Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

КЪРМЕНЕТО НАВЪН: нормално, естествено, право на всяка жена

 • 8 658
 • 36
 •   1
Отговори
 • 1
 • 2
 • 3
 • Всички
 • Мнения: 3 161
КЪРМЕНЕТО НАВЪН: НОРМАЛНО, ЕСТЕСТВЕНО, ПРАВО НА ВСЯКА ЖЕНА

Много кърмещи майки, които са се преборили успешно с началните проблеми на кърменето, изведнъж се сблъскват с друга трудност: кърмене извън дома. И макар че никоя майка не би се прибрала в къщи само за да предложи биберон на бебето си, защото лесно и бързо може да го пъхне в устата му в парка, в заведение или на улицата, много кърмещи майки се чувстват притеснени да предложат гърда със същата лекота и да успокоят разплакано бебе в присъствието на други хора. А това значително ограничава свободата на кърмещите майки и дори би могло да повлияе на решението им да кърмят и да доведе до преждевременно отбиване.

Парадоксалното е, че разголени женски гърди ни заобикалят от всякъде и се използват, за да рекламират и продават какво ли не, без да възмутят някого. Но точно когато част от гърдата се покаже за секунди, за да нахрани едно бебе и да изпълни основната си биологична функция, изведнъж някои хора се обиждат и възмущават. По подобен начин в миналото се е гледало на бременността: като нещо неудобно и неприемливо за публичния взор (защото всички се сещат как се е стигнало до нея!), а бременните жени е трябвало незабавно да напуснат работа и да си стоят в къщи. За щастие, подобни табута са история; в днешно време никой не би упрекнал бременна жена за това, че не се крие в къщи. За жалост, много кърмещи майки все още се сблъскват с подобни предразсъдъци и неразбиране.

И така, какви са възможностите за една кърмеща майка?

Най-лесното решение, ако една кърмеща майка се престраши да се отдалечи за по-дълго от дома, изглежда е шишето. Много майки, които се притесняват да кърмят навън, се цедят преди излизане и предлагат кърма от биберон. Това обаче, освен че не винаги е приемливо за бебето (което е свикнало с гърдата и може да откаже хранене от шише), се оказва проблемно и за майката: загуба на време за стерилизация и цедене преди излизане, недостатъчно кърма скоро след предишно кърмене, препълване на гърдите и запушени канали, докато майката и бебето са извън дома, намален приток на кърма за следващия ден. Освен това е трудно да се изчисли колко кърма ще е нужна, така че да е достатъчно, без да остане и да се изхвърли накрая.

Ако все пак реши да кърми навън, една майка може да потърси някое закътано място, за да нахрани и успокои детето си. Такова място обаче не винаги е лесно за намиране, когато бебето изведнъж почне да недоволства и плаче и нищо друго не помага. При необходимост да кърми в присъствието на други хора, майката може да прибегне до други „трикове”, за да кърми дискретно: в Щатите например се продават специални дрехи за кърмене, от които през малък отвор се показва само зърното при нужда; някои майки предпочитат да загърнат бебето с одеялце. За много жени подобно решение предлага по-голяма увереност и комфорт при кърменето на публични места. В същото време обаче подобни „стратегии” привличат повече внимание, именно защото изглеждат неестествено (като дете, кърмещо се през рокля) или твърде много се набиват в очи (за много хора одеялцето е като флаг, който известява: „Кърмя бебето си!”).

Друг проблем с „дискретното” кърмене, изтъкван често, е че то утвърждава кърменето като нещо скришно, едва ли не срамно, и така възпрепятства възприемането на кърменето като естествен процес. Както ни убеждават много застъпници на кърменето,  колкото повече майки кърмят навън естествено, без задръжки и притеснения, толкова повече други майки ще бъдат окуражени да го правят, без да се чувстват в центъра на общественото внимание, ако им се наложи да нахранят детето си пред други хора. Съвременните тенденции в западните общества са към осъзнаване на важността на кърменето за здравето на майката и детето и на обществото като цяло, и затова то трябва да се насърчава, а не да се прикрива. И както отбелязват някои коментатори, с правилно образование и възпитание след няколко години кърменето на обществени места ще бъде толкова естествено, както сега тютюнопушенето започва да става все по-неприемливо.

