Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 21 окт. 2007, 12:19 ч.

Моля за коментар на резултати от спермограма

 • 100 606
 • 272
 •   1
Отговори
 • Мнения: 989
Здравейте, момичета! Знам, че има много такива теми, но не ми се щеше да пиша в някоя от тях, защото си мисля, че отделна тема ще я видят повече хора и ще получа повече отговори. Моля модераторите да я слеят с някоя подобна, ако преценят, че трябва.
Правихме спермограма в клиниката на д-р Владимиров в София и бих искала да ви помоля за коментар на резултатите.
Съпругът ми е на 32г. Материалът е отделен в лаборатория.
Въздържание: 3.5 дни
Обем на еякулата: 3.8 мл
pH: 7.8
Вискозитет: Нормален
Цвят: Нормален
Време на втечняване: 30мин (стайна температура 37С)
Концентрация на сперматозоидите: 18.4 млн/мл
Общ брой на сперматозоидите в еякулата: 69.92 млн
Обща подвижност на сперматозоидите: 46%
- сперматозоиди с нормокинеза: 33%
- сперматозоиди с хипокинеза: 13%
- сперматозоиди с акинеза: 54%
Брой нормокинетични спрематозоиди/мл: 6 072 000
Общ брой нормокинетчини сперматозоиди: 23 073 000
Аглутинация на сперматозоидите: не
Агрегация на сперматозоидите: не
Клетъчни елементи, различни от сперматозоиди (в зрително поле 10*40):
- левкоцити: 1
- епителни клетки: <1
- еритроцити и др.: не
Желатинови конгломерати: не
Морфология по Крюгер:
Сперматозоиди с нормална морфология: 4%
Сперматозоиди с отклонения в морфологията: 96%
Сперматозоиди с главични дефекти: 38%
- аморфни главички: 15
- микроцефалия: 4
- макроцефалия: 12
- двойни главички: 6
- главички с елонгирана форма: 8
- отсъствие на акрозома: 17
- малка акрозомна област: 9
- вакуолизация: 7
- елонгирана постакрозомална област: 22
Сперматозоиди с шийни дефекти: 9%
- пречупени шийки: 64
- аморфни шийки: 11
- асиметрично залавяне: 25
Сперматозоиди с опашни дефекти: 14%
- пречупени опашки: 38
- спираловидни опашки: 49
- двойни опашки: 13
Сперматозоиди с цитоплазматичен остатък: 32%
- проксимален: 84
- дистален: 16
Клетки на сперматогенезата: 3%
Тератозооспермия индекс: 1.64 (нормални стойности < 1.6)
Диагноза: Олигоастенотератозооспермия
Тази диагноза доста ни учуди, тъй като преди 10 месеца бяхме правили друга спермограма във Варна при д-р Александров, която беше с диагноза Нормозооспермия и имаше следните показатели:
Въздържание: 4дни
Място на продуциране: клиниката
Метод на колекция: мастурбация
Обем: 3.0 мл (Норма 1.5-5.0 мл)
Концентрация: 61млн (норма >20млн)
Подвижност: 72% (норма >50%)
Прогресивна подвижност: 3-4 (норма >2)
Общ брой: 183млн (норма >40млн)
Вискозитет: Нисък
Цвят: Белезникав
Частици: минимално
Кръгли клетки: <1млн (норма <1млн)
pH: 7.7
Морфология: (СЗО критерии;1992)
- нормални форми: 65% (норма >30%)
Чудя се как е възможно показателите да спаднат толкова драстично за 10 месеца и дали ако имаше морфология по Крюгер на първата спермограма щеше да е ОК или пак щеше да си е с отклонения. И изобщо бих се радвала да прочета вашето мнение за това как да процедираме оттук нататък.

# 1
 • Мнения: 7 718
Нещо в начина му живот да се променило оттогава?
Ако имаш съмнения можете да я направите и в друга клиника, за контрола, но аз не се съмнявам лично в качеството на работа.
Възможно е обикновената спермограма да е в норма, а морфологията по Крюгер да не е добра.

