Помощни училища- какво мислите за тях?

• 111 575
  • 392
  •   1
Отговори
# 225
Зара,аз те разбирам,а и с теб сме си писали по този въпрос.Обаче има едно голямо НО.Всичките ми познати с деца с увреждания,които минаха тази година на комисия,ама абсолютно всички,бяха насочени към ПУ.Никакъв друг вариант не им се предлага.
А те защо са се съгласили? Щом родителите не са съгласни детето да е в ПУ, комисията е длъжна да ги насочи към общообразователно училище.
Сигурно не са имали информация, НО, едно голямо НО - невежеството не е оправдание, особено ако се отнася до собственото дете. Толкова много информация има в интернет, а и не само, и стотици  неправителствени организации, които са известни в цяла България, знае се за тях и дейността им - защо не са се допитали? Не е късно да се откажат между другото - по всяко време могат да го направят. Може и да прозвуча рязко, но не виждам защо трябва да се ядосва човек пост фактум и да страда като жертва вместо да потърси информация. Между другото, защо не напишат за кои регионални комисии става въпрос - това трябва да се знае. Не може да не се предлага алтернатива. Тази информация трябва да стигне до МОН и то само от родители!

Цитат
Според мен се прави това ,за да не се закрият ПУ.
Тенденцията е противоположна - цели се закриване на колкото може повече ПУ. А и е важно след като децата са били насочени към ПУ, дали са получили официално разрешение от комисията към МОН.
Няма съгласен ,няма несъгласен-докато кажеш,че детето е с ТЕЛК и те в хоп-ПОМОЩНО.
Информация има,доста родители са добре информирани,а доста-хич,но проблема е,че на тези комисии никой не обръща внимание на детето,а само гледат да те разкарат по-бързо от главата си #Cussing out
Няма значение кое дете къде е по-добре да се обучава,а в това,че на практика не ни дават избор.
Оплакване?Към кой-аз преди 2 месеца лично влязох в спор със зам.шефката на столичния инспекторат по образование-дадох и нагледен пример(моя син-комисията се ръководеше от нея и му отделиха точно 5 мин-дори не го попитаха как се казва.Как тогава всичките специалисти разбраха какво точно знае и не знае и по коя форма и къде ще е най-добре да се обучава #Cussing out) и тя най-нагло заяви,че това,което казвам не е вярно!! Истината-след 2 дни учебната година свършва,а нашата индивидуална програма,по която трябваше да се обучаваме още не е готова ooooh!

# 226
Явно в комисията към софийския инспекторат нищо не се е променило въпреки десетките родители, недоволстващи от нея. Затова е безпредметно да се обръщате отново към РИО-София, а пишете директно до МОН.

# 227
  • густо майна Филибето
А те защо са се съгласили?

И аз това се питам. На моето дете не му отделиха даже и минута, но на мен се наложи да ми отделят половин час. Накрая ми заявиха, че нямат основания да я отложат, питах какви конкретно трябва да са основанията, ще им ги предоставя, щом ги искат единствено в писмена форма. Оказа се, че искали протокол, какъвто всъщност имаше. Просто никой нищо не гледа. Гонят си план хората.

# 228
О,отлагането е една пълна мистификация - тя става по медицински причини, ама по какви - това никой не знае... Може би всяка комисия трябва да се допитва до кристалната си топка, щото няма нищо по-конкретно записано из законите.

