Помощни училища- какво мислите за тях?

• 111 580
  • 392
  •   1
Отговори
# 210
Днес ходих в Ресурсния център.Както казах ще проверя всички възможности.е,явно моето решение да запиша детето в помощно училище ще остане на заден план.Записах Бубка в 90СОУ в Люлин.Не съм сигурна какво ще последва нататък,но това времето ще покаже.Помощното училище остава вариант.

Валенце, и при нас е така, аз днес бях в масовото училище до нас, което се намира, там ще я вземат само да реша окончателно. Ресурсен има само веднъж седмицата, вместо два пъти по два часа си ги взима в един ден и в учебните часове и време в училището си я обгрижва. Приемат такива деца, не са от тези, които избягват приемна деца със СОП.

Ох,анане,ми ние добре ще пробваме,но има ли смисъл ?Какво ще даде на Бубка двчасовот занимание индивидуално.Нищо.А в помощното училище ще и се обръща повече внимание,което точно в процеса на ограмотяване е най-важното.
имам близка приятелка,която е специалист,работи с деца като нашите...в масово училище.Работеше и с Бубка.И нейния съвет е ,че интеграцията не бива да е на всяка цена...че за детето би било по добре да започне в помощно...пък като напредне живот и здраве да отиде в масово.а не обратното.Така мисли и логопедката от масовата ни градина,която три години работи с детето.

А относно това, все си мисля, че говорят така за да имат бройки, да съберат деца. И на мен в спец. градината ми говорят за помощното училище и си мислят, че аз ще я пратя там. Голям Тома Неверни съм станала, защото някакси личния интерес и облаги са в повече отколкото наистина да искат да помогнат на децата правилно.
Знам ли вече и аз?!

За всяка семейство си е и индивидуално, зависи и родителите с работната им заангажираност и спец. училищата да ги устройстват като време за престой на детето през деня в училището, иначе трябва да го взимаш на обед, да има кой да го гледа или къде другаде да го оставиш.... както е при нас сега, мисля дори и да е трудно, да е за доброто на детето.

# 211
  • Sofia
Rossoneri  зависи какво е увреждането. Понякога масовото училище е по добрият вариант, но понякога не е.

# 212
Ако изобщо знам какъв е по-добрия вариант за Гера Confused Днес следобед ми стана нещо криво и тъпо ooooh!

# 213
  • София
Какво е станало ,Россонери?
Ние накрая взехме решението да отложим Бубка още веднъж и за радост успяхме.Бубка ще бъде в предучилищна в Пумпелина и ще се обучава по програма ,изготвена специално за нея от училище. Grinning

# 214
  • София и там където не се пуши
Росониерке, докато нещата тръгнат поне малко, все ще ти тъпо и ревливо.

# 215
Дороти, така е, едно - този проблем и + други страничи ежедневни накуп малки проблемчетааааа. Имам чувството, че от някои хора ми става кофти, зареждат ме с отрицателна енергия, та  чак ми се повдига.

# 216
  • густо майна Филибето
Аз днес голям спор водих, но в крайна сметка отлагам детето с една година. Агитацията беше насочента към започване на първи клас в помощно училище, ама непременно тази година  Shocked. Аз също вероятно ще се насоча към помощното,знам си възможностите на детето, но не и сега. Naughty

# 217
  • София
Любознателна,имам чувството,че навсякъде правят така на комисиите.Зор да си дадем децата в училище,голям зор.Нали имаме право на отлагане,защо не го зачитат не мога да разбера.

# 218
Аз днес голям спор водих, но в крайна сметка отлагам детето с една година. Агитацията беше насочента към започване на първи клас в помощно училище, ама непременно тази година  Shocked. Аз също вероятно ще се насоча към помощното,знам си възможностите на детето, но не и сега. Naughty

На комисията ли бяхте, спомням си, че онзи ден като се видяхме в градината спомена, че ще ходите. Къде ще я запишеш за предучилищната като отложена за 1-ви клас, в градината..? Ако е там, аз не съм очарована изобщо, поне при нас, вашите г-жи ми се виждат по съвестни и по-грижовни относно и занимания. Днес на вратата предавайки Гера ми се връчи удостоверение за завършена подготвителна група. Подписах се, пак на вратата и се почувствах, все едно сме парцал, няма нещо по така тържествено, поне да ни съберат, да кажат 2-3 думи. Много съм разочарована, почувствах се гадно, то няма какво да очаквам хубаво и весело, да почувстваш, че и тези деца със СОП са равни.
Хубаво беше кмета на района онзи ден в градината.......

# 219
Може и друг да го е писал (нямам възможност да чета цялата тема), но вече не е толкова лесно да се прати дете в помощно училище. Решението ЗА става 1.ако родителят е съгласен и 2. Ако от МОН разрешат. ЕКПО, пред който се представят децата, няма думата. Всички документи на деца, чиито родители са съгласни да са в ПУ, се изпращат в МОН и там се решава. ЕКПО (към РИО) има право единствено да забрани "кандидатстване" за ПУ, т.е. ако родителите искат в ПУ,но ЕКПО не дава, документите няма да се изпратят в МОН. Дано да сте разбрали какво искам да кажа Simple Smile

# 220
  • София
Зара,аз те разбирам,а и с теб сме си писали по този въпрос.Обаче има едно голямо НО.Всичките ми познати с деца с увреждания,които минаха тази година на комисия,ама абсолютно всички,бяха насочени към ПУ.Никакъв друг вариант не им се предлага.Според мен се прави това ,за да не се закрият ПУ.

# 221
Зара,аз те разбирам,а и с теб сме си писали по този въпрос.Обаче има едно голямо НО.Всичките ми познати с деца с увреждания,които минаха тази година на комисия,ама абсолютно всички,бяха насочени към ПУ.Никакъв друг вариант не им се предлага.
А те защо са се съгласили? Щом родителите не са съгласни детето да е в ПУ, комисията е длъжна да ги насочи към общообразователно училище.
Сигурно не са имали информация, НО, едно голямо НО - невежеството не е оправдание, особено ако се отнася до собственото дете. Толкова много информация има в интернет, а и не само, и стотици  неправителствени организации, които са известни в цяла България, знае се за тях и дейността им - защо не са се допитали? Не е късно да се откажат между другото - по всяко време могат да го направят. Може и да прозвуча рязко, но не виждам защо трябва да се ядосва човек пост фактум и да страда като жертва вместо да потърси информация. Между другото, защо не напишат за кои регионални комисии става въпрос - това трябва да се знае. Не може да не се предлага алтернатива. Тази информация трябва да стигне до МОН и то само от родители!

Цитат
Според мен се прави това ,за да не се закрият ПУ.
Тенденцията е противоположна - цели се закриване на колкото може повече ПУ. А и е важно след като децата са били насочени към ПУ, дали са получили официално разрешение от комисията към МОН.

Последна редакция: ср, 27 май 2009, 22:12 от _Zara

# 222
  • София
Зара,съгласна съм с теб,информация има.Стига да има кой да я чете.Яд ме е просто,че не се предоставят различни възможности на родителите,а директно им казват -Помощно.

# 223
  • густо майна Филибето
На мен в комисията ми казаха, че са насочили всички деца от специалната градина към помощното училище. Агитацията си беше мнооого сериозна!

# 224
  • София
Това имам предвид и аз.Нас тази година ни оставиха в частен център за обучение,но по училищна програма.Но отсега ми казаха,че догодина ще ни насочат в ПУ.Аз не летя из облаците,ама те откъде знаят Бубка догодина дали пък няма да напредне.

Общи условия

Активация на акаунт