ТЕЛК, Обжалване на ТЕЛК

• 209 781
  • 820
  •   1
Отговори
# 420
И моят проблем е точно такъв.Нашта последна епикриза е от октомври.А сега ни предстои преглед на 14 февруари под упойка.А комисията ни вика на 2 февруари и иска епикриза от Александровска.Чудя се дали ще я признаят тази от октомври.То е ясно,че неговото състояние не се е променило.Не може сега да го вкарваме детето два пъти под упойка.Става дума за очна комисия.Ако някой има представа моля да се включи.

# 421
  • Благоевград
Доколкото разбрах документите трябва да се с 6 месечна давност. Това пише в нашето писмо най- отгоре. И то са го написали, защото ние сме подали молба на 11.05.2010 г. и чак сега получихме писмо, т.е. нашите документи са изтекли и готвихме нови. Но вие според мен не трябва да готвите нови, 6 месеца не са изтекли.

# 422
Може би зависи и от диагнозата. За нашия ТЕЛК етапната епикриза трябваше да е най-много от преди 3 месеца. Става въпрос за аутизъм  Peace

# 423
При нас е очен проблема и никъде не ми пише от кога може да са епикризите.Едната ми е от преди четри месецаа тази от Александровска преди 5 месеца.Предполагам че ще свършат работа

# 424
Моята е от 2 месеца... Предвид увреждането то не се променяс времето.
Някой знае ли телефон на който може да се иска информация?

# 425
  • София
Моята е от 2 месеца... Предвид увреждането то не се променяс времето.
Някой знае ли телефон на който може да се иска информация?
Stun, на писмото което си получила, най от горе, където пише от коя болница, трябва да има и телефон за връзка.

# 426
Получих си и аз писмото за явяване на комисия.
Обаче пише да направя консултация с лицево челюстен хирург(детето е с цепка на небцето). При положение че имам епикриза за моментното му състояние от хирурга, който го оперира трябва ли наново да правя консултация с друг примерно?
Щото са ми написали, че отделно като документ трябва да нося и съответната етапна епикриза.
те май си ги пишат наизуст... и моето дете е с цепка и ми пише консултация с детски хирург  newsm78 от която няма нужда реално , та и аз съм в чуденка сега

Последна редакция: пт, 21 яну 2011, 10:48 от veni-b

# 427
Извинявам се, че не е по темата, но може някой да не чете другата тема, а информацията е важна за всички майки, чийто деца ще минат на ТЕЛК и ще получат над 50% НВСА. Ако датата на инвалидизация е преди датата на ТЕЛКа, ВЕЧЕ МОГАТ да си получат месечната помощ от датата на инвалидизация, но не повече от 3 години назад! Парите не са малко така че възползвайте се! Децата ви имат нужда от тези пари!

# 428
  • Благоевград
Да и аз видях, че днес е излязла промяната ето тук: http://94.156.102.51/bg/laws/ldoc/2135714627, но се замислих следното: ние сме преосвидетелстани от вчера с нова дата на валидност от 01.01.2011 г. за срок от 1 г., като на отзад на решението пише ДИ 01.06.2008 г. Предното ни решение изтече на 05.02.2006 г. От кога ще ми отпуснат помощта, от 01.01.2011 г. ли или със задна дата от когато ни е изтекло предишното решение от 01.06.2010 г.?

И моля подсетете как беше, трябва ли да изчакам да минат 15 дни до заверяване, за да подам документи в социалните, при положение че не мисля да обжалвам?

Последна редакция: пт, 21 яну 2011, 13:14 от Bory_V

# 429
...Предното ни решение изтече на 05.02.2006 г.
...От кога ще ми отпуснат помощта, от 01.01.2011 г. ли или със задна дата от когато ни е изтекло предишното решение от 01.06.2010 г.?
Помощта ще ти я отпуснат от датата на инвалидизация - 01.06.2008 г, защото не са минали повече от 3 години от тази дата. Ако бяха минали - само за 3те години назад. Трябва да изчакаш срока за обжалване, който е мисля 14 дни, и тогава да си подадеш документите. Изрично пиши, че искаш да ти бъде изплатено, считано от датата на инвалидизация - 01.06.2008 г.

В промяната виждам още нещо, което е хубаво, незнам дали е коментирано вече:
"2. Създава се ал. 10:

"(10) Към молба-декларацията за отпускане на месечни помощи за дете с трайно увреждане до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст, не се прилага служебна бележка, удостоверяваща извършените задължителни имунизации и профилактични прегледи при спазване изискванията на Наредба № 15 от 2005 г. за имунизациите в Република България."
Повечето деца не се имунизират, точно заради проблемите си, които имат, но за жалост няма как да се докаже това, и губеха досега двойните детски. Това вече е премахнато!

# 430
  • София
martin4e, и как разбра какво точно пита  Bory_V, че и даваш конкретни отговори?  newsm78

Bory_V, оправи си датите, не може телка да е изтекъл през 2006г, а детето да е родено 2008г.  Shocked
До колкото разбрах, това Ви е втори ТЕЛК, значи със сигурност месеците които са между двете ТЕЛК решения, трябва да ти ги изплатят.Не пишеш дали с предишното решение си взимала добавките и дали първият път са ти изплащали от ДИ по чл.43 от ЗИХУ? Как вчера се явихте на ТЕЛК, пък решението ти е от 01.01.2011г?  newsm78
Виж какво си написала и оправи датите, че нищо не се разбира.

# 431
martin4e, и как разбра какво точно пита  Bory_V, че и даваш конкретни отговори?  newsm78
Ами прочетох датата на инвалидизация, за която предполагам е преписана правилно от решението на ТЕЛК, и че предното решение е изтекло през 2006 г. Според мен неправилно е написана тази дата - веднъж пише, че е изтекло през 2006 г., след това през 2010 г. Ако решението е изтекло през 2010 г. обаче - плащането ще бъде оттогава насам. В такъв ред на мисли са моите разсъждения. Със сигурност има грешка в датите, нека да се уточнят, за да дадем по-точен отговор. Peace

# 432
  • Благоевград
Да, благодаря за поправките, късно видях каква каша съм написала в бързината, но вече не можех да редактирам. Ето и точните дати:

ДИ: 05.02.2006 г.
Предното ТЕЛК решение изтече на 01.06.2010 г., т.е. преди 7 месеца /беше за 2 г./.
На 20.01.2011 г. бяхме на комисия и
новия срок на валидност е до 01.01.2012 г., т.е. за 1 г.
Та чуденката ми беше за тези 7 месеца промеждутък между двете решения ще получа ли нещо според вас, при положение че не са ни намалили процента?
А къде пише дали решението е с чужда помощ? Срещу т. 4 на нашето решение в квадратчето е записана цифрата 9, отговаряща на - 50-90% с ч.п. за деца до 16 г. Това пишеше и в предното ни решение, но социалните не ни водеха  с ч.п.

Последна редакция: сб, 22 яну 2011, 22:29 от Bory_V

# 433
      Bory_V,доколкото знам,ще ти изплатят паричките по чл.8д между двата ТЕЛК-а,но само 3 месеца назад,не повече,интеграционни и детски не изплащат със задна дата,било то и между телковете.Ако някой знае повече,дано пише,да не те подведа.Относно чуждата помощ-на т.7 в ТЕЛК-а-Оценка на работоспособността:  % нам.соц.адаптация с ч.п. и срещу това цифра 9 в квадратчето.Така пише в нашия ТЕЛК.

# 434
За двойните детски:
ППЗСПД Чл. 19, ал.(3) (Нова - ДВ, бр. 93 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 71 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 41 от 2010 г., изм. - ДВ, бр. 7 от 2011 г., в сила от 21.01.2011 г.) В случаите на преосвидетелстване на дете с трайно увреждане месечната помощ се отпуска от 1-во число на месеца, през който е отпаднало основанието за получаването й, при условие че няма промяна във вида и степента на трайното увреждане или в степента на трайно намалената работоспособност, които да водят до отпадане на правото, ако молба-декларацията е подадена в 3-месечен срок от датата на издаване на новото експертно решение на ДЕЛК/ТЕЛК/НЕЛК. Когато молба-декларацията е подадена след този срок, месечната помощ се отпуска от началото на месеца, през който е подадена.

За чл.8д:
ППЗСПД  Чл.24б, ал(4) (Нова - ДВ, бр. 41 от 2010 г., изм. - ДВ, бр. 7 от 2011 г., в сила от 21.01.2011 г.) В случаите на преосвидетелстване на дете с трайно увреждане месечната добавка се отпуска от 1-во число на месеца, през който е отпаднало основанието за получаването й, при условие че няма промяна във вида и степента на трайното увреждане или в степента на трайно намалената работоспособност, които да водят до отпадане на правото, ако молба-декларацията е подадена в 3-месечен срок от датата на издаване на новото експертно решение на ДЕЛК/ТЕЛК/НЕЛК. Когато молба-декларацията е подадена след този срок, месечната добавка се отпуска от началото на месеца, през който е подадена.

Общи условия

Активация на акаунт