Информативно за хомеопатията

• 433 408
  • 683
  •   1
Отговори
# 405
Не знам, може би е така, но нашият лекар предписва гранулките на Боарон и ето че комбинира две лекарства. Кашлицата беше отдавна, не остро състояние.
От какво всъщност се оправи....не знам. Факт е че нищо друго през това време не съм давала.
Но съм щастлива че след толкова ходене по лекари и опитване на лечение най-после има резултат.

# 406
Снежана, ние можем да ти споселем нашия опит и при желание от твоя страта сама да се информираш по въпроса. Изборът да взимаш гранулки, предписани от личния лекар или да посетиш класически хомеопат и реално да се лекувате е само твой.

# 407
Дарина, извинявайте, нещо не сте допрочели. Писала съм че съм ходила при лекар-хомеопат с много добра квалификация, лицензиран, преподавател, един от основоположниците на хомеопатията  в Б-я. Не съм ходила при личния си лекар.
http://www.comunicatorbg.com/petko_zagorchew.html
http://www.blitz.bg/article/38639
    Член и председател на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация
Благодаря за информацията от по-компетентните от мен.
А каква е вашата квалификация?

# 408
Моята квалификация е пациент, който разбра, че така му вредят. Има достатъчно информация, човек да разбере какво НЕ ТРЯБВА да прави хомеопата.

# 409
Титлите и дипломите не определят нивото на професионализъм на човека, независимо дали е преподавател по литература, или водопроводчик... Единственото, което дава тежест на  титлата, това е вярата на невежеството в нея.
Докато за сметка на това класическата хомеопатия има непроменяеми принципи и многократното смучане на гранули /нединамизирани дози, неизменяеми потенции - това няма нищо общо с хомеопатичното лечение, а е просто прием на хомеопатично лекарство /с незнаен и непрогнозируем ефект/ . Мисля, че това иска да каже Дарина.
Аз също мога да спра кашлица, при това много лесно, дори без да се налага да мисля. Ще дам лекарство /почти каквото и да е/ в твърде висока потенция за човека  и кашлицата ще спре. Но няма да бъде излекувана, а потисната точно на същия принцип, на който алопатичните лекарства потискат симптоми, а не ги лекуват. Крайно време е да се разбере, че ЗДРАВЕ и ИЗЧЕЗВАНЕ НА СИМПТОМ са две различни понятия. Потиснатият симптом винаги избива на друго място: проявява се на друго ниво. Доказано с годините в цял свят практика.
Последният пример - моят баща - имаше язва на стомаха, която изчезна и след няколко години се наложи спешна операция по отстраняване на жлъчката. Не е нужен микроскоп, за да се види задълбочаване на патология - към по-дълбоко ниво. Но понеже хората  сме свикнали да се делим на органи и системи и разбира се ядът ни няма нищо общо с болката в корема например  Simple Smile, сме твърде големи лаици по отношение на това що е то здравето. Което е нормално, самите лекари в болшинството си не изучават това, което източните народи знаят от векове, камо ли ние, "обикновените"хора.

# 410
Ама аз не ТВЪРДЯ че дъщеря ми се е оправила от хомеопатията. Напротив, исках да чуя мнение от тези които са по-компетентни. Честно казано, мислех че се е оправила от само себе си.
Просто Alyesin ми отговори и това е....
Не мога да разбера защо се нападате един друг и кой чии интереси защитава тука, по тази тема.
Пък дали гранулките или течната форма помагат...то първо стои  въпроса дали това въобще е лечение.
Междувременно излезе нова статия отхвърляща хомеопатията като наука ама нейсе.... Интереси много, всеки може да си  пише каквото си иска.

