Помощни училища- какво мислите за тях?

• 111 559
  • 392
  •   1
Отговори
# 270
  • Кубрат/ Пишурка

Мамо Раче,то интеграцията е добра,но безсмислена на този етап.Да не би децата да живеят в клетка! Нали общуват със съседчета,имат приятели от махалата (или квартала),посещават обществени заведения или,което е още по-добро имат често баби на село - там всички са равни! От думите на бившия ни министър излизаше едва ли не,че са напълно изолирани от обществото!И той,видите ли трябва да ги интегрира.Добре,но нека това да решат родителите на всяко дете - те най-добре го познават,а не по документи! И си много права,че се чувства липсата на зелените оздравителни у.ща!

# 271
  • в полите на Балкана
Янче-то, според мен интеграцията си е едно голямо нищо. Не го написах в предишния си пост, че не знаех как ще реагирате пък не ми се спори. Wink Децата ни не са затворници, че да ги водим под конвой в МУ. Трябва да има всички видове училища и родителите да избират къде да учат децата им. И друго си мисля, че помощните училища могат да съжителстват с масовите. Да го дообясня. Wink Примерно в един двор, дори в една сграда да има класове от помощно училище и от масово училище. През междучасията децата да са заедно, пък в часовете разделени. Всяко да учи това което може и допълнителните занимания да са съобразени с нуждите на децата.
дано ме разберете какво искам за децата ни.................. ама онези там горе едва ли  ще разберат ...........или поне не скоро.

# 272
  • София
Мами, много интересна посока за алтернативите на МУ. И аз напоследък мисля за това. Да поясня, че това са ми първоначални мисли и да не стават повод за кавги или спорове.
Искам да попитам работещите в помощни училища дали така наречените по-леки случаи могат към 10-16 годишна възраст да наваксат като разбиране и опознаване на света? Разбира се с подкрепата на семействата и специалисти.
Напоследък ми се завъртя една мисъл, че 2-те години, през които детето може да се отложи от МУ /масово това е една година/ може да не са достатъчни за някои аспекти в развитието му.
И се замислих за така нареченото "домашно образование", чудех се дали не е тръгнало от родители като нас видели зор как да си образоват децата. В гоогле една от първите теми бяха за дете с дислексия и за друго с психическа особеност "фобия към училище", родителите са се видели принудени да си ги учат в къщи.
И се чудя до 4-ти клас, а пък и до 7-ми дали не е удачен вариант за част от децата да учат в къщи. Интеграцията може да става и на занимални и други извънкласни форми. Аз очаквам от училище да го научи по учебната програма и да има подходяща атмосфера в часовете. Нещо има изкривено в интеграцията като там децата са нежелани, нито ги учат, нито им изграждат самочувствие и мироглед за работа в група.
Знам, че в БГ е незаконно да си учиш детето в къщи, но нормативно сигурно има възможности, по скоро си мисля дали е полезно за детето

# 273
  • Кубрат/ Пишурка

Мамо Раче,за такъв вариант аз бях писала по-рано и ви разказах,че в Швеция е така.Моя бивша колежка живее от 9-10 години в Омол и е директор на ПУ.То се намира в сградата на масово у-ще. "Интегрираните " деца си се водят към ПУ,но учат в стаите с "нормалните"деца,а следобяд ги подготвят възпитатели от ПУ, които ги познават по-добре.Е, там съзнанието и на децата е съвсем друго,но....далече сме от Швеция!
Таня,не знам какво имаш пред вид под "така наречените по-леки случаи",но щом са леки,те спокойно могат да си учат в масово и най-много да са при ресурсен учител. А за говорните дефекти си има логопеди. Нещо не можах да разбера - хем леки случаи,хем да се обучава в къщи... newsm78 Я дообясни,ако обичаш!

# 274
  • София
"така наречените по-леки случаи" имам предвид тези, за които вие казвате че са по-леки и ги извеждат към масово училище. И този случай от моето детство:

Когато бях от 1-ви до 3-ти клас в нашият клас имаше много срамежливо  момиче /аз това виждах/, когато го изпитваха се изчервяваше и мълчеше. Имах спомени, че учителката правеше различни опити да го изпита и беше тактична, т.е не е причината, че не е била предразположена. И в 3-ти клас по предложение на учителите я преместиха в помощно училище. Първи и втори клас всички деца имахме нормално отношение, но си спомням, че в 3-ти започнаха първите подигравки от част от децата, че е тъпа. Имам спомен, че семейстовто й беше огорчено от решението на учителите, но го приеха. Момичето в ПУ си завърши, беше весело и с нормално самочувствие, ожени се и си има деца. Ето това за мен е лек случай, който едно време е бил насочван към ПУ, т.е. не е съвсем за масово училище.
Чудя се за това дете какво му беше в същност и защо го изпратиха в ПУ /от една страна, за да си запълнят бройката, но от друга то наистина не се справяше с материала, а от трета страна си завърши и си е съвсем нормална жена със семейство и деца/. И какви са алтернативите за този род деца, които в масовото ще бъдат нарочени за тъпи, а иначе си имат доста потенциал при подходящи занимания да имат напълно пълноценен живот.

# 275
  • София
Заговорихте за болничните училища.Аз дори не знаех за съществуването им.обаче се оказа,че има такова в Сф-99училище.
Масовото училище в този си вид е крайно неприемливо за мен.Честно да ви кажа ако имах финансовата възможност и здравото си дете не бих записала в държавно училище,толкова съм разочарована,че няма накъде повече.Опитах да запиша Бубка чисто документално в предучилищната на едно масово училище,защото тя ще си посещава Пумпелина,но ми трябва документ за предучилищна.Директорката се държа толкова нагло,заяви ми,че ако иска да ми откаже без проблем ще го направи и така нататък.Каза ми ,че след седмица ще ми се обади с отговор.Това беше в средата на юли. Tired

# 276
  • в полите на Балкана
Ех Янче-то , кога ли ще ги стигнем шведите, че и холандците .............  Ще има да си пишем тук и да си мечтаем за място, в което нашите различни деца ще са приети нормално, не само от връстниците си но и от цялата ни нация.  Mr. Green
Дано новият просветен министър разбере, че на децата ни не е нужна криворазбрана интеграция, а приобщаване към обществото. Нужна е достъпна архитектурна среда и много още не значими на пръв поглед екстри, но с огромно значение за различните ни деца.

# 277
  • Кубрат/ Пишурка
 Таня,това са деца с лека степен олигофрения.Явно твоята съученичка е била с такава степен,но не са я открили на време.Това са си също нормални деца,но с леко увреждане в някой мозъчен център и това не пречи да завърши при по-лека програма и да стане пълноценен човек. От твоят пост излиза (може би без да искаш),че  такива деца не могат да бъдат пълноценни хора.Ти сама си написала,че не е можела да се справя с материала.Като пример ще ти разкажа за мой ученик,който тази година завърши 10 клас в нашето ПУ (ІХ иХ кл.са ПТУ) и който иначе си е напълно нормално момче,стройно,силно и отличник.Но писмената му реч е отврат - с мнестична дислексия (размяна на букви,изписване само на съгласните и т.н.) Май само аз му разбирах hahaha hahaha Проявяваше се и при четене на едносрични думи: вместо аз -за,вм.от -то....Та в масовото са решили,че не могат да го ограмотят и си завърши при нас!
Мамо Раче,сегашната министърка има доста неща тепърва да разбира,ама кога ще стане и дали изобщо ще стигне до нашите у-ща.....

# 278
  • София и там където не се пуши
Ооо имам вяра за новата министърка -все пак излиза от тези среди, а не спусната от някъде.

А и все пак не знаеме какво що е на съучениците, та не бива да даваме диагнози. Дислексията е част от заобикалищите го имат, а в същото време са си богове на техниката и компютрите, та кой в норма, кой не знае ли някой всъщност що е норма и дали е правилна тази норма.

# 279
  • София
 Янче-то, напротив, не съм искала да кажа, че моята съученичка е непълноценна, напротив, тя за мен си беше съвсем пълноценна, надявах се това да се разбере от постинга ми. А, че не се справя с училищният материал от гледна точка, че може проблема да е в материала. Това делене на децата и поставянето на епитети около тях ме притеснява в сегашната образователна система и то на базата на това, че всички в рамките на 12 месеца трябва да са овладели едно и също. И има разлика дали едно дете ще получава само 3 и 4 дори и да е в нормален клас, и ще се оплакват постоянно от него, това му влияе на самочувствието.

Е, както й да е аз попаднах на книгата "Ефективното учене" на Линда Добсън, която е точно как да си доучаваме децата или да им станем основни учители.

# 280
Здравейте!Може би е твърде късно , защото учебната година започна, но вие имате пълно право да запишете детето си ,където пожелаете и никой не може да ви вика.Единственото ,което трябва да направите е да се обадите в инспектората на г-жа Ковачева-старши експерт интегрирано и специално образование за да запишете ден за явяването на детето на комисия, която насочва деца със СОП и по важното работи по Наредба №1 от 23.01.2009г., където мнението на родителя се взема под внимание.Желая ви успех!

# 281
Не е писано отдавна,та питането ми ще бъде като побутване.

Има ли някой информация или наблюдения за 1,4,и 6 помощно училище?
От 4 ме поканиха другия месец на посещение,така нареченото"отворени врати".Ама много ни е далеко,близо 2 часа до там.
Логопедката ни насочва към 6 ПУ.Миналата година ходих до там.Говорих с директорката.Тя ми допадна,но с учителите не съм се срещала.
Психоложката,която работи с деца с Даун, ни насочи към 1 ПУ,защото има наблюдения от там и е доволна от екипа.Но това училище от вън е страшна картина,казаха ми,че вътре е ремонтирано и поддържано.И дворът е занемарен много...
Че ще ги обиколя -ще ги обиколя,но ако някой има вътрешни наблюдения ще ми е от голяма полза.Особенно ако родител сподели нещичко...

Последна редакция: вт, 26 яну 2010, 19:13 от anane

# 282
  • Sofia
 За първо помощно училище- есента беше сменена дограмата, отвътре е боядисано и чисто, остава само отвън да се санира сградата, но все още се чака за да ги включат в проекта. Колектива, който работи с децата е добър и няма да съжаляваш.

Последна редакция: вт, 26 яну 2010, 22:46 от ivben

# 283
  • София
За първо помощно училище- есента беше сменена дограмата, отвътре е боядисано и чисто, остава само отвън да се санира сградата, но все още се чака за да ги включат в проекта. Колектива, който работи с децата е добър и няма да съжаляваш.
Понеже все се бъркам-Първо ПУ е това срещу Арена Запад ли?Че за там и аз мога да се изкажа. Grinning

# 284
Ivben,голямо благодаря и тук!

Валенце,казувай,душо!
За него иде реч. Ще ме зарадваш ли?!!

Общи условия

Активация на акаунт