Помощни училища- какво мислите за тях?

• 111 572
  • 392
  •   1
Отговори
# 240
мИС БЛОНДИ ТИ НАИСТИНА НАЙ-ДОБРЕ СИ РАЗБРАЛА КАК СТОЯТ НЕЩАТА С ПОМОЩНИТЕ УЧИЛИЩА В БЪГАРИЯ.АЗ НИЯМАМ НИЩО ПРОТИВ ИНТЕГРАЩИЯТАЧ,НО КАКТО КАЗВАШ ТИ ВСЯКО ЕДНО ДЕТЕ ТРЯБВА ДА СЕ РАЗГЛЕЖДА ИНДИВИДУАЛНО И НАЙ ВЕЧЕ ЛИЧНО НЕ ПО ДОКУМЕНТИЛ.МОЖЕБИ ИНТЕГРАЦИЯТА ПО ДОКУМЕНТИ ЗА ПРЕД ЕС ЩЕ Е ИДЕЯЛНА НО ПОВЯРВАЙТЕ МИ ЗА ДЕЦАТА НИ НИКАК  НЕ Е ПОМИСЛЕНО.САМО АКО ПОЗНАВАХА МАЛКО ПО ДОБРЕ ПСИХОЛОГИЯТА НА ТЕЗИ ДЕЦА ВСИЧКИ ЩЯХА ДА МИСЛЯТ КАТО MISS BLONDI~REDHAT

# 241
  • София
zzz.1980 СПЕЦИАЛЕН ПЕДАГОГ ,писала си ми и на лични.Благодаря за вниманието.Тук винаги са добре дошли хора с твоята професия.Обаче на първо време е добре да спреш да пишеш с главни букви и малко да оправиш правописа.Казвам го с най-добри чувства.Все пак на такива хора като вас поверяваме децата си.Да ги учат!

Последна редакция: сб, 20 юни 2009, 22:10 от Валенцето

# 242
  • Sofia
 PeaceСъгласна съм с Валенцето.

# 243
  • София
Не знам дали е по темата,обаче...искам да ви кажа какво си говорихме с мъжа ми преди известно време.Как си представям обучението на Бубка.Искам да ходи в масово училище.В него да има по една паралелка от всеки випуск,в която да се обучават деца със СОП.И да са малко на брой-7-8някъде.В определени часове да влизат в класовете на здравите деца.За тях да се грижат специалисти,да ги обучават.Децата ни да не са отделени.И да има няколко часа годишно,в които другите деца да бъдат ,как да кажа,да  им се говори за отношението към хората с увреждания,да се провеждат дискусии на тези теми.и ми се иска вкъщи също всички родители да говорим със здравите си деца по тези въпроси.И да ги няма тези подигравки в училище.И по площадките.Много се надявам след години и това да стане,това е една моя мечта,дано доживея да я видя осъществена.

# 244
Момичета извинявайте за правописните грешки вчера,но не е от невнимание.Имам проблем с очите и зениците са ми малко разширени.Валенце идеята ти е чудесна за този начин на интеграция,но идеята на министъра не е такава за съжаление.

# 245
  • густо майна Филибето
Валенцето , точно като теб си го представям и училището, и градината.  Hug Дори и да не е възможно за детето да влезе в клас със здрави деца, то поне да не е скрито от погледите, време е хората да свикнат, че има и различни.
Скоро една майка в градинката ми разказа, че училището е имало някакъв спортен празник съвместно с помощното училище, и майка на дете от класа като видяла за какво става дума, казала, че ако знаела предварително, нямало да пусне детето си да участва.  Sad

# 246
  • Sofia
Момичета извинявайте за правописните грешки вчера,но не е от невнимание.Имам проблем с очите и зениците са ми малко разширени.Валенце идеята ти е чудесна за този начин на интеграция,но идеята на министъра не е такава за съжаление.
Добре, че това, защото се бях отчаяла с правописа ти, а и тези главни букви нали знаеш какво означават. Но е добре, че се извини и уточни всичко.

Не знам дали е по темата,обаче...искам да ви кажа какво си говорихме с мъжа ми преди известно време.Как си представям обучението на Бубка.Искам да ходи в масово училище.В него да има по една паралелка от всеки випуск,в която да се обучават деца със СОП.И да са малко на брой-7-8някъде.В определени часове да влизат в класовете на здравите деца.За тях да се грижат специалисти,да ги обучават.Децата ни да не са отделени.И да има няколко часа годишно,в които другите деца да бъдат ,как да кажа,да  им се говори за отношението към хората с увреждания,да се провеждат дискусии на тези теми.и ми се иска вкъщи също всички родители да говорим със здравите си деца по тези въпроси.И да ги няма тези подигравки в училище.И по площадките.Много се надявам след години и това да стане,това е една моя мечта,дано доживея да я видя осъществена.
Ох Валенце, това може би е мечтата на всяка майка с дете със СОП. Дано се случи това чудо и у нас! Но с това управление много се съмнявам....

Последна редакция: нд, 21 юни 2009, 15:33 от ivben

# 247
Ljuboznatelna, децата от нашето училище всяка година участват в Спешъл олимпикс(олинпияда за деца с ментални увреждания) играем съвместно с деца от масово училище.Родителите на децата от масово,които съм канила за партньори никога не са ми отказвали.Е понякога имат нужда от повече разяснения за целта на олинпиядата,но аз съм силно обнадеждена че скоро цялата ни нация ще надрасне тези скруполи. 

