Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Токсични остатъци в храните

 • 2 172
 • 21
 •   1
Отговори
 • Сред мелниците
 • Мнения: 1 090
Бях помолена от мои близки да помогна за оповестяване на резултати за остатъци от пестициди в храни .

Хората, които се занимават с това, ще организират специални презентации - обсъждания на тема
Децата и пестицидите, на които ще се изнесе информация за влиянието върху здравето на децата и за бъдещето в тази област.  На тези обсъждания ще се раздадат материали и ще се отговаря на въпроси.
Планира се за ноември - декември .

Сега обаче в Европейския парламент влиза на първо четене цялото законодателство за пестицидите наново преработено. За щастие предложенията на комисиите са толкова добри, че е чак невероятно.
За жалост, обаче производителите на токсичните химикали надават вой до небесата и лобират здраво в тези последни дни преди гласуванията в пленарна зала.

Ако искате да подкрепите гражданското общество и интересите на децата ни, моля отделете една минута за да изпратите до българските представители в европарламента своя вот.
Това можете да направите като влезете тук

http://www.pesticidewatch.eu/
Кликнете върху картата на България и попълните данните си.


Ще пусна и още инфо в следващите няколко поста


# 1
 • Сред мелниците
 • Мнения: 1 090
ШОКИРАЩИ ДАННИ ЗА ТОКСИЧНИ ОСТАТЪЦИ В ХРАНИ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

Брюксел, 10 Oктомври  2007

На 13 юли 2007,  Milieudefensie  Холандия и европейския клон на  Pesticide Action Network/, закупиха 8 различни вида плодове от сградата на супермаркет в европейския парламент в Брюксел. В тези плодове, в сертифицирана лаборатория  бяха открити общо 28 различни пестицида, за които има достатъчно данни, че притежават вредно влияние върху човешкото здраве .  Остатъчните съдържания в кайсиите, портокалите и гроздето надхвърляха дори разрешените нива, като по този начин продажба им  се превърна в незаконен акт.

В края на октомври тази година Европейският парламент ще гласува на първо четене  новото законодателство, което ще определи бъдещето на политиката за  пестицидите: тяхното разрешаване, продажба и употреба в ЕС.

Ние призоваваме българските евродепутати да подкрепят текстовете, които целят недопускането на токсичните остатъци от пестициди в храната  на европейските граждани и намаляване на количествата на използваните пестициди. Вярваме, че те няма  да се поддадат на натиска на големите  производители на пестициди, които в момента активно лобират за интересите си.

В осемте проби  анализирани плодове бяха открити общо 28 различни остатъци от пестициди в това число десет известни канцерогена, три невротоксиканта, три засягащи развитието и осем, увреждащи ендокринната система. Два от замърсителите попадат в категорията “извънредно опасен” според СЗО. Нито една от пробите не беше свободна от пестицидни остатъци.
Три от осемте анализирани проби (кайсиите, портокалите и гроздето) съдържаха пестицидни остатъци , надхвърлящи максимално допустимите концентрации /МДК/, като така тяхната продажба се превърна в незаконен акт.  Кайсиите съдържаха наднормени нива на вещество, увреждащо ендокринната система, единият грозд показа незаконни нива на канцероген, а портокалите бяха замърсени с два вида различни пестицида, които са свързвани с рак, увреждане на репродуктивната система и увреждащи развитието.

Потресаващо е също, че  отгледаните в Белгия ягоди съдържаха 14 различни пестицида, пет от които са доказани канцерогени. Испанските портокали, съдържаха токсичния имазалил в концентрации, надхвърлящи многократно “приемливото дневно количество” за петгодишни деца. 

Получените резултати не са изненадващи. Според данните, публикувани от Европейката комисия  40% от плодовете и зеленчуците в ЕС са замърсени с пестициди, като в една на всеки 30 храни остатъците надхвърлят официално разрешените допустими нива.
В България Министерство на здравеопазването не публикува данни от мониторинга на храни за остатъчни съдържания на пестициди, нещо повече, не е известно колко са оборудваните и работещи лаборатории за контрол на храните, нито колко и какви проби храни се изследват. Единствените достъпни данни са от Министерство на земеделието за анализите на суровини от растителен произход, които за последните години устойчиво задържат около 50 процента на замърсените с пестициди плодове и зеленчуци.

Нарастващото присъствие на пестициди в храните е резултат на прекомерното залагане на химическите средства в селското стопанство и на липса на ефективно законодателство за приложението и контрола  на пестицидите в ЕС.

В края на октомври в Европейския парламент ще влязат за първо четене преминалите през комисиите важни стратегически документи по законодателството, свързано с пестицидите. Политиците ни имат сега изключителния шанс да приемат стратегия със строги мерки за намаляване употребата на пестициди в ЕС. Сред тях при това гласуване за първи път ще бъдат  и българските евродепутати. Те ще  имат отговорността да се присъденият към онези парламентаристи, които ще дадат  приоритет на здравето на хората  и околната среда  и няма да се повлияят от силния натиск, на който в този период са подложени парламентаристите от лобито на производителите на пестициди и конвенционални земеделци, които приеха с нескрито и остро раздразнение приетите  в комисиите промени в проектодокументите.

Днес една коалиция от организации, работещи за запазване на човешкото здраве и околната среда стартират кампания и уеб сайт www.pesticidewatch.eu.
 На него ще бъдат публикувани данни за гласуването на всички членове на парламента . Европейските граждани ще могат да използват този сайт за да се обърнат към своите представители в парламента и да ги призоват да гласуват за забрана на особено опасните групи пестициди и защита на уязвимите групи като децата, бебетата, неродените, бременните жени. 