За това в много от развитите страни съветите за „дискретно” кърмене отстъпват на мерките за създаване на среда, в която кърменето навън се възприема като естествено и нормално. Например във Великобритания наскоро са провели проучване, за да установят доколко кърменето на обществени места е станало приемливо. След като изпробват редица магазини, заведения и луксозни хотели (McDonald's, Harvey Nichols, Starbucks coffee house и изискания Hotel Du Vin), авторите на проучването (Babyworld) установяват, че „отдавна са отминали дните, когато кърмещите майки са се чувствали некомфортно в любимия си ресторант”; „кърменето е станало приемлива част от съвременния начин на живот” и повечето хора дори не обръщат внимание на майките, кърмещи на обществено място. Освен това се провеждат кампании за насърчаване на кърменето, като „Национална седмица на кърменето”, която изпраща към настоящите и бъдещи майки следните послания:
Кърменето е удобно – можете да го правите по всяко време, на всяко място, навсякъде.
Кърменето е нормално, естествено, и е ваше право – нормално е да кърмите пред други хора.
Кърменето е най-здравословният избор за майката и детето.

Когато обаче подобно възприемане на кърменето като естествено е възпрепятствано от общественото мнение, е нужно да се мине и през някои крайности. Така например някои жени, които са се сблъскали със съпротива и неодобрение при опитите си да кърмят навън естествено, чувстват нуждата да кърмят демонстративно, с цел да заявят явно възгледите си и да направят по-лесен живота на други майки. Една американска майка, която в началото е кърмила навън с огромно притеснение, прави завой „от стеснителна към непукист” след нетактичната забележка на възрастна жена да се покрива с кърпа: „От тогава ми се е случвало да кърмя в някои доста забавни ситуации, включително по време на преглед на зрението и докато взимам писмения изпит за шофьорски курс... Кърмила съм докато ме подстригват или ми сменят маслото на колата. Кърмила съм в библиотеки, музеи, търговски центрове, на сватби и партита, в магазини и чакални, на опашка в бакалницата и докато обслужвам клиенти в книжарницата, където работя. Да не споменавам ресторанти, летища, паркове, зоологически градини...”

Показателен е и примерът от един търговски център в Санта Моника: след като охраната обвинила кърмеща майка в „неприлично поведение”, над 70 жени, организирани от California Women's Law Center, се събират и кърмят публично, за да изразят позицията си. Известни са и случаи, в които се е стигнало до съд поради нарушените права на майка, кърмеща детето си в детския отдел на известна верига книжарници (Borders). В резултат книжарницата се е съгласила да обучи служителите относно правото да се кърми на обществени места. Някои организации се обръщат с призив към публични заведения да станат активни поддръжници на кърменето, като сложат надписи: „Кърмещите майки са добре дошли тук”.

Изграждащата се култура на кърмене води след себе си и правни последствия: кърменето на публични места се налага все повече като основно гражданско право на всяка жена. В много от щатите на Северна Америка има закони, защитаващи правото на жените да кърмят навън, без да се прикриват или да се усамотяват; и ако някой нарушава това тяхно право, те могат да го съдят за полова дискриминация или за нарушаване на гражданските им права. Но дори и в щатите, където не са специално приети такива закони, кърменето навън е законно. Все повече се налага убеждението, че дискриминацията срещу кърмещите жени е проблем от национално значение, засягащ здравето на нацията: известно е, че кърмените бебета страдат по-рядко от менингит, детска левкемия и други ракови заболявания, диабет, заболявания на дихателните пътища, бактериални и вирусни инфекции, диария, алергии и наднормено тегло, а при майките има понижен риск от рак на гърдата и други видове ракови заболявания, както и от остеопороза.

