Как да науча бебето си да пие от шише или чаша?

•   Кой е най-добрият начин да въведа шише на бебето?
•   Какво да правя, ако бебето ми се съпротивлява да пие от шише?
•   Ако искам да прескоча шишето и бебето да започне да пие направо от чашка?
•   Бебето ми абсолютно отказва да приеме шише. Какво да правя?
•   А какво, ако реша да отбия бебето от гърда?Кой е най-добрият начин да въведа шише на бебето?

Повечето експерти по лактация препоръчват да изчакате, докато бебето ви е на 3 или 4 седмици и кърменето е добре установено, преди да въведете шише. Ако се връщате на работа, започнете да храните с шише поне две седмици преди датата на започване, така че да сте отработили всякакви проблеми предварително. (Можете да намерите повече информация на такива теми като стерилизиране на шишета и колко често да храните с шише тук Bottle-feeding basics)

Тъй като сученето на мляко от шише изисква движения на устата и езика, различни от тези при кърмене, на бебето ви може да му отнеме малко време, докато свикне с промяната. Опитайте тези полезни съвети за гладък преход:

•   Предложете шишето малко по-рано от обичайното време за хранене така, че бебето ще бъде гладно и заинтересовано, но не толкова гладно, че да е фрустрирано от студения биберон.
•   Нека някой друг да му даде първото шише. Бебето ви ще е по-малко объркано, ако не вие давате шишето, тъй като то може да се чуди защо не получава гърдата ви. Вместо това, помолете някой, който може да я нахрани във вашето отсъствие – майка ви, партньорът ви, детегледачка или друга майка – да направи запознаването с шишето.
•   Опитайте да сте извън къщи за това събитие; бебетата могат да подушат майките си от разстояние поне 6-7 метра и може да знае, че вие (и гърдите ви) сте наоколо, дори да сте в друга стая.

Тори Уиник запознала синът си Филип с шишето, когато бил на три седмици. “Изцедих кърма в шише, така че и съпругът ми Майк също да може да изживее храненето на бебето.”

Храненето с шише може да е също толкова сближаващо физически като кърменето, ако гушкате бебето близо до себе си. Някои бебета обичат да бъдат държани в позиция за кърмене, докато пият от шише; други намират тази позиция за объркваща. Помолете човекът, който предлага шише на бебето ви, да експериментира, докато поддържа контакт с очи с него и да му даде шанс да свикне с новото преживяване.

Някои бебета не ядат много, когато мама я няма вкъщи и ако са отделени от нея по цял ден, могат да започнат да се будят често нощем. Не се учудвайте, ако това се случи; ценете тези спокойни и интимни моменти и ги използвайте, за да установите отново връзка с бебето си.

 
Какво да правя, ако бебето ми се съпротивлява да пие от шише?
Ако бебето ви не иска да приема шише, опитайте тези техники:
•   Използвайте биберон, подобен на залъгалката на бебето. Ако смуче латексова залъгалка, използвайте латексов биберон за шише, вместо силиконов и обратното. Затоплете биберона с топла вода, за да го направите по-привлекателен.
•   Сложете малко кърма на биберона. Когато бебето ви опита, може да започне да смуче, за да получи повече.
•   Оставете бебето да си играе с биберона, така че да се запознае с него. Ако просто го дъвче, оставете го. Всъщност може скоро да започне да го смуче.
•   Опитайте да го държите в различна поза. Сложете го в бебешкото столче за кола, така че да е в полуизправена позиция и тогава му дайте шишето, докато сте лице в лице. Веднъж, щом свикне да приема шише, можете да го държите както бихте държали обикновено за хранене. Един предприемчив баща сложил хавлията на жена си и наврял шишето под мишницата си, докато държал бебето в поза за кърмене. Това няма да работи за вас, но може да проработи за таткото!


Уверете се, че имате много време за почивка и релаксация по време на процеса. Ако бебето започне да плаче и да отблъсква шишето, спрете, успокойте го и после опитайте отново. Последното нещо, което искате, е война с шишето. Ако сте опитали три пъти и то е отказало три пъти, обявете края на храненето. Не го накърмяйте веднага. Изчакайте пет или десет минути и правете нещо друго, преди да го сложите на гърда, така че то няма да асоциира отказът си да яде от шише с незабавно удовлетворение.

Много бебета, които са приемали шише през цялото време внезапно решават на възраст около три месеца, че просто предпочитат кърменето. И защо не? То е топло, удобно, мирише на сладко и се прави с любимият им човек – Мама. Така че ранният успех не е непременно твърда гаранция, че бебето ви ще приема шише, когато наистина искате да го прави.
 
Ако искам да прескоча шишето и бебето да започне да пие направо от чашка?
В някои страни бебета, които не се кърмят, се приучват да пият от чашка от самото начало – дори най-малките бебета могат да се научат да го правят. Този метод има някои предимства: няма риск от объркване на зърното, няма да се изкушите да оставите бебето да пие само от шише (пиенето от шише по времето за сън може да доведе до кариеси на зъбите), и няма да се налага да се борите с привързаността към шишето. Разбира се, да помагате на бебето си да пие от шише отнема време; освен ако не използвате чашка с капаче против разливане (наричани ‘чашка с човка’) или с вградена сламка, ще трябва да му помагате да пие и да сте подготвени за неизбежната бъркотия. Детегледачите може да не се чувстват удобно с това.

Много от принципите за запознаване на бебето с шише са валидни за чашката. Привикнете детето си да използва чашка в ранна възраст (но не преди кърменето да е добре установено) и я въвеждайте бавно – едно хранене на ден. Ако се връщате на работа, започнете няколко седмици преди наистина да се отправите към офиса; детето ви има нужда от време, за да свикне с този нов метод на хранене.
 
Бебето ми абсолютно отказва да приеме шише. Какво да правя?
Някои хора ще ви кажат просто да изчакате, бебето евентуално ще огладнее достатъчно, за да приеме шише. Това не е непременно вярно и да оставите бебето да изгладнее, докато се подчини, не е добра идея. Не превръщайте времето за хранене в бойно поле – сега, когато е на две години или изобщо някога.

Ако всички опити да храните с шише пропаднат, преминете към чашка. Дръжте бебето изправено в едната ръка и поднесете чашката към устата му, накланяйки я леко, докато съвсем малко кърма, адаптирано мляко или сок (зависи от възрастта на бебето ви) влезе вътре. Бебето ще започне да лочи и после да пие. Можете да използвате и лъжичка с куха дръжка за лекарство, за да правите същото нещо.

Малките бебета често предпочитат шише, защото задоволява нуждите им от сукане; по-големи бебета и деца над годинка харесват новостта на пиенето от чашка. Веднъж щом може да пие от чашка сравнително успешно, имате алтернатива, когато сте на работа – чашка или шише – и детегледачката може да опита и двете.

В ситуации като тази, често майката се самообвинява, казвайки “Ако му бях давала по едно шише на ден от началото, това нямаше да се случва.”
Но това не е вярно. Някои бебета никога не приемат шишето.
 
А какво, ако реша да отбия бебето от гърда?
Ако сте решили да отбиете бебето или да намалите кърменето до преди и след работа, заслужавате поздравления и подкрепа, за това, че сте давали на бебето си седмици или месеци майчино мляко. Само се уверете, че бебето ви получава същия физически контакт и любящо време с вас и шишето, което е получавала с вас и гърдата. За повече информация за по-лесен преход вижте статията Weaning: When to do it and why.


Преведе Бу от www.babycenter.com

Последна редакция: пн, 18 окт 2021, 17:34 от Редактор*