Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

КЪРМЕНЕТО НАВЪН: нормално, естествено, право на всяка жена

 • 8 898
 • 36
 •   1
Отговори
 • Мнения: 3 161
КЪРМЕНЕТО НАВЪН: НОРМАЛНО, ЕСТЕСТВЕНО, ПРАВО НА ВСЯКА ЖЕНА

Много кърмещи майки, които са се преборили успешно с началните проблеми на кърменето, изведнъж се сблъскват с друга трудност: кърмене извън дома. И макар че никоя майка не би се прибрала в къщи само за да предложи биберон на бебето си, защото лесно и бързо може да го пъхне в устата му в парка, в заведение или на улицата, много кърмещи майки се чувстват притеснени да предложат гърда със същата лекота и да успокоят разплакано бебе в присъствието на други хора. А това значително ограничава свободата на кърмещите майки и дори би могло да повлияе на решението им да кърмят и да доведе до преждевременно отбиване.

Парадоксалното е, че разголени женски гърди ни заобикалят от всякъде и се използват, за да рекламират и продават какво ли не, без да възмутят някого. Но точно когато част от гърдата се покаже за секунди, за да нахрани едно бебе и да изпълни основната си биологична функция, изведнъж някои хора се обиждат и възмущават. По подобен начин в миналото се е гледало на бременността: като нещо неудобно и неприемливо за публичния взор (защото всички се сещат как се е стигнало до нея!), а бременните жени е трябвало незабавно да напуснат работа и да си стоят в къщи. За щастие, подобни табута са история; в днешно време никой не би упрекнал бременна жена за това, че не се крие в къщи. За жалост, много кърмещи майки все още се сблъскват с подобни предразсъдъци и неразбиране.

И така, какви са възможностите за една кърмеща майка?

Най-лесното решение, ако една кърмеща майка се престраши да се отдалечи за по-дълго от дома, изглежда е шишето. Много майки, които се притесняват да кърмят навън, се цедят преди излизане и предлагат кърма от биберон. Това обаче, освен че не винаги е приемливо за бебето (което е свикнало с гърдата и може да откаже хранене от шише), се оказва проблемно и за майката: загуба на време за стерилизация и цедене преди излизане, недостатъчно кърма скоро след предишно кърмене, препълване на гърдите и запушени канали, докато майката и бебето са извън дома, намален приток на кърма за следващия ден. Освен това е трудно да се изчисли колко кърма ще е нужна, така че да е достатъчно, без да остане и да се изхвърли накрая.

Ако все пак реши да кърми навън, една майка може да потърси някое закътано място, за да нахрани и успокои детето си. Такова място обаче не винаги е лесно за намиране, когато бебето изведнъж почне да недоволства и плаче и нищо друго не помага. При необходимост да кърми в присъствието на други хора, майката може да прибегне до други „трикове”, за да кърми дискретно: в Щатите например се продават специални дрехи за кърмене, от които през малък отвор се показва само зърното при нужда; някои майки предпочитат да загърнат бебето с одеялце. За много жени подобно решение предлага по-голяма увереност и комфорт при кърменето на публични места. В същото време обаче подобни „стратегии” привличат повече внимание, именно защото изглеждат неестествено (като дете, кърмещо се през рокля) или твърде много се набиват в очи (за много хора одеялцето е като флаг, който известява: „Кърмя бебето си!”).

Друг проблем с „дискретното” кърмене, изтъкван често, е че то утвърждава кърменето като нещо скришно, едва ли не срамно, и така възпрепятства възприемането на кърменето като естествен процес. Както ни убеждават много застъпници на кърменето,  колкото повече майки кърмят навън естествено, без задръжки и притеснения, толкова повече други майки ще бъдат окуражени да го правят, без да се чувстват в центъра на общественото внимание, ако им се наложи да нахранят детето си пред други хора. Съвременните тенденции в западните общества са към осъзнаване на важността на кърменето за здравето на майката и детето и на обществото като цяло, и затова то трябва да се насърчава, а не да се прикрива. И както отбелязват някои коментатори, с правилно образование и възпитание след няколко години кърменето на обществени места ще бъде толкова естествено, както сега тютюнопушенето започва да става все по-неприемливо.

За това в много от развитите страни съветите за „дискретно” кърмене отстъпват на мерките за създаване на среда, в която кърменето навън се възприема като естествено и нормално. Например във Великобритания наскоро са провели проучване, за да установят доколко кърменето на обществени места е станало приемливо. След като изпробват редица магазини, заведения и луксозни хотели (McDonald's, Harvey Nichols, Starbucks coffee house и изискания Hotel Du Vin), авторите на проучването (Babyworld) установяват, че „отдавна са отминали дните, когато кърмещите майки са се чувствали некомфортно в любимия си ресторант”; „кърменето е станало приемлива част от съвременния начин на живот” и повечето хора дори не обръщат внимание на майките, кърмещи на обществено място. Освен това се провеждат кампании за насърчаване на кърменето, като „Национална седмица на кърменето”, която изпраща към настоящите и бъдещи майки следните послания:
Кърменето е удобно – можете да го правите по всяко време, на всяко място, навсякъде.
Кърменето е нормално, естествено, и е ваше право – нормално е да кърмите пред други хора.
Кърменето е най-здравословният избор за майката и детето.

Когато обаче подобно възприемане на кърменето като естествено е възпрепятствано от общественото мнение, е нужно да се мине и през някои крайности. Така например някои жени, които са се сблъскали със съпротива и неодобрение при опитите си да кърмят навън естествено, чувстват нуждата да кърмят демонстративно, с цел да заявят явно възгледите си и да направят по-лесен живота на други майки. Една американска майка, която в началото е кърмила навън с огромно притеснение, прави завой „от стеснителна към непукист” след нетактичната забележка на възрастна жена да се покрива с кърпа: „От тогава ми се е случвало да кърмя в някои доста забавни ситуации, включително по време на преглед на зрението и докато взимам писмения изпит за шофьорски курс... Кърмила съм докато ме подстригват или ми сменят маслото на колата. Кърмила съм в библиотеки, музеи, търговски центрове, на сватби и партита, в магазини и чакални, на опашка в бакалницата и докато обслужвам клиенти в книжарницата, където работя. Да не споменавам ресторанти, летища, паркове, зоологически градини...”

Показателен е и примерът от един търговски център в Санта Моника: след като охраната обвинила кърмеща майка в „неприлично поведение”, над 70 жени, организирани от California Women's Law Center, се събират и кърмят публично, за да изразят позицията си. Известни са и случаи, в които се е стигнало до съд поради нарушените права на майка, кърмеща детето си в детския отдел на известна верига книжарници (Borders). В резултат книжарницата се е съгласила да обучи служителите относно правото да се кърми на обществени места. Някои организации се обръщат с призив към публични заведения да станат активни поддръжници на кърменето, като сложат надписи: „Кърмещите майки са добре дошли тук”.

Изграждащата се култура на кърмене води след себе си и правни последствия: кърменето на публични места се налага все повече като основно гражданско право на всяка жена. В много от щатите на Северна Америка има закони, защитаващи правото на жените да кърмят навън, без да се прикриват или да се усамотяват; и ако някой нарушава това тяхно право, те могат да го съдят за полова дискриминация или за нарушаване на гражданските им права. Но дори и в щатите, където не са специално приети такива закони, кърменето навън е законно. Все повече се налага убеждението, че дискриминацията срещу кърмещите жени е проблем от национално значение, засягащ здравето на нацията: известно е, че кърмените бебета страдат по-рядко от менингит, детска левкемия и други ракови заболявания, диабет, заболявания на дихателните пътища, бактериални и вирусни инфекции, диария, алергии и наднормено тегло, а при майките има понижен риск от рак на гърдата и други видове ракови заболявания, както и от остеопороза.

В заключение трябва отново да кажем, че кърменето е от основна важност за новородените и малките деца. Затова и трябва да се вземат пред вид на първо място нуждите и интересите на бебето, а не предразсъдъците на обществото, които така или иначе са нетрайни и подлежат на честа промяна. Кърменето е естествен процес, а не някакво срамно действие, което трябва да се прави скришно и в усамотение. То е основно право на всяка жена, и решението дали да го прави навън или не би трябвало да е главно на майката.

И да не забравяме, че всеки път, когато кърмим навън, показваме на бъдещите майки и бащи колко лесно, практично и приятно е кърменето и помагаме да се създаде общество, в което то се възприема като нещо нормално и естествено.

По материали от LaLecheLeague, WEnews, 007breasts.com, Babyworld, Mothering.com

Последна редакция: чт, 08 юли 2021, 21:17 от Редактор*

# 1
 • На края на вселената!
 • Мнения: 2 817
smile3501
Досега не съм кърмила навън, но отсега ще го правя. Благодаря за куража!
Има ли начин тази статия да се предложи на някои от големите печатни издания, за да се популяризира и в България кърменето навън. Ако го прочетат повече хора (не само мами) може би ще се замислят и няма да осъждат кърмещата майка -"Виж тази какво се е разголила".

# 2
 • Мнения: 3 550
Цитат на: emem
Парадоксалното е, че разголени женски гърди ни заобикалят от всякъде и се използват, за да рекламират и продават какво ли не, без да възмутят някого. Но точно когато част от гърдата се покаже за секунди, за да нахрани едно бебе и да изпълни основната си биологична функция, изведнъж някои хора се обиждат и възмущават.

Тази бележка ми хареса най-много.

# 3
 • Мнения: 4 242
Много ми хареса! Laughing
И аз съм от "разголените", всеки ден трупам практика из софийските градинки.  Laughing

# 4
 • Стара Загора
 • Мнения: 3 861
Чудесна статия Емем, да вземем да пуснем един линк в Rozalli.com ли Thinking  Twisted Evil

# 5
 • Мнения: 456
И на мен много ми хареса!!!!newsm10  Даже ми стана мъчно, че го отбих...преди няколко дни..  Weary

# 6
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 374
Много добро  Hands Thumbsup

# 7
 • Мнения: 4 187
Страхотна статия! За щастие, до сега не съм срещала негативно отношение, в случаите които съм кърмила на вън ! Stuck Out Tongue

# 8
 • Мнения: 206
newsm74
НЕКА ДА НАУчАТ ВСИчКИ,чЕ КЬРМЕНЕТО НАВЬН Е НОРМАЛНО И ЕСТЕСТВЕНО
Аз СЬМ КЬРМИЛА НАшИЯ ВЬВ ЕДИН РЕСТОРАНТ,НО ЗНАЕТЕ ЛИ КАК СЕ УчУДИХА КАТО ИМ ПОИСКАХ МЯСТО

# 9
 • Варна
 • Мнения: 632
Цитат на: Steisi
Цитат на: emem
Парадоксалното е, че разголени женски гърди ни заобикалят от всякъде и се използват, за да рекламират и продават какво ли не, без да възмутят някого. Но точно когато част от гърдата се покаже за секунди, за да нахрани едно бебе и да изпълни основната си биологична функция, изведнъж някои хора се обиждат и възмущават.

Тази бележка ми хареса най-много.


На мен също Grinning Когато се наложи за първи път да кърмя навън много се притесних и всъщност кърмих в колата с покрит прозорецлИ тогава мъжът ми каза:"Какво се притесняваш то е същото като да си гола на плажа" Като знам колко жени са вече по монокини Grinning .....
Да щурмуваме морската градина момичета! newsm26

# 10
 • Мнения: 2 274
И аз вчера кърмих в една градинка- за втори  път ми е.

# 11
 • Варна
 • Мнения: 1 123
И на мен ми хареса статията!
Преди пет години ми се случваше да кърмя навън, но гледах да има винаги някой с мен, защото ме дразнеха изцъклените и учудени погледи. Сега живот и здраве искам пак да кърмя и като че ли по-малко ще се притеснявам.

# 12
 • Мнения: 950
Цитат на: tomase
Ако го прочетат повече хора (не само мами) може би ще се замислят и няма да осъждат кърмещата майка -"Виж тази какво се е разголила".

Само че ако някоя тръгне по цици и задник повечето(от мъжете) няма да си задават този въпрос,а само ще се радват на гледката!

# 13
 • Sofia
 • Мнения: 728
Сина го кърмих малко и не ми се е случвало да кърмя навън. Но сега с бебката нямам проблеми-кърмила съм в банка, в хипермаркет Хит(благодарение на Шани, че с толкова хора наоколо ми беше малко неудобно) и оттогава много пъти в колата и по пейките в градинките и детските площадки! Дано повече майчета се престрашат!

# 14
 • Мнения: 4 629
Много готина статия. Дано повече майки се "престрашат".

Пред мен този въпрос не е стоял (дали да кърмя навън).   Не намирам нищо нередно в кърменето на вън или пред други хора. Кърмя Алекс абслютно навсякъде без никакви притеснения

Общи условия

Активация на акаунт