В заключение трябва отново да кажем, че кърменето е от основна важност за новородените и малките деца. Затова и трябва да се вземат пред вид на първо място нуждите и интересите на бебето, а не предразсъдъците на обществото, които така или иначе са нетрайни и подлежат на честа промяна. Кърменето е естествен процес, а не някакво срамно действие, което трябва да се прави скришно и в усамотение. То е основно право на всяка жена, и решението дали да го прави навън или не би трябвало да е главно на майката.

И да не забравяме, че всеки път, когато кърмим навън, показваме на бъдещите майки и бащи колко лесно, практично и приятно е кърменето и помагаме да се създаде общество, в което то се възприема като нещо нормално и естествено.

По материали от LaLecheLeague, WEnews, 007breasts.com, Babyworld, Mothering.com

Последна редакция: чт, 08 юли 2021, 21:17 от Редактор*

# 1
 • На края на вселената!
 • Мнения: 2 787
smile3501
Досега не съм кърмила навън, но отсега ще го правя. Благодаря за куража!
Има ли начин тази статия да се предложи на някои от големите печатни издания, за да се популяризира и в България кърменето навън. Ако го прочетат повече хора (не само мами) може би ще се замислят и няма да осъждат кърмещата майка -"Виж тази какво се е разголила".

# 2
 • Мнения: 3 550
Цитат на: emem
Парадоксалното е, че разголени женски гърди ни заобикалят от всякъде и се използват, за да рекламират и продават какво ли не, без да възмутят някого. Но точно когато част от гърдата се покаже за секунди, за да нахрани едно бебе и да изпълни основната си биологична функция, изведнъж някои хора се обиждат и възмущават.

Тази бележка ми хареса най-много.

# 3
 • Мнения: 4 242
Много ми хареса! Laughing
И аз съм от "разголените", всеки ден трупам практика из софийските градинки.  Laughing

# 4
 • Стара Загора
 • Мнения: 3 859
Чудесна статия Емем, да вземем да пуснем един линк в Rozalli.com ли Thinking  Twisted Evil

# 5
 • Мнения: 456
И на мен много ми хареса!!!!newsm10  Даже ми стана мъчно, че го отбих...преди няколко дни..  Weary

# 6
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 374
Много добро  Hands Thumbsup

# 7
 • Мнения: 4 187
Страхотна статия! За щастие, до сега не съм срещала негативно отношение, в случаите които съм кърмила на вън ! Stuck Out Tongue

# 8
 • Мнения: 206
newsm74
НЕКА ДА НАУчАТ ВСИчКИ,чЕ КЬРМЕНЕТО НАВЬН Е НОРМАЛНО И ЕСТЕСТВЕНО
Аз СЬМ КЬРМИЛА НАшИЯ ВЬВ ЕДИН РЕСТОРАНТ,НО ЗНАЕТЕ ЛИ КАК СЕ УчУДИХА КАТО ИМ ПОИСКАХ МЯСТО

# 9
 • Варна
 • Мнения: 632
Цитат на: Steisi
Цитат на: emem
Парадоксалното е, че разголени женски гърди ни заобикалят от всякъде и се използват, за да рекламират и продават какво ли не, без да възмутят някого. Но точно когато част от гърдата се покаже за секунди, за да нахрани едно бебе и да изпълни основната си биологична функция, изведнъж някои хора се обиждат и възмущават.

Тази бележка ми хареса най-много.


На мен също Grinning Когато се наложи за първи път да кърмя навън много се притесних и всъщност кърмих в колата с покрит прозорецлИ тогава мъжът ми каза:"Какво се притесняваш то е същото като да си гола на плажа" Като знам колко жени са вече по монокини Grinning .....
Да щурмуваме морската градина момичета! newsm26

# 10
 • Мнения: 2 274
И аз вчера кърмих в една градинка- за втори  път ми е.

# 11
 • Варна
 • Мнения: 1 123
И на мен ми хареса статията!
Преди пет години ми се случваше да кърмя навън, но гледах да има винаги някой с мен, защото ме дразнеха изцъклените и учудени погледи. Сега живот и здраве искам пак да кърмя и като че ли по-малко ще се притеснявам.