http://www.webcafe.bg/id_78092842_Homeopatiyata_e_palno_moshenichestvo

# 411
Миналия месец имах изтощително и продължително пътуване зад граница. В деня, в който се върнах се разболях, след няколко дни започна силна раздираща кашлица с храчки. Как се оправих от кашлицата за 36 часа? Взимах по 2 пъти на ден 2 капки чисто масло от риган в лъжица зехтин, разбъркано във вода. 2 пъти на ден шведска горчивка, през 2 нощи напръсках стаята с етерично масло от индрише (гераниум). Кашлицата премина в нормална и рядка - плитка, без раздиране и болки и постепенно съвсем изчезна. Първите дни бях зле, макар и без кашлица, взимах кора от бяла върба (съдържа естествен аспирин). Взимах гъба кориолус версиколор и бета глюкан, по-натам си сготвих кладница с праз (кладницата съдържа полизахариди за имунитета, празът специални лектини), ядох портокали за витамин С, направих супа от телешка опашка с бульон, богата на минерали, също взех и масло от тамян (босвелия). Взимах пробиотични храни и напитки (специални домашни туршии, воден кефир, комбуча). През цялото време бях без температура, въпреки че няколко дни ми се виеше свят. Не взех нито алопатични, нито хомеопатични лекарства. Затова пък ходих на църква на молитви за болящи в 36-часовия промеждутък на лечение на кашлицата. Проблем с кашлица и слабост в гърдите имам откакто изкарах свински грип преди няколко години. Имам чуството, че този път я преборих дълготрайно. Дано да ме разберете правилно, но за какво ми е хомеопатия?

# 412
hjkl; и svejana8899 темата е "Информативно за хомеопатията" и е създадена с чисто информативна цел. Постовете ви в тази тема я спамят. Ако пишете за да ви убеждава някой да се лекувате с хомеопатия и да се заяждате, смятам е излишно. В темата за хомеопатията пишат хора, които се интересуват от този вид лечение и същата тази тема е създадена за да е в помощ на тези хора/ а не да убеждава всички останали с какво да се лекуват/. Лекувайте се с каквото прецените и както прецените. Това си е ваше решение. Ако искате да се лекувате с хомеопатия, четете и питайте в другата тема.
Тази е само Информативна"

# 413
Дано да ме разберете правилно, но за какво ми е хомеопатия?

hjkl, Разбрани сте правилно.
Голата истина! е, че на Вас хомеопатия не Ви трябва. Никой не Ви и принуждава дори да помисляте за нея.
На други пък им трябва хомеопатия. Те се обръщат към нея и се излекуват.
Както Вие не ги питате как да се лекувате, така и те не са длъжни да искат от Вас позволение да се лекуват по избрания ОТ ТЯХ начин.
Те за Вас са никои. И Вие за тях сте никой. Въздух има за всички.

P.S. Всеки хомеопат знае, че индришето не е Geranium, а Pelargonium roseum.
Да сбъркаш индрише със здравец е като да сбъркаш болест със здраве или глупост с мъдрост.
Различни неща са.

# 414
Пеларгониум и Гераниум - в един род са Гераниацие
http://en.wikipedia.org/wiki/Pelargonium

Както и да е, според мен на картинката на маслото има индрише, а пише Гераниум. И ми помогна. Предполагам, че действието и на двете е твърде сходно. Маслото е на Етерика, инстинктивно почувствах нужда да го вдишвам, както и да взема другите лекове, които използвах.

Ето тук една статия в престижния вестник The Guardian за това, че хомеопатията е вещерство според Британската Лекарска Асоциация
http://www.telegraph.co.uk/news/health/alternative-medicine/7728 … -say-doctors.html

# 415
Например писаното по-горе разреждане и тръскане да бъде обосновано физично и химично до какво води, да се направи анализ на междумолекулните връзки при такава процедура, приложена на течност и вещество, да се отчетат енергийните връзки на субатомно ниво и тогава да се пише. Тоест отричането на процедурата трябва да започна от поне елементарни познания по квантова физика.
Какво да ти кажа, много се използва псевдо-наука като обосновка за всякакви шарлатании като маркетингов трик.
И така, защо според теб толкова физици критикуват хомеопатията?
Ето тук за българския физик, изпил 280 хапчета, за да докаже, че хомеопатията е лъженаука
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1648727
Скрит текст:
Ивайло Славов: Изпих 280 хапчета, хомеопатията е само захар и вода
С физика Ивайло Славов разговаря Любомира Николаева

- Г-н Славов, как сте със здравето след 280 хапчета?
- Благодаря, в чудесно здраве съм за годините си и начина ми на живот.

