Помощни училища- какво мислите за тях?

• 111 533
  • 392
  •   1
Отговори
# 330
  • София и там където не се пуши
С новия закон стават дневни центрове за работа с деца. Има преходен период. Остава общината, заедно с учителите и родителите да помогнем заедно всички на тези деца. 

# 331
  • густо майна Филибето
Вчера се разправях с работничката в столовата - за пореден път в междучасието даде на децата горещо мляко. Млякото ставаше за пиене след 10 мин най-малко. Същото се е случвало и на обед. Като ти попарят детето, всички други грижи и база и т.н. просто ги забравяш. Някои от старите кадри  си  работят по старому. Ето това трябва да се промени първо.

# 332
Затова трябва да се разреши домашното образование, защото старите кадри няма да се променят, а някои от новите са по-зле и от старите.
Децата и родителите трябва да имат голям набор от възможности за образование и никой да не им налага мнението и решенията си, пък било то комисия, Рио и т.н
Всъщност ако децата не ходят с желание и радост на училище, какво училище е това и каква е ползата от него.

# 333
Всъщност ЕКПО дава само препоръка за обучението на децата (къде, с какви специалисти) и общо взето се съобразява с мнението на родителите. Препоръката няма задължителен характер!

# 334
Мили мами, моля, ако знаете къде в Пловдив има добро ресурсно подпомагане, напишете името на училището. Под "добро" разбирам със сериозни специалисти и достатъчен брой часове индивидуална работа.
Има ли тук родители на деца, които учат в Помощно училище в Пловдив? Ако - да, моля напишете си мнението за него.
Моето дете учи в масово училище в малък град, където не получава достатъчно ресурсно подпомагане. Освен от ресурсен учител има нужда и от логопед и психолог, но в града, в който живеем няма такива специалисти, дори и да искаме да си платим.
Благодаря предварително, ако някой се отзове на молбата ми.

# 335
Мили мами, моля, ако знаете къде в Пловдив има добро ресурсно подпомагане, напишете името на училището. Под "добро" разбирам със сериозни специалисти и достатъчен брой часове индивидуална работа.
Има ли тук родители на деца, които учат в Помощно училище в Пловдив? Ако - да, моля напишете си мнението за него.
Моето дете учи в масово училище в малък град, където не получава достатъчно ресурсно подпомагане. Освен от ресурсен учител има нужда и от логопед и психолог, но в града, в който живеем няма такива специалисти, дори и да искаме да си платим.
В случай, че в оценката на детето Ви от ЕКПО е посочена нуждата от работа с логопед и психолог, то от рес.център за Вашия район трябва да Ви изпратят тези специалисти.
Относно часовете за работа- те не са според нуждите на децата, а са според нормативът часове на специалиста за работа с децата, пример- един рес.учител има норматив от 30 часа седмично и минимум 7-8 деца(но не и максимум- повечето учители са с по 10-12 деца), тоест за работа с дете му се падат не повече от 2-3 часа седмично. Не знам какъв е норматива на другите специалисти.

# 336
  • густо майна Филибето
vuv , не зная до каква степен има нужда от помощ детето, а и е важно в кой клас е. В помощното училище в Пловдив идват вече доста тежки случаи, и въпреки старанието на персонала (ние попаднахме на много добър педагог), децата не могат да научат кой знае какво. В горните класове са деца, които не са минавали комисии, интелектуалното им ниво е по-високо, има и деца от дома, общо взето може да се каже, че ги учат на нещо.

# 337
Благодаря, момичета!
Детето има нужда от логопед и от психолог, не само от рес. учител. За съжаление не ги изпращат. Миналата учебна година му назначиха една психоложка, ако тя е такава, то аз съм неврохирург, не успя да работи с детето, постоянно се оплакваше, че той не искал. Логопеда пък го държеше 30 мин. на лаптопа, а той има нужда от артикулационни упражнения, не можела там да му ги прави. Така, че останахме само с рес. учителка, а това, което работи тя, мога да го правя и аз (нач. учител съм). На всичкото отгоре трябваше да го водя в рес. център, а аз също работя. И след всичките ни спорове с рес. център решиха да го оставят само с ресурсната, която е съвестна жена, но един човек не може да направи чудо. Затова обмисляме варианта да се преместим в Пловдив и без това лекарката му е там и се налага да ходим често. Това, естествено ще се осъществи много трудно, но щом е в името на детето. Той ще бъде 2 клас, като една година сме отложили.
Извинявам се, че ви занимавам с моите проблеми, но знам, че вие сте хората, които истински ме разбирате и ще ми дадете най- точни отговори. Моля майките от Пловдив да пишат къде учат децата им и доволни ли са от рес. подпомагане. Мисля, че синът ми не е за помощното училище, поне на този етап, но ако е необходимо ще го запиша там, това въобще не ме притеснява, искам само да е спокоен и да е добре.
Още веднъж благодаря за отзивчивостта. успех на всички!

# 338
vuv, отиди на място  и прецени. Всеки гледа едно  и също, а вижда различно. Всеки човек има различни очаквания и нужди.
Моето мнение е че в масовото у-ще където и да е то, ресурсното подпомагане е отбиване на номер, особено работата на психолога и логопеда /айляшка работа/ Работа за хора с връзки. Иначе от ресурсните има добри находки и работата е организирана така че да се понапънат малко. Само че полза от тази работа аз не съм видяла. Просто да минава някак си времето.

# 339
Да, абсолютно си права, само се отбива номера. Ние ходихме в ПУ в Пловдив и бяхме много приятно изненадани. Не само, че ни посрещнаха топло и с разбиране, ами и останахме очаровани от базата. Сега вече съм напълно убедена, че там е мястото на моето дете. Ще минем ЕКПО в Пловдив и дано наесен да сме в училището. Дано нещо да не се обърка само!

# 340
Да, абсолютно си права, само се отбива номера. Ние ходихме в ПУ в Пловдив и бяхме много приятно изненадани. Не само, че ни посрещнаха топло и с разбиране, ами и останахме очаровани от базата. Сега вече съм напълно убедена, че там е мястото на моето дете. Ще минем ЕКПО в Пловдив и дано наесен да сме в училището. Дано нещо да не се обърка само!
Желая ви успех! Щом знаете какво искате, ще го постигнете!

# 341
Благодаря, пожелавам успех и на Вас!

# 342
Здравейте, чета темите свързани с децата с увреждания от много време, но не съм писала. Интересувам се лично от тези проблеми. Виждам, че тази тема, за помощните училища е изоставена или може би няма какво да се пише ново след като в проектообразователния закон на тези училища смятаха да им сложат кръст. Моля ако има информирани по този въпрос, да отговорите, какво ще се случи оттук нататък? Ще работят ли тези училища за децата с умствени увреждания? Какво мислите за тях? Дайте повече информация, ако разполагате с такава , за помощните училища в София. Споделете опит, ако има родители на ученици от тези училища във форума. Предварително благодаря!

# 343
  • София и там където не се пуши
Училищата ще бъдат с по-друга структура, това, че няма да се наричат училище, не значи че няма да ги има.

Все още чакаме новия закон, до тогава отстават по стария.

# 344
Според мен новия закон ще има да почака! Това служебно правителство едва ли ще се захване с приемането му. Така че 99% съм сигурна, че следващата, а може би и по-следващата уч. година няма да влезе в сила. А дори и след това в него се предвижда до 5 години ПУ да се преструктурират, така че в най-близко бъдеще нещата ще си бъдат, както и досега.

Общи условия

Активация на акаунт