# 248
  • Sofia
zzz.80специален педагог ти в кое помощно училище работиш? От бившето пето ПУ децата също редовно участваха в Спешъл олимпикс. В тази олимпиада се канят да участват всички помощни училища по принцип.

# 249
ivben аз работя в грат Търговище.Тренирам децата,които участват на олимпиядата имаме златен медалист на боче,който ходи на световно в Китай.

# 250
  • Sofia
Аз си помислих, че работиш в София...еми много добре, че са се представили децата успешно. И тук има деца, които взимат медали. Например в националното състезание по цветарсво миналата година децата взеха първо място.

# 251
.......Искам да ходи в масово училище.В него да има по една паралелка от всеки випуск,в която да се обучават деца със СОП.И да са малко на брой-7-8някъде.В определени часове да влизат в класовете на здравите деца.За тях да се грижат специалисти,да ги обучават.Децата ни да не са отделени.И да има няколко часа годишно,в които другите деца да бъдат ,как да кажа,да  им се говори за отношението към хората с увреждания,да се провеждат дискусии на тези теми.и ми се иска вкъщи също всички родители да говорим със здравите си деца по тези въпроси.
Ето това би било доста добре Peace..., но точно защото нещата с интегрираното обучение към момента са докарани на ниво`едно-към-то-гьотере`, затова и казах че всичко се прави за парлама пред ЕС. Добре, напъните за интегриране на децата със СОП са похвални по принцип.., но създайте първо адекватните условия за обучение на тези деца в
МУ-ща (каквито си ги описала като представа например ти, Валенце), пък после правете масирани акции за пренасочването им от ПУ-ща в масовите. А тогава няма да е нужна даже нарочна агитация, а родителите сами ще го поискат, като знаят че са налице нужните условия и подготовка на кадрите за работа със техните деца в МУ. Но дори и тогава съм убедена, че пак ще има дечица със СОП за които специализираната форма на обучение ще е по-подходяща... Та така.., за мен направо е безотговорно интеграцията да се върши само заради едната идея и когато родителят е преценил, че неговото "специално дете" не би се адаптирало успешно в масовата среда (такава, каквато все още е понастоящем) и е предпочел помощното у-ще, да му бъде оказван натиск... и още по-лошо - самата нормативна база да дава възможност зад гърба му да се вземат решения за детето му... И по същата причина смятам че е просто престъпно спрямо децата със СОП, които са тъй да се каже"по-нискофункционални", да се правят напъни да бъдат закрити ПУ-ща, които сега са единствената читава структура в състояние да им предложи адекватно обучение и грижи и те да бъдат пратени в МУ, което е непригодно да посрещне специалните им нужди. - Ей на това е най-лошото - че т.нар. интеграция се провежда от краката за главата и за съжаление крайните потърпевши са
нашите деца Confused

# 252
Здравейте дами,тази тема сега ми е още по-болезнена от времето,когато я пуснах,защото мина учебната година в която трябваше да се борим с ОБЩЕСТВОТО НА НОРМАЛНИТЕ, а все пак предстоят още много такива времена.Вместо помощни училища,трябва да има т.нар. центрове за работа с деца със СОП- защото да не се лъжем много малко от нашите деца могат да издържат часовете в клас,и така или иначе преминават на индивидуални програми макар,че според изготвянето на такива програми децата трябва заедно с ресурсните учителки да влизат в час за да се "интегрират".Дай боже все пак институциите да проявяват разбиране и да се намерят майки които да са упорити и силни и да помагат със съвети и опит,независимо,че има много които отричат това.
Желая Ви много успех.....,здраве и прекрасно лято....

# 253
Здравейте момичета,до края на миналата седмица бях на обучение в Карин дом Варна.Колегите ,които работят там тъкмо бяха се върнали от Англия и от това,което ни разказаха и видяхме като снимков материал разбрахме,че те също имат училища ,които само вместо помощни се казват специални разликата е,че там има много повече педагози и много повече пари за материяли,а всички ние знаем ,че те са много важни за работата с наште деца.Другото,което исках да споделя с вас много е важен рания сензитивен период в развитието на децата и затова Карин дом работят с малки деца.Аз много пъти съм  съветвала родителите да не отлагат децата от училище,защото предучилищната и раната училищна възраст са най-сензитивните периоди.Това се отнася преди всичко за формирането на моториката,речта и мисленето.Тази възраст е най-пластична и тогава корекцията и компенсацията са най-ползотворни.Предполагам ,че всички вие много четете за децата с интелектуален дефицит и  сте срещали на много места,че интелекта на тези деца развива 80% от потенцияла си от 0 до 8 годишна възраст.Особено важно е какви условия се създават.Затова мили мами премислете добре къде и било то в масово или помощно училище,пратете децата си на време защото всеки ден и месец са важни за тяхното развитие.За мен лично е много важна и съвместната работа родител-педагог само тогава резултатите са наистина добри.Е стига сам писала ще взема да ви отекча желая много успех на всички майки с деца със СОП.

# 254
zzz.80специален педагог,ние вече сме извън училищните врати,бяхме в масово училище,с 1г ,отлагане от 1ви клас. И минали вече по утъпкания път ,да ви запитам ,как така ще запомнят ако няма кой да ги научи как да възприемат дадения материал ,а всички знаем колко е сложна и утежнена е училищната програма в масовите училища!
Дано сега педагозите да са по в час  как да работят с тези деца! За което се съмнявам!

А вие като специален педагог ,знаете ли някъде да е формулирано ,какви точно са критерийте за покриване на ДОС при отделните класове! newsm78

Общи условия

Активация на акаунт