Консултативен кабинет по кърмене към МД (Сф) - Ден на отворените врати!

• 49 623
  • 399
  •   1
Отговори
# 270
Когато единият ми близнак наддаде 1200гр първия месец, на консултацията ни наговориха какви ли не простотии - как сме го били безобразно натъпкали, как от това се развивал диабет, затлъстяване и пр  #Cussing out Като новоизлюпена и загрижена майка, приех тия думи насериозно и следващия месец детето беше на строг режим и диета  ooooh! Никакъв ефект - и следващият месец беше наддал повече от брат си. За сметка на това, цял месец се мъчи и детето, и ние. Тогава ми просветна и спрях всичките тия глупости и хранех детето колкото и когато си поиска (както и брат му, разбира се). Сега от далеч се вижда, че детето е с едричка структура, генетично заложена по линия на баща му, но в никакъв случай не е дебело  Naughty Брат му изглежда съвсем различно, въпреки че е хранен по същата схема. Просто е така в живота, хората са различни, като се почва още от бебета. За едно бебе е нормално да наддаде 300гр, за друго 1300. Впрочем, по мои лични наблюдения, близнаците наддават по правило по-бързо, за да компенсират ниското рождено тегло, а после стават и по-едри от единичните бебета.

# 271
  • София
  Стрелче, освен поздравления за успешното кърмене друго няма какво да се каже  Simple Smile Наддали са си съвсем нормално  и няма нужда по никакъв начин да ги ограничаваш  Peace На Жабче мадамите качиха по 1800 грама всяка втория месец и педитъртката ни каза само браво  Simple Smile След като са само на кърма според нея, а и от всичко което съм чела няма за какво да се притеснява. Близнаците наистина често имат нужда да наваксат кг, постепенно ще намалят наддаването. С ограничаване на кърменето може само да се изнервят малките и покрай тях и ти и да си докараш проблеми с ниско наддаване и с количеството кърма=
   Много бебчета повръщат след хранене, особено ако са по-рано родени, но ако наддават добре и се развиват това не е проблем. Постепенно проблема отшумява и намалява връщането на храна  Simple Smile

# 272
  • София, Младост 2
Стрелче, честити близначета - страхотно сте се справили Hug

Наддаването на децата е прекрасно и в никакъв случай не е прекалено много. Най-доброто нещо, което можеш да направиш, е да продължиш да ги храниш по същия начин, без да се притесняваш и без да променяш абсолютно нищо - децата ще наддават бурно първите 4 месеца, после няма вече да е с такова темпо Grinning

За задавянето - опитвала ли си да ги храниш, като ти си полегнала назад (сложи си 2 възглавници зад теб) и двете деца са надолу по тялото ти - това е позата, която често дават като поза за сън през нощта с кърмени близнаци, сигурно си я виждала в кърмаческия (има я в албумчето на Айла примерно - ето тази, само че по-полегнала назад трябва да си - http://aila.snimka.bg/baby/k-rmene.106418.3076303).

Един друг вариант е да внимаваш кога млякото потича (усещането го познаваш, предполагам - като внезапно втвърдяване на гърдите, или гъделичкане, или пристягане) и да ги махаш в този момент, за да не ги задавя най-силната струя, която попиваш с кърпа - а като изтече струята с най-голямо налягане (това е 20-30 сек, не повече), ги оставяш пак да засучат.

# 273
zdraveite momi4eta,niakoi moje li da mi kaje kakvo da pia i da iam za uveli4avane na karmata?predvaritelno blagodaria.javascript:void(0);

# 274
Веси, най-добре да пиеш вода Peace Съвсем, съвсем честно Hug
И ефективно да се изпразват и двете гърди през около 2-2.5 часа Peace Ако бебето се справя трудно можеш да си помагаш с помпа, но първо обясни какво те кара да мислиш, че имаш малко или недостатъчно кърма Peace

# 275
Благодаря ви, момичета! Hug
Хедра, още в родилното пробвах въпросната поза (благодаря на Айла за предоставения достъп до албума   bouquet), но уви не се справям сама - трябва ми трета ръка за да наглася бебетата. Confused Иначе, вкъщи кърмя едновременно, като ползвам възглавница за бременни и кърмене и още 2 за опора. Ще пробвам другият метод, който предлагаш. Peace

# 276
Благодаря Асенце,за отговора Simple Smile.моето момче се казжа Атанас javascript:void(0); и е роден на 30 май 2009.т.е.сега е на 2 месеца и 20 дни.Всъщност тои се храни много добре,едро бебе е,вече тежи около 6300 и е дълак 60см,само на кърма е.от ниаколко дни имам чувството че  не му стига и иска лявата гърда,тя е по голяма,а дясната пък се пълни по бавно.стимулирам е с помпа и често му я давам,но дясната е по мързелива.мисля че скоро няма да ми стига кърмата затова ви попитах.