# 229
   Мили мами (и татковци, ако такива са писали тук),
аз не изчетох от начало до край всички постове по темата, но от тези които прегледах останах с впечатлението, че повечето тук родители са стресирани (най-общо казано) от факта че децата им са насочени към помощни у-ща..., че им се провежда някаква агитация в тази посока....
   Е, аз пък мога да ви кажа че съм изправена пред точно обратната хипотеза - от миналото лято ми се оказва натиск да изместя дъщеря си в масово у-ще, което аз не желая. Тя е записана в помощното в Бургас /сега ще завърши 5-ти клас/, но учебните занятия се провеждат в базата на Дневния Център в Бургас, който Лора посещава от 5-годишна, имат си там логопед, психолог, арт-терапия и като цяло смятам че съм намерила оптималния за детето ми вариант.
   Изобщо позицията ми е, че всеки родител най-добре познава адаптивните способности на детето си и най-адекватно може да прецени кое ще му принесе полза и кое - вреда.
   Уважавам амбицията и доброто желание на всеки родител, който държи детето му със СОП да се обучава интегрирано в масово у-ще, но ми става малко тъжно от факта, че като се каже "ПУ" все едно се казва мръсна дума. Аз самата исках много Лорка да учи в масово, но преди 5г. нещата бяха още съвсем мъгляви с интегрирането, а в последвалите години, наблюдавайки развитието й и променливите периоди през които преминава циклично, стигнах сама да убеждението че за нея щадящата среда е нужната предпоставка за развитие, а промените могат да имат доста емоционално-травмиращ ефект... Та по някога помощното у-ще е действително по-добрия за детето вариант.... Но изборът трябва да принадлежи на родителя!
  Това което мога да ви уверя е, че последните години е налице `отгоре` тенденция за закриване на ПУ-ща и разхвърлянето на децата по масовите.... - който се интегрира, интегрира..., който не се - ще си остане затворен в изолация у дома си. Това е истината, повярвайте ми! В началото на тая година излезе една чудничка Наредба на МОН, по силата на която всички деца обучаващи се в ПУ-ща ще бъдат преразглеждани само по документи от нарочно създадени комисии /различни от постоянните оценяващи комисии към РИО-та/ и по тази преценка /само по документи/ ще се решава дали да бъдат оставени в  ПУ или да бъдат пренасочени към масово у-ще за интегрирано обучение. Само ще ви кажа, че въпросната Наредба, пълна със съзнателни пропуски, създава възможност деца със СОП от ПУ-ща да бъдат местени като пионки без своевременно уведомяване на родителите, които ще узнаят за евентуалното пренасочване на детето им пост-фактум, когато би било късно да се реагира #Cussing out Почти два месеца съм ровила в РИО-Бургас, където цареше пълно невидение.., писах до МОН и получих отговор и пак ходих в РИО да им го връча та да се просветлят.., но съм убедена че всички тия неясноти в Наредбата са съзнателни пропуски, за да се приведе постепенно в действие тая "политика" - на закриване на помощните у-ща.
   Разказвам ви всичко това, за да ви илюстрирам каква е реалната тенденция /която впрочем самата шефка на РИО-Бургас ми заяви че е налице, макар и негласно/ и да ви кажа на всички, които категорично държите децата ви да са в МУ, че никой не може да ви спре да ги запишете там! Но ако имате усещането че ви агитират за ПУ, то е по-скоро защото в  масовите у-ща "масовите"учители и към днешна дата са неподготвени как да обучават деца със СОП, неуверени са в педагогическите си способности да справят с такава задача и поради това изпитват страх, а понякога и неприкрито нежелание да работят със "специални" деца.... За съжаление това е факт /имам контакт с доста преставители на учителското съсловие, от където черпя информация и впечатления/ .
   Както и да е, доверете се на собствената си преценка на родители и дръжте на позицията си!
   А ако има такива като мен и са обезпокоени от обратната хипотеза /децата им да бъдат изведени от ПУ през главата им/, на всеки съм готова да помогна с инфото до което съм се добрала, може и на ЛС.

# 230
  • густо майна Филибето
Miss Blondy~Redhat , моят проблем беше, че искам да отложа детето от училище и да продължи в специализираната градина.Впечатлението ми е , че се прави всичко възможно да се закрие градината, защото от комисията няма насочване на деца към нея, нищо чудно така да се получи и с помощните училища. Догодина ако се наложи, ще водя същата борба, за да я запиша в помощно училище. Преценката ми е, че това е подходящото за нея място, харесва ми или не.Не мога да кажа нищо за самото училище като такова, защото не зная какво точно представлява. Но моето мнение също е, че не може да има интеграция на всяка цена за всяко дете, децата са различни, възможностите им са различни.  Ако догодина има проблем от такова естество, непременно ще се опитам за се свържем!

