Тярся рецепта за царевичен хляб за болно дете на безглутенова диета

  • 20 155
  • 10
  •   1
Отговори
  • Варна морето
  • Мнения: 103
спешно ми трябва рецепта за правене на царевичен хляб. Всички рецепти са с примес на бяло брашно,а не е разрешено. newsm78  chef  chef

# 1
  • Мнения: 594
zameni bialoto s tzarevichno

# 2
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
ето, намерих ти темата...

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=24722.msg4229705#msg4229705

пусни търсачката и други рецепти могат да излезат.

по принцип царевичният хляб е много плътен (тухла Wink) и се прави заедно с  пшенично брашно, за да стане по-мек хляба.
щом е за диета - поразрови се малко.
а може вместо хляб да прави качамак.

има и други продукти, които са без глутен като например киноа (Quinoa) и амарант (Amaranth). незнам дали ги има в Бг...
доколкото знам лещата, грахът, нахутът и соята също са без глутен. или се бъркам  Thinking

# 3
  • Мнения: 8 242
доколкото знам лещата, грахът, нахутът и соята също са без глутен. или се бъркам  Thinking

Да, и оризът, елдата и просото също  Wink

# 4
  • Мнения: 5 228
Някъде четох, че и в маята има глутен, така че и това трябва да се има предвид.

# 5
  • Варна морето
  • Мнения: 103
не се получава нищо,не става за ядене,тухла Joy Joy

# 6
# 7
# 8
  • Мнения: 836
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=146360.msg2806953#msg2806953

Цитат
Диетата никак не е сложна да се започне-стъпка 1:въоръжавате се със ентусиазъм и отивате във диетичен магазин,има ги във всеки квартал.Купувате си 2пакета оризово брашно по 500гр.,1 пакетче 200гр.царевично нишесте,200гр.брашно от елда, 2с.л.пектин и 1ч.200гр.царевично брашно-смесвате и брашното е готово.
 хляб-10гр.мая се разтваря в 70 мл.хладка вода и 1с.л.брашно.Втасва 10 мин.Добавя се 1яйце,1с.л.олио,1ч.л.сол,200гр.безгл.брашно/1ч.чаша/100мл.вода,1с.л.смляно сусамено семе/заради калция в него/-трябва да стане като рядко кексово тесто разбива се с миксер слага се в намазана с олио малка кексова форма втасва 15 мин и се пече на 240градуса като под формата с хляба се сложи тавичка с вода.-20мин.след това тавичката с вода се маха и се допича още 15 мин без нея.
 По същия начин се прави и кекс като се добави още 2 яйца и 6-7 с.л.захар ,2-3 с.л.олио и малко лимон за аромат или канела
 ако хлебното тесто се разреди с вода стават палачинки
 кексовото тесто се разрежда с вода и стават гофрети
 от хлебчето се пържат филийки-стават страхотни 
 от кексчето ако остане се прави бисквитена торта-вместо бисквити нарязани филийки кекс,крем от вода царевично нишесте лимонова кора за аромат и захар знаете как става.
 бухти:2 яйца,брашно,1ч.л.сода с 1ч.л.лимонов сок и водичка и ето бухти
палачинките и бухтите ги ядем с мед
Навсякъде където мога му слагам смляно сусамено и ленено семе.

разгледай цялата тема, има интересни неща
и виж и това http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.3637.html

# 9
  • Мнения: 533
Брашното от елда се пече добре но има доста силен и особен вкус. Някои хора го намират за трудно смилаемо.
Брашната от сорго и просо притежавта отлични пекателни свойства комбинирани с оризово брашно и брашно от нахутл.
Брашното от сладък кестен също е достъа полезно за хлебните миксове, както и за миксовете за сладкиши, като прави хляба по-мек.
Смес от сорго и сладко кестеново брашно е съставка на едни от най-добрите за хубав хляб или плодови кейкове.
Граховото брашно и брашното от нахут трябва да се използуват умерено. Малки количества подобряват хранителните свойства и вкуса, но по-големи количества могат да доведат до много силен аромат и затрудняване на смилането на хляба

Правенето на този тип хлябове е доста различно от този на хлябовете от бяло брашно. По принцип съвременните Bread Bakery (малки домашни пекарни за хляб) имат специална програма за свободни от глутен хлябове.
Не очаквайте, че свободните от глутен хлябове са точно копие на правенето на нормалния хляб. Трудно може да направите, мек, не сух и бял хляб без бяло пшенично брашно.
Свободните от глутен хлябове са най добри за консумиране пресни.
Те могат да се замразяват.
Образува се по лепкаво и влажно тесто.
По принцип безглутеновите брашна са доста фини. Затова осигурете максимално смесване на сухите ингредиенти преди да ги прибавита към течните. Смесвайте ги много добре. След смесването на течните и твърдите компоненти не прекалявайте с разбъркването, за да не излезе газа предварително. Не оставяйте тестото да престоява, защото губи структура, а веднага го слагайте за печене.
Добавянето на захар води до реакция с нишестетата и подобрява структурата, но прави хляба леко сладък.
Свободните от глутен хлябове са по твърди, сухи и имат по-неясна структура, но пък имат отлична хранителна стойност, а и предлагат смесване на различни видове брашна.
Добре е да се използува свободна от глутен мая (дрождите не са се развивали в глутенова среда) или специални бакпулвери базирани на калциеви монофосфати, осигуряващи постепенно набухване на тестото, или т. нар. Self Raising Flour - представляващи смеси от безглутенови брашна, специални бакпулвери и сол - нашите препарати от серията Оптимал са такива
Гответе в плитък съд, отколкото в пекарска форма. Тестото не трябва да е по дебело от 2.5 см., когато се излива в съда. Готвенето при 200о ще доведе до добра кора, но ако има вентилатор, може да доведе до изсушаване на хляба
Хляба може да се пече при по-ниски температури и присъствие на влага.
Проверявайте средата за да видите дали е готов хляба (както по стария български обичай).
В Африка и Индия основния хляб се получава чрез смесване на сорго, просо и царевично брашно с вряща вода за образуване на тестото. Тестото след това се сплесква чрез прехвърляне от ръка на ръка, нещо за което се изисква сръчност и практика. Плоските пити се пекат в много топла керамична или лята пещ, докато се надигнат.

# 10
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
от царевично брашно си правя тортиля.

става много вкусна, като чипс.

царевично брашно
бакпулвер
сол
1-2 с.л. олио
топла вода.

омесва до еластично тесто. разточвам на тънки пит и печа в сух, добре загрят тиган.

Общи условия

Активация на акаунт