- Досега за толкова изпити наведнъж таблетки съм чувала само от лекари от токсикологията, които спасяват самоубийци, вие защо го направихте?
- Изпих по 80 топчета от опаковки, на които пишеше пчелна отрова (към която съм алергичен), беладона и арника и още 40 таблетки с надпис "Седатив ПС". Всъщност на всички тях трябва да пише захар, защото в тях няма никакво активно вещество. Точно това исках да покажа с демонстрационното изпиване на толкова хомеопатични стоки.

- Не ви ли беше страх, че може да ви стане нещо?
- В никакъв случай. Когато пиете конвенционален лекарствен препарат, той попада в кръвообращението и предизвиква определени биохимични или биофизични процеси, които водят до излекуване или до облекчеване на симптомите. Когато вие пиете едно нищо, тъй като в хомеопатичните стоки няма нищо, не можете да очаквате друг соматичен ефект освен психологически предизвикан, от типа на плацебото. И сега сигурно много ваши читатели ще кажат: "Този е физик, какво разбира от медицина?!" Първо - хомеопатията не е медицина. Това е една псевдонаучна форма на медицината, по-скоро подобна на религия или култ, със силно езотерични основания. Второ, не съм чул хомеопат да коментира числото на Авогадро. То показва колко точно частици се съдържат в единица маса от дадено вещество. Това е фундаментална константа във физиката и химията и задава граница, след която вече не можем да разреждаме дадено вещество. В разрежданията на хомеопатичните стоки този предел е 12С (12 поредни пъти сме разредили в отношение 1:100, като всеки път вземаме едната част от предното разреждане, а не от оригиналната субстанция). В която и да е хомеопатична стока 12С вие нямате нито една молекула от активното вещество, чието име е изписано на етикета. Т.е. 12С е едно доста ниско разреждане, стандартната разредка е 30С, а най-продаваната противогрипна хомеопатична стока е в разредка 200С. Разбирате ли? След дванадесет разредки вие нямате нищо от оригиналната субстанция.

- Едно е учен да е твърдо убеден в някаква теза, друго - да я изпитва на себе си, какво ви подтикна?
- Аз съм човек на точната наука, фактите и закономерностите. Тоталната липса на здрав разум ме тревожи. Безпощадно прав е бил Айнщайн, шегувайки се, че здравият разум
на Земята е константа, а населението нараства ли, нараства... Имам чувството, че живеем в някакво технологично Средновековие, в което крепостните селяни не биват допускани до науката, а стават жертви на шамани, лечители, врачки и всякакви шарлатани. То не е астрология, то не е хомеопатия, то не са квантови и други псевдолечители, спекулации около земетресения, химически следи от самолети, детокс-мании, нутриционизъм, креационизъм и др. Все методи за отравяне на здравомислието и най-важното - за финансово възползване от хората в нужда и беда. Това, което искрено ме възмущава, е наглостта всички гореизброени да се представят като работещи с научни методи. Същността на научния метод е: експеримент, опит, наблюдение - теория - нови експерименти за потвърждаване или отричане на теорията. Дори само един-единствен експеримент да опровергава теорията, тя не остава в науката. Много контролирани експерименти са проведени, за да се види дали хомеопатията работи извън плацебо ефекта. Съжалявам, не работи. Специално препоръчвам да гледате филма на Би Би Си "Хомеопатията: Тестът" и да прочетете книгата "Псевдонауката" на Бен Голдейкър.

- Вие как се лекувате?
- Имам много добър личен лекар и когато се налага, пия лекарства, предписани ми от нея или други специалисти. Знам, че недостатъците на здравната ни система карат много хора да търсят алтернативи, но конвенционалната медицина няма разумни заместители към момента.

- Хиляди хора са твърдо убедени, че хомеопатията е нещо различно и помага.
- Ключовата дума е "убедени". Когато човек вярва в нещо, игнорира логиката и здравия разум. Каквито и научни аргументи да предложа, няма да бъдат приети. Ако хомеопатията работи, ние трябва да изхвърлим в коша физиката, химията, биологията, всички медицински и когнитивни науки. Действието на хомеопатичната вода и захар са основани на няколко ефекта, най-важните от които са плацебо ефектът, ефектът на регресия към средна величина (при по-леки заболявания в крайна сметка състоянието се нормализира след известно време) и др.

- Колежка разказва, че синът й се лекува само с хомеопатични средства, а при грипна епидемия оздравява пръв.
- И аз имам такива познати, но съм останал с впечатлението, че тези деца боледуват по-често, тъй като ходят недоизлекувани. Шегата настрана, мога да ви приведа стотици примери на починали деца, лекувани с хомеопатия, жени, умрели от рак на гърдата, лечим от съвременната медицина. Именно поради такива случаи все повече хомеопати влизат в съда. Дори във Великобритания, давана ни за пример с кралското семейство, през 2010 г. Долната камара на британския парламент предизвика анкетна комисия за хомеопатията. Излезе солиден доклад, който много лесно всеки може да намери и прочете в сайта на парламента. В доклада категорично е доказано, че хомеопатията не действа извън плацебо ефекта и тя няма научни основания. От правителството се изисква да спре финансирането на хомеопатията през тяхната здравна каса и регистрацията на хомеопатичните стоки в лекарствената им агенция. Вече е затворена една хомеопатична болница и са останали 3 в цяла Великобритания. Хомеопатичната общност лобира с позволени и непозволени средства сред депутатите, но от тази година
Британската лекарствена агенция извади от пазара над 90% от хомеопатичните стоки,
като не ги лицензира за продажба. Регулациите на ЕС са също много строги. В българския закон за регистрация на лекарствените средства режимът за хомеопатичните стоки е силно облекчен и чл. 36, ал. 2 от закона гласи, че за хомеопатичните лекарствени продукти не се представят резултати от клинични и предклинични изпитвания, когато може да се докаже с библиографски данни от научната литература, че продуктът е с установена безопасност.

- Вие сте геофизик и въпреки участието ви в много проекти, свързани с наука, не сте учили медицина, фармация, какво ви дава увереност, че сте прав?
- Има фундаментални природни закони, чиято валидност е неоспорима. Във физиката законите са два типа - едните разрешават неща, другите забраняват. Някои процеси, движения и явления са по-разрешени от други, или в квантовия свят - по-вероятни, но тези, които са забранени, са абсолютно забранени, разбирайте - невъзможни. Принципите на хомеопатията са в тотално противоречие със забранителните закони на физиката (причинно-следствената връзка, всичките закони за запазване на маса, енергия, заряд, импулс и др.). На мен не ми трябват сърцераздирателни истории за излекувани кучета или бебета, на които конвенционалната медицина хич не е помогнала, за да знам, че хомеопатията няма научни основания и е по-скоро психотерапия, езотерика и шаманизъм. А и от десетки години известният противник на псевдонауката Джеймс Ранди предлага награда от 1 млн. долара за всеки, който докаже с научен експеримент, че хомеопатията (и не само тя) работи. И докато астролози, лечители, говорещи с духове и всякакви други шарлатани все пак направиха опити да се преборят за наградата, нито един хомеопат досега не се е престрашил да докаже истинността на "науката" си. Което поставя под дълбоко съмнение собствената им вяра в това, което продават на другите.

- Щом е толкова просто да се лекуваме с плацебо, не е ли по-смислено медицината да развива приоритетно психотерапията?
- Нека бъдем наясно - плацебото не е панацея. То действа само при ограничен кръг заболявания - точно кръга, който хомеопатията твърди, че лекува. Между 30 и 35% от хората се повлияват от плацебо. В момента, в който лекарят каже на пациента, че му предписва плацебо, то вече не действа. Лекарите лекуват и с думите, и с успокояващото и мотивиращо отношение към болния. И докато при личния лекар чакаш час-два да влезеш, той те преглежда набързо и те отпраща, хомеопатите те обгрижват в типично психотерапевтичен стил, чувстваш се специален. Обещават ти панацея, а ти дават захар и вода, докато медицината знае своите граници. И колкото и да е тъжно, доста хора чуват от лекарите си честното: "Съжалявам, съвременната медицина не може да направи нищо повече!". Хомеопатичните стоки поемат ангажимент да ви излекуват от всичко - от заекване, през малария до СПИН и рак. Знаете ли, че има хомеопатичен комплект за първа/спешна помощ при автомобилни катастрофи?!

