Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Склонността към насилие - ген или възпитание?

 • 802
 • 11
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 7 205
Може би сте чули за убийствата в правешкото село Калугерово - брат и сестра убили преди година и половина възрастен мъж, преди няколко дни убили отново. Познавах ги като деца - вилата ни е точно срещу къщата на баба им и дядо им. Играли сме заедно /като 7 -8 годишни/. Бабата и дядото бяха едни от най-свестните хора - мъдри, щедри, честни, сравнително образовани. Как внуците им стигнаха до там!? Вярно е, че в семейството е имало някаква баба, която е била с психични отклонения. Безпокояха се, че Силвана /убийцата/ прилича по сприхавост и проклетия на нея, но все пак...само това достатъчно ли е било да я направи убийца /и при нея и брат и се говори за леки психични отклонения, но тя доколкото знам е напълно вменяема - поне като дете беше/? От друга страна мога да гарантирам за бабата и дядото че са възпитавали децата и внуците си само на добро. Чудя се, доколко тези неща /склонноста към насилие и другите подобни/ са заложени у човек, доколко са резултат от възпитанието и средата.
Преди години смятах, че възпитанието и средата са определящи, но вече съм на мнение, че и т.нар. "ген"оказва голямо влияние.

# 1
 • Мнения: 6 472
Твърдо съм на мнение, че възпитанието и най- вече средата са водещите в подобни случаи. Гена може да окаже влияние при онаследяване на някои психични заболявания, но ме съмнява да е решаващ при склоността към насилие и убийство.
Бабата и дядото може да се били прекрасни хора, но това не е никаква гаранция,че и родителите са били такива или че са съумели да предадат положителните си качества на децата си!

# 2
 • Мнения: 7 831
Ох, напоследък и аз се вълнувам от подобни мисли ... Правилно ли възпитавам децата си, давам ли им достатъчно свобода, а дали не им давам много.... Да ги пазя ли от чуждите или да оставям да се опитват да се справят сами ... Непрекъснато гледам някакви филми, че възпитанието в първите години било страшно важно .... Чудя се докъде е възпитание от къде характер. А и като пораснат малко и започнат сами да избират приятелите и средата си дали ще направят правилния избор  Sad  ...

# 3
 • Мнения: 1 076
Цитат
Чудя се, доколко тези неща /склонноста към насилие и другите подобни/ са заложени у човек, доколко са резултат от възпитанието и средата.


Сама казваш - има отклонение, явно и генетично. А щом са ги възпитавали баба и дядо - сигурно и в семейството е имало проблем.
Това не значи, че у всекиго не е заложен импулса да използваш сила. Ролята на възпитанието е да даде алтернативи за справяне - с убеждаване, с отстъпване, с отминаване, със смях...
Иначе смятам, че от всекиго става убиец... и добър човек.
Но отклоненията би трябвало да се лекуват, не само да се възпитават.

# 4
 • Мнения: 2 807
Според мен си е възпитание!

# 5
 • Мнения: 644
Не всичко зависи от родителите Tired Face   нали знаете"покажими приятелите си за да ти кажа какъв си"   Rolling Eyes

# 6
 • Мнения: 1 975
не е само от възпитание. всяко бебе си се ражда до някаква степен със свой характер. А ако има и заболяване в гена ..... тогава ве4е е съвсем друго.......

# 7
 • Bristol
 • Мнения: 8 245
Ако кажа гена може някой да ме обвини в расизъм  Rolling Eyes Но според мен е генът и средата съчетани. Има хора, които са по агресивни от други. Това си е заложено в тях и не може да се промени. Въпросът е дали ще се научат да контролират агресивността си. Същото както на едни изучаването на определен предмет математика или език им се отдава с по-малко труд от колкото на други.
А ако има намесено психическо отклонение вече става доста опасно и само добра среда не помага.

# 8
 • София
 • Мнения: 10 317
За мен възпитанието е най важно, но има и други фактори които формират човешкия характер! Ако има психични отклонения това е съвсем друго...

 Thinking

# 9
мисля.че е влияние на средата .и също -ген

# 10
 • Варна
 • Мнения: 791
Малко ген ,но много възпитание!

# 11
 • Мнения: 167
Доста често препрочитам книгата на доктор Спок за отглеждането и възпитанието на детето.Там пише ,че според научни изследвания неща като мързел,лакомия,крадливост,алкохолизъм и слконност към насилие НЕ СА генно заложени в натурата на човека!
Те се придобиват вследствие на средата,в която живееш,както и могат да бъдат последица от тежка психическа травма.
Аз съм съгласна напълно с това становище!

Общи условия

Активация на акаунт