Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 30 март 2005, 15:49 ч.

Относно Малтофер-а

 • 3 349
 • 8
 •   1
Отговори
 • Мнения: 423
Разгледах много теми за ниския хемоглобин, но в нито една от тях на открих точно този аспект на проблема, който ме интересува, за това пускам нова.
Лекарката ни вече два пъти ни предписва Малтофер при Hb 102 и 108. Първия път не и го давах на Росито и сега смятам да не и го давам. От една страна - защото сматам че стойностите не са ниски като за бебе (каквото мнение междувпрочем изказват всички тук), а от друга - защото съм чувала (незнам от опит), че желязото във каквато и да е форма  вреди на стомаха дори на възрастен човек, какво остава на бебе.
Та затова се притеснявам, да се би да и навреди повече, отколкото да и помогне този Малтофер?!?!

# 1
 • София
 • Мнения: 797
Не разбрах точно въпроса ти? Чудиш се дали да даваш Малтофера ли? Не съм чела предишната ти тема(или поне не си спомням), но зависи детенце от кога е с нисък хемоглобин. Моят син го изписаха с нисък хемоглобин още от родилния дом и някъде до 5 месец беше на Малтофер, след като го и захраних с месните пюрета хемоглобина се качи до 130. Сега при изследванията на 1 годинка се установи, че пак е нисък - 103 и вече 1 месец му давам пак Малтофер. Настоях пред лекарката му да се изследва серумното желязо, за да се види дали наистина е недостиг на желязо и другата седмица ще ходим. Както виждаш нашия случай е доста по-различен. Ако хемоглобина на детето ти е нисък от повече време и ако не може да се качи от подходящата храна, мисля че тогава е необходимо да даваш вече Малтофер. Моят син няма никакви признаци на желязо-дефицитна анемия, но хемоглобинът му си остава нисък.

# 2
 • София
 • Мнения: 797
Току що прочетох една статия във в-к "Лечител"от миналата седмица. Там пише, че" Норвегия е забранила вноса на корнфлейкс, защото съдържат изкуствено добавено желязо. А в по-големи количества този микроелемент е вреден."  Цитирам още:  " Специалистът по хранене д-р Ханс Бисалски каза, че лекият недостиг на желязо по-скоро е предимство, защото предпазва от инфекции. Всички причинители на болести се нуждаят от него, за да се разрастват. Това е доказано не само от изследвания, но и от факта, че хората с наследствена хемохроматоза (високо съдържание на желязо) средно по-често страдат от инфаркт, диабет и различни тумори. Недостигът на желязо пък причинява умора и трудности с концентрирането. Нуждата от желязо на организма е в много тесни граници и повишаването на концентрацията може да причини увреждания."

 Не знам да вярвам ли на статията. Излиза, че приемът на желязо е вреден. Още повече, че синът ми въобще не изглежда уморен, напротив като фурия е и въобще не е боледувал, като изключа 1 път хрема и 2 пъти кашлица, което и в подкрепа на твърдението от статията, че "лекият недостиг на желязо предпазва от инфекции."
  Тотално се обърках. Дано се включат по компетентни лица. Като например педиатърът от Гърция.  И така , кога трябва да се пие "Малтофер"?

# 3
 • София
 • Мнения: 797
Na na, какво става как сте , пиете ли Малтофер? Май си пиша сама по темата, дано се включи някой по-компетентен с мнение.
 Аз давах един месец Малтофер и сега хемоглобина е 130, но го спряхме и сигурно пак ще спадне. Не можахме да му изследваме серумното желязо на детето, понеже трябва да се вземе кръв от вената, а дечко е с много тънки вени, които не се и виждат, а не седи мирен и лаборанта се отказа. След 2 месеца пак ще му правят кръвна картина. Вече ми омръзна.

# 4
 • Мнения: 423
Маги, явно само нас двете ни вълнува тази тема  33uu

При нас проблема с хемоглобина остана на заден план за известно време, тъй като бяхме болни.