ВИЗИТКА:

Роден е през 1966 г. в София. Завършва физика в Софийския университет, има специализации "Геофизика" и преподавателска квалификация
Бил е учител по математика, физика и астрономия в 12-о СОУ, София
След специализация по авиационна метеорология започва като синоптик във военновъздушната база в Доброславци. От 2003 г. е синоптик в ТV-МЕТ
Активно работи в групата за комуникация на науката към Британския съвет и Форум "Демокрит", член е на журито на "ФеймЛаб", един от организаторите на Софийския фестивал на науката

# 416

"...според мен на картинката на маслото има индрише, а пише Гераниум."

И ти, разбира се, го приемаш на доверие, без да провериш, защото дори това те затруднява, камо ли да вземеш да мислиш с главата си.

Голата истина! е, че в маслото от индрише има точно толкова гераниум, колкото истина има и в мнението на Британската Лекарска Асоциация за хомеопатията.

Но правилото е - ако не можеш да мислиш с главата си, вярваш на този, който вика най-силно. А ако ти даде и захарче, става твой бог.

# 417
Ами хомеопатичните лекарства не са ли точно захарче?

А за индришето и гераниума - и двете са от един род растения, гераниуми има десетки различни видове, така че едва ли има кой знае какво значение. Самата миризма ми прилича на индрише. В едно съм сигурна, това масло унищожава бактерии и предполагам, че отваря алвеолите. Инстинктивно имах нужда от него.

Иначе, алопатия не ползвам за лечение, но за диагностика е добра, макар че избягвам и някои методи за диагностика. Хомеопатията в никакъв случай не е по-добра. Творение на късното средновековие, когато са се лекували с кръвопускане и завързани за стъпълата гълъби, а истерията при жените лекували с хистеректомия. Нямало наука, а подобие на такава. Феодални общества, почти никой не бил грамотен... Да кажем, че, в тази обстановка, подобен вид "лечение" е могло да процъфти, все пак плацебо може да е за предпочитане пред други по-дивашки методи на средновековната т. нар. медицина. Но от цялото тръскане и разреждане ми се изправят косите...

# 418
Ами хомеопатичните лекарства не са ли точно захарче?

Не, не са точно захарче.

А за индришето и гераниума - и двете са от един род растения

Един род, но различни видове. Съзнавате ли го или не, в това има смисъл.

предполагам, че отваря алвеолите. Инстинктивно имах нужда от него.

Предполагам... Инстинктивно... Това да не би да е нова интерпретация на "научния" подход?

Хомеопатията в никакъв случай не е по-добра.

Предвид оскъдността на познанията Ви, това твърдение може да има някакво значение единствено за Вас. Вярвайте му, това не пречи никому. Но не го налагайте на хора с повече познания от Вашите.

Творение на късното средновековие, когато са се лекували с кръвопускане и завързани за стъпълата гълъби, а истерията при жените лекували с хистеректомия. Нямало наука, а подобие на такава.

Именно в противовес на това се е появила хомеопатията. Проста история - може да се научи, вместо да се измисля нова.

Но от цялото тръскане и разреждане ми се изправят косите...

Вашият проблем с косите има решение - учене.

Искрено благодаря за този пост.

# 419
Интересно, че на маслото на Етерика пише Гераниум, но на латински пише Pelargonium graveolens. Пак ми беше полезно да науча нещо тук за латинските наименования на растенията, благодаря, Голата истина! А за хомеопатията, може би и ти трябва да се информираш, от друг ъгъл.   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт