Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 5 801
На 1 юни от 10.00 ч сутринта, Движение на българските майки ще проведе своята инициатива "И аз съм българче", в градинката до парламента.
Вярваме, че всяка от вас -  настояща или бъдещи майка,  имаща възможност да ни подкрепи, ще бъде с нас, не заради нас, а заради 18 000 деца растящи в институции с потъпкани детски и човешки права.
Децата ви очакват!


Фондация «Движение на българските майки» подема инциатива в подкрепа на българските деца, растящи в институции.
На иницативата бе даден ход с изпращането на Отворено Писмо до Президента на Република България, с копие до всички държавни органи, в което се поставят множество въпроси, касаещи 18 000 български деца, растящи в институции.
Писмото бе изпратено в края на месец април 2007 г.

Високият брой на децата, оставени в домове се дължи на липсата на превенция по отношение на изоставянето им, както и на действащото законодателство, което оставя твърде много вратички за родителите, оставили децата си на грижата на държавата.

Организацията от доброволци желае да сподели със съответните служби опит и наблюдения, както и да даде препоръки, които ще бъдат полезни и благоприятни за децата и превенцията по изоставянето им в институциите. Тук са изброени само част от проблемите, касаещи тези български деца:


1. Когато детето не е потърсено в рамките на 3 месеца да бъдат автоматично отнемани родителските права и детето да бъде предоставено за осиновяване.

2. Да отпадне необходимостта родителите на детето да бъдат уведомявани за предстоящото му осиновяване след като веднъж вече са подписали отказ.

3. Ако дете е изоставено без подписано съгласие за осиновяване (визираме захвърлено), родителските права на неизвестната майка и баща да бъдат автоматично отнемани.

4. Да се назначат социални работници, които само и единствено да се занимават със осиновяванията. По статистика на ДАЗД само 18 са социалните работници на щат на територията на България, пряко ангажирани с ДМСГД, където понастоящем има 3000 деца.

5. Да се увеличи квалифицираният персонал и в ДДМУИ, където растат децата с увреждания (5000 деца).

7. Да се увеличат заплатите на персонала в  ДМСГД /за справка заплатата по щат е 190 лв./, защото възнаграждението, което получава персонала, не отговаря на положеният труд и възложената им отговорност.

8. Да отпадне от Семейния Кодекс призоваването на родителя на съдебната процедура при осиновяванията, за които не е необходимо съгласието му. Също така, да отпадне т.нар ”Оттегляне на съгласие за осиновяване” при веднъж започнала процедура.

9. Да бъде създадена специална колегия във всеки градски съд, която да се занимава единствено и само с осиновяванията  с цел намаляване срока до произнасяне на съдебното решение.

10. Да отпадне Декларацията за съгласие от биологичната майка при оперативни намеси (подаване на пълна анестезия), касаещи дете, оставено за осиновяване. Понастоящем много деца не могат да се лекуват именно защото такава декларация е необходима. Това е в разрез с правата на детето.

Към настоящия момент децата в ДМСГД (Дом за медико-социални грижи) в България са 3 000, а само 25% от тях биха могли да бъдат осиновени. Децата в ДОВДЛРГ (Дом за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителски грижи) са приблизително 10 000, като за осиновяване са едва 15%. Децата в домовете за деца с увреждания са 5 000, а осиновени могат да бъдат 80% от тях.

Тези данни показват колко малко са децата, които имат шанс да бъдат осиновени, а знаем колко много са желаещите семейства, които могат да дадат това, което една държавна институция не може.
Децата с увреждания нямат шанс за осиновяване по така действащата законова уредба и така полаганите грижи за тях. Това пък е в следствие от лошата социална политика към семействата, нуждаещи се от подкрепа в отглеждането на дете в риск и дете с увреждане.


