигурност"- ако това е обобщение.... Не видях да има цитат, от който ще се направи категоричен извод, че някъде съм споменала дори, че всеки психически болен е потенциално опасен, както ти твърдиш.
Ясно разграничавам в постингите си психичното заболяване и вроденото слабоумие /това не са обаче "диагнози", правете разлика/, неслучайно ги пиша отделно. Само дето не разбрах къде съм дала конкретна диагноза на вид заболяване. Така и не разбрах кога съм споменавала за аутизъм, за "нервно заболяване"... то няма и как, тъй като не съм го правила. Или ви се размиват постингите на отделните пишещи. Това е също "обобщение", но не направено от мен.
Петя, аз давам няколко примера не защото не разполагам с повече. Ако има тема за примери мога и още да дам, поне ги имам реално пред себе си. Разликата е, че доста от другите пишещи и това не дават или техните примери са свързани дори не с психически увреждания и агресивно поведение. Общите изводи се правят на база извлечен житейски и друг опит от конкретни факти и събития.
Пък за други пишещи и нечетящи- не свързвайте, между другото, факта на освидетелстване с експертиза непременно с наказателно дело. Никъде не съм писала, че хората- обекти на такава са били непременно престъпници, напротив. Това са си изводи на отново непрочел и невникнал. Такива експертизи се правят и по други поводи, не само по наказатели дела. Грешни са ви изводите и почиват не върху направено от мен изказване в тази насока.
Тъй като явно има и други, които пишат, без да четат, не са обърнали и внимание, че жената, повдигнала въпроса, вече е споменала за явно направени опити за провеждане на разговори с родителите на конкретното дете и за незаинтересоваността им по този въпрос. Това го пише самата майка, нея съм цитирила и аз: "Родителите изобщо не искат да приемат, че детето има някакъв проблем и не позволяват да им говориш изобщо за това".  За тези, които не четат и за трети път да го напиша- все тая. Та не виждам някой да е дал градивно предложение на жената вече при тази ситуация как да постъпи, освен да си вземе детето и да го отведе. "Говорете с родителите" работа не върши в такива случаи. Това казвам аз и други родители в настоящата тема. Дано да е по- ясно сега.

# 114
И такааа - от написаното до тук се убедих,че скоро няма да има интеграция в таз държава,пък за толерантност да не говорим...

Без значение,дали детето е с увреждане или с психологичен проблем за `нормалното общество` то  е опасно и страшно...

# 115
И такааа - от написаното до тук се убедих,че скоро няма да има интеграция в таз държава,пък за толерантност да не говорим...

Без значение,дали детето е с увреждане или с психологичен проблем за `нормалното общество` то  е опасно и страшно...
Peace Peace Peace

Това исках и аз да кажа!!!

# 116
  • Кори Селести
Джуди, мислиш ли че може да се довериш сляпо на преценката на автора на темата?
Аз не бих.

Защото имам опит с предоверяването във форума.
И много от писалите в темата имат.

Та не виждам някой да е дал градивно предложение на жената вече при тази ситуация как да постъпи

Ти това сериозно ли го пишеш?
Я се върни и попрочети малко... 

П.П. Ако ми отговаряш, моля те опитай да се вместиш в 10-тина изречения  Praynig

Последна редакция: сб, 28 апр 2007, 01:20 от Reza

# 117

Това не означава,че трябва да се примиряваме с нетолерантността-за много хора психичната болест е нещо непознато/нормално е да е така/ и плашещо като всичко непознато,така че да ссме толерантни и към тях Peace

# 118
...мислиш ли че може да се довериш сляпо на преценката на автора на темата?
Ами всъщност всеки във форума представя своето виждане на нещата.
Авторката пише, че се чувства некомфортно, когато нейното дете е в компанията на другото дете - защо да не й се довери човек?
Между другото, аз самата бях различно дете - с много тежко кожно заболяване, абсолютно незаразно, но това не можеш да го обясниш на другите майки - все пак съществува и нещо като чувство за самосъхранение, нали? А майка ми ме водеше, например на градски плаж, хората наоколо скачаха, тя почваше да се зъби, пристигаше някой от администрацията, тя победоносно вадеше медицинска бележка, че това не е заразно, и започваше да се кара с всички наоколо, че нейното дете имало равни права с останалите!
Как мислите, че ми се отразяваше на мене това?
И пак между другото, имам племенничка, която също е различно дете - не с моите, с други проблеми, така че въпросите на интеграцията доста ме вълнуват. Но надали начинът да приобщиш детето си (здраво или болно - все едно) към останалите, е да казваш: ние имаме равни права с тебе, длъжен си да ни приемеш в твоята компания!

# 119
  • Кори Селести
Но надали начинът да приобщиш детето си (здраво или болно - все едно) към останалите, е да казваш: ние имаме равни права с тебе, длъжен си да ни приемеш в твоята компания!

Това кой и къде го прави.
Ако все пак си чела внимателно, няма начин да си пропуснала, че въпросната лоша майка разхожда детето си ДАЛЕЧ от другите деца.

Ще ми се пак да наблегна на това, че твърде много отговорности прехвърляте на тази жена.
Тя трябва да се съобразява с всички, да реагира адекватно, да е добра, съобразителна във всяка ситуация, едва ли не - дипломиран психолог.
Забравяте, че тя е обикновена жена, също като вас, която живее с факта, че детето и е с проблем, отхвърлено, че трябва да отговаря на всевъзможни въпроси от случайни хора постоянно, да свиква някак с погледите на другите, с приказките зад гърба и и в същото време, може би трябва да ходи на работа и да се опитва да изглежда нормален човек.
Тази жена, бъдете сигурни, не получава никаква помощ от психолози или социални служби. За съжаление в БГ майките на деца с проблеми са оставени да се справят със ситуацията сами.

Ако наистина имаме претенции да се наречем "общество" би трябвало да се опитваме да помогнем на такива семейства. И не когато децата станат на 10 да се сещаме за тях, а когато са на 2-3-5 години и все още може да се приобщят успешно.

Общи условия

Активация на акаунт