# 231
  • в полите на Балкана
 ................  в  масовите у-ща "масовите"учители и към днешна дата са неподготвени как да обучават деца със СОП, неуверени са в педагогическите си способности да справят с такава задача и поради това изпитват страх, а понякога и неприкрито нежелание да работят със "специални" деца.... За съжаление това е факт ......................

Това е самата истина. Сина ми е бил винаги в масово у-ще и когато не му личеше, че има увреждане беше всичко ок. Макар учителите да знаеха за това. Сега когато е на инвалидна количка отношението е различно. Някой дори не знаят как да се държат с него. Уморих се да обяснявам, как спиране на ходенето не влияе на умствените му способности. Много странна държава сме, уж приемаме различните, а дори не знаем как да общуваме с тях докато не ни се случи на нас самите.

# 232
....Впечатлението ми е , че се прави всичко възможно да се закрие градината, защото от комисията няма насочване на деца към нея, нищо чудно така да се получи и с помощните училища.
Ljuboznatelna, не нищо чудно, ами си е точно така... Т.е. много ти е вярно впечатлението - цялостната тенденция е към извеждането на децата със СОП от специализираните детски градини и специализираните у-ща и интегрирането им в масови такива... Официалният мотив е "за доброто на самите деца със СОП" - да им се даде, в духа на напредничавите европейски стандарти, равностойна възможност за развитие заедно със здравите им връстници... /Да обаче се пропуска една "дребна подробност" - че първо трябва да се създадат тия "високи европейски стандарти" като адаптирана среда, като подготвеност на педагогическите кадри в масовите у-ща и бла-бла-бла и т.н. Това да го дръпнеш детето от ПУ и да го тикнеш в МУ само заради идеята само по себе си не представлява "висок европейски стандарт"./ И просто не ми се разправя, че ще изпиша цял ферман тука, на какви тъпоумни, а понякога дори и направо на нагли изявления се наслушах през тия два месеца дето ровех по инстанциите....  Неофициалният мотив обаче далеч не е така благородно-патетичен и е че ---- децата със СОП в специализираните у-ща и детски градини излизат скъпо-струващ лукс на държавата! - защото там класовете /респ.групичките/ са малки от по 4-5 деца на които се пада един специален педагог-преподавател /друго си е да го мушнеш в клас с 20-25 дечурлига и да му харзулнеш там 2 часа седмично ресурсно обучение/...... Та така, децата със СОП, които са адаптивни и могат да се внедрят, те ще се развиват в масовото у-ще /дори и с цената на много нерви и допълнителни усилия от страна на техните родители, щом го имат потенциала, каузата си заслужава.../... Но ако се закрият ПУ-ща и спец. ДГ, какво става с неподдатливите към интегриране деца, питам?! - Дори родителите им да проявят чутовната смелост да ги пуснат в масово у-ще, един инцедент да се случи с това дете, при който учителят да не е в състояние да реагира адекватно... и при втория такъв случай това дете ще е аут от у-щето --- Финален резултат - остават си вкъщи, със един от родителите "заложник"за да ги гледа..... И питам това ли е интеграция?!?!?! - Аз на това му викам сегрегация #Cussing out......... И спирам да говоря, че темата ми е болна и като се наема ми е много трудно да се запра Blush
          А иначе за отлагането от 1-ви клас от край време си е чудесия #Crazy.., през която и аз навремето минах, щото много исках да започне в масово у-ще, но виждах че не е озряла.... Та тъкмо беше влязло това изискване всяко дете да тръгва с набора си, а моята хубавица е родена на 31-ви декември и някакви 16-17 астрономически часа я делят от набор`98`, та с триста зора бях успяла след представяне на всевъзможни медицински бумаги да я отложа... Но то пък се оказа, че точно нея година се откриваше 1-ви клас към ПУ, но в базата на двения център който посещаваме /нещо което не се случва всяка година/, та на прима виста и при започнала вече уч.година я записах Grinning... и съм много доволна от това стечение на обстоятелствата...

