Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 24 юни 2007, 13:20 ч.

За или против витамин D

 • 5 655
 • 69
 •   1
Отговори

Анкета

Какви са отзивите за примането на витамин D

Опции:

* Може да изберете максимум 2 опции.

# 60
 • Мнения: 2 818
Аз съм за приемането на витамин Д. Онзи ден говорих с една майка в градинката до нас и тя има син на 4 годинки с огромна глава поради факта, че не му се е затворила нормално фонтанелата. Не знам, слънцето е също храна, но определено не искам детето ми да е с такава глава. Ако забравя да дам, не се обвинявам, слънчицето също си казва думата:)

Къде е връзката между големината на черепа и втърдяването на фонтанелата?

# 61
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 332
По съвет на педито давам по 2 капки Вигантол всеки ден. Не вярвам да навреди с нещо.
Все пак е витамин Peace.до годинката ни каза нашето педи да го даваме
Не - не е витамин, а стероиден хормон! Съвсем неправилно се причислява към групата на витамините.
Предозирането с витамин Д е опасно, а дозите, които се предписват обикновено, са много високи като за профилактика.
От друга страна, всички все повече се пазим от слънцето, използваме слънцезащитни кремове, не излизаме често и твърдо не излагаме достатъчно време достатъчно много кожа на слънце. Повечето от съвременните хора са с гранични или леко поднормени стойности на вит.Д в кръвта, а това се свързва с редица рискове и сериозни заболявания...
Така че темата е изключително противоречива. Иначе аз лично никога не съм била особено стриктна с вит.Д - на сина ми съм давала, когато не забравя, докато навърши 7-8 месеца. На дъщеря ми изобщо не съм давала, макар че е зимно бебе. Но не съм сигурна, че сега бих постъпила по съвсем същия начин... имам да чета доста по темата, защото далеч не само рахита има връзка с липса на вит.Д. Но все пак считам, че е нужно да се направи всичко възможно да се приема от естествени източници, а не синтетичен.
Ето тук има изключитено много интересна и непозната информация за вит.Д:
http://www.vitamindcouncil.com/

# 62
 • Мнения: 1 938
Баткото имаше ограмна фонтанела. Давала съм му и по 6 капки Vigantol, но въпреки това пак изкара "лека форма на рахит" - гръдната му кост е леко хлътнала в средата.
    На малката съм давала 4 месеца по 1 капка и спрях, защото тя се роди с малка фонтанела и според мен нямаше нужда от Vigantol толкова дълго време. Peace

# 63
 • Бургас
 • Мнения: 2 351
За, но не и лятото.

# 64
 • Мнения: 17 970
Винаги съм смятала, че витамините и хранителните добавки, както и имуностимулаторите, следва да се поемат, когато човекът /и бебето, включително/ имат конкретна нужда от това, не и при хора, които се хранят с балансиран хранителен режим и разнообразно меню.
Определено има бебета, при които по конкретни причини това се налага, но ако детето се храни добре и излиза достатъчно навън не виждам какъвто и да било смисъл да поема добавки, които са нож с две остриета.
Затова съм за ІІ опция, тъй като определено не мога да кажа, че това е без значение за мен.

# 65
 • София-България, Израел - където си поискам
 • Мнения: 2 708
Аз съм за това, ако лекарят каже, че трябва да се дава, значи трябва.
Ако бебето се храни добре, излиза на вън достатъчно време няма да има нужда от витамин Д или определено в по-малко количество, но лекарят е този който трябва да прецени .На дъщеря ми съм давала зимните месеци  (както ме е съветвала лекарката) на синът ми първите 4 месеца независимо, че се роди в страна където има в повечко слънце и е излизал всеки ден по 4-5 часа минимум (пак лекар ми каза колко да му давам).

# 66
 • Мнения: 17 970
По съвет на педито давам по 2 капки Вигантол всеки ден. Не вярвам да навреди с нещо.
Все пак е витамин Peace....
Не - не е витамин, а стероиден хормон! ...

Даването на това вещество по изкуствен път действително води до предозиране много по- често, отколкото предполагаме, а това далеч не е безобидно. Това, че навред лекарите препоръчват, дори изписват поголовното му даване за цяла година и то по отношение на деца, които нямат нужда, не означава, че следва да се спазва.
"Контрол на безопасността
Добре е да се приема определено количество витамин Д, даже е от жизненоважно значение, но повече не означава по-добре.
Тъй като това хранително вещество се складира в мастните клетки, дългосрочното приемане на големи дози може да доведе до отлагане на калция в меките тъкани на тялото, като по този начин навреди необратимо на бъбреците и сърдечносъдовата система.
Прекомерният прием на витамина (като хранителна добавка или от обогатени с витамин Д храни) води до повишаване нивата на калция в кръвта и свързаните с това ефекти – апатия, анорексия, запек, диария, суха уста, страх, главоболие, гадене и повръщане, жажда и слабост.
Хората над 50 години и по-възрастните може да се нуждаят от дози до 800 IU дневно. Дози от 1 800 IU дневно при бебета и малки деца може да доведе до забавяне в развитието и рахит. "
Предпочитан естествения начин за снабдяване с необходимите за организма вещества- ползотворен и балансиран като цяло начин на живот.

"а превенция на заболяването е изключително важно правилното отглеждане на детето и осигуряването на свеж въздух и слънчеви лъчи, винаги когато е възможно.
Рационалното хранене е също сред факторите, които биха предпазили децата ни от рахит, като за предпочитане е естественото хранене, а когато това е невъзможно, са подходящи адаптираните млека. Прехранването също трябва да се избягва. 
Непрекъснато и системно провеждане на закалителни процедури, масаж и гимнастика се препоръчват като част от профилактиката на заболяването.
Коригиране на витамин Д - недоимъка чрез заместителна терапия с витамин Д задължително трябва да се провежда под непрекъснат лекарски контрол, тъй като дозата е индивидуална за всяко дете, за всеки месец и изисква професионалната помощ на педиатрите.
/Това е и голямата грешка на повечето педиатри- препоръ(чва едни и същи дози на всички деца, като "забравят" да ги коригират, съобразно възрастта, сезона, храненето, конкретната необходимост на всяко дете./"


# 67
 • Мнения: 3 069
Задължително трябва да се дава, особено през зимата и пролетта.Лятото също но само ако е новородено.юПо-добре с него от колкото без него.

# 68
# 69
 • Бургас
 • Мнения: 9 751
Тери беше зимно бебе и давах по 1 капка,но не особено стриктно.

Общи условия

Активация на акаунт