Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Баба ми каза....

 • 1 270
 • 22
 •   1
Отговори
 • Мнения: 2 274
Попитах вчера баба ми (79г.) с какво и кога са захранвали бебетата преди 50 г. За мое най-голямо учудване тя ми отговори ,че докато майката имала мляко нищо друго не давали на детето... Бебетата били захранвани с кисело мляко или друго само ако на майката по някаква причина й е спряла кърмата. Много приятно се изненадах...Само се чудя как само за 20 г. след този период е започнало масовото захранване със сокове и замяната на майчиното мляко с  адаптирано.
Както и да е...
Исках да го споделя с вас!

# 1
 • София
 • Мнения: 2 616
Моята педиатърка е на същото мнение, а е доста млада. Ако до 6-ия месец имам кърма - никакво захранване с друго. Кърмата дава на детето всичко и всеки милилитър друго нещо го лишава от така ценната кърма в която си имам всичко.

# 2
 • София
 • Мнения: 2 616
Малко се отнесох по-горе за което се извинявам Grinning

# 3
 • sofia
 • Мнения: 480
И моята баба също - кърмене до 3 години...екстри като сокове и пюрета е нямало, а направо от манджичката за всички.

"Криво-право" разбрана цивилизация - в такова време живеем - на прогрес и развитие... Sad Simple Smile

# 4
 • гр. Пловдив
 • Мнения: 6 190
И моята това ми е разказвала, евентуално към 7-8 ия месец кашичка.

# 5
 • София, Младост 3
 • Мнения: 408
Когато родих, моята баба (87г) ми каза да кърмя детето когато и колкото иска. За захранването, обаче, не съм я питала, но едва ли ще каже нещо по-различно от другите баби.  Grinning

# 6
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 079
И моята така ми е казвала. Тя е кърмила изключително (само кърма) до 14 месеца майка ми, до 16 леля ми. После ги е отбила, за да се върне на работа, и съответно ги е захранила. Преди рязкото отбиване им е предлагала залъци, топени в манджата.  Малко груб метод (по нейно решение така е отбила); казвала ми е, че акушерката й е казала, че (не знам през кой месец, но не ще да е преди 6-7) може да захрани с брашнени каши, но децата можели да развият рахит, и баба ми се отказала.
Майка й (прабаба ми) е кърмила поне до 2 години 5-те си деца, последното - и по-дълго. Захранвала е със залъчета, топени в общата манджа, но късно (след първата половина на годинката).

# 7
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 373
Баща ми е кърмен до 3-годишен като последно от 8 деца Simple Smile За съжаление баба ми почина отдавна и не ми е разказвала повече.Затова пък сега ми е странно защо точно той (хем има спомени от кърменето си!) така ме ожалва,че кърмя бебката - направо съм се стопила,сигурно не ям,не може никой да ме отмени в грижите около нея и кога ще й дам вече шише,че да мога да си почина - егати основанията за отбиване (пък и нищо вярно няма във всичкото,освен за отслабването)Imp
Едната леля на майка ми също изключително си е кърмила децата до доста след годинката - по нейни думи - де ще се занимавам да им готвя Mr. Green,да бозаят там,докато вече могат да ядат човешка храна Laughing Много са забавни тези разкази - и за пореден път се потвърждава,че всичко ново е добре забравеното старо Grinning

# 8
 • Мнения: 1 586
И на мен баба ми разказва подобни неща Simple Smile Баща ми е кърмен до 2 годинки и половина. Баба ми редовно ми се обаждаше в началото да ми каже да кърмя детето при всеки плач, ама кой да я слуша... Чак като се опарих с нулевото наддаване се светнах, че е права жената. И за захранването ми е разказвала - т.нар. педагогическо захранване се е практикувало масово на село едно време Simple Smile
И нещо друго интересно ми е разказвала - моята прабаба била откърмена от сестра си, която била на 18 години по време на раждането й и също била родила наскоро Simple Smile

# 9
 • София
 • Мнения: 1 842
Една позната е на около 40 години. Нейната майка казва ,че тя и брат й са захранвани късно и само кърмени дотогава-такива били правилата тогава.

Скоро си говорихме с баба за кърметето едно време. Защо бабите са имали кърма достатъчно-ами като бебока ревне-бутат цица. И така всеки път.Е, ако свсем няма майката мляко-тогава кравата играе важна роля. А после няма пюрета и други подобни-директно от общата храна почват да ядат.

# 10
 • Мнения: 1 586
Сетих се още някои неща от бабините разкази Simple Smile
Имало случаи, в които майката умира при раждането и няма друга кърмачка по същото време в селото. Тогава до 40 дни на бебето давали вода със захар и чак след това захранвали с кисело мляко. Явно са знаели от опит хората, че на новородено по-добре му се отразява сладката вода отколкото киселото мляко.
Майка ми ми е разказвала също за една съседка пак от нашето село, чиято майка умира при раждането и бебето е кърмено първите дни от циганка от минаващ катун. После - вода и захар до 40 дни и кисело мляко след това.

# 11
 • Мнения: 5 877
Е, моята баба е от тези, които са захранвали с брашняна каша към десетия месец. Но пък някакъв идиот-педиатър я е карал или да направи аборт, или да отбие баща ми. Ако не беше той, може би щях да имам още един чичо или една леля.

# 12
 • Мнения: 3 161
Цитат на: Godzilla
Само се чудя как само за 20 г. след този период е започнало масовото захранване със сокове и замяната на майчиното мляко с  адаптирано.
В западните страни механизмът е ясен: икономически интереси, реклама, внушаване на майките как това е най-доброто за децата им, плюс свободата, която отказът от кърменето им дава.  У нас: нуждата майката да се завърне бързо на работното място и "да живей труда".
Сега мотивът е различен: опитваме се да догоним западните страни, или може би просто се оказваме лесен пазар за производителите на бебешки храни (Африка е друг такъв лесен пазар, където кърменето напоследък масово се замества от шишето, а няма пречки за агресивната реклама). И не знаем, че на запад тенденциите вече съм към връщане към естественото хранене, въпреки огромния натиск на големите компании. Много се надявам скоро да го разберем!

# 13
 • Мнения: 3 161
Цитат на: jullianna
Моята педиатърка е на същото мнение, а е доста млада. Ако до 6-ия месец имам кърма - никакво захранване с друго. Кърмата дава на детето всичко и всеки милилитър друго нещо го лишава от така ценната кърма в която си имам всичко.
А коя/къде е твоята педиатърка? Нали имаше идея да направим списък на педиатри, поддържащи кърменето? Какво стана с тази чудесна идея?

# 14
 • Мнения: 343
Моят баща е кърмен до годинка и чак след това баба ми го е захранила не скаво да е а с боб!!! Grinning  Grinning  Grinning
Но все пак трябва да се има предвид, че баща ми е роден 1943г. и захранен през заветната 1944г. и се сещате какво разнообразие от храни е имало ...

Общи условия

Активация на акаунт