# 277
  • София, Младост 2
Щом досега му е стигало, и нататък ще му стига - нуждите на бебетата (като количество кърма) почти не се променят между 1 и 6-месечна възраст, така че не се притеснявай дали ще има достатъчно. Твоето бебенце е съвсем навреме за тримесечния скок в растежа, когато за около седмица ще е неспокоен и ще иска да суче много често, като може да изпразва и двете гърди и пак да иска да суче след час. Това е нормално поведение - а честото му сукане ще стимулира гърдите Peace

# 278
Благодаря hedra,вече сам по-спокоина,сигурно сме в този период с моето момче. PeaceБлагодаря ви.

# 279
hedra  Hug

Малкият наддаде 1160гр. първия месец. У дома го меря на няколко дни и от предишната консултация на 04.08 е наддал 900гр.
Повръща на фонтан почти винаги, но според док. не било проблем щом наддава.

# 280
Мамбинче, това, че наддава е добре, но повръщането на фонтан все пак е проблем и би трябвало да ес види от гастроентеролог Peace Ако се диагностицира ГЕР (или просто казано рефлукс), по-добре да звъннеш или да се видим, защото има техники за повдигане на бебето след кърмене, така че тези повръщания или да се разредят или съвсем да престанат Peace
Иначе състоянието се израства до около 6-тия месец Peace

# 281
  • Пловдив
Здравейте. Ще мога ли тук да споделя притеснението си, защото незнам как точно да го формулирам за нова темичка?
От известно време имах болка близко до дясната гърда на нивото на мишницата от вътрешната страна към ребрата. Мислех си, че е нещо натъртено. Ходих при нашият доктор, то само ме натисна на мястото на болката и каза, че няма проблем. Не ми провери гърдите. Тази болка беше в продължение на сигурно 2-3 седмици, просто дискомфортно се чувствах. Обаче от няколко дена, разбрах, че не е натъртено, а вече в самата гърда има твърдина. Просто болката се усили. Предполагам, че е запушване на канал. Но ми е странно, че доста дълго време ме заблуждаваше и чак сега взе да ме боли силно, то и от там се досетих. Притеснението ми, че заедно с разбирането за твърдината, взе да ме боли и от външната страна на дясната гърда, където е мишницата. Като се напипвам доста ме боли и май и там има твърдина, но не съм сигурна. Какво може да е това? Отново ли запушване? Аз кърмя винаги в легнало положение е то обърната на дясно. Може ли това да е причината да ме боли така под мишницата. И то с всеки ден болката ми се увеличава. Какво да правя? Cry

# 282
Искам да питам дали все още съществува консултативния кабинет и дали на дадения в началото на темата телефон отговарят консултанти на запитвания по въпроси с кърменето. Мерси.

# 283
  • София
  Да работи кабинета и телефона също  Simple Smile Обадете се когато ви е удобно  Simple Smile

# 284
Здравейте, моля за съвет.
Моята принцеска е на 9 дни и в родилното ми казаха, че до 10я ден трябва да суче така -първи ден по 10гр, втори-20 и така днес трябва да изяжда по около 90гр на кърмене. Само на кърма сме и проблемът е,че е ужасно лакома. На поискване сме, опитвам се да спазвам някакъв 2,5-3 часов режим, но не винаги  ми се получава.
Днес следобяд реших да и дам изцедена кърма, за да знам колко е изсукала- в 17ч започна да яде и изяде 130гр кърма. В 18 пак проплака и я сложих на гърда- сука около 10 мин. След това в 19 пак същото се повтори и така ми излиза, че е яла горе долу двойно на средно определеното количество.
Това е проблемът, че иска да суче през по- малко от час и това адски много изтощава мама. Нощно време се буди 3 пъти и е като държана на въже.
Вече започвам да се притеснявам възможно ли е кърмата ми да не е хранителна и да не и достига  newsm78? Имам ужасно много мляко и след кърмене цедя по около 120 гр от гърда.
Моля да ме посъветвате какво да правя. Какъв режим да и създам и как да се откажем от това кърмене през 1 час, защото наистина е много тежко.
Пробвах да давам водичка между храненията, но не я пие и бута шишето. Бибероните помагат, но само първите 5 мин от проплакването, после не иска да захапе бибата.
Кажете възможно ли е наистина да огладнява толкова на често? Това повод за притеснение ли е и как да процедирам оттук нататък с храненето и?
Съжалявам за объркания пост, но ми е доста притеснено.
Благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт