Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

ЗА ГЛИНЕНИЯ ГЮВЕЧ???

  • 25 688
  • 21
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Den Haag
  • Мнения: 1 608
МИЛОТО МИ Е КУПИЛ ГЛИНЕН ГЮВЕЧ КАЖЕТЕ ТРЯБВА ЛИ ДА ГО ПРАВЯ НЕЩО ПРЕДИ УПОТРЕБА И СПОДЕЛЕТЕ КАКВА ВКУСОТИЙКА ДА ПРЕГОТВЯ Laughing  Laughing  Laughing

# 1
  • Мнения: 2 607
Ами освен да го измиеш друго незнам Wink .Аз правя боб в него най-често,а и сърми Grinning

# 2
  • Sofia
  • Мнения: 3 565
Аз в гювеча правя пилешки пържоли със зеленчуци задушени.
Ред зеле, ред пържоли, ред сърми. Всичко става като мозък, само имай предвид, че времето за пекане се увеличава, когато готвиш в глинен гювеч.

# 3
  • Мнения: 1 655
Аз правя кавърма в такъв глинен гювеч.
Запържвам леко в малко олио свинско или пилешко месо нарязано на кубчета и го прибавям в гювечето, по същия начин запържвам нарязан пипер, гъби, нарязан домат (всяко поотделно) и ги добавям в гювечето. Наливам 1 чаша бяло вино и пека в умерена фурна за около 1 час.
Понеже всичко се запържва, го правя много рядко. По-често слагам всички продукти в сурово състояние + картофки, моркови и изобщо каквито зеленчуци имам под ръка и пека.

# 4
  • Мнения: 922
По начало не ям свинско месо, но на моите мъже вкъщи правя следния гювеч: количеството е по осмутрение
та, нарязвам на кубчета картофи, моркови и свинско месо. Нарязвам на лунички лук, наситнявам чушки - печени или сурови (според сезона). Всичко това слагам без ред в гювеча. Отгоре изсипвам малко мазнина (нищо, че месото ще си пусне), сол, червен пипер, черен пипер, вино (червено, ако нямам слагам бяло), мащерка (може и чубрица, но аз не я любя много), може да добавиш и дафинов лист. Заливаш с вода и объркваш с голямата лъжица. Покриваш с капака и слагаш да се пече - около 3 часа, или докато изври водата. И готово. МОйте хора казват, че е превъзходно на вкус
Подздрави

# 5
  • Мнения: 489
Момичетата са дали превъзходни рецепти, а ти можеш да измислиш и свои с "каквото има под ръка".
Може би продавачката е инструктирала мъжа ти, може би и ти знаеш, но искам да напомня, че глинените съдове се слагат в студена фурна и се затоплят постепенно.  Wink

# 6
  • Мнения: 6 317
Много вкусно става, когато нарежете телешко месо и го накиснете в гювеча с вино, сол и черен пипер на вкус и соев сос за поне 2 часа. След това слагате картофки и гъби, добавяте водичка и мятате във фурната.

# 7
  • Den Haag
  • Мнения: 1 608
МОМИЧЕТА,БЛАГОДАРЯ ЗА РЕЦЕПТИТЕ ЩЕ ГИ ИЗПРОБВАМ People Angel

# 8
  • Мнения: 7 803
аz правя пълнено пиле с ориz и гъби или с маслини слагам бяло вино маzнина и вода и пека около 2 часа или не пълнено с картофи
свински джолан маринован съЩо става много вкусен

# 9
  • Мнения: 7 831
Дали са ти прекрасни рецепти, само ще добавя, да имаш в предвид, когато готвиш в гювеч да слагаш по-малко вода, че не се изпарява.
Успех в ползването му  Wink .

# 10
  • София
  • Мнения: 3 326
Всичко без десерти съм пробвала да правя в глинен гювеч, и всичко става превъзходно на вкус. Много вкусно става, ако се използва и малко бяло или червено вино/според личните предпочитания и вида на мръвката, която ще се приготвя/, както и течна сметана за готвене /аз ползвам разтителната на "Хопла"/. Пиле със зеленчуков гювеч, гъби и картофи; свинско с картофи или зеле /може и да се съчетаят двата зеленчука/; постни сърми или такива с кайма; яхния със зелен фасул; кавърма...наистина - каквото хрумне на домакинята, може да го приготви в глинен съд. За слагането на малко вода и поставянето на гювеча в студена фурна и постепенното му загряване вече е написано. Simple Smile

# 11
  • Мнения: 344
Цитат на: jumper
аz правя пълнено пиле с ориz и гъби или с маслини слагам бяло вино маzнина и вода и пека около 2 часа или не пълнено с картофи
свински джолан маринован съЩо става много вкусен

Дай моляте, рецептата за джолана.

# 12
  • Мнения: 7 803
ами аz джолана го вzимам готов маринован само го слагам в гювеча с малко вино

# 13
  • Den Haag
  • Мнения: 1 608
Леле, направо се чудя от къде да почна #Crazy

# 14
  • София
  • Мнения: 3 326
Цитат на: dianab78
Леле, направо се чудя от къде да почна #Crazy

Карай по ред - само похвали ще получиш от съпружеството Laughing

# 15
  • Мнения: 426
майка ми казва "и камък да сложиш в гл.гювеч става мозък". аз имам една много лесна рецепта за приготвяне:няколко каренца св.месо се панират в смес от черв.пипер, брашно, сол ,чер.пипер. на дъното на гювеча се нарязва  1праз на кръгчета малко гъби ,чесън, нареждат се каренцата отгоре,заливат се с равни количества да покрият каренцата ,   вино и вода, малко олио и се пече около 2  часа докато остане на мазнина  и е готово.дано ти хареса Grinning

# 16
  • Мнения: 338
Аз правя риба в гювеча, слагам моркови, доматен сок, лук, червен пипер, дафинов лист и олио, става супер ако обичаш риба:).