# 2
 • Сред мелниците
 • Мнения: 1 090
Отделете само една минута, за да се включите !

Храните в Европейския съюз в момента са замърсени с 324 различни остатъци от  пестициди. Повечето от тях са с доказани вредни последствия върху човешкото здраве.  Половината от плодовете, с които се храним съдържат пестицидни остатъци.
Една от всеки 40, отглеждани в ЕС храни съдържа остатъци от пестициди, надхвърлящи максимално разрешените нива.

В периода 20 -27 октомври  членовете на Европейския парламент ще участват в пленарните заседания и ще вземат решения,  с които ще определят бъдещата употреба на пестициди в Европейския съюз.
Комисия по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните наскоро подкрепи редица важни проекторешение в т.ч. предложенията за изтегляне на одобрението за тези пестициди, за които е известно, че представляват риск за здравето на хората.
С вашата помощ ние бихме могли да убедим и други членове не европейския парламент също да подкрепят тези мерки. В момента те са подложени на силен натиск от индустриалното лоби на производителите на пестициди, които защитават своите финансови интереси и които посрещнаха с не скрито раздразнение резултатите от заседанията на Комисията.

Заедно с Pesticide Watch, вие можете да изискате по-висока степен на защита за човешкото здраве и околната среда.
Отделете само една минута, за да се включите в тази акция.
Нека гласът ви да бъде чут в Брюксел.
 Нека мнението ви достигне до евродепутатите, които в момента са буквално залети от акции на индустриалното лоби на производителите на пестициди.

Молим ви и  да изпратите този апел на хора, за които вярвате, че биха го подкрепили.

КЪМ САЙТА ЗА ДЕЙСТВИЕ!: http://www.pesticidewatch.eu# 3
 • Мнения: 720
запис Peace


ние сме фенове на органик /еко/ храните от години....всъщност много преди да се заговори така обширно за това дори тук където живея,да не говорим за Бг......радвам се 4е и в родината има хора които се интересуват от ка4еството на храната ,заради всички вас а и заради мен ...все пак доста време прекарваме и там ,ми се иска по скоро да има избор и пове4е еко продукти на българския пазар.

# 4
 • под шипковия храст
 • Мнения: 858
и аз искам да следя темата.
ще обръщаме май терасите на градинки!  Wink

# 5
 • София
 • Мнения: 5 566
B пуснахме и ние глас!  Peace

# 6
 • Мнения: 814
запис Peace


ние сме фенове на органик /еко/ храните от години....всъщност много преди да се заговори така обширно за това дори тук където живея,да не говорим за Бг......радвам се 4е и в родината има хора които се интересуват от ка4еството на храната ,заради всички вас а и заради мен ...все пак доста време прекарваме и там ,ми се иска по скоро да има избор и пове4е еко продукти на българския пазар.
Моя позната работи в американска верига органик магазини на Клапам,там продават български ягоди като органик???
Аз не мисля,че са точно органик ако ме разбираш newsm78

# 7
 • Мнения: 822
И аз като Diorella смятам,че органик храните не са това,което би трябвало да са...
Леко скептично съм настроена към новите закони по отношение на употребата на пестициди...Сигурно ще имат ефект най-вече върху продукцията,която изнасяме и не толкова върху стоките,които внасяме и се продават на вътрешния пазар...
Все пак инициативата е добра,най-малкото за да покаже,че не сме безразлични...

# 8
 • Мнения: 3 740
Включих се.

# 9
 • Мнения: 24 467
Аз също се включвам като читател, тъй като като автор на идеи няма какво да пиша.

# 10
 • Мнения: 720
запис Peace


ние сме фенове на органик /еко/ храните от години....всъщност много преди да се заговори така обширно за това дори тук където живея,да не говорим за Бг......радвам се 4е и в родината има хора които се интересуват от ка4еството на храната ,заради всички вас а и заради мен ...все пак доста време прекарваме и там ,ми се иска по скоро да има избор и пове4е еко продукти на българския пазар.
Моя позната работи в американска верига органик магазини на Клапам,там продават български ягоди като органик???
Аз не мисля,че са точно органик ако ме разбираш newsm78м да..разбирам те в какво се съмняваш Simple Smile,и аз ще съм с малко резерви сигурно.....но все пак само за инфо ще кажа 4е в бг ве4е има цяла организация на еко фермерите в България,и има хора които насерозно вземат ве4е тези неща...има и ферма някъде към балканите където отглеждат еко животни,има и за ягоди,малини ,и къпини....можеби затова твоя позната е видяла ягодите.
а дали са еко наистина-...надявам се 4е наистина е така Wink

# 11
 • Мнения: 1 640
Запис. И ние пратихме-дано има полза Simple Smile

# 12
 • Мнения: 376
Изразих мнението си и изпратих на приятели. Дано и те се включат и дано да има успех акцията!

# 13
 • Мнения: 17 438
и аз се включих

# 14
 • Сред мелниците
 • Мнения: 1 090
Мислех си да напиша Благодаря, но като се замислих реших, че е тъпо...

По-вярното е РАДВАМ се! не по-правилно е ЩАСТЛИВА съм,  че тук има толкова хора, които вярват, че от нас зависи нещо.

За всички тях една голяма   Hug!

Общи условия

Активация на акаунт