Пълния текст на писмото може да прочетете ТУК >>Списъкът на множеството сайтове и организации, които са подкрепили иницативата към настоящия момент, както и повече относно Движение на българските майки може да прочетете на http://fdbm.org

Последна редакция: вт, 29 май 2007, 13:42 от Mamma

# 1
 • Мнения: 2 084
Поздрави за инициативата!
Престъпление е децата да чакат своите ИСТИНСКИ РОДИТЕЛИ, те да чакат своите деца и благодарение на недогледаното законодателство това чакане да продължава понякога с години. И онези 14 дни за обжалване след делото са безумие.
Пожелавам успех на инициативата!

# 2
 • sofia
 • Мнения: 7 477
искам да благодаря на майките от този форум за подкрепата и съветите,които ни дадоха докато работехме по този проект.

Моми4ета,  bouquet

# 3
 • Мнения: 677
Поздрави за положения труд и дано нещата тръгнат вече в правилната посока и имаме някакво съдействие от по-висшестоящите.
Благодаря на всички,които са подготвили писмото и инициативата.
 Hug

# 4
 • sofia
 • Мнения: 7 477
за съжаление нямаше как да сложим вси4ки искания,много са и обхващат много групи деца Rolling EyesВ процеса на срещите ще се доуто4няват нещата,знаем дупките и проблемите,ще ви питаме пак и вас Hug

# 5
 • Мнения: 128
Всички точки ми харесват.Поздрави!  smile3501 Ако имате нужда от нас за подкрепа - само свирнете!

# 6
 • sofia
 • Мнения: 7 477
Всички точки ми харесват.Поздрави!  smile3501 Ако имате нужда от нас за подкрепа - само свирнете!

ще се  обединим с инициативата на "аз-детето" и ще имаме нужда от подкрепа на 1 юни пред Парламента HugА до тогава още много неща ще се слу4ат Tiredи ще знаете първи Peace

# 7
 • Мнения: 2 722
Напълно подкрепям инициативата!  Peace

# 8
 • Мнения: 883
Браво за подетата инициатива!   bouquet
Не знам дали ще можем да дойдем в София за 1 юни, но ако можем с нещо да помогнем от местата, където живеем - само кажете - насреща сме!

# 9
 • Мнения: 919
Това, което сте започнали е напрово страхотно. Стискам палци каузата да стигне докрай по всички точки Praynig Praynig Praynig
С вас сме!!!

# 10
 • sofia
 • Мнения: 7 477
Това, което сте започнали е напрово страхотно. Стискам палци каузата да стигне докрай по всички точки Praynig Praynig Praynig
С вас сме!!!

беше въпрос на малко време.А всъщност ни избиха нервите преди няколко месеца защото все пове4е деца влизат в ДМСГД-тата ,а се говори как намалявали децата.Всъщност за тия деца никой не го е грижа,някой има интерес да има деца в институции.Е,имаме намерение да разберем кой и защо Close

# 11
 • София
 • Мнения: 9 443
 smile3501 smile3501 Браво и едно голямо благодаря Hug

# 12
 • Мнения: 128
          Чудесно,Lavender! Вие сбъдвате мечти...и не само на децата за семейство, а и моите - за кардинално решаване на проблема -  не само епизодична и кампанийна помощ, след която да виждаме за пореден път колко много натъжени погледи ни изпращат!!!

# 13
 • Мнения: 273
Поздравления за инициативата. Заставам твърдо зад нея и ще подкрепя всички стъпки по пътя към постигане на тази така необходима, благородна цел - развитието и усъвършенстването на българските деца.
Дали между тези 18 000 деца не растат тези, които утре ще ръководят и изведат страната ни много напред?!

# 14
 • Там където е семейството ми
 • Мнения: 2 510
искам да благодаря на майките от този форум за подкрепата и съветите,които ни дадоха докато работехме по този проект.

Моми4ета,  bouquet
Роси,поздравления мила,за инициативата.Дано институциите обърнат внимание и вземат проблемите на тези деца присърце.Много се надявам на това.
Нужда от помощ,когато имате,ние всички сме насреща. Hug

Общи условия

Активация на акаунт