Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Кърмаческа стачка

  • 22 132
  • 2
  •   1
Отговори
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 504
КЪРМАЧЕСКА СТАЧКА

Вие успешно кърмите вашето бебе в продължение на няколко месеца. Преодолели сте обичайните проблеми, които се появяват през първите седмици, като болезнени зърна и препълване на гърдите, и нещата вървят добре. Изведнъж бебето започва да отказва гърдата и изглежда нещастно заради това. Отбива ли се? Болно ли е? Или нещо не е наред с млякото ви?
Това внезапно отказване на гърдата, обикновено при бебета на възраст между три и осем месеца, се нарича “кърмаческа стачка”. Възможно е бебе под една година да се отбие, но е много малко вероятно това да стане, ако то е на по-малко от девет месеца. Бебе, което се отбива, обикновено го прави постепенно и не изглежда нещастно заради това.
Кърмаческите стачки обикновено траят само няколко дни, но може да продължат седмица и повече. Не винаги е лесно да се открие какво е причинило отказа от гърдата и понякога причината остава неоткрита. Много майки избират да отбият детето по време на кърмаческата стачка, особено ако бебето им е по-голямо от шест месеца, но повечето пъти бебетата могат да бъдат окуражени да започнат отново да сучат в рамките на няколко дни. Това изисква търпение и решителност от ваша страна, но напълно си заслужава усилието.
Кърмаческите стачки са обезсърчаващи и разстройващи за всички, които имат нещо общо - майката, бебето, бащата, братята и сестрите са засегнати. Бебето ви ще бъде нещастно и може да ви е трудно да го успокоите. Може да чувствате, че то ви отблъсква, а също и да се чувствате виновна, мислейки, че отказът на бебето ви да суче е следствие от нещо, което сте направили погрешно. Много рядко това е причината.
Освен това може да се чувствате зле физически. Ако бебето ви прескача хранения, гърдите ви може да се препълнят с мляко и да се втвърдят и/или да се запушат канали. Ако бебето ви е само на няколко месеца и не яде твърди храни, също така ще се тревожите дали приема достатъчно мляко и как ще го храните, ако продължава да отказва гърдата.
Докато бебето ви стачкува, трябва да изцеждате млякото си толкова често, колкото е сукало преди. Ако не можете да се изцеждате ръчно и не притежавате хубава помпа и ако стачката продължи повече от няколко дни, може да решите да вземете професионална помпа под наем, докато бебето реши да суче отново. Редовното изцеждане ще помогне да се предотвратят проблеми като втвърдяване на гърдите и запушване на канали, ще осигури кърма за бебето ви по време на стачката и ще поддържа лактацията, така че когато бебето отново започне да суче, ще има достатъчно мляко.
Трябва да решите как ще давате на бебето изцеденото мляко по време на стачката. Може да бъде по-лесно да го върнете към гърдата, ако избягвате шишетата и го храните от чаша, спринцовка, капкомер, лъжичка, хранене с пръст (от торбичка се стича мляко на капки по пръста ви) или друга специална система за хранене, която представлява торбичка с мляко, висяща на врата ви, от която по тръбичка се стича мляко по зърното ви. Последните два варианта са запазени обикновено за случаи, когато кърменето е било отложено за дълги периоди от време, което най-често не е случая с обикновената кърмаческа стачка. Храненето от шише с биберон може да задоволи нуждата от сукане на бебето и е по-малко вероятно да суче с желание. Това важи особено за по-малките бебета. Вярвате или не, дори новородените бебета могат да бъдат хранени от чаша. Храненето от спринцовка или капкомер може да бъде мърляво, но с малко практика повечето бебета успяват да му хванат цаката сравнително бързо.
Има много причини за кърмаческа стачка. Те включват:
- Мастити. Количеството на млякото ви може да намалее след инфекция на гърдата и нивата на натрий да се покачат, правейки млякото солено на вкус. Това са временни проблеми, но бебето ви не знае това.
- Никнене на зъби. Някои бебета отговарят на неудобството от растежа на зъбите с желание да сучат по-често, докато други отказват въобще да сучат. Вижте статията “Никнене на зъби и хапане” за предложения как да се справите с болката от хапането.
- Боледуване. Ако бебето ви има запушен нос, настинка, инфекция на ухото или млечница (соор) в устата, сукането може да му бъде неудобно. Ако има възпаление на ухото, лежането на инфектираната страна може да бъде неудобно. Опитайте се да го кърмите изправено или във поза “футболна топка”, за да избегнете натиска на засегнатото ухо. Ако носът му е запушен, попитайте лекаря си за начини да го отпушите (обикновено с капане на физиологичен разтвор, носни аспиратори, овлажнител на въздуха или може да ви изпише медикамент за намаляване секрецията на носната лигавица). Винаги, когато бебето чувства дискомфорт в устата, независимо дали от растеж на зъби, или млечица, храненето с шише обикновено му е по-удобно. Не се чувствайте отхвърлена, ако то яде от шише, но отказва гърдата. Начините за сукане от шише и от гърда са съвсем различни и пиенето от шише изисква по-малко усилия и по-малко движение на устата от сукането. Това е една от причините да се предпочита друг начин на хранене на бебето с изцедена кърма по време на кърмаческата стачка пред шишето. Все пак, ако храненето от шише е единственият начин да накарате бебето си да яде по време на стачката, не се стресирайте твърде много заради това. Повечето бебета се завръщат към гърдата след като се почувстват по-добре, дори и да са нахранени няколко пъти от шише.
- Реагиране на стрес. Някои бебета отговарят на негативни влияния, като отказват да сучат. Този стрес може да бъде причинен от братя или сестри, които си съперничат за вниманието на майката, докато кърми, от промяна в обстановката (като пътуване на ново място или местене в нова къща), на прекалено силна реакция на майката при ухапване от бебето (вижте статията “Никнене на зъби и хапане”), или тежък стрес в живота ви (развод, смърт в семейството и т.н.).
- Продължително отделяне от майката. Понякога бебето отказва да започне отново да суче, след като мама го е оставила за уикенда или за по-дълго.
- Намалено количество на млякото. Това може да се дължи на големи интервали между кърменията, прекалено честото използване на шише или залъгалка, или на боледуване на майката. Тази ситуация може да се превърне в “Параграф 22” - вие имате малко мляко, затова бебето няма да иска да стои на гърдата достатъчно дълго, за да се увеличи количеството на млякото ви; тъй като то не суче достатъчно време, няма достатъчно мляко. Вижте статията “Увеличаване на лактацията” за съвети как да увеличите кърмата си.
- Промяна във вкуса на млякото. Използването на кремове и мехлеми (различни от специално създадения за кърмачки ланолин без вкус и мирис), използването на нов продукт като шампоан или дезодорант и по-рядко нещо във вашата диета (като млечни продукти или твърде много кофеин) може да накарат бебето да откаже гърдата.

Когато насърчавате бебето да засуче гърдата, трябва да бъдете търпеливи и настойчиви. Ако вие или бебето се обезсърчите през това време, най-добре е да спрете и да го нахраните по някой от алтернативните начини. Опитайте пак по-късно, защото не бихте искали да насадите у бебето негативно усещане, свързано с кърменето. Много от бебетата са много чувствителни и вие бихте желали вашето да асоциира сукането с положителни емоции.
- Обръщайте на бебето много, много внимание и осъществявайте с него контакт кожа до кожа. Използвайте кенгуру или шал за носене, за да го държите близо до себе си между храненията. Опитайте да се къпете заедно. Кърмете без сутиен и съблечете бебето по пелена. Завийте го с одеяло, ако стаята е хладна.
- Опитайте да го кърмите, докато спи. Може да имате по-голям успех, ако го слагате на гърдата, когато се унася в сън или когато се пробужда. Вземете го в леглото си през нощта.
- Опитайте да сведете до минимум нещата, които могат да го разсеят, докато го кърмите. Кърмете в тиха, затъмнена стая или пуснете някаква успокояваща музика.
- Пробвайте различни пози за кърмене и опитайте да кърмите, докато се движите – подскачайте леко, поклащайте се или се полюлявайте, докато кърмите. Експериментирайте и разберете какво ще проработи при вашето бебе. Някои бебета сучат, докато ги поклащате и се движите, но не и ако седите в стол. Някои сучат, докато лежите, но не и ако седите на дивана. Някои сучат в поза “люлка”, но не и във “футболна топка”. Разбирате какво имам предвид.
- Опитайте се да накарате млякото да потече, преди да се заемете с кърменето. Това ще накара млякото да слезе и няма да се налага бебето да чака, веднъж започнало да суче.
Предлагайте гърдата често. Не чакайте, докато бебето наистина огладнее. Изглежда логично, че “ако е достатъчно гладно, ще суче”, но това често води до обратен резултат. По-малко вероятно е изгладнялото бебе да пожелае да засуче гърдата. Ако то наистина се разстрои, докато се опитвате да го накарате да суче, спрете храненето и му дайте малко мляко да позасити малко глада си (за предпочитане не от шише) - и след това опитайте отново. Пробвайте да накапете малко мляко в устата му с капкомер или спринцовка, докато е на гърдата, за да го насърчите да засуче.


След като обсъдихме случаите на кърмаческа стачка и начините за връщане на бебето обратно към сукането, важно е да обсъдим разликите между бебе, което нервничи на гърдата и изглежда, че губи интерес, и такова, което наистина отказва да суче изцяло.
В моята над двадесетгодишна практика като консултант по кърмене научих, че повечето от обажданията от майки стават през периода на новородено бебе (препълване на гърдите, болезнени зърна, загриженост колко мляко поема и т.н.). Обикновено следва “меден месец” от около две седмици до два месеца, когато нещата вървят гладко. И тогава, по някое време между втория и четвъртия месец, получавам обаждания от загрижени майки, които казват неща от рода на: ”Бебето суче само по 10 минути; отдръпва се от гърдата и нервничи по средата на храненето, после се държи все едно се опитвам да го отровя, когато пробвам да го сложа на гърдата отново; иска да суче постоянно вечер и не изглежда задоволено”. Това поведение е естествен етап от развитието и не се определя като кърмаческа стачка. Обикновено тези бебета сучат добре сутрин, както и през нощта. Следобедните и вечерните хранения са по-проблемни.
Има много причини бебетата да станат раздразнителни, докато са на гърдата, след като преминат периода си на новородени (приблизително първите шест седмици). Една от тях е, че бебетата стават много по-социални през това време. Новороденото ще суче блажено цял час или повече, тотално незабелязващо заобикалящата го среда. Даже да стане голямо земетресение, то ще суче през цялото време, докато трае, просто защото новороденото обича да бозае. Те дори смучат пръстите си в утробата на майката, просто защото е приятно. Веднъж научило се обаче активно да контактува с вас и да ви се усмихва, бебето става много по-разсеяно. Иска да суче, но едновременно с това иска да играе и да ви се усмихва. То е много заинтригувано от заобикалящите го неща и иска да гледа, ако телевизорът работи или братчето му си играе в ъгъла. Много му е трудно да остане на гърдата и да оглежда стаята едновременно. Това може да бъде много разочароващо за бебето и да го накара да нервничи и да се дърпа от гърдата.
Друг фактор е търпението. Млякото ви бързо потича надолу в началото на кърменето, после се забавя и тече едва-едва. Ако бебето продължи да суче, ще бъде възнаградено с нова порция бързо течащо мляко. Докато новороденото е изпълнено с желание да продължи да суче, докато слезе следващата порция (спомнете си, че то няма кой знае какво друго забавление по това време), по-голямото бебе може да стане неспокойно след като първоначалната струя мляко намалее и да не иска да продължи да суче, докато чака следващото потичане.
Много от по-големите бебета изсукват млякото, необходимо им да се нахранят, за по-малко от 15 минути. Рефлексът на потичане е добре установен до това време и бебетата стават много ефективни в сукането. Бебе, което се дърпа от гърдата след няколко минути и отказва да поеме втората гърда, може би просто се е нахранило. Вижте статията “Как да разберете дали бебето ви получава достатъчно мляко”.
Много от по-големите бебета също така ще започнат да се борят със съня вечер. Никога не съм разбирала този феномен, защото спането е едно от любимите ми занимания. Много бебета се борят със съня дори когато очите им се затварят и вие сте сигурни, че са изтощени. Бебе, което вечер нервничи на гърдата може да не суче достатъчно дълго, за да поеме достатъчно от мазното мляко, което потича второ, което ще му помогне да си напълни коремчето и да спи по-дълго през нощта. Ако бебето ви е нервно вечер и иска да суче често, предлагайте му една и съща гърда, докато суче от нея поне двайсет минути. Прекалено честото сменяне на гърдата може да доведе до това, бебето да поеме повече от предното, по-богато на лактоза мляко, което може да предизвика газове.
Също така вечер млякото ви е по-малко и вие сте по-изморена и стресирана. Това може да бъде разстройващ период за вас и всички останали.
Начините, използвани за насърчаване на нервното бебе да суче, са подобни на тези използвани при бебета, които отказват гърдата изцяло. Използвайте горните техники, но ако нищо не проработи, обмислете вариант да го дохранвате (за предпочитане с кърма) през периода му на нервничене, ако не можете да го накарате да суче достатъчно. Това може да бъде подходящ момент да го запознаете с шишето, ако е по-голямо от три седмици. Таткото може да му дава по малко мляко вечер и по този начин да ви осигури малка почивка. По това време дори можете да си направите една гореща баня - какъв разкош!!!!
Каквито и да са причините за отказа на бебето да суче, вие можете почти винаги да го убедите да се върне към гърдата. Това изисква много търпение и настойчивост, но ползите за бебето и за вас напълно си струват усилията.


Преведоха Nataliee и boo от www.breastfeedingbasics.com

Последна редакция: пн, 04 окт 2021, 15:51 от Редактор*

# 1
  • Мнения: 128
Бу, не знам дали си видяла това. Просто исках да погледнеш коментара към тази статия направена от лекар ... самата аз съм се ползвала от съветите ми, но не е по въпроси за кърменето. Не искам да коментирам коментара ... в него личи отношението към кърменето.
http://www.zachatie.org/index.php?option=com_smf&Itemid=40&a … p;topic=19866.780

# 2
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 504
Да, shesi, имали сме честта да чуем позицията на Birdie и друг път, имаше един период, в който се опитваше да пише тук (той затова и ни критикува, де  Laughing). За нещастие, гледните точки на 95% от майките тук и неговата се разминаваха драматично, така че  ни лиши от присъствието си в този форум.

Това показва единствено, че този човек (защото не знаем лекар ли е, в един друг подфорум много се дискутираше това и отказа категорично да даде каквото и да е доказателство в потвърждение...) не е работил достатъчно с кърмени деца. Ясно е, че не може опитът му да е от първа ръка (да кърми сам той  Grinning), защото много от нещата майките най-добре сами ги установяват, но - каквото и да работи, явно не е тясно свързано с кърмени бебета.

Факт е обаче, че специалистите, които работят с кърмени бебета - лидер-консултанти, IBCLC, педиатри, които активно се занимават с кърмещи майки - определено смятат, че има такова нещо, като 'стачка'  Simple Smile А още по-добре от всички тях знаят самите майки - които могат да видят признаците и да приложат на практика съветите и последните да проработят. По-голямо оборване от това на куп демагогии - здраве му кажи  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт