Buen amigo y compañero, es el que no nos pide dinero!!!

• 27 808
  • 287
  •   1
Отговори
# 120
 brian ,хубаво е дето 3 пъти мериш,преди да отрежеш. Wink
Въпреки вси4ко каквото ще ти кажат хората,изводи за вси4ко можеш да си направиш единствено когато дойдеш и живееш тук.По_нататък ще си прецениш заслужава ли,харесва ли ти и всякакви такива въпроси.
Бюрокрацията тук е както в България.За да излезеш сух от водата,трябва да знаеш езика,да следиш винаги законите,да ги интерпретираш добре и да ги прилагаш където е необходимо.
Ако не можеш работите се оправят с добър адвокат,хистор(за разни др.работи).
Не знам с бебе как ще успяваш да работиш,ти си знаеш.
Аз съм доволна от педиатрите в България,изобщо от лекарите.Имам щастието да познавам най_добрите специалисти.
Незнам ти как си търсила педиатър,но тук няма да можеш да имаш контакт с такъв.Каквото и да става,на другия ден.Не можеш да звъниш по телефона му и да го питаш.Дори на майките,които 4етат и се интересуват за здравето на децата си,при нас поне,надявам се да не е така в цялата им държава,се гледа много лошо.В държ.болници предимно са стажанти и те вършат цялата работа,а лекарите само подписват накрая без да погледнат каквото и да било.
Така 4е нещата пак опират до пари,тъй като и тук се плаща(но много пове4е,отколкото в Бг),за да ти обърнат внимание.
Още нещо се сетих,то е известно,в Испания жените спрямо другите европейски държави са най_зле платени.За 4иста4ка,с бебе,4е и сама да се издържа,незнам как ще се оправяш.
Казваш,4е имаш дипломи,не може ли с тях да работиш?
Най_общо казано,тези от доста години в Испания са добре,адаптирали са се,на онези другите времена са уредили жилищен въпрос,ве4е имат познанства където трябва и работите вървят.Тези,които все още идват за пръв път им е доста тежко.Сега са разли4ни много неща в Испания,а тепърва и нещата ще се влошават,ако можем да вярваме на проу4вания на финансисти.
Ако наистина ти е нетърпимо положението,искаш то4но тази страна и никоя друга,опитай,връщане назад има.Както пък и ако ти тръгне по_добре и спокойно живота,също добре.

Ина4е за захранването съм следвала моя инстинкт и съм се водила по детето.Не сгреших.
4етох много книги по време на бременноста,от едната та до другата крайност,избрах за себе си и детето ми най_доброто.
Никой път не съм давала от4ет на педиатър какво яде по колко и такива ти ми работи.Мятах един поглед в таблицата в тази възраст какво долу горе им е менюто и толкоз.

# 121
brian ако както казва6 си 4ела баиа темите ако не друго то поне си забелиазала 4е секи път като се по4не темата здравеопаване, или иа подхваста другарката марица, или иа подклажда тиа или или абе се триа е в боба.
много оби4ам да иа то4кувам, и тиА състо много оби4а да ми биага по полето и да минава между редовете, всъсност това което сте и кажа по отдоло съм и го казвала и преказвала и доказвала 1 милион пъти, ма тиа понеже е интелигентно моми4е триабва да и го напомниа6, 6ото мозака и но да мас де си от болестите, кво да праи6....
1. не е хистор ами е хестор
2. ми като познава6 наи добрите специалисти и като живее6 за дъстериати като сиака маика стои си при специалистите в бг, което всъсност ме съмниава 4е е така, както 4е познава6 наи добрите специалисти, така и 4е сте си иде6 ниакои ден.
3. знае6 4е не е така в циалата държава, ама много добре го знае6, не ми каваи надиавамсе, а и не казваи, плиус това и при теб не е така, свекървами са доволни от докторите както от Валенсиа до сега, така и от Бенидорм от сега нататък, тъи 4е спри да бръм4и6 изми6лиотини знаим те тебе ве4е банална и пребанална стана с една и съста касетка от 80те години кара6 ве4е.
тук има6 контакт с педиатъра, само ако е наистина спе6но по телефона, а за спе6ност педиатъра сутрин е винаги на лице, следобед са дижурни, и ве4е в спе6ните ургенсиас са 24 4аса. Навсиакаде в Испаниа
4. в държавните болници никога не са стажанти, и ако са ниакои такива, то то е както във всиака една мед. област не само в педиатриа, пък и незнам кое им е ло6ото на стажантите, пониакога са по добри от дъртите и си гледат по стриктно работата, а например моиат педиатър е наи добриат в града и наи известниа с 4асниа си кабинет, и ми е педиатър в държавната поликлиника, и се отнасиа с мен както се отнасиа с които и да е 4астенм свои клиент(и осте не съм ходила яв 4астната му консулта сото не ми е било нужно до момнента).
лекарите подписват накраиа не ами бебетата ходиат на задължителни прегледи за ръст и кила и вакуни, ако си4ко е добре го прави мед. сестрата, и ако има6 уплакваниа ве4е те приема доктора.
5. тук ти обръстат внимание насиакаде и не 4рез пластане, не ти обръстат внимание можеби ако си като марица и по циал ден само за болести говори6, та не искам да се опитвам да си представиам докторите до каде им е стигнала сото само за тва говори, предтсависи колко виси по циал ден там, как да и обърнат внимание, пък тиа и доктор леко го извади, абе бриан каниата да седне6 пред екрана и да и гледа6 сиира с 2 думи. сама сте се убеди6 за много неста.
6. тиуфлек кара6 моми4ето с дипломите си да работи, ми ти каде си в циалата работа, та не си вари6 при твоите"ли4ни приатели наи добрите специалисти на бг" хохохохохохо и не си исползва6 "дипломата" за уж мед. сестра, ми си до6ла тука "уж" хлиаб да праи6, па и си4ко в сиво да вижда6. не не не не ми  отговариаи знам отговора като секи път......... исплъзвеане между 6амарите и накраиа мъл4ание ади вла4и ве4е 4е повтариам мноооооо банална става6.
7. и не деи па и на интелектуалка да се праи6 4е и 4ак проу4ваниа да 4ете6 па и то на финансисти, де па си го измисли 4е финансистите проу4ват бъдестето на новонараствастите 4ужденци тук, бъдестето им го ре6ава само политиците, които се усраха с много такива като тебе дето им дадоха и папели па те така като теб им го връстат.(туи с проу4ваниата мноо ме разсмиа 4есно, отдавна не ме бе6е разсмивала с твоите тъпи(добре обле4ени с фал6иви дрехи) исцепки)).
буффффффф дълбоко в себеси винаги се надиавах 4е си поне малко по ако не умна то поне хитра, 4е да знае6 кога да се цепи6, ма и тва не се нау4и, и то баиа мопменти си имала за да го направи6 с мене. знаи6 много добре 4е хи4 не ти режа басма както казва мама, ам поне си мъл4и пред новите да не ти гледат сеира, които винаги повтариам има един и състи финал. или вобсте си мъл4и6, или се опита6 да се опъне6, и се сриазана свър6ва6, или наи много да си късметлиика и да ме банират, ама стом е за теб не ми пука с удоволствие даже го правиа. сото се едно и състо ти набивам и ти то4но като типи4ен селиак от бг се на едно си тъп4и6, земи вместо финансии да 4ете6(хахахаха) малко се нау4и да мисли6 4е фалта те асе ама баиа.
ади до на вси4ки

# 122
Съжалявам момичета, че предизвиках гневни думи, това явно е стар обичай, ма нямаше нужда да се раздухва. Обаче понеже така и така е раздухан - да си кажа Simple Smile И аз познавам всякакви специалисти,  родата е от водещи лекари, та съм наясно. Както и съм работила за шефа на дирекция финансиране в министерство на здравеопазването. Което разбира се не значи, че няма лекари, добри хора, отлични специалисти, които си обичат работата и се отнасят с човещина. Просто системата е много гадна, пречи им на хората да работят, подиграва се със заплатите им и труда им, а тя пък скоро няма да се промени. Примери няма да давам, че мога страници да изпиша, както с отрицателни, така и с положителни.
Аз разбира се ще направя всичко възможно да си ползвам дипломите, но понеже съм реалист съм наясно, че поне на първо време няма да намеря нищо по-различно от чистачка Simple Smile, поне за това връзки имам Simple Smile  и да определено искам да отида именно в Испания, не в друга държава. А какво ще мисля след време - само времето ще покаже, засега съм чувала само суперлативи от тези останали там, както и познавам немалко хора не успели да се адаптират и върнали се. Всъщност повечето не се връщат  Laughing

Хайде стига скандали, аз раздухах без да искам, затова ви моля да не се сърдите и обиждате, че ми е съвестно, пък не и нужно, тук сме да се забавляваме, споделяме и помагаме, не да се караме. 

Последна редакция: чт, 09 авг 2007, 10:46 от brian

# 123
Здравеите!Бран така е мила ктао отиде6 6те ти се промени мисленето в Испания. Peace.даноси ползва6 дипломите и попадне6 наи-ве4е на добри 6ефове.Такмо се 4ух с една позната и тя си е тук за ваканция,но е от4аяна и иска да се прибира.Ина4е тук големи даждове,голямо не6то Crazy.Навсякаде наводнения ,бествено положение особедно в Русенско.Моят сладур напраедва с ходенето,но е целия в сининХаеде лек ден и стига ве4е спорове Peace,все пак сме балгари в друга даржава и трябва да си помагаме не да се караме.Вапреки 4е кадето живея е то4но обратното Laughing.Целувки и лек ден  bouquet

# 124
Asto, ти от къде на къде 6те ми сравнява6 българските педиатри с тука6ните след като не зивее6 в България от 15 години. Изоб6то не може да се слагат вси4ки под об6 знаменател. Добрите педиатри в България никак не са малко.
И какво му е сме6но на " интелигентните майки" в България?

# 125
brian ,хи4 не си го слагай на сърцето.Форума е български,все пак.
Съгласна съм с теб за системата,от къде изровиха най_скапания модел за нашата държава?Говорила съм и аз с приятели лекари,сестри и съм на мнение,4е този модел опоро4ава здравните работници.Кара ги да се превръщат в бездушни търговци.Слава Богу,4е българина по принцип е твърдоглав и процеса не върви както го мислят от скапаните министерства. Praynig
Наистина е добре да опиташ вси4ко,щом си взела решение,можеш да носиш отговорност,смело напред.Убедена съм,4е вси4ко може да е,но зна4ително ще ти се промени мирогледа и ще ти бъде в полза след това където и да си.Надявам се,разбираш ме какво искам да ти кажа. Wink
За послови4ните излияния и хвалебствия на някои бг кога се приберат и аз съм ги слушала.Лошото е,4е те малко объркват представата на тамошните за тук.Нещата се пре4упват според призмата на разказва4а.
Най_общо казано,тук кадърните и умни българи живеят в пъти по добре от испанците.Имат вси4ко и не са от месец до месец в заеми.

# 126
Благодаря ви моми4ета за съветите за продукти против гадните стрии. И аз съм превържени4ка на известни доказани марки и т.н.но не винаги има ефект от скъпите наистина. 6те пробвам с тази серия Мустела, 4е се прибирам до Варна за малко и 6те си купя от там. Както казва6 Асто вси4ко си е до типа кожа, но аз да направя каквото трябва пък, да става каквото 6те Simple Smile и аз забременях 49 кг, ама не се знае на какво слон4е може да се превърна колкото и да внимавам Simple Smile

Анетт и аз имам брекети, но съм едва в на4алото на ле4ението ...Твоите какви са Damon 3 li ? 4е аз като ре6их да си слагам от мерак се цопнах в първата по-луксозна клиника, която видях и нито съм правила проу4ване за цени нито за видове брекети и сега моите са керами4ни, но не тези "въл6ебни уж" Damon 3 . За 6тастие не се 4увствам зле с тях Simple Smile Айде 6те стискаме палци да направи6 това което е наи-добре за теб  newsm10

Поздрави на вси4ки  Hug

# 127
  • La casa de Mickey Mouse
за моите бактерии ами повторните изследвания показаха 4е ми няма ниЩо, добре съм
днес бяхме при матроната, беб4о е седалиЩно разположен но има време да се обърне, скара ми се 4е съм ка4ила 2кг този месе, но все пак ве4е съм в 8, незнам как и колко е нормално аз ка4их доста до сега 14кг, но какво да направя после Ще свалям важното е мъника да е добре
за лекарите има ги добри и лоши на всякъде
аз във валенсия не попаднах на добри специалисти, но тук в бенидорм, като изклу4им 4е си смених ли4ната лекарка (да не повтарям изцепките и) за сега съм много доволна и от лекарите и от ургенсия и от вниманието, не мога да се опла4а и не си плаЩам никъде, нито пък имам някъкви познати
brian Ще ти е малко по трудно първата година докато се адаптираш и нау4иш езика, след това с много упоритост и желание няма да имаш проблеми за намирането на по добра работа, бариерата испанец 4ужденец винаги Ще я има но няма невъзможни неЩа, Ще си легализираш дипломите или Ще изкараш някои курс и Ще запо4неш неЩо по добро (няма срамна работа тук асто е много права)
относно работат с бебе какъв е проблема има гуардерии и то със супер удобно работно време така 4е това ти е никъкъв проблем стига желание да имаш
за законите трябва да си знаем правата, но 4ак да интерпретираме закона и да убеждаваме някого какво пишело в закона не съм съгласна, има си кои да го интерпретира и да казва кое и как да се прилага за това са все пак наредбите, а и ако вси4ки вземем да се правим на хестори и адвокати, на лекари и всякъкви там специалисти, то тогава напълно се обезсмисля висшето и каквъвто и да е професионализъм
все пак това си е мое мнение

# 128
Няма на4ин,Анет да не 4етеш между редовете за врати4ки.Навсякъде е по този на4ин. Wink
Пък аз съм на принципа_на вълка му е готино,щото сам си върши делата.Хем ги знае във всеки един момент къде са,какви са,хем на никой не е задължен и никой нищо за него не знае. Party
А що се отнася до убеждаването,вземи про4ети някой вестник за новите НИЕ на 4ужденците,за връщането от електронното към хартиеното удостоверение,за смута с новия закон ище разбереш какво имам предвид като казвам това.

# 129
  • La casa de Mickey Mouse
каквото и да пише, колкото и проблеми да имаме с новите документи (аз имам ежедневно главоболия с това сертификадо и неинформираните испански служители) не можем да променим системата, колкото и да ни се иска
спряла съм да се боря с вятърни мелници, няма смисъл да хабя нерви напразно
за 4етенето межу редовете е така, но те милите испанци в прав текст им е трудно да го разберат и приложат, камо ли това което е между редовете
специално за законите между редовете няма, закона го казва, ако има съмнения има тълкувателни решения, това какво си тълкуваме и смятаме, 4е озна4ава аз и ти, даден законов текст няма никъква уриди4еска стойност, така 4е е безмислено главоболене

# 130
И аз да се влю4а в тази тема за малко, колкото и малък опит да имам със законите тук. Като ре6их да идвам тук си мислех, 4е идвам едва ли не в баде6тето, в добре устроена държава с работе6ти закони и т.н. Оказа се, 4е е така, но само за нейните си граждани (или и за 4ужденците които ве4е са със статут на испанци) . И аз като теб Марица в на4алото си мислех, 4е за всеки закон си има врати4ки, и типи4но по български упорито с оскъдния си испански 4етях из сайтовете и си превеждах с ре4ника, но без успех....просто трябва време 4овек да се адаптира и то не малко.....След като си наехме адвокат, той ми оправи документите сравнително бързо, но така или ина4е съм без право на работа. Последното не6то, за което трудно се примирих е 4е аз дори и ве4е легално пребивава6та в тази страна и желае6та да се вградя и да си родя детето тук и да го отглеждам освен 4е не мога да работя ами не мога и да се възползвам от добрата им социална система. Нито за еднократната помо6т от 2500 нито от май4инските след това. Ни6то 4е в БГ си работих на хубава работа с добра осигуровка и 4е ве4е сме в ЕС....ама се примирявам, 4е такова 6те е на4алото ...трудно, какавто и да си бил в БГ, тука като дойде6 запо4ва6 вси4ко от на4ало....това е моето мнение ...

# 131
Разбира се,4е където и да отидеш,запо4ваш вси4ко отна4ало.
Дори в родината си да се завърнеш след 7 години примерно,пак си отна4ало.
А за законите и с теб не съм съгласна,защото аз винаги си постигам моето. WinkДокато испанците са малко тези,които знаят и прилагат в своя полза.Ето например една моя комшийка,много е отракана и любознателна,ама имаше една неприятност и й дадох идея как да превърти нещата в своя полза,като вси4ко което прави си е в рамките на реда.Ми тя беше изумена,ама сега е доволна.
Колкото до документите,сигурно към датата 01.01.2007 си била без документи,затова са ти дали сертификат с право на работа за твоя сметка.Не знам защо казваш,4е нямаш право на работа,ако искаш виж онзи линк,който дадох по_горе и там си го пише на кой какви му са правата.
От адвокат се отказах,когато първите ми документи,които трябваше да ми се внесат в естранхерията,по някакво нещастно сте4ение на обстоятелствата се бяха загубили.Едните казваха,4е адвокатаката не ги е внесла,което няма как да е,защото ако са били непълни,нямаше да имам пе4ат за ентрада,а другата твърдеше,4е са в архива или изгубени в естранхерията,което по съм склонна да мисля.
За еднократната помощ не съм се интересувала,но в един вестник пишеше,4е испанци и легално пребиваващи 4ужденци я полу4ават.
Така,4е не се от4айвай и предавай,пак ти казвам,4е вси4ко можеш да направиш,ако си знаеш правата и възможностите.Сега,4е ще хабиш пове4е нерви отколкото в България,така е,но тук сме 4ужденци и винаги ще бъдем такива.Децата ни също.Едно мога да ти кажа съвсем сериозно,4е респектираш ли ги по институциите с добри обноски,само4увствие и увереност коренно се променя отношението им към теб.И винаги трябва да си перфектна откъм външен вид.Може да ми се смееш,но е вярно.И това вдъхва респект. Wink
Ве4е ако мислиш да развиваш някакъв бизнес,тогава да,ще ти трябва съдружник испанец,няма накъде.За вси4ко останало,колкото и да се рита срещу нас,трябваме им засега(генерално за 4ужденците говоря).
Една статистика ми попадна наскоро за 4ужденците във комунидат валенсиана.Първи по брой са англи4аните,втори са румънците,а трети мароканците.Ние като процент сме нищожна 4астица,което ме радва. Wink

# 132
По този повод се сетих за едно нещастно събитие,за което про4етох във вестника.
Пишат така,4е едно българско семейство подава жалба срещу управата и персонала на един басейн,тъй като синът им се е удавил там.Детето ска4а във водата,пада не както трябва,удря се.Имало е трима спасители на същия този ббасейн,но никой от тях не е реагирал навреме и детето е извадено прекалено късно,мъртво. Cry
Пази Боже!!! Praynig Praynig Praynig
Сега,семейството според мен не е българско,защото имената и фамилиите са сръбски.Може би са македонци.Когато Бг влизаше в ЕС,доста хора отидоха да вадят бг паспорти,за да може после да ходят да работят където си искат.Но както и да е.
Въпросът е там,4е описват семейството като мизерно живеещо,живеели в някаква сграда без ток,вода,газ.Абсолютна мизерия.Тези хора не им стига нещастието което ги е сполетяло,ами и нямат пари да транспортират тялото в страната си ,за да се направи аутопсия.
Отказват им всякакво съдействие,отри4ат сокористите да имат абсолютно никаква вина.То било паднало,умряло веднага,те не го видели,оправяйте се вие.
Ми това ако бяха хора,които живеят добре,знаят си правата,дали така с лека ръка щяха да ги натирят?
Щото и другия слу4ай,дето французин се удави на плажа и нямало сокорист да му помогне да видиш каква шумотевица вдигнаха.
Въобще тука о4ите не на 4,ами на 44 трябва да са за вси4ко,уморително,но няма как.

# 133
  • Spain
PLAmPLAMam аз все си мисля 4е трябва да да ти дадат въпросните 2500 евро - когато се изказваше Сапатеро каза - "на всеки легален 4ужднец" - ако си "резиденте" зан4и си законно и легално тук и не могат да се отметнат !
МАрица - ти така казваш ама зависи и какви са тези "българи"  и какво са правили на басейна . наскоро идва един познат социален работник с молба да му превеждаме "правилника в един басейн" защото някъде си хората били вдигнали ръце от накакви " българи" - след описание излязоха цигани !
моми4ета една молаба въпрос - сега ще си купуваме кола - ама от много гледане по консесионариота и във вестници и от много претенции най накрая съвсем слу4айно един познат ни предложи един Опел - та мъжо реши да го " покара" 2-3 години и после ще гледаме някоя нова или км серо - та ... които имат опит с прехвърлянето на кола от 4атник на 4астник може ли да ми кажете  1 . това с Асиенда задължително ли е и какво представлява - имам предвид много време ли се 4ака или само отивам и плащам данъка и този данък всяка година ли се плаща - тези 4% от стоиността на колата ? 4е нещо из саитовете не разбрах  -  еднократ ли е или всяка година си вклю4вате колите в данъка ?
2. къде е най- изгодна според вас застраховката ?
 засега като имахме само фирмена кола не сме се интересували и ще ми е интересно да поразбера малко пове4е . в нета това което намерих е доста но ми е интересно да 4уя вашия ли4ен опит и някакви съвети

# 134
Хулиганче,мъжо ще си дойде в петък-събота и ще ти обясни как прехвърлихме нашата кола.
bouquet А за застраховката...само в ZURICH признаха българската,уж европейска книжка на моя мъж.

Момичета и аз имам един въпрос...Дани,съпругът излиза в отпуска...и децата се връщат...искаме да си направим 2-3 дневна разходчица.Дайте предложения за не много пълнИ джобове.На мен лично ми се иска да отида до Ciudad de las artes y las ciencias във Валенсия. newsm78

Общи условия

Активация на акаунт