# 2
 • Мнения: 2 635
Скарлет,
Възможно е първата спермограма да не е достатъчно достоверна. От друга страна - 10 месеца не са малък период, а показателите на спермограмата са динамична величина, за съжаление!
Първо - ако не сте пуснали хормони - направете го. С резултата и със спермограмите, отидете на консултация при андролог. Аз имам прекрасни впечатления от д-р Кацаров. Той работи съвместно с Владимиров и със Стаменов.
Андрологът ще ви каже, какво следва от тук нататък!

Подвижността и бройката може да се повлияе. За морфологията - трудна работа, но и там може да се подобрят нещата. Peace
Съпругът ти трябва да спре цигарите /ако пуши/ и алкохола.
Трябва да приема антиоксиданти и витамини. Ако те интересува повече по въпроса - пиши! Ще помагаме с каквото можем!
Бъди до съпругът си в момента. Той има голяма нужда от подкрепата ти! Мъжете трудно приемат такива диагнози и ги изживяват много болезнено!
Ще се справите! Важното е да сте заедно! Прегръщам те! Успех! Hug

# 3
 • Мнения: 2 382
Скарлет,на мен също всички лекари досега са ми казвали,че на спермограмите,направени в клиниката на д-р Владимиров се доверяват със затворени очи.
За морфологията,явно има проблем,който си е съществувал и преди,но подвижността е много променлива величина.
Преди няколко години ние бяхме с 5%  подвижни.Без никакво лечение/защото при тези трагични резултати не виждах смисъл от такова/след 3 години бяхме с 61%подвижни,от които 50 % с нормокинеза.Започнахме с витамини,антиоксиданти,диета,спря цигарите и каквото още се сетиш и сега,една година по-късно сме с 34% подвижни.
Обяснение и аз не мога да намеря

# 4
 • Мнения: 39
Здравей, Scarlet_ , съпругът ми е с такава диагноза. Преди 1г. общият брой беше 20млн. с лоша морфология. През март тази година когато правихме ИКСИ-то броят на сперматозидите беше паднал до 5.4млн,но мрофологията се подобри след прием на Трибестан и антиоксиданти. Сега преди около 10дни правихме нова спермограма и общият брой е вече 900 000. като при нас и SDI теста е лош.Сега приема ДЕА, Коензим Q10 и антиоксиданти на една немска фирма Целшутц. Лекуваме се при андролога в клиниката на д-р Конова. Защото дори и при малък брой,но достатъчен за ИКСИ не са с добър оплодителен потенциал и затова ни отказват ИКСИ-то. Направете и на друго място спермограма и поискайте съвет от андролог. Както са те посъветвали момичета д-р кацаров е май един от най-добрите в София.Успех!

# 5
 • Мнения: 4 322
Скарлет, тази морфология хич не е добра, за съжаление. Не знам за 10 месеца какво може да се промени, че така да се влоши ... Sad Да е сменял съпруга ти работата, да работи с някакви токсични вещества ...?
Цигарите и алкохола определено трябва да ги спре. За витамини и антиоксиданти вече са ти казали момичетата.
За сега според мен трябва да откриете причината за това влошаване в морфологията. Има и друг вариант - просто първата спермограма да не е направена както трябва. Може да повторите спремограмата в същата клиника, в която сте я правили и първият път - просто за информация, дали двата резултата ще съвпаднат.

# 6
 • Мнения: 471
Здравей Скарлет, само да допълня момичетата - една от причините за огромната разлика най-вероятно е методът на работа по спермограмата, т.е. в различните лаборатории и центрове отделят различно време и внимание за изследване на спермограмите. Говорила съм с една от ембриолозите на д-р Стаменов и ми е обяснявала колко време отделят и как гледат да са максимално прецизни, сигурна съм, че така процедират и ембриолозите, с които работи д-р Владимиров. Но дори и отчитайки това, явно има спад в показателите и подкрепям момичетата в съветите, които са ти дали. Д-р Кацаров консултира всички мъже, които отидат при него, независимо на кого са пациенти, така че - запишете си час, да видим какво ще каже той. Успех!