Но да ти отговоря на въпроса: Не съм и давала Малтофер все още на моята госпожица! А доколкото разбрах от теб нивото на хемоглобина се покачва докато  пиете препарата и после отново спада. И ако съм разбрала вярно - това ще е още един довод за мен лично да не давам Малтофер, а да наблегна на храната напр. Така смятам да процедирам, но при условие че нашите нива са над 100. Което обаче е спорно след боледуването, а лекарката не ни пусна изследване, така че за момента приемам че хемоглобина ни е в допостими граници и ще му мисля по нататък, ако се промени нещо.
Обаче при вас явно е малко по-сложно. Жал ми е само за детенцето, което трябва да изтърпи всички тези изследвания. Стискам палци скоро да преодолеете проблема!!!

# 5
 • Мнения: 7 556
Цитат на: Na na

Обаче при вас явно е малко по-сложно. Жал ми е само за детенцето, което трябва да изтърпи всички тези изследвания. Стискам палци скоро да преодолеете проблема!!!


Малтофер е железен препарат, който се дава за лечение на доказана анемия, причинена от липса на желязо, както и за лечение на състояния на липса на желязо, доказани със съответните изследвания(най-честите му показания за употреба в детската възраст).
Има обаче една много важна подробност-трябва да е категорично доказано, че се касае за анемия точно от липса на желязо, и състоянието не мимикрира друго заболяване например.

От общите кръвни изследвания чрез редица от формули извършваме ред изчисления, от които можем да извадим точни заключения дали се касае за недостиг на желязо или други патологични състояния, наподобяващи го. Чак след като сме абсолютно сигурни,че се касае за анемия, причинена от недостиг на желязо, или за хранителен недостиг на желязо, можем да  започнем лечение с железни препарати.

Само по стойността на хемоглобина не може да се постави коректна диагноза, нито да се започне лечение с желязо, защото, и при таласемия например също има нисък хемоглобин, но там даването на желязо пер ос е противопоказано.

# 6
 • София
 • Мнения: 797
Благодаря за отговора, Бърди, надявах се да се включиш с мнение. За съжаление на моя син "Малтофер " му е изписван без да се знае нивото на желязото и дали въобще има анемия, а само на база ниския хемоглобин. Както писах и по-горе, не можем да му изследваме за сега желязото, тъй като не искаме да травмираме детето с взимане на  кръв от вената.Правена му е морфология на еритроцити и резултатите са нормални. Ще наблегна и аз като Na na на храната за сега, пък по-натам ще видим.
  Тази болест таласемия в какво се изразява? Чувала съм, че е наследствена, ние в рода си нямаме болни. Но дали може да се съди само по това???

# 7
 • Мнения: 5 701
Чак сега виждам темата. На 23.02 правихме изследвания и хемоглобина беше 104. Педиатърката отсъди, 4е е нисък и ни изписа Малтофер, който аз НЕ дадох. Питах я каква е долната граница и тя каза 110 за бебета. После се осъмних в то4ността на лаболаторията и реших да настоявам за направление, за да видим пак хемоглобина, но в друга лаболатория. На 23.03 бяхме на косултация, на която се оказа, 4е не мога да взема направление- кът са им. Сега се надявам тая седмица да се вредя и да видим накъде сме със стойностите.
Предпо4етох да давам храни богати на желязо вместо да я тъп4а с лекарства.

# 8
 • Мнения: 7 556
Цитат на: Маги

  Тази болест таласемия в какво се изразява? Чувала съм, че е наследствена, ние в рода си нямаме болни. Но дали може да се съди само по това???


Таласемията е генетично унаследяемо заболяване, при което се произвежда дефектен хемоглобин. Вследствие на това червените кръвни телца са склонни лесно да се разрушават-оттам и намаленият хемоглобин. Много често има леки форми изявяващи се само с леко намален хемоглобин. Има начин за точно поставяне на диагнозата.

При случаи на таласемия не се дава желязо през устата.

Общи условия

Активация на акаунт