# 17
  • Мнения: 750
Правила за безаварийно ползване на керамични /глинени/ съдове:

1. Не загрявай предварително фурната!

2. Не поставяй гюведжа директно върху нагреваемата повърхност. По-добре използвай решетката на фурната, позиционирана на най-долното ниво и върху нея поставяй съда.

3. Когато извадиш съда от фурната, остави го върху дървена подложка (и дъската за хляб върши работа) и го остави да се охлади на стайна температура.

4. Не прибирай керамичен съд в хладилника!

Тези правила са с една единствена цел - да се избегнат резките температурни промени. Иначе вероятността съда да се спука е съвсем реална.

Пожелавам ти да готвиш само вкуснотии!  Simple Smile

# 18
  • Den Haag
  • Мнения: 1 608
Цитат на: Спаска
Правила за безаварийно ползване на керамични /глинени/ съдове:

1. Не загрявай предварително фурната!

2. Не поставяй гюведжа директно върху нагреваемата повърхност. По-добре използвай решетката на фурната, позиционирана на най-долното ниво и върху нея поставяй съда.

3. Когато извадиш съда от фурната, остави го върху дървена подложка (и дъската за хляб върши работа) и го остави да се охлади на стайна температура.

4. Не прибирай керамичен съд в хладилника!

Тези правила са с една единствена цел - да се избегнат резките температурни промени. Иначе вероятността съда да се спука е съвсем реална.

Пожелавам ти да готвиш само вкуснотии!  Simple Smile

Благодаря ти за съветите, тъкмо съм накиснала бобец и ще го пробвам,да видиме какво ще стане Laughing  Laughing  Laughing

# 19
Цитат

Благодаря ти за съветите, тъкмо съм накиснала бобец и ще го пробвам,да видиме какво ще стане Laughing  Laughing  Laughing


Моля!  Simple Smile

Ако още не си започнала да готвиш и имаш наденички под ръка, ето ти добра рецепта за боб в гърне с наденички:

Слагаш боба в някаква удобна тенджера и го кипваш на котлона, изхвърляш водата, слагаш нова вода и пак кипваш. Така 3 пъти.

Запържваш 2-3 парчета наденица, нарязана на шайбички (от дебелите видове - македонска варена е идеална за целта).

глава лук, нарязана на ситно
2-3 моркова, нарязани на тънки колелца
доматено пюре (не салца!) около 1 бебешко бурканче (200 гр.)

Сухи подправки:
девисил, джоджен, чубрица, магданоз, риган, мащерка, целина

Объркваш всичко в гюведжа и сипваш вода така, че да покрие точно боба. Пъхваш във фурната и го оставяш там в началото на 200 гр., след 1 час можеш да намалиш на 150. Вариш до готовност на боба. Времето зависи от сорта - последния път ми отне 4 часа, но си струваше! Бобът остана с идеално цели зърна, но беше сварен перфектно - масло!

Запържваш боба с брашно, 1-2 супени лъжици запържени до златисто в масло и с чаена лъжичка червен пипер.

Опитай рецептата (ако не сега, то някой друг път!). Сигурна съм, че който обича боб, не може да не я хареса!

# 20
  • Мнения: 750
Госта бях аз! Забравих да се логна.

И забравих да включа сухите чушки (2-3 бр) към рецептата! А те са задължителни! Може да се сложат и 1-2 лютички сухи чушки. Става още по-пикантно!

# 21
  • Den Haag
  • Мнения: 1 608
Хей, момичета!
Докато се чудих какво да сложа в гювеча, реших да сложа боб.
Резултата:СТРАХОТНО!!!
От всички вас прибавих по някоя идейка и го кръстих МАМИНИТЕ БОБЧЕТА Laughing
Ето как го направих:Първо го накиснах във вода от вечерта,сложих го с малко водичка в гювеча и след като завря хвърлих първата вода.Сипах хладка водица,сложих лучец,морковчета,лъжичка захар и струйка ракийка Laughing .като стана почти готов му добавих доматено пюренце,1 лъжичка чубричка,1 лъжичка гьозум 2 лъжички Вълшебен вкус на Маги и понеже нямах наденички в хладилника гледам и се чудя Thinking Оп, луканка нарязах няколко парченца и хоп при бобчето.Вече готов добавих солчица и преготвих запръжка с масло,червен пипер и брашънце разредих я с чорбичка от боба и бам в гювеча Grinning .Оставих още малко да поври със запръжката и сервирах.
Милото ми беш възхитен за малко да изяде и гювеча Laughing
Направих и салатка от марули, краставици, домати и пресен лук, но вместо зехтин и оцет сипах един салатен сос със зехтин и лимон.Препоръчвам ви го страхотен е!Взех го от Метро,френски е  на LESIEUR.Пробвайте Laughing

Общи условия

Активация на акаунт