..... Много странна държава сме, уж приемаме различните, а дори не знаем как да общуваме с тях докато не ни се случи на нас самите.
мамаРаче, според мен не държавата ни е странна, а хората! Същите тези хора, които предната вечер, гледайки някой благотворителен концерт по ТВ, в миг на затрогване са пуснали смс, на следния ден виждайки на детската площадка "различното дете", ще хванат своето за ръка и ще го дръпнат настрани - някои ще го направят по-тактично, а други съвсем демонстративно... Разбира се има и изключения и днес сърцето ми се стопли като срещнах едно такова изключение в лицето на млада майка с бебок на 1,5г. Значи ходим ние на едни люлки всеки ден - "закон Божи" след у-ще и Лора иска безотказно винаги да ги изреди всичките точно в определена последователност, като преместването от люлка на люлка става със съответната ритуалност /абе светът трябва да я чака да се накани Mr. Green ooooh!/... Та въпросното майче като разбра че мойта хубостница иска да се измести, си вдигна бебока и ни отстъпи люлката /всъщност си размениха местата/ и аз нещо шеговито вметнах че ние си имаме неизменни традиции от които няма мърдане, но почувствах че тя прозря точно проблема на Лора.... и само мило се усмихна, каза "Ама разбира се..."... И после завързахме приказка... Та по едно време тя вметна че от 10г. живее в Англия и са дошли да погостуват на родителите й само замалко... Та чак тогава ми просветна от къде иде възприемчивостта й и цялостната й реакция - пролича си веднага че тази жена живее в  и е възприела мисленето на едно общество, където на различните действително се гледа равностойно и с разбиране... Много мило ми стана и макар да е малко спамещо темата, ама ми се прииска да го споделя....
         А иначе за държавата ни - тя е привидно-загрижена, уж се мисли, но не се домисля и всичко се прави като за парлама пред ЕС.

# 233
  • Sofia
Miss Blondy~Redhat  само ти от цялата тема си разбрала за какво иде реч. За съжаление това е самата истина. Жалко за децата със СОП, които след няколко години ще бъдат без избор.....-или МУ или вкъщи. Това е политиката за съжаление май държавата не и се занимава с тези деца. Не се отпускат пари за модернизиране на базите, а направо се затварят.... Мога много да пиша, но няма смисъл родителите мислят, че в масовите училища децата са по добре, но това съвсем не е така. Те там са просто едни слушатели в единият край на стаята...да така е. Това не е агитация, защото вече няма смисъл от нея, а е самата истина. Интеграцията каквато очакваха родителите на децата със СОП при нас в България не се получи за съжаление....навсякъде в другите държави има такива училища, но самата система е по различна. Бях го писала по горе. Успех на всички дечица, които тръгват на училище на есен!

# 234
  • София
ivben ,с удоволствие и интерес чета постовете ти! Hug
Обаче не съм съгласна с това твое мнение,че едва ли не родителите на деца със СОП се стремят като коне с капаци към МУ.Поне аз така разбирпам думите ти.А не е така,вярвай ми.Аз искам детето ми да се чувства добре,да му се обръща внимание,да е спокойно,да се работи с него.И все пак обстановката около детето да е приятна.С ръка на сърце казвам,че посетих само едно ПУ-това срещу кино Арена -запад.Специалистите изглеждат приятни хора,работят с дечицата,личи си.ако и самата обстановка беше нормална.Не ме разбирайте погрешно,далеч съм от искането детето ми да е в някакъв лукс...обаче училището изглежда така,както би изглеждало след пожар примерно.Мазилките падат,вътре е тъмно,ама много тъмно.В стаите има печки тип циганска любов...мизерията лъха отвсякъде.а това за моето дете би било пагубно.Не защото е свикнала на някакви луксове,не,просто тая обстановка е крайно подтискаща.Бубка ако я вкарам вътре ще се изплаши.А в същото време МУ повсеместно се ремонтират ,изглеждат все по-добре.Защо не се прави същото и в ПУ.Знам отговора...
В последно време започвам да си мисля за училището за деца със зрителни проблеми,не му помня името.Нали минахме на комисия ЕКПО,отложиха ни втори път.Но там ми казаха за това училище,смятам да ида  ида видя на място.

