Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Кърмене на преждевременно родени близнаци

 • 2 690
 • 9
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 11 978
Кърмене на преждевременно родени близнаци

      Когато моята първа дъщеря Кели се роди, я сложиха веднага на гърдите ми и тя започна да суче още през първия час от живота си. Тя беше прекрасно кърмаче от началото и беше кърмена изключително до петия си месец. Когато я отбих на осем месеца, не бях сигурна че вземам правилното решение. Част от мен се чувстваше виновна, че я отбивам толкова рано и аз веднага усетих липсата на близостта от кърменето.
      Кели не беше навършила годинката когато открих че съм бременна отново. Започнах да посещавам срещи на ЛЛЛ и планирах раждане в къщи. Представях си леко и спокойно раждане и последващо кърмене веднага след това.
      Но на четвъртия месец от бременноста по време на рутинно ултразвуково изследване се откри, че очаквам близнаци. БЛИЗНАЦИ!!! Моята акушерка каза, че вече не би могла да ми препоръча раждане вкъщи, но може да е с мен по време на раждането в болницата. Четох книги за близнаци (Karen Gromada's book, MOTHERING MULTIPLES) и започнах да се замислям за това да кърмя близнаци. Когато бях в 29 г.с. бях в банята когато се сбъдна кошмара ми, усетих че ми изтичат водите. В болницата се потвърдиха страховете ми – мехура се беше спукал. Бях закарана с въздушен транспорт до по-добре оборудвана болница, където можеха да се справят с възникналата ситуация. Захвърлих мечтата си за лесно раждане и просто се молех бебетата да оцелеят.
      След ден чакане започна три часовото раждане. Амелия се роди първа - 1250 гр  и беше взета веднага от неонатолозите които чакаха. Петнайсет минути по-късно Нина се появи на света - 1050 гр  . Успях да измоля лекарите да я вида. Това което видях беше едно малко човече, слабо, уязвимо и крехко.
      И двете момиченца бяха на изкуствено дишане, сърдечни и респираторни монитори, и на системи. В първите няколко дни в техния живот те се сблъскаха с множество проблеми. На третия ден, Нина претърпя сърдечна операция за коригиране на проблем с клапата на сърцето. Въпреки всичко това, ние никога не се съмнявахме, че ще оцелеят и аз започнах да се изцеждам. Изцеждах се търпеливо през няколко часа и дори през ноща, по начина по който бих кърмила новородено. Напълних множество контейнери за кърма, замразих ги, а също така носех и прясна кърма в болницата всеки ден. След седмица и половина, най-накрая им бяха дали малко от моята кърма. Наблюдавах как млякото се стича по сондата която беше в стомахчето им и си напомнях, че някой ден те ще станат достатъчно големи за да сучат сами. Засега аз вършех най-доброто което можех за тях, нещо което нито сестрите нито лекарите можеха. Всичко което бях чувала, подсказваше че кърмените преждевременно родени бебета са възстановяват по бързо и по-успешно.
      Един ден когато момичетата бяха на три седмици, аз отидох в родилното и сестрата ми каза, че мога да пробвам да ги накърмя. Сърцето ми подскочи от мисълта че най-накрая ще мога да ги сложа на гърдите си. С доста помощ от едни прекрасни сестри, те успяха да засучат настървено. Нина беше по-бавна в началото но бързо навакса. Момичетата трябваше да се научат как да сучат, дишат и преглъщат по едно и също време. Вярвам че комбинацията от кърма и близостта на кърменето им помогна да се справят. На четири седмици, те бяха стабилизирани и наддаваха стабилно. Лекарите позволиха да бъдат транспортирани обратно в нашата болница, но бяхме предупредени, че навярно ще минат още два месеца преди да си ги приберем вкъщи. Трябваше да наддадат на тегло и да могат да се хранят без сонда.
      На девет седмици, ги прибрахме вкъщи тежащи 900 грама повече от тяхното рожденно тегло. Първо ги кърмех, след което им давах изцедена кърма с шишетата, които ползваха в болницата. Постепенно в продължение на още два месеца вече се кърмехе изцяло от гърда. С помоща на моят регионален ЛЛЛ консултант и моя съпруг, имах увереността не само да кърмя близнаци, но и преждевременно родени такива!
      Нина и Амелия в момента са на 15 месеца, здрави и все още кърмени. Много хора ме питат как успявам да се справя с кърменето и да отделям внимание и на по-голямата си дъщеря Кели. Аз отговарям- Просто не мога да си представя да върша нещо друго.

http://www.llli.org/NB/NBMarApr95p58.html

Последна редакция: ср, 27 юни 2007, 21:32 от Kremi (двойна доза)

# 1
 • Мнения: 2 051
Момичетата трябваше да се научат как да сучат, дишат и преглъщат по едно и също време. Вярвам че комбинацията от кърма и близостта на кърменето им помогна да се справят. На четири седмици, те бяха стабилизирани и наддаваха стабилно. ..........
      На девет седмици, ги прибрахме вкъщи тежащи 900 грама повече от тяхното рожденно тегло. Първо ги кърмех, след което им давах изцедена кърма с шишетата, които ползваха в болницата. Постепенно в продължение на още два месеца вече се кърмехе изцяло от гърда. С помоща на моят регионален ЛЛЛ консултант и моя съпруг, имах увереността не само да кърмя близнаци, но и преждевременно родени такива!
      Нина и Амелия в момента са на 15 месеца, здрави и все още кърмени.
http://www.llli.org/NB/NBMarApr95p58.html

Изумително е, че не само са спасени, но и научени да кърмят впоследстивие, страхотно.

Само да добавя, че близостта с майката в такива случаи е нещо, което изключително помага на бебетата да се съвземат от стреса..Бебета страдат дори и ако за съвсем кратко време се отделят от майката - стават тревожни и ревливи, а по-късно апатични и вяли (или направо такива).

Леко раждане на всички, навреме да е и да в болница, в която бебетата да са заедно с майката!

# 2
 • Мнения: 7 803
не съм медицинско лице, но от всичко, което видях в неонатологията не мога да повярвам, че бебе кило и половина, родено в 29та седмица, на три седмици може да суче само  Rolling Eyes мога да го приема като единичен и необясним случай, но не и като нещо нормално.

# 3
 • Мнения: 649
Това е нещо невероятно за мен! Моите се родиха във 36-та г.с., бяха 7 дни в кувьоз. Така и не ми позволиха да им давам изцедена кърма, та камо ли за ги кърмя, докато бяха в кувьоза #Cussing out. След това, дали от факта, че самата аз не съм умеела да ги кърмя правилно, или от това, че вече бяха привикнали да сучат от шишето, така и не ги кърмих както трябва, а се изцеждах! Бяха на кърма до 3-тия месец.
Поздравления за това, че сте успяли, а и все още се кърмите!  bouquet

# 4
 • Мнения: 7 803
мисля, че Aila само е превела статията

# 5
 • Мнения: 2 051
мисля, че Aila само е превела статията
Да, превод е, има линк към оригинала, мисля че в България все още не се случват подобни неща... Sad

# 6
Моите седяха по 20 дни в кувиоз(родиха се 31г.с.) и ми беше забранено да ги виждам,повече от един път седмично.А когато ги изписаха(бяха на месец и три дни) не погледнаха кърма. newsm78

# 7
 • София
 • Мнения: 11 978
  Аз бях написала в началото, че е статия, а и мисля че от самата нея става ясно че не е за мен  Wink Определено тук става въпрос за Америка и не е много възможно описаното за нашите стандарти.
  Подкрепата за кърменето особено на близнаци в нашите болници е под всякаква критика. Мен само дето едната от акушерките не ме убеди че се опитвам да ги уморя от глад и, че няма смисъл да се пробвам изобщо. А за това да ми помогнат първия път когато ги слагам на гърда не е ставало и на въпрос.
  Имах късмета, че моите мадами се родиха доносени и още от втория опит засукаха и двете. Съмнявам се че в противен случай бих се справила, а за съжаление доста от близнаците се раждат преждевременно.

# 8
 • Мнения: 7 639
..........не мога да повярвам, че бебе кило и половина, родено в 29та седмица, на три седмици може да суче само  Rolling Eyes мога да го приема като единичен и необясним случай, но не и като нещо нормално.

да добавим и незрелостта на пилорите, рефлукса и другите екстри Wink.

Хубаво е и такива статии да има, да се настройват позитивно хората.
Лошото е, че големите очаквания понякога водят и го големи разочарования Confused

# 9
 • Мнения: 256
Наистина е изумително,но явно става въпрос за изключение,тъй като са много малки бебетата и на мен ми е трудно да повярвам в способността им да сучат!
Дара и Емма се родиха в 33 г.с в отлично здраве,но нещо не се получаваше с кърменето/заиграваха се,гледаха ме ококорено,/.Казаха ми,че след няколко седмици сигурно ще могат- аз да опитвам,но за съжаление когато те вече можеха кармата ми спря въпреки че се цедях през 2 часа и им оставях.
А иначе тук много държат на контакта между майка и бебе и няколко часа след раждането ме закараха при тях и ми ги дадоха да ги гушкам и можеше да седя при тях и 24 часа,да ги храниш и сменяш,даже ми препоръчаха да ги гушкам на голо,за да се получи "skin то skin" kонтакт.
Да,трябва да има и такива истории за повдигане на духа Hug

Общи условия

Активация на акаунт