# 7
 • Мнения: 353
Здравейте момичета,

Skarlet - може ли да кажеш какво ви посъветва д-р Кацаров ? Аз също си правих спермограма и изследванията показана нарушение в морфолагията - само 3% (Тератозооспермия). Д-р Кацаров ми каза да спра цигарите (направено) и ме изпрати при един билкар в Симеоново, от когото си закупих едни чайове и концетрат от билки. Единственото, което д-р Кацаров ми предписа е Клостилбегит (по половинка хапче на ден - вечер) и това е. Исками се да сравня на вас какво ви е препоръчал. Аз доста се учудих, че само това ми предписа и след като, чрез един приятел се свързах с един спортен лекар на тежкоатлети (те имат най-много подобни проблеми) той ми направи 8 седмична схема включваща - Виамини Е и С, Провирон, Спимен форте, Трибестан. Освен това си пия и Клостилбегита, както и чай и концентрата. Сега съм в 5-тата седмица и принципно след 6-тата мога да си направя спермограма. Аз ще изчакам до 8-тата за да дам повече време на организма ми повече време, а и за да получа по-акуратни резултати.
Ще съм благодарен, ако някой сподели повече, за което предварително благодаря.

Успен на всички, стискам ви палци   bouquet  bouquet  bouquet

# 8
 • Мнения: 1 950
TATKO BARBA , спермогенезата е 3 месеца. Преди да изтекат е безмислено да правиш нова спермограма Peace
Това, което си направил с цигарите е супер, витамините и добавките, които пиеш също са добри. Какъв ще е резултата обаче никой не може да ти каже. Пожелавам ти скоро да се похвалиш с подобрения в морфологията Peace.
 
Между другото останалите показатели как са ти? Количество, подвижност?

# 9
 • Стара Загора
 • Мнения: 7 106
Споделям мнението на Цветунчо. Татко Барба а Клостила колко време ще го пиеш. Той неспомага за морфологията обаче. Добре е и Л-карнитин.

# 10
 • Варна
 • Мнения: 100
Здравейте и от мен!
Започвам да се чудя,дали спермограмите при д-р Александров са верни newsm78Абе то направо да се побърка човек #Crazy
Нали миналата година при д-р Александров нашата спермограма беше нормозооспермия,а след година и половина при д-р Сариев-олигоастенозооспермия 2-3степен newsm78
Вече не зная на какво да вярвам SadАко направим разширена спермограма,може и там да се окаже проблем,дано не е така Praynig
И сега имаме час за д-р Александров на 05/02/08г.,започвам да се чудя дали направо да не ходим в Пловдив или София newsm78

Иначе,Scarlet_ ,ние сме с подобни резултати,но мъжът ми вече почти месец пие добавките и витамините,които Норе и другите момичета препоръчаха,така че действай-виж в темата за витамини за подобряване на подвижността на сперматозоидите.
Може да се променят нещата,но се посъветвайте с уролог-андролог,това всички го казаха и на мен.
Успех Praynig
Пиши когато и каквото стане Hug Hug Hug

# 11
 • Мнения: 353
Споделям мнението на Цветунчо. Татко Барба а Клостила колко време ще го пиеш. Той неспомага за морфологията обаче. Добре е и Л-карнитин.

Благодаря ви Цветунчо и Хера.