# 235
  • Sofia
Валенцето точно това казах по горе, че не се отпускат никакви пари за модернизация именно на тези бази. Искуственно се отблъскват родителите и децата и целта е да се затворят и да не гълтат повече пари от държавата. Да сградата на Първо помощно е ужасна, но какво да се прави държавата така се грижи за децтата със СОП за съжаление...а вътре работят хора, които наистина дават всичко от себе си за децата със СОП. Училището се отоплява с парно, но е възможно да е имало включени ел. уреди ако е било по хладно. Всичко това хората правят за да им е добре на децата.  Защо не посетиш сградата на 3 ПУ в Надежда- тя е  добра, със сменени дограми и по уютна. Ще ти е удобно мисля. Но все пак това е въпрос на личен избор.

Последна редакция: нд, 14 юни 2009, 14:33 от ivben

# 236
Ами според мен неподдържането на материалната база е също едно безмълвно доказателство за споменатата тенденция ПУ-ща да бъдат премахнати - те просто са оставени /включително като поддръжка на базите/ на "доизживяване". В Бургас положението също не е цвете и до преди две години училищната сграда /на единственото ПУ в града/ имаше супер неугледен и запуснат вид. Понастоящем е външно изцяло свежо пребоядисана и с подменени прозорци /ПВЦ-дограма/, с монтирани на двора нови съоръжения за игра и спретната ограда на мястото на ръждивата и разкривена стара... Но мен ако питате единствената причина за предприетите подобрения е, че в непосредствено съседство е новата и архитектурно ултра-модерна сграда на БСУ.., та понеже говорим и за иделния център на Бургас, смятам че въпросните подобрения (само външни - подчертавам) са за да не загрозява ПУ с вида си прекрасно аранжирания БСУ Confused  Иначе отвътре си е същата мизерна обстановка - с износените и протрити балатуми по подовете на стаите, нагнилите на места от годините врати и прочие. Изобщо безкрайно се радвам че класът на Лора е ситуиран в базата на Дневния център, който е чудесно интериорно уреден.
               Поотплеснах се малко, но всъщност исках да кажа, че да, Валенце, аз също считам че приятната обстановка е много важна изобщо за да се чувства комфортно детето и до голяма степен има роля за предразполагането му към учебните занимания... Но ако трябва да избирам, пак бих предпочела по-занемерената материално база, но където дъщеря ми би получавала нужното индивидуално внимание и занимания, пред подновеното и спретнато МУ, където тя, както е казала ivben, ще стои изолирана в единия ъгъл на класната стая... и то това ще е най-малкия проблем, който би могъл да възникне, ако се сещате нали какво още имам предвид като опасения Sad ooooh!..... Та с риск да се повторя или дори попетя Simple Smile  ама пак ще кажа, че най-важното е родителят обективно (а не както би му се искало да бъде) да прецени потенциала и адаптивността на детето си за да направи правилния за него (за детето), избор на МУ или ПУ. Peace

# 237
  • Sofia
най-важното е родителят обективно (а не както би му се искало да бъде) да прецени потенциала и адаптивността на детето си за да направи правилния за него (за детето), избор на МУ или ПУ. Peace
Да така е. Peace

# 238
AЗ САМ СПЕЦИАЛЕН ПЕДАГОГ Ф ПУ

# 239
  • София
AЗ САМ СПЕЦИАЛЕН ПЕДАГОГ Ф ПУ
ShockedДано се шегуваш!
Да ви кажа преди няколко дни какво стана.
Нали ви бях писала,че ходих да разгледам едно помощно училище,срещу кино Арена -запад.(Бях си оставила адреса.Ами преди няколко дни вкъщи дойде  една госпожа от училището,мисля психоложката.Стана ми много приятно.Жената искаше да провери какво сме решили за Бубка.Ясно ми е,че си търсят ученици.Но пък ми стана приятно за проявеното внимание.Доста си поговорихме.Затвърди се мнението ми,че там работят професионалисти.

Общи условия

Активация на акаунт