Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Как познавате, че спира кърмата?

 • 12 376
 • 24
 •   1
Отговори
 • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
 • Мнения: 8 231
Има ли болка когато ти спира кърмата? Освен по намаляването на млякото по друго познава ли се, че спира?

# 1
 • Мнения: 3 161
Спирането не боли, ако става естествено и постепенно (доколкото ми е известно - на мен не ми е спряла все още, а кърмя повече от година). Има си начини за възстановяване и увеличаване на млякото (виж в Библиотеката). Не се притеснявай. По принцип няма причини да спре, ако ти не направиш определени неща (волно или неволно), за да я спреш. А болката по-скоро сигнализира някакъв друг проблем, на който трябва да обърнеш внимание. Пиши по-подробно какво чувстваш и как кърмиш, колко често, по колко време, какво друго даваш (вода, чай, адаптирано?).

# 2
 • Мнения: 1 704
И аз това се чудя .. особено някой като каже `днес имах много грижи и ми намаля кърмата` нещо не ми е ясно как го разбирате?!?!!  Thinking

# 3
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 079
Реално погледнато, няма как да се разбере според мен. Изцедено преди или след хранене количество не е никак показателно... Може да се разбере, ако да речем няколко поредни дни бебето плаче от глад (но майката да различава кога е от глад) и да е спряло да пишка и ака както преди... (но да не е това разреждане на акането, което много майки забелязват около 2-рия месец)...
Иначе не виждам как да стане...поглеждаш гърдите и си казваш, я, днес нямам толкова мляко... Thinking

# 4
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 373
И аз колко пъти съм се канила да задад същия въпрос Grinning
Така и не ми стана ясно как разбират мамите,че кърмата не стига или е намаляла?! Защото от плач на бебето не може да се правят такива изводи - причини за плач има твърде много; от това,че не успява да спи цяла нощ - още по-малко (изказвания от рода - ами не издържа до следващото хранене и иска постоянно да яде - няма да ги коментирам,защото са съвършено неадекватни спрямо кърменето),а това,че гърдите са омекнали или не успява човек да изцеди почти нищо след хранене е съвършено нормално (което обаче не се знае! и в огромната част от случаите се интерпретира неправилно) - значи какво остава?
Аз се ориентирам само по памперсите на бебе - щом са напишани и акани,значи всичко е наред.И това много ми помогна,докато бях болна - защото от температури и т.н. бих се заклела,че нямам капка мляко,дотам изтощена се чувствах и дори рефлекса на тръгване на млякото беше станал почти недоловим,гърдите ми бяха съвършено меки,мляко не течеше,беба не се давеше и го нямаше обичайното пръскане на мляко,когато се дръпне от гърдата.Обаче тя не си промени маниера на сучене за всичките 5 дни и памперсите й бяха все същите,както когато нищо ми няма - неописуемо облекчение Grinning
И според мен ако мама и бебе се кърмят изцяло на поискване и без външни намеси процесът на търсене и предлагане се балансира съвършено естествено и кризи просто не възникват.А като знам,че дори някога да се случи млякото по някаква причина да е по-малко,беба просто ще иска да суче по-често и то бързо ще стане колкото й е необходимо,просто не виждам от какво да се притеснявам.Гладна няма да остане - дори да приема по-малко количество на едно ядене,отколкото й се иска,то се компенсира от честото хранене,така че общо пак ще поеме колкото е нужно.
Проблемът май е основно в това,че мамите нямат увереност в способността на тялото им да изхрани бебето,което е успяло да оформи и износи (нелогично е,нали),нито пък в това,че бебето и млякото се регулират взаимно и са в чудесно равновесие,ако не се намесваме ние с притеснение и добавки от всякакъв род (вода,чай,сок,дори и бибата,ако е дадена твърде рано).

# 5
 • Мнения: 1 704
Аз се ориентирам единствено по памперсите.. иначе има дни в които е толкова нервна и ми виси залепена като ваденка - логично след 2 часа млящене като стисна нищо не излиза.. но тя си виси, мляска и от време на време си преглътне  Grinning преди да се усъмня обаче че кърмата не стига и затова така нервничи се сещам за две наакани пампи в кофата и спирам да го мисля  Wink

# 6
 • Мнения: 1 014
Разбирам по това, че бързо се отказва да сучи и мрънка и пак иска да сучи, а пуска гърдата. После пак плачка. Ако това започва да се повтаря, значи че кърмата ти недостига. На консултацията се установява, че детето е качило незадоволително. Може да се отиде на пробно кърмене и да се притегли детето преди и след като се е насукало.

# 7
 • Мнения: 6 201
Цитат на: Светлана
Разбирам по това, че бързо се отказва да сучи и мрънка и пак иска да сучи, а пуска гърдата. После пак плачка. Ако това започва да се повтаря, значи че кърмата ти недостига.
Може и да е признак за намаляне на кърмата, може и да не е Grinning Ирина се държеше така, когато почна да отказва лявата гърда. И при кърмаческа стачка поведението е подобно.
Аз установих, че нямам кърма по това, че като спрях да предлагам гърдата, не се появи усещането за препълване, нито пък бучки и т. н. А спрях да я предлагам, защото видях, че Иво не гълта. Стои на гърдата и "суче", но не се храни. И това, което правеше, видимо му носеше удоволствие, но не беше кърмене.

# 8
 • Мнения: 3 161
Цитат на: Светлана
Разбирам по това, че бързо се отказва да сучи и мрънка и пак иска да сучи, а пуска гърдата. После пак плачка. Ако това започва да се повтаря, значи че кърмата ти недостига. На консултацията се установява, че детето е качило незадоволително. Може да се отиде на пробно кърмене и да се притегли детето преди и след като се е насукало.

Когато едно бебе е гладно, то и да няма мляко, пак виси на гърдата, докато дойде. Ако пусне гърдата, най-вероятно има някакъв друг проблем. Ако проблемът не се открие и разреши, то бебето ще качи незадоволително, и като направиш и едно пробно кърмене (говорено е защо те не дават достоверни резултати), педито само това и чака и ще ти каже - нямаш кърма, дохранвай!

Аз лежах с акушерка от детското, много разбираше от хранене на бебета. Но не пиеше течности, защото с първото дете имала толкова много мляко, че само се цедяла и й писнало. С второто искаше само на кърма, но помоли колежките й да направят пробно кърмене и по резултата установи, че трябва да дохранва. Това ми разкри колко много знаят за кърменето акушерките в АГто, че даже и собствените си деца объркват.

Аз лично проверявам дали имам мляко, като стисна гърдата с пръсти. Ако не идва, ако струята е слаба, не казвам "Ау, кърмата ми свършва", а отивам да хапна нещо, пия чаша вода, и знам, че ще дойде.

# 9
 • Мнения: 4 629
Аз разбирам, защото виждам какво изпомпвам. От няколко дни изпомпвам кърма,защото рагадите ми оак се влошиха и сега ги лекувам. Иначе, когато кърмя незнам колко изяжда бебето, но като е доволно и спинка знам, че е достатъчно  Wink

# 10
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 373
Цитат на: Светлана
Разбирам по това, че бързо се отказва да сучи и мрънка и пак иска да сучи, а пуска гърдата. После пак плачка. Ако това започва да се повтаря, значи че кърмата ти недостига. На консултацията се установява, че детето е качило незадоволително. Може да се отиде на пробно кърмене и да се притегли детето преди и след като се е насукало.


Моята дъщеря прави така,откакто е навършила месец - а си наддава над кило на месец Simple Smile Не седи на гърдата повече от 3-4 минути и се върти точно по описания начин,приплаква и търси,после пак се дърпа - а като предложа другата гърда,която е очевидно пълна,и на нея се дърпа.Така че това не е достоверен признак.А за незадоволителното наддаване - при кърмени бебета 500гр на месец е съвсем задоволително наддаване,но я питай педиатъра какво ще ти каже Imp Просто защото нямат таблици за нормалното наддаване при кърмачета,а само при изкуствено хранени бебета,при които можеш да доналееш препоръчваното количество мляко в устата на бебо,ако упорито тикаш биберона Sad Кърменото бебе не може да бъде насилено да изяде определно количество мляко - то яде толкова,колкото са му потребностите в момента,и един месец може да наддаде 400гр,а на следващия - 2кг,без да си промени маниера на сучене (примерът е автентичен от моя приятелка,на която естествено бяха казали,че детето не наддава добре и да дохранва - което тя не направи - и съответно на следващия месец с 2-та кг - ауу,ама то много наддало!А ако беще давала и добавка,колко ли щеше да е наддало!)
Особено пък плачът след хранене никакъв признак не е,ако детето в един момент се успокоява и спи - единствено ако реве от едно до друго хранене и в рамките на 48ч се забележат признаци на обезводняване - намаляване количеството на напишаните памперси на първо място (не на нааканите,защото кърмени бебета може да акат и веднъж седмично,без това да е проблем и да е от липса на мляко).
Така че май по-разумно би било вместо да се прави пробно кърмене,да се мерят пробно използваните памперси - защото ако нещо е влязло,то трябва и да излезе Mr. Green Или още по-добре при съмнение - еднодневния тест с памучни пелени,за да се види дали бебето пишка повече от 8 пъти на ден - това са адекватните мерки за установяване дали има достатъчно мляко.

# 11
 • Мнения: 967
кърмата може да намалее най-вече от стрес и притеснение и недоверие в собствените възможности, а едно контролно кърмене може само да влоши нещата. Синът ми все още е на кърма и макар, че вече се захранваме кърмата представлява около 80-90% от дневното му меню  Simple Smile  Когато обче беше на 4.5месеца една лекарка "установи" че "е слабичък" (а той винаги е наддавал добре, само дето не е от дебеличките бебета - просто такъв му е генът!), направи контролно кърмене и каза, че не ми достига мляко и трябва да дохранвам. Бях сломена. До момента вярвах, че всяка здрава жена, родила здраво бебе може да го кърми на поискване минимум 1 година. започнах да се самообвинявам, да плача. Цял ден бях в шок и като резултат вечерта НАИСТИНА НЯМАХ МЛЯКО!!! Бебо милия се мъчеше да изпомпи някоя и друга капка, но от големия стрес млякото ми отказваше да потече. Реших да се стегна и да се взема в ръце - често кърмене, спокойствие и за нула време бебешкия елексир беше в необходимите дози и всички си върнахме спокойствието. Без лактогенни чайове и т.н. - просто с кърмене!
Бебетата кърмени на ппоискване хапват по-помалко и по-начесто и стереотипните таблици, които показват колко трябва да изяжда бебето са съвесм неверни в този случай. Едно контролно кърмене няма да отчете реалната ситуация, а само обърква нещата

# 12
 • Мнения: 2 567
Момичета, само исках да ви кажа колко безкрайно се радвам, че ви има.  Heart Eyes За мен най-голямото нещастие би било да ми спре кърмата, докато бебка е още малка. Благодаря ви за безценните съвети   remybussi

# 13
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 373
Всъщност - без никакво намерение да се заяждам! - тази тема май би било полезно да се пусне във форума на изкуствено хранещите мами,за да разберем по какво са се ориентирали,че кърмата спира и трябва да започнат дохранване.Но май не е добра идея,че пак ще се почнат едни кавги...,а и темата е болезнена за много мами.

# 14
 • Мнения: 6 201
Цитат на: hedra
Всъщност - без никакво намерение да се заяждам! - тази тема май би било полезно да се пусне във форума на изкуствено хранещите мами,за да разберем по какво са се ориентирали,че кърмата спира и трябва да започнат дохранване.Но май не е добра идея,че пак ще се почнат едни кавги...,а и темата е болезнена за много мами.

Сакън!!!
не сме се  #2gunfire  от два дена точно!

Общи условия

Активация на акаунт