Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 23 март 2005, 10:18 ч.

Тема за размисъл

 • 728
 • 8
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 378
Случайно попаднах отново на нещо, което бях чела преди години и остави дълбок отпечатък в мен. Иска ми се да го споделя с вас, въпреки че осъзнавам, че много от вас няма да го приемат. Но тези, които няма да го приемат буквално, се надявам, че поне ще се съгласят принципно.

"В интервюто на дъщерята на Били Греъм за терористичната атака на 11 спетември,  Джейн Клейсън я попита: “Как можа Бог да допусне да се случи такова нещо?”. Ани Греъм даде изключително дълбок и проницателен отговор. Тя каза: “Вярвам, че Бог е дълбоко наскърбен от това, което стана, както самите ние сме, но дълги години ние казвахме на Бог да се махне от училищата ни, да се махне от правителството ни, да се махне от живота ни. И като джентълмен, какъвто е Той, мисля, че Той тихо си отиде. Как можем да очакваме Бог да ни даде благословението Си и защитата Си, ако искаме от Него да ни остави намира?”

Нека помислим. Мисля, че се започна, когато Маделин Мърей О’Хеър (тя загина, тялото й беше намерено наскоро) протестираше, че не иска никой да се моли из нашите училища. И ние казахме “Добре”.

След това, някой каза, че не е нужно да четем Библията в училищата... Библията, която казва “не убивай, не кради, обичай ближния си както себе си”. И ние казахме “Добре.”

След това Д-р Бенджамин Спок каза, че не бива да наказваме децата си, когато грешат, защото чувството им за човешко достойнство ще се накърни и можем да им създадем комплекс за малоценност. (Синът на Д-р Спок се самоуби.) И ние си казахме “Един специалист знае какво говори.” И казахме: “Добре!”

След това някой умен член да директорски борд на някакво училище каза "Понеже момчетата са си момчета, дайте да им дадем достатъчно презервативи, че да могат да си правят кефа както им се иска, но да не умират от СПИН. И няма да сме длъжни да казваме за това на родителите." Ние казахме – "Добре."

След това някой каза "нека дъщерите ни ако искат, да си махат бебетата като забременеят, и нека са свободни да не казват за това на родителите си." И ние казахме "Добре."

След това някой каза, че е по-добре учителите и възпитателите да не наказват учениците в училищата и колежите, и директорите на учебни заведения им забраниха да докосват който и да е ученик, независимо от поведението му, защото “не искаме да си създаваме лошо име и да ни дават под съд”. И ние казахме “Добре!” (Има голяма разлика между възпитание и побой!)


След това някой от управляващите по върховете каза, че няма значение какво правиш насаме, стига на работа да правиш това, за което ти плащат. И съгласявайки се с него, ние казахме, че няма значение за никого (вкл. за президента) какво върши скришно, стига иначе да си върши работата, и икономиката да е добре.

След това някой каза “хайде да печатаме списания със снимки на голи жени, и да ги наречем благотворно и разумно оценяване на красотата на женското тяло. И не казахме “Добре!”

След това някой друг взе това благотворно начинание и направи още една крачка, като започна да публикува снимки на голи деца, и още една – като ги пусна в Интернет. И ние казахме “Добре, човекът си има право на свобода на словото.”

След това развлекателната индустрия каза “нека правим телевизионни шоута и филми, пълни с простащина, насилие и извратен секс. И хайде да записваме песни и да пишем текстове, които говорят за изнасилвания, наркотици, убийства, самоубийства и сатанизъм.” И ние казахме “...ми това си е само развлекателен бизнес, шоу, нищо повече. Със сигурност няма странични ефекти и никой не го взима насериозно, така че – карайте нататък!"

Днес се питаме защо децата ни нямат съвест, защо не различават добро от зло, защо не им "пука" като убиват случайни хора, собствените си съученици, самите себе си. Може би ако помислим достатъчно дълго и достатъчно дълбоко, ще се досетим защо. Мисля, че това има нещо общо с "ЖЪНЕМ ТОВА, КОЕТО СМЕ ПОСЕЛИ".

След това се появи ученикът, който написа "Мили Боже, защо не запази малкото момиче, което се самоуби в класната стая? Искрено твой – загрижен съученик" И отговорът: "Скъпи ученико, Мен не ме пускат в училище. Искрено твой – Бог."

# 1
 • Sofia
 • Мнения: 3 322
Написаното наистина е потресаващо. Дори и да смениш за невярващите "Бог" с "моралните ценности", смисълът не се променя.
Не бих искала на децата ни да се налага обучение по религия - нека това да става свободно, по избор. Дори не е необходимо изобщо нещо да се изучава, важното е как възпитаваме децата си и какво научават извън семейството. Това последното, за съжаление, е в голяма степен неконтролируемо.
Не казвам, че не зависи от нас, ние сме тези, които изграждаме обществото в крайна сметка, но, докато целия ни живот се обосновава от материалното, не зная как може да се промени нещо.

# 2
 • Bristol
 • Мнения: 7 542
За съжаление има много истина в написаното  Rolling Eyes Но всичко около нас се променя и развива- прирадата, науката, в това число и човешкият морал. За съжаление процесът е много трудно обратим. Ценностната система на хората преди 100 год. е била съвсем различна от нашата. Колкото и да гледаме назад и да ни е мъчно връщане няма. Трябва да променим морала си, но по начин приемлив за сегашното ни ниво на развитие. Важно е да учим децата в къщи да различават доброто и лошото, да уважават ближния и ако всеки един от нас се справи успешно с тази задача обществото като цяло би се променило в положителна насока.

# 3
 • Мнения: 4 244
Това дали Ще продължава 3ависи и3цяло от нас
А3 лично смятам да въ3питавам децата си така, ,е да има място в техните дуШи 3а БОГ, все едно дали ходят на църква или не.
Не 3апочнем ли ние самите с наШите деца та3и промяна, Ще си жънем бурите които сме посели и оЩе други по тежки неЩа Ще се случват.
Най напред трябва да дпоуснем Бог в наШите дуШи, а после той Ще намери сам пътя до нас обратно

# 4
 • Мнения: 922
Thinking Има много неща, с които не съм съгласна, още повече, че това са думи на американци, а те са доста "задръстени" по отношение на Бог. Моята истина е, че не ние трябва да насаждаме разни глупости в главите на децата си, а трябва да се учим от тях - Бог това са нашите малки слънчица, които все още не са деградирали и деформирали, в следствие на нашето "възпитание"...
Най-доброто, което можем да направим за тях е да ги обичаме...
Инак спокойно можем да почерпим някой друг практичен съвет не от някакви си американци (които през живота си не са засадали една вишна и не са изяли един домат, който сами са отгледали), а от велики хора като Анастасия, Мегре, Норбеков и т.н....
Коя истина ще избереш - решаваш сам. Бог не се сърди, не зависимо от избора ни
Поздрави

# 5
 • Мнения: 6 317
Цитат на: debelanata
Това дали Ще продължава 3ависи и3цяло от нас
А3 лично смятам да въ3питавам децата си така, ,е да има място в техните дуШи 3а БОГ, все едно дали ходят на църква или не.
Не 3апочнем ли ние самите с наШите деца та3и промяна, Ще си жънем бурите които сме посели и оЩе други по тежки неЩа Ще се случват.
Най напред трябва да дпоуснем Бог в наШите дуШи, а после той Ще намери сам пътя до нас обратно


Точно така!

# 6
 • Мнения: 811
От времето на Адам "старото поколение" се възмущава - Загубихме ценностите си, загубихме морала, загубихме вярата, накъде отива света?!?!?!
И въпреки това света оцелява Mr. Green  Раждат се и умни, и глупави; и етични, и неетични; и чувствителни, и грубияни; и толерантни, и нетотолерантни...........
Обществото се променя, знанията нарастват, технологиите се развиват, НО няма никакви доказателства, че хората от 21 век са по-човечни или по-нечовечни от хората живели в Христови времена.
А и да не забравяме, че в името на Вярата са извършени и продължават да се извършват най-много убииства и зверства

# 7
 • Варна
 • Мнения: 791
Цитат на: dari
А и да не забравяме, че в името на Вярата са извършени и продължават да се извършват най-много убииства и зверства

    ...... от болни души и мозъци (а не от истински вярващите,независимо кой за какво парадира и за кой се мисли)

# 8
 • Мнения: 1 771
Сега когато вече съм майка и разбирам отговорността за посоката в живота, която ще дам на моя син. Опитваме се да намерим вярната посока и да дадем примера, по който живеем ние с моя съпруг на нашия малък все още син. Търсиме вярната посока и вярваме, че сме я открили и в този дух и той да бъде възпитан. Но има и нещо друго, че един ден той сам ще се сблъска с бълвоча на този свят, с всичко гнусно и непочтено, и ще трябва сам да вземе своите решения. Така, че Бог е добре дошъл в нашия живот, в нашия дом и семейство, в нашите взаимоотношения, в нашите приятели, в нашите решения. И нашия син да бъде защитен и пазен от Него от всяко нещо което ще се изправи на пътя му, когато нас ни няма. И вярваме неговите решения да бъдат взети от това което сме влагали в него през годините.

Общи условия

Активация на акаунт