СЕПТЕМВРИ - сладък месец наш, бебче чакаме в захлас!

• 15 688
  • 295
  •   1
Отговори
# 135
Но вуйчо ми, който живее в Англия така си отгледа и двете деца, след раждането веднага в отделна стая и децата са много самостоятелни, никога не са правили проблеми със заспиване и други глезотии и аз много се възхищавам на техните методи на възпитание, даже го помолих да ми донесе някоя и друга книжка.
Поинтересувай се, щом ти звучи добре, но вероятно книжката ще бъде доста старичка, а и също така вероятно децата на вуйчо ти не са били кърмени въобще или са били кърмени съвсем кратко време.
Преди години се насърчаваха родителите да кърмят по режим, като въобще не дават на бебетата да сучат през нощта, което в повечето случаи води до намаляване на кърмата, дохранване с адаптирано мляко и накрая преминаване изцяло на адаптирано мляко в рамките на 3-4 месеца, а често и по-рано. Тогава, за да се противодейства на тези проблеми, се съветваха майките да се цедят след всяко кърмене, за да се получи по-голяма стимулация на гърдите. Това обаче не винаги помага, тъй като нощем нивата на хормоните, които се грижат за лактацията, са най-високи. Да не говорим че кърменето под час и цеденето  всеки път след това е много неудобно за майката - не може примерно да излезеш на разходка, да накърмиш бебо в парка, след което да си извадиш помпата и да се изцедиш.
В момента актуалният дебат е дали да се спи в едно легло (а не в една стая) с бебето. Моята най-добра приятелка роди в Англия през 2005 и акушерките които идват на домашни посещения я съветваха да взема бебето при себе си в леглото. По принцип статистиките са, че майки спящи с бебетата си кърмят по-дълго и по-успешно. Съвместното спане се препоръчва горещо от докторите Сиърс (които са нещо като новия Спок).
Имаше през 90-те и много впечатляващи данни от проучвания на Харвардски учени в полза на спането в една стая и в едно легло с бебето - ето тук може да се прочете. Проблемът е, че бебетата, които нямат против да спят в отделна стая, са изключителна рядкост - повечето трябва "да се дресират", при което има доста рев. Според въпросните харвардски учени, това се отразява трайно на мозъка и на емоционалната им нагласа като големи.
Както и да е - може точно на някой от нас да му се падне бебе, което спи по цяла нощ още от раждането си. Обаче аз не бих разчитала много на това  Laughing

# 136
Привет-мривет  Hug

Бебе-то, при теб, само хубави новини бе жена! Едно голямо ЧЕСТИТО, бъдеща госпожо. Само да ти кажа - без лична карта няма как да стане номера - с нея удостоверяват в гражданското, че ти си това лице, дето иска да се венчае за другото лице и задължително преди ритуала ви ги взимат, за да сверят данните от декларациите, които сте попълнили. Без това не става. А картата с новата фамилия можеш да си я смениш когато поискаш. Аз съм така - още не съм си сменила ЛК и сега юли ще я сменям (почти година след сватбата).

Лекси, относно това дали бебето да спи в друга стая или не, е въпрос на избор, но от чисто психологически план някъде до към първата година децата се характеризират с едно явление, наречено Солипсизъм - това означава, че обектът престава да съществува, ако не е в полезрението на детето. А това се приема като заплаха. Примерно, виждала ли си бебе как плаче като му скриеш любимата играчка. Така, ако бебето е отделено от майката и бащата в най-ранната си възраст, то не може да изгради ясна емоционална връзка с тях като обекти и след това следват едни разстройства на привързаността, оттам малко трудна самоидентификация като отделна личност и така нататък. Отделянето в отделна стая се препоръчва към края на втората година, когато детето е изградило ясна представа за родителите си и започва да използва думичката "Аз", т.е. да се самосъзприема като отделна личност (допреди този период то се нарича по име - примерно, Вальо спи...).

Та така, и аз иснесох една лекция тука Simple Smile Дано не съм ви отегчила, но има важни етапи в емоционалното и познавателното развитие на децата, които трябва да се следват. В много от книжките за бебета и малки деца те са описани.

Базилиск, не си единствената, дето не пие магнезий Simple Smile Аз също не пия и дано не ми се налага.
Схващането на прасците май четох някъде, че е от липса на желязо.

Уф, ми ще се връщам назад да чета, че май пропуснах нещо, ама при следващото включване пак 
Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

# 137
  • София
Аз също съм тотална привърженичка на спането заедно с бебето, не само в една стая, но и в едно легло. И причината не е само в кърменето, което се явява естествена необходимост още от раждането на детето. Като минала по този път мога да кажа, че винаги съм се ръководела от нуждите и желанията на детето и никога не съм изпадала в паника, че видиш ли, ако го научиш да спи при теб, ще спи в твоето легло до абитуриентския бал. Моята син спеше до мен някъде до година и 10 месеца, а просто от една нощ нататък се премести в собственото си легло, което е на една ръка разстояние от мен и от тогава до сега спи само в него. Така е било удобно и за двама ни, той е чувствал моята близост, а аз съм се чувствала спокойна за него и не съм бродила по цели носщи от едната до другата стая. Освен всичко за мен е немислимо да оставя пеленаче в друга стая и да не го чувам как диша. На техники не се доверявам, аз от напрежение ще спя в пъти по-неспокойно, от колкото, ако знам, че е до мен. Синът ми имаше рефлукс до към 8 месеца и това допълнително не ми даваше спокойствие да го оставя сам. А пък това със спящите бебето по цяла нощ от раждането е луд късмет, но все си мисля, че няма да се случи точно на мен.

# 138
Добро утро,мами!!!Бебето,честито и от мен!!!Желая на всички хубав ден!!!   bouquet

# 139
  • Варна
Здравейте и от мен!Бебе - честит рожден ден на патерица! Много здраве, щастие и безброй поводи да се усмихваш!   bouquet
Честито и за другата новина!Обичайте се много!Относно личната карта - провери дали не могат да ти издадат някакво временно удостоверение - мисля че има такава възможност. Ама май се плаща глоба за изгубена л.к...все пак питай за по-сигурно.
Вчера си мислех да ви попитам за мнението ви относно детската стая Simple Smile и днес какво да видя - вие вече сте обсъдили тоз въпрос. Всички познати като ме срещнат на улицата и все ме питат "подготвяте ли детска стая?" , а аз съм на мнение, че поне до 2 год. детенце ще спи в нашата спалня...не мога да си представя да го оставя самичко през нощта, въпреки всички бебефони...Но тъй като вече много често взеха да ми задават въпроса, викам си да не е в мен грешката....Виждам обаче че и други мами мислят като мене, та се успокоих, че не съм се чалнала съвсем  Laughing
Samorasiliche - какво е това ходене до тоалет през час и половина! Та ти си щастливка - не се оплаквай!Аз и половин час не издържам...като се има предвид, че не пия много течности (което не е добре де  Blush) Понякога сутрин като стана , отивам, мия си лицето и зъбите и пак ми се ходи! Направо вече изпитвам ужас!
Ние все още сме на вълна ремонти у дома...Тъй като мъжо е на работа, всичко се прави вечер и през уикендите, та времето се удължи мноооого. Вече нямам търпение да свършваме...навсякъде гипсове, бои....
Усмихнат ден на всички и лек на работещите!

# 140
  • София
Я и аз да се изкажа по въпроса за спането отделно  Simple Smile Понеже при предната бременност не бях толкова информирана като сега и бях чела само доктор Спок и една френска авторка (сега не мога да се сетя как се казваше), разбрах че преди всичко трябва да се съобразиш с детето, но ако можеш трябва да го отделиш между 6 и 9 месечна възраст. Когато Ани стана на 6 месеца, викам на мъжа ми, пише, че трябва да се опитаме да спим в друга стая и той:" хайде, тази вечер се местим"  Simple Smile Следващите няколко нощи аз не можех да спя от притеснение, А Ани започна да спи без да се буди  Shocked Явно и беше по-добре така. Дори имахме проблем като ходим на гости, защото тя се дразнеше, "че и дишаме въздуха нощем" и само се будеше и недоволстваше. Та искам да кажа, че на мен ми беше трудно да свикна, не на нея. Явно и тук бебетата се различават. Сега момченцето сигурно ще е съвсем различно, но аз нямам нищо против да спи при нас и 5 години ако ще. Като гледам как лети времето и как в един момент ти се иска детето ти да не е толкова самостоятелно  Rolling Eyes

# 141
mirta,и на мен доста често ми изтръпва прасеца,през сутрин се будя с тази болка,а иначе не са ми отекли краката.Ако не ми изртъпне пък сутрин едвас е ратъпквам,все едно имам мускулна треска.Докито ми ми изписа магнерич...те май за всичко го изписват.Но доколкото знам е нормално при бременни да изтръпва прасеца по-често.

# 142
  • Бургас
Привет пак от мен,
всъщност и двете деца на вуйчо ми са кърмени до 1 г., но там поне в тяхното семейство децата са най-важното нещо и спокойствието им е над всичко. Вуйна ми ставаше по сто пъти на нощ и се чудех как не и тежи, но тя много се раздава и хич не изглежда да е уморена и да и тежи.
Бебето мисля, че ако случиш на някой сговорчива служителка би трябвало да се съгласи и с шофьорската книжка да стане, защото тя съще се води документ за самоличност, но не съм много сигурна.
За болничните щях да Ви казвам, че от днес в сайта на ной можеш да провериш какво са ти изплатили, но трябва да си знаеш персоналния идентификационен код.
Ами това е, до по-късно

# 143
момичета, много моля  Praynig - някъде из предните ни теми някоя от вас беше писала, че трябва да има поне половин час разстояние при прием на млечни продукти и едно от двете - желязо или магнезий - за кое от двете ставаше въпрос - млечни с желязо или млечни с магнезий  newsm78

# 144
Бебе , честито за хубавата новина!

Относно спането в различни стаи - когато се преместихме в този апартамент Ивана беше на 3,5 години и много щастлива, че ще спи в нейната си стая. Вратите не се затварят и стаите са една до друга. Доскоро идваше много често рано сутрин да си доспи при нас. И я отказах от това съвсем случайно и неволно - с мъжа ми си сменихме местата и той спеше известно време от външната страна. На Ивана явно не и хареса да се гушка с него, защото и двамата парят като печки и приключи с разходките нощем.
Иначе като бебе спеше по-възможност в нейното легло, но на една ръка разстояние. Откакто започна да може да се обръща сама се върти като пумпал и много рита.   Rolling Eyes  
За бебето смятам да спи в нашата стая поне до 8-9 месеца, а пък за по-нататък си зависи от самото дете.

# 145
Привет и от мен.

Аз да се включа по въпросчето с тоалета. Samorasiliche Ми то аз не излизам от там, пък казват, че тепърва ще става по-лошо  Shocked Ама снощи, прозореца отворен и един ми ти дъжд като тропа отвънка  #Crazy такова пиш му ударих  Embarassed напрао в товалета май че спах  Crazy Joy А дано таз вечер да не вали, че е страшно  Flutter
За детска стая пък не мога и да си помисля на тоя етап. Живеем с мъжо у неговите и едвам си разпределяме стаите без бебка.  Thinking newsm78 newsm78 ама даже и да има къде да я сложа, мислим за кошарка, долепена до леглото (че татито как лошо спи- по цяла нощ раздава правосъдие  Joy Joy не мога да рискувам в голямото легло). И аз съм на мнение, че трябва бебето да си е при мен, по-спокойно ще ми е .
Абре мами, с тея контракции взех да се притеснявам напоследък. Не знам дали и аз ги получавам  Embarassed ама ми се струва, че като съм права дълго време или като ходя повече ми се стяга коремката #Crazy #Crazy Може и да си го внушавам, ама.......... Той доки беше ми изписал магнерот за почивката профилактично, а аз така и не го пих, ама май ще ми го назначава вече.....  ooooh! Чакам да дойде 20, че тогава съм на преглед и ще му се оплача  Sad

Бебето честито ти нова радост, тоз твоичкия само такива изненади да ти поднася   bouquet  bouquet  bouquet А пък за л.к. май ще трябва нова да си вадиш Thinking Аз така се прецаках за мойта сватба..... Беше ми изтекла л.к. преди 2 месеца, ама с тея приготовления кой да ти види  doh  В последния момент изкарвах нова, че не даваха на мъжо да ме вземе  hahaha hahaha И след сватбата - айде нова карта пак, та да знам за другия път  hahaha Joy hahaha

Ами тва имах да кажа засега май  Hug

# 146
За болничните щях да Ви казвам, че от днес в сайта на ной можеш да провериш какво са ти изплатили, но трябва да си знаеш персоналния идентификационен код.
Ами това е, до по-късно
Лекси, а как можеш да разбереш този персоналния идентификационен код?

Дундуланка къде е??Ще има варненски линч ми се струва ooooh! Laughing - де спре да пере и простира Laughing

# 147
  • На тавана. С Карлсон и Дребосъчетата.
Здравейте и от мен!

За сефте се разписвам в тази темичка; нещо никакво време не ми остава напоследък...

Поздравления на ani-bani! Страхотно си се справила с темичката!!! Peace Видях вчера само, че на 03.09. наша mackomacko я е хванала липсата, моля те да я върнеш в списъка ни! Wink

bebe_to, честит Рожден ден на патерички! И много се радвам, че ще си имаме още една булка сред нас! Късмет с новата квартира ви желая, а септември да е най-хубавото време за вас! Hug
Beni4, дано успеете да се сдобиете с набелязаното жилище!  bouquet Аз Младост много го харесвам като квартал (даже съм си прекарала пърите 7 години баш в Младост-1 Wink), така че стискам палци още по-силно. Wink

Valia_78, страхотна стая!!! Разказвай с какво я боядисвахте, кой е художникът и т.н. Wink Ние детска стая ще правим нейде в бъдещето, когато един ден се изнесем в новата къща, която пък все още не е започнала и да се строи, но идеи събирам още преди да бяхме започнали да работим по въпроса за бебе. Wink

Относно софийската срещичка, мисля, че bravy беше предложила да се съберем на 17.09. и още някой беше подкрепил тази дата, но вече и аз не помня кой... Аз съм ЗА, ако има и други съгласни, да вземем да се организираме, пък морските като се завърнат, ще се срещнем пак! Laughing

По въпроса със стволовите клетки - много ни се иска, но доста прочетох по въпроса и някак не мога да им се доверя на самите организации, които замразяват в БГ. Ако знаем със сигурност, че това, за което си даваме парите, ще го получим при нужда, определено мисля, че си заслужава. Но в БГ от международните организации не се получава дори документ за замразяване, понеже по закон е забранено изнасянето на кръв от страната, а на БГ-клиниките хич им нямам доверие...
Но ако някой е проучил по-дълбоко нещата и има основания да се довери на който и да било "замразител" на стволови клетки в БГ, моля ви, напишете си доводите защо сте избрали него и на базата на какво сте му се доверили. Искрено ще съм ви признателна за тази информация, понеже все още се колебаем как да постъпим...

И на мен ми се схващат прасците, а от седмица-две насам - и ходилата. Поднових приемането на витамини за бременни и взимам по 1-2 магнерота на ден (когато/ако се сетя), но явно магнезия ще го спра, макар и да не знам какви са му противопоказанията... Ако някой прочете нещо свиркайте! Simple Smile Мъжът ми беше чел преди време, че схващанията се получават поради липса на всякакви минерали в организма, не само на магнезий.

Иначе, мен основно ме мъчат болки в кръста. Cry Явно си ми е слабо място - и майка ми е имала такива проблеми, но тя казва, че след раждането я е боляло много повече, което хич не ме успокоява... Някой друг има ли вече такива проблеми?

bebe_to, питай където си подавате документите за граждански брак, дали шофьорската книжка може да свърши работа. По принцип би трябвало да я приемат, защото и тя си е документ за самоличност, но подозирам, че няма да са съгласни, тъй като обикновено по тези инстанции са като по калъп правени и от калъпа си не излизат... Аз, да се похваля, в понеделник най-сетне си подадох документите за новата лична карта, та дори не ме глобиха, макар че гражданският ни брак беше преди една година. Казаха след две седмици да се занеса да си взема новата лична карта. Laughing

Друго ново покрай мен, запазих си час за ФМ на 20.06. - отново във Фемина, пак при д-р Димитров - тогава ще съм в 29г.с. Но най-радостното събитие ми се случи днес в обедната ми почивка - срещнах на улицата моя лекар (по-скоро той ме срещна и ме спря, понеже аз, както обикновено, блеех нанякъде), който е в болничен от началото на м. май и точно вчера се е завърнал от операция в чужбина - изглеждаше много добре и се разбрахме да отида на преглед при него (но не в болницата, а на частно) следващата седмица. Разпитах го подробно за раждането и кърменето в Шейново. Той каза, че първите 2 дни според него нямало страшно, ако дохранвали бебето с малко адапте, но аз въпреки това не мисля така и го питах за други варианти да раждам при него, но в друга болница. Каза, че е възможно в клиниката на Мазнейкова, но и там децата ги държали отделно от майките, но в съседно помешение, т.е. майките имали по-голям контрол над ситуацията. Та, сега съм в голяма чуденка кой вариант би бил по-добър и хуквам да разглеждам темите за клиниката на Мазнейкова, понеже основното, което ме притеснява за там, е дали притежават необходимата апаратура, ако се случи нещо непредвидено, а това силно ме съмнява...

# 148
  • Варна
Лекси, а как можеш да разбереш този персоналния идентификационен код?
Samorasliche, този номер го има в онези извлечения, които НОИ ни изпращат всяка година (между другото аз тази година не съм получила, обикновено ги изпращат към април....) . Намира се най-долу на листа заграден в правоъгълник и си пише : Персонален идентификационен код.
Ако не си ги пазиш тези извлечения, предполагам, че ако се обадиш в НОИ трябва да ти го кажат кода....

# 149
момичета, много моля  Praynig - някъде из предните ни теми някоя от вас беше писала, че трябва да има поне половин час разстояние при прием на млечни продукти и едно от двете - желязо или магнезий - за кое от двете ставаше въпрос - млечни с желязо или млечни с магнезий  newsm78

Ако приемаш едновременно калций и желязо, калцият се свързва там където трябва да попадне желязото и така то не може да се усвои. Затова ако приемаш желязо, не е добре да има мляко с него. Щото просто ще се загуби смисълът от желязото, не че ще има някаква вреда.

Общи условия

Активация на акаунт