# 12
 • Мнения: 950
Цитат на: tomase
Ако го прочетат повече хора (не само мами) може би ще се замислят и няма да осъждат кърмещата майка -"Виж тази какво се е разголила".

Само че ако някоя тръгне по цици и задник повечето(от мъжете) няма да си задават този въпрос,а само ще се радват на гледката!

# 13
 • Sofia
 • Мнения: 728
Сина го кърмих малко и не ми се е случвало да кърмя навън. Но сега с бебката нямам проблеми-кърмила съм в банка, в хипермаркет Хит(благодарение на Шани, че с толкова хора наоколо ми беше малко неудобно) и оттогава много пъти в колата и по пейките в градинките и детските площадки! Дано повече майчета се престрашат!

# 14
 • Мнения: 4 629
Много готина статия. Дано повече майки се "престрашат".

Пред мен този въпрос не е стоял (дали да кърмя навън).   Не намирам нищо нередно в кърменето на вън или пред други хора. Кърмя Алекс абслютно навсякъде без никакви притеснения

# 15
 • Мнения: 350
Цитат на: Steisi
Цитат на: emem
Парадоксалното е, че разголени женски гърди ни заобикалят от всякъде и се използват, за да рекламират и продават какво ли не, без да възмутят някого. Но точно когато част от гърдата се покаже за секунди, за да нахрани едно бебе и да изпълни основната си биологична функция, изведнъж някои хора се обиждат и възмущават.

Тази бележка ми хареса най-много.


И на мен!!!!!!!!!!!!

Но да кажа една смешка:
 кърмя си аз седнала в парка на една пейка, с гръб към алеята. Отнякъде е дошло едно детенце около 5-6 годинки и явно ме е видяло. После е доведе майка си с количката, дърпайки я за ръката викаше: "Искам и аз така да пия!"

Жената беше много потресена.........

# 16
 • Мнения: 195
Simple Smile А аз като се връщах от море и кърмих във влака едно момченце викаше на дядо си :"Искам на бебето топката-а-а..." и всички много се смяхме и му обяснявахме, че това не е точно топка и не е точно на бебето:). Беше в онези общите вагони.
Статията е много хубава , да.

# 17
 • Мнения: 4 212
Много  хубава статия, напълно подкрепям. Кърменето е естествен процес и не бива да се отхвърля с лека ръка.
Аз не съм кърмила дъщеря ми по ред при4ини, надявам се сега оба4е да мога да кърмя, но ще ви кажа какво правят жените тук в Испания. Кърми се навсякъде, по градинки, площадки, паркове, отделно в по4ти всеки търговски център има места специални за кърмене....никой от нищо не се притеснява, възприето е за съвсем естетвено и нормално от заобикалящият свят тук.
Желая успех в на4инанието, кърмете си децата спокойно, където и да е Heart Eyes

# 18
 • Мнения: 3 161
Софийски мами, хайде на естественото кърмене днес в Борисовата!

# 19
 • Bristol
 • Мнения: 9 078
Април месец не можах да се включа в темата, но сега и аз съм от кърмещите мами Simple Smile
Тук си е песен кърменето. Въпреки, че в търговските центрове има стаички за кърмене, жените си кърмят навън. Пииват си или хапват, а бебо си суче. И аз се включих към тази картинка Simple Smile Редовно си ходим по кафенета и ресторанти без да се притесняваме какво ще правим ако огладнее. Особенно бабите много ни се кефят като ни видят кърмещи се. Съученицете на синът ми, който е на 8, въобще не се впечатляват от гледката.
Сега обаче се замислих какво ще правя лятото в София  newsm78.

# 20
 • UK
 • Мнения: 1 331
ами и на мен често ми се налага да кърмя навън и няма проблем .само се чудя като се приберем как ще бъде- айде в София докато сме добре,ама наште живеят в малък град и там ще съм сигурно първа и единствена  Grinning представям си как давам на клюкарите материал за месеци напред Mr. Green
тука наистина има условия както е казала Мери,но си спомням миналата година една жена как я бяха изгонили от Националната Галерия,защото кърмила вътре. Е тя ги осъди де Twisted Evil мислех миналия месец като минавахме оттам да вляза да питам може ли да я кърмя,но мъжа ми ме възпря Mr. Green

# 21
 • Мнения: 457
Аз кърмя навън от 2 месеца. По пейките в парка или в някое ресторантче, като сме седнали и аз си хапвам и пийвам биричка и си кърмя, като обаче се покривам с бебешка пеленка все пак да не е разголена гледката Laughing Ето вчера бяхме с майка ми и сестра ми в една открита бирария/беше страшна жега/ и съвсем спокойно си го накърмих, докато ние си хапвахме и той заспа блаженно на гърдата, което пък ми позволи да си поседим колкото си ни беше кеф на дебелата сянка под дърветата.

# 22
 • Мнения: 249
И аз съм от тези несвенливите...Всеки ден го правя навън по не знам си колко пъти...в градинките, по кафетата, в бирарията, на улицата...дори не се прикривам!... че какво да правя? Да си стоим в къщи и да не излизаме ли? ...Мойта щерка суче много често, особено ако заспи навън...тя през половин час си търси гърдата за да продължи да спи!... а пък сега времето си е супер - ние половината ден сме навън!...достатъчно дълго стояхме затворени през зимата, така че сега с кеф си прекарваме деня на въздух!
ПОВЕЧЕ КУРАЖ НА НЕПРЕСТРАШИЛИТЕ СЕ! ... newsm10
НЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ДА КЪРМИШ ДЕТЕТО СИ!!!

# 23
 • София
 • Мнения: 2 952
Не е съвсем в центъра на темата, но като сме я повдигнали след известна пауза ми се иска да попитам нещо. Някоя от вас имала ли е неприятни ситуации докато е кърмела навън - изказано неодобрение, покана да си ходи, май и да се опитам няма да успея да съм изчерпателна с предположенията.
Ако ви се струва разводняващо, не пишете  Simple Smile

# 24
 • Мнения: 1 771
Някъде след 1 - 1 1/2 месец започнах да излизам свободно с бебето и от тогава се кърмим навън. Първия път сестра ми беше с мен. а след това с честите излизания претръпнах. Сега не ми е проблем. Само хледам да си планирам местата за хранене. защото не навсякъде има място за това. че се притеснявам. ако трябва да храня в трамвай например . До момента не съм срещала неудобрение.   

# 25
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 374
Не е съвсем в центъра на темата, но като сме я повдигнали след известна пауза ми се иска да попитам нещо. Някоя от вас имала ли е неприятни ситуации докато е кърмела навън - изказано неодобрение, покана да си ходи, май и да се опитам няма да успея да съм изчерпателна с предположенията.
Ако ви се струва разводняващо, не пишете  Simple Smile
Не,никога не е имало каквито и да е забележки при мен - то вярно,че повечето случаи никой нищо не разбира,защото бебата е в слинга.Но пък си кърмя без притеснение навсякъде - и неведнъж сме папали в препълнената маршрутка например Laughing

# 26
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 258
Някоя от вас имала ли е неприятни ситуации докато е кърмела навън - изказано неодобрение, покана да си ходи, май и да се опитам няма да успея да съм изчерпателна с предположенията.
Не. Веднъж се преместих на по-закътана маса в открито кафене за да кърмя, след минутка дойде един човек да каже, че масата била заета (не си личеше). Аз му казах, че съм само за малко, а той  като видя какво правя, се сммути, запелтечи и избяга на друга маса  Mr. Green

# 27
 • София
 • Мнения: 2 952
Аз живея в "квартал" на София, който си е направо малко градче! Всички се познават и отначало се прибирах до вкъщи за кърмя! След 1 седмица си намерих една скрита пейка и кърмех там! Сега дори не се покривам с пелена, а от тези дни мисля да си кърмя както съм на масата в кафето с другите мами! В интерес на истината аз съм единствената, която кърми! Всички други бебета са на шише! Аз пред тях все казвам, че не ми пука като кърмя на обществени места, но като ревне Дара и всички питат " Отивате ли да се кърмите???" т.е. "Айде трябва да ходите на закътаната си пейка!" ! Е на мен ми писна и ще ги шокирам като извадя гърда на масата както си седим! Те трябва да се срамуват, че се оправдават с това, че им била малко кърмата и не си заслужавало да кърмят и затова минали на формула! Тук най-дълго кърмилата мама е кърмила 4 месеца  Twisted Evil

# 28
 • Мнения: 249
Не, не съм имала случаи на изказано неодобрение! ... Срещам само погледи, които всъщност не знам дали разпознават какво точно се случва , но ме заглеждат...Но никога не се притеснявам, точно обратното винаги гледам в очите този който минава покрай мен или седи близо до мен!...Няма нищо смущаващо в това да видиш хранещо се дете - било то от шише или от мамината гръд!

# 29
 • Мнения: 3 161
ами и на мен често ми се налага да кърмя навън и няма проблем .само се чудя като се приберем как ще бъде- айде в София докато сме добре,ама наште живеят в малък град и там ще съм сигурно първа и единствена  Grinning представям си как давам на клюкарите материал за месеци напред Mr. Green
Ами в малките градове доскоро са го правели, май, без да се притесняват (някой разказваше как майка й имала снимка, че кърми в градската градина), а срамът е отскоро - откакто жените забравиха за кърменето и минаха на шише. Така че няма много да ги зачудиш, си мисля. А и да го направиш - ще дадеш пример как се прави в Европа (можеш да разкажеш на околните как кърменето навън е нещо естествено в UK), така че от клюките да има полза - може пък да повлечеш крак и да окуражиш майки, които се срамуват и крият в къщи.

По въпроса за негативни реакции - никога, макар че никога не съм се притеснявала да кърмя навън, случвало ми се е (като сме на зор) и в маршрутка, в трамвай, веднъж ходейки по улицата. Както веднъж бях казала - за съжаление, единствените негативни реакции съм срещала тук във форума, от други майки (от онези, за които кърмещите сме сектантки).

# 30
 • Мнения: 3 369
Чудесна статия, дано повече майки се "престрашат".

Аз лично вече нямам никакви скрупули и кърмя навън където ми падне. Това се налага от обстоятелството, че в противен случай съм подложена на демонстративен натиск от страна на сина ми, който е готов да ми скъса дори блузата, само и само да го накърмя точно когато той е решил.  Grinning

Е, честно да ви кажа, претръпнах и кърмя навсякъде Simple Smile Не съм срещнала досега отпор ...

# 31
 • Мнения: 4 242
  за съжаление, единствените негативни реакции съм срещала тук във форума, от други майки (от онези, за които кърмещите сме сектантки).
Даа Thinking, и това не ме обижда, но много ме е дразнило винаги. Защо майка която дава всичко от себе си за да може скъпото и същество да получи най-доброто (и естественото) се нарича фанатичка? Нещо не вдявам. newsm78 А как тогава се нарича майка която не желае да даде най-доброто  (да кърми) и се оправдава с "...кърмата ми внезапно спря", "...не ми дойде изобщо кърма...", "...имах малко и нямаше смисъл...", "...не ми се кърми...", "...мразя го това кърмене..." #Crazy (за чий ... си станала майка тогава???) Айде да не раводнявам повече, ама отдавна се чудех, та викам да питам и вас. Но и се чудя дали да не питам в съседния форум Thinking

# 32
 • Overijse, Belgie
 • Мнения: 1 131
А и да го направиш - ще дадеш пример как се прави в Европа (можеш да разкажеш на околните как кърменето навън е нещо естествено в UK), така че от клюките да има полза - може пък да повлечеш крак и да окуражиш майки, които се срамуват и крият в къщи.


Абе те ме гледат като луда, че не давам сол и захар и съм го кърмила изключително до 6 месеца, та каквото и да обяснявам няма да хване ред! А и повечето майки като ме заговорят ме питат - ти НАЛИ вече не кърмиш??? Shocked Shocked Shocked (може би щото циците ми не са като балони вече и немогат да си представят как оставям горкото дете гладно  Wink)

Но на мен ми прави впечатление нещо друго - тези въпроси ги получавам от майки, които са КЪРМИЛИ! Като им кажа, че ще го кърмя още дълго (поне такива са ми намеренията), само махват с ръка  Rolling Eyes

Така е в малките градове!

То май и затова съм Antisocial Mom  Wink

# 33
 • Мнения: 8 110
Много е трудно в един малък град,където всички се познават и се знае всичко за всеки да кърмиш навън.
Аз вече свикнах да кърмя в София и това ми помогна да накърмя беба преди около 10-ина дена и в моя роден град.Но ако не беше една мама/и тя от форума/да ме окуражи,нямаше да мога.
Една съученичка също има бебе,видяхме се с количките и направо изумя,като и казах ,че кърмя.
После ми каза:Е, такива като теб,дето имат кърма,кърмят,а аз ще изчакам още 3 месеца/бебето и е на 3 мес/ и ще я запиша на детска кухня.
Та мисълта ми е,че кърменето си е направо екзотика.Ако ли пък кърмиш навън,със сигурност ще те гледат като странна птица.

# 34
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 374
Но и се чудя дали да не питам в съседния форум Thinking
Сакън,недей,че отдавна не е имало #2gunfire #2gunfire #2gunfire  Laughing
Пък и какво лошо виждаш Wink - аз неведнъж съм си мислела да си закача като горда лична титла militant breastfeeding cultish Mr. Green (сега да не ми го открадне някоя от вас,сектантки със сектантки такива Laughing)

# 35
 • Bristol
 • Мнения: 9 078
Адашке;), доста оф ще се получи, но кърменето не е лесна работа. Поне аз в това се убедих. Първото дете беше на кърма до втория месец. Когато отидохме на консултация излезе, че е системно недохранен. Беше се родил 4 кила, а тежеше 4200 на 2 месеца  Shocked. Аз в такъв ужас изпаднах, че веднага му набутах формулата.
Сега например пък госпожицата ми на 2 седмици още не беше достигнала родилното си тегло. Нямах никаква кърма дълго време и тя гладуваше горката. Аха да и дам формула. Обаче акушерките тук ми вдъхнаха много сили и удържах фронта. Ако някоя ми беше казала ауууу детето ти не наддава добре, нямаш мляко, веднага щях да дам шишето.
Така, че влизам в положението на некърмещите мами. Да не ти казвам как се изкушавам да мина на строга диета, за да отслабна, но за сега изчаквам. Обаче фигурата ми в момента яко ми бие по женското самочувствие  Rolling Eyes.

# 36
 • Мнения: 4 242
Айде пак за off-a. Wink
Има и такива случаи, но са рядкост а не масово. Истината е че в повечето случай има нещо което се прави погрешно, за това куца кърменето, ноо... ако се осмеля да дам съвет ме гледат странно. А и защо да си правят труда (тези на които не им се кърми), нали така всичко скоро ще свърши и ще имат съвсем прилично оправдание че ... еди си какво... Това имам предвид Wink
Нека си вярват жениците на педитата, няма лошо, те са медицински лица, защо обаче слушайки ги все по-малко майки кърмят newsm78 Аджеба ние да не сме малоумни сами да преценим че нещо в системата куца Thinking

Общи условия

Активация на акаунт