Клостилбегита д-р Кацаров ми каза да пия 3 месеца. Сега след като Цветунчо ми поясни за спермогенезата разбрах защо е определил този срок. А иначе за L-Carnitin-a се извинявам, но забравих да го впиша в списъка с медикаментите, които лапам всеки ден със шепи. Абе то едно хапче ли е да го запомниш  Laughing Laughing Laughing
Пия L-Carnitin по 1,5г. на ден, разделен в 3 приема.
Що се касае до останалите показатели, за които попита Цветунчо - ако там всичко е наред. Шегувахме се с д-р Кацаров, че ако ми поставяше диагноза само по първата страница от изследването (състои се от един лист и морфологията е на гърба) щеше да ме посъветва да стана донор на "материал"  Embarassed   За жалост обаче на гърба на страницата нещата не бяха добри. Даже като пълен лаик успях да установя, че има проблем след като видях, че в норма са само 3%  Sad Sad Sad   Искам да ви кажа, че от клиниката на бул.Цар Борис III до 5-те кюшета, където горе-долу се намира кабинета на д-р Кацаров стигнах за 9 мин. в най-големия трафик, с надеждата той да ме опровергае и да ми каже, че неправилно съм прочел изследването, но ..... не се оказа така. Хубавото от всичко е, че поне (след обстоен преглед при д-р Кацаров) съм физически здрав и няма да се налагат и хирургически манипулации.

# 12
 • Мнения: 1 950
TATKO BARBA , това че другите ти показатели са много добри е доста обнадеждаващо. Щом имаш количество може да компенсирате лошото качество Wink
Похвално е, че пишеш тук при нас. Малко мъже го правят Laughing  bouquet
Пий си витамините и добавките, ние ще чакаме да ни се похвалиш с подобрена морфология.

И един съвет, докато тече времето, през което ти ще пиеш тези добавки е хубаво съпругата ти да се прегледа обстойно, да направи някои изследвания - хормони, да се проследи овулацията и, най-добре с фоликуметрия. Може и вече да сте го направили всичко това, но тъй като не съм запозната, аз като дърта свекърва да си изпея урока Mr. Green
Успех и късмет  bouquet

# 13
 • Мнения: 989
Татко Барба, ние така и не сме стигнали още до д-р Кацаров  Embarassed Искахме първо да направим контролна спермограма, но тъй като не сме от София и не можахме да го направим докато бяхме там за моята операция го отложихме и така по стечение на обстоятелствата още не сме го посетили. Аз по собствена инициатива назначих на мъжа ми Трибестан, Вит. Е,С, цинк, селен и фолиева киселина. Мислех и за Л-Карнитин, но засега не го пие. Така минаха 3-те месеца и сега имаме час за контролна спермограма този път в клиника Надежда. Искахме да е на друго място. Засега сме решили, че ако и тя покаже отклонения вече ще ходим и при д-р Кацаров и ще решаваме какво да предприемем по-нататък. 
siska81, благодаря за съвета и подкрепата  Hug  Както казах по-нагоре съпругът ми вече почти 3 месеца пие витамини и добавки и съвсем скоро ще разберем какъв е резултата.
Момичета, съжалявам, че не бях ви благодарила в тази тема за всички безценни съвети, които ми дадохте. Не че това е извинение, но тогава бях толкова объркана и стресирана, след хистерото тъкмо бях решила, че вече всичко е ОК и е само въпрос на време нещата да се получат при нас и тогава дойде новината за лошата спермограма, която направо ме попари и съм пропуснала да ви кажа колко много значи вашата подкрепа за мен. Обичам ви  bouquet

# 14
 • Мнения: 353
Skarlet цитат "Мислех и за Л-Карнитин, но засега не го пие".

Здравей Skarlet, добре е съпруга ти да пие L-Carnitina, т.к. той добре повлиява морфологията на сперматозоидите. Съветвам те, когато решите да го закупите по възможност да го закупите от магазин за спортни храни, т.к. тези а аптеките не са със съответното качество, т.к. в повече случаи са български.

Успех и ще ви стискам палци скоро да се похвалите с положителен резултат  Praynig

Общи условия

Активация на акаунт