Казусът “девствен стомах”

 • 11 528
 • 32
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 586
Казусът “девствен стомах”[/size]
Дори инцидентното шише адаптирано мляко крие определени рискове[/size]
Ann Calandro, RNC, IBCLC [/size]

Майка съм от 26 години. Когато се роди първата ми дъщеря, не знаех много други неща за кърменето, освен че исках да “опитам” да кърмя успешно. Знаех, че това е най-доброто. Планирах да кърмя шест седмици, за да й дам добър старт.

Тя се роди в болницата Ривървю в Ню Джърси през 1976г. Чаках с нетърпение да ми бъде позволено да я виждам на всеки четири часа за кърмене. Тя пристигаше в стаята ми с малка бутилка вода с глюкоза в креватчето си. Сестрите ме насърчаваха да я наливам с подсладена вода след всяко хранене, понеже моето мляко не е достатъчно. Между кърменията тя получаваше адаптирано мляко в детското отделение, понеже беше гладна, а можеше да излиза от там само в определени часове. По време на свижданията бебетата не се изнасяха.

Въпреки че съм медицинска сестра, аз не знаех достатъчно за кърменето, за да протестирам срещу тази практика. Бебето ми разви жълтеница (сега знам, че тя се удължава чрез даване на вода) и ние останахме в болницата пет дълги дни. Това стана след напълно естествено раждане (без никакви медикаменти). Когато си отидохме у дома, ми бяха подарени кашони с вода и адаптирано мляко - да храня бебето както ми е удобно. За щастие педиатърът ми ме посъветва да не й давам нищо от подаръците, ако искам да кърмя успешно. Добър съвет. Оставих ги в кухненския килер докато им мина срока на годност и после ги изхвърлих. (Благодаря Ви, Д-р Дейвид Омарт, където и да сте!)

Когато дъщеря ми беше на няколко месеца, говорих с друга кърмеща майка на среща на лигата Ла Лече. Тя гордо твърдеше, че синът й още е с “девствен стомах”. Попитах я какво означава това. Oтговори, че в неговия стомах не е влизало нищо друго освен кърма до сега. Каза също, че поради тази причина той най-вероятно ще бъде по-здрав и по-малко предразположен към алергии. Бях объркана и леко недоверчива, но думите й останаха в ума ми.

Тъй като моето бебе беше получавало доста друго, освен кърма, стомахчето му не беше девствено. Какво означаваше това? Да не би болничните сестри да са й навредили по невнимание? Или аз? Какво се случчваше вътре в моето малко момиченце? Не бях сигурна, но в случай, че моята приятелка беше права, се постарах следващите ми три деца да запазят “девствения си стомах” до въвеждането на твърдите храни на възраст около 6 месеца.

В началото[/size]

Много кърмени бебета започват живота си в болници, където рутинно се дохранва с адаптирано мляко. Понякога им се дава изкуствено мляко поради медицински причини като ниска кръвна захар или поради сериозна болест на майката. Много по-често им се дава изкуствено мляко поради немедицински причини – сестрите им го предлагат, за да не плачат или майките им го предлагат поради притеснение, че бебето е гладно, тъй като иска да суче твърде често. Някои майки искат да спят и оставят бебетата си в детското отделение през нощта, като молят сестрите да ги нахранят с адаптирано мляко. Достатъчно невинни  и обичайни причини. Даже толкова обичайни, че всъщност твърде малко бебета напускат родилния дом с девствен стомах.Но какво се случва, когато кърмата не е единствената храна в този малък стомах? Истината е много интересна, но също и много страшна. Излиза, че моята приятелка е била права.

Когато бебетата се раждат, те имат стерилен стомашно-чревен тракт. Ако са изключително кърмени, развиват естествена здрава стомашна флора. (Когато говоря за стомаха, имам предвид бебешките вътрешности, през които минава храната докато стигне до памперса.) Това означава, че в чревната флора на кърмените бебета има понижено количество лоши типове бактерии и увеличено количество от добрите бактерии. Бебетата, хранени с адаптирано мляко, имат повишено количество от лошите бактерии, което ги излага на по-голям риск от болести.

Въвеждането на адаптирано мляко[/size]

Кърмените бебета, които са хранени с адаптирано мляко през първата седмица от живота си развиват здрава стомашна флора със закъснение. Тяхната стомашна флора повече прилича на тази при изкуствено хранените бебета. В книгата “Лактацията: Физиология, Хранене и Кърмене” на Маргарет Невил и Мариан Нейфърт е поместено следното описание: “Ефектът от кърменето върху флората в бебешкия стомах беше унищожен от дохранването с краве мляко. Все пак в същото изследване при  бебетата, хранени с кърма и добавка от хуманизирано краве мляко било установено ниско ниво на pH в изпражненията и доминираща флора от бифидобактерии (добри бактерии) с две до шест седмици закъснение. Понастоящем не се знае до каква степен може да се практикува дохранване без да се унищожи характерната вътрешна флора на кърменото бебе.”

Коластрата спомага за изграждането на мукозна бариера, която предпазва бебето от инфекции и има противовъзпалително действие. Кърмата е жива защита срещу всякакви вредни микроорганизми. Майката Природа със сигурност е знаела какво прави.

Нужни са много седмици за затвряне на всички пролуки в бебешкия стомах,  за да се изолират вредните микроорганизми и да се развие способността за спиране на белтъците-алергени. Ако в ранните седмици се дава адаптирано мляко, това затваряне се забавя и рискът от алергии и болести се повишава. В стомаха се развиват предимно бактерии с по-малка защитна функция. С други думи бебето е изложено на по-голям риск от заболявания.

Само едно шише адаптирано мляко – дадено поради каквато и да е причина – може да изостри чувствителността на бебе, което би развило алергия към белтъка в кравето мляко или соевия протеин. Това е особено важно да се знае в случаите, когато имате алергии в семейството. Някои изследвания са показали, че ранното даване на адаптирано краве мляко може да увеличи риска от развиване на инсулинозависим диабет при някои деца.

Реалните рискове[/size]

Една кърмеща майка, с която работех напоследък, откри, че ранното даване на адаптирано мляко може да причини сериозни проблеми при някои бебета. Тя го откри по лошия начин. Нейното бебе имаше проблеми със сукането първите дни и му беше давано адаптирано мляко за няколко дни в болницата. Тази майка сериозно се потруди да възстанови кърменето и скоро успя да го направи. Нещата вървели много добре докато тя не решила един ден да излезе на пазар и да остави адаптирано мляко на съпруга си, за да нахрани 6-седмичния им син. Тя не била притеснена, понеже той вече бил получавал адаптирано мляко без лоши реакции.

Когато съпругът й го нахранил, бебето направило сериозна реакция и спешно било откарано в болница. Болничният персонал не мислел, че проблемът е свързан с адаптираното мляко. Малкият човек бил подложен на тестове за хиляди долари – всички отрицателни. Прибрал се у дома на изключително кърмене. Няколко седмици по-късно, когато бащата отново му дал бутилка адаптирано мляко, бебето побледняло, почти спряло да диша и отново спешно било откарано в болницата. Накрая се установило, че е алергично към адаптираното мляко. Алергиите му започнали с чувствителността към първите шишета в детското отделение на родилния дом. Ненужно е да казвам, че повече никога детето не е получавало адаптирано мляко. За някои бебета то не е толкова безобидно.

Алтернативи на адаптираното мляко[/size]

Понякога добавката от изкуствено мляко към бебешката диета е неизбежна по различни причини. Ако положението е такова, почти няма какво да се направи по въпроса за запазването на девствения стомах. Някои болници осигуряват мляко от банките за кърма за бебетата, които се налага да се хранят с друга храна докато кърменето се възстанови. Мнозинството болници нямат тази практика. Според някои нови изследвания даването на хидролизирано адаптирано мляко на бебе с фамилна обремененост от алергии вероятно е най-добрата алтернатива, ако се налага дохранване.

Знанието за важността на въпроса кое е нормално за бебешкото стомахче може да помогне на някои майки във вземането на решение относно дохранването за успокоение през първите седмици. Твърде малко майки знаят колко тотално се променят бебешките вътрешности, когато в диетата им се добави изкуствена храна. Някои майки дават адаптирано мляко с надеждата, че техните бебета ще спят по-дълго през нощта. Знанието, че само едно шише на ден може тотално да промени защитната среда на бебешкия стомашно-чревнен тракт може да ги накара да се замислят преди да установят тази практика.

Казусът “девствен стомах” е истински. Има много изследвания, подкрепящи избягването на добавките, ако е възможно напълно. Наблюдава се сериозно нарастване броя на диарийните заболявания сред бебета, които нямат оптимална “вътрешна здравина”, която е единствено възможна с черва, неизлагани на адаптирано мляко. За да предпазите девствения стомах на бебето си, вземете мерки още в родилния дом:
  Уведомете педиатъра си, че не желаете бебето ви да приема никаква добавка. Помолете го да напише това като указание в картона на бебето.

  Ако   бебето се нуждае от повече мляко по медицински причини, изцедете малко коластра, за да го нахранят с нея от чашка или лъжичка.

  Поставете надписано картонче в бебешкото креватче, уведомяващо персонала, че Вие не желаете на бебето Ви  да бъде давано адаптирано мляко и ако се появи такава нужда по медицински показания, персоналът трябва да вземе писмено съгласие от Вас предварително, за да могат да се обсъдят и алтернативите.[/list:u]
  Ако бебето Ви е изгубило девствения си стомах, не се отчайвайте. Изключителното кърмене много седмици най-вероятно ще възстанови стомаха в нормално здраво състояние.


  Преведено от
http://breastfeed.com[/list]

Последна редакция: чт, 01 юли 2021, 17:29 от Редактор*

# 1
 • Стара Загора
 • Мнения: 3 947
Скоро се чудех дали да не си взема една кутия Фризолак за резерва, ако ми се наложи да излизам и нямам изцедена кърма в момента, но тази статия тотално ме разубеди Grinning
Мерси за което Heart Eyes

# 2
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 374
Е сега се чувствам още по-щастлива,че беба определено е с девствено стомахче Grinning Досега за тези повече от 4 месеца освен кърма е пила само няколко глътки вода,защото трябваше да й дам разтворени хомеопатични глобулки - и това е всичко Simple Smile

# 3
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 874
Благодаря, Андреа$!

# 4
 • Мнения: 1 586
Цитат на: hedra
Е сега се чувствам още по-щастлива,че беба определено е с девствено стомахче Grinning Досега за тези повече от 4 месеца освен кърма е пила само няколко глътки вода,защото трябваше да й дам разтворени хомеопатични глобулки - и това е всичко Simple Smile


Ти пък в кой родилен дом у нас успя да опазиш девствения стомах на бебка?Simple Smile Мислех, че е мишън импосибъл в наши условия. Поздравления тогава!

# 5
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 374
В Окръжна - твърдят,че нищо не са й давали до следващата сутрин,когато ми я дадоха за кърмене (родих през нощта и това е единственото време,което не съм била с беба,а нали знаете болничната политика - от 12 до 6 нощна почивка на стомахчето!) Най-много някое шише подсладена вода да е отнесла (не че и то не е било бъкано от болнична флора Rolling Eyes ),но поне мляко със сигурност не е пила,там изобщо не дават добавки,само шишенце с вода,което аз не давах, и бебето си беше изцяло при мен през цялото останало време.Та си мисля,че е опазена от адаптираното мляко Grinning

# 6
 • Мнения: 1 704
Е в болницата не сме успели да ги опазим от шишето, но да се надяваме че всичките месеци изключително кърмене след това си казват думата..  ooooh!

# 7
Благодаря за статията.Малко се притесних,защото на моята беба и се наложи на месец и половина да пие сиропче за кашлица.Дали стмахчето и вече не е девствено?

# 8
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 374
Цитат на: Anonymous
Благодаря за статията.Малко се притесних,защото на моята беба и се наложи на месец и половина да пие сиропче за кашлица.Дали стмахчето и вече не е девствено?

Е,и на нас ни се е налагало някои лекарства да пием,и капки против колики и витД съм давала - тези неща са неизбежни (макар че сигурно има и бебета,които изкарват до 6-тия месец без абсолютно нищо Shocked - но едва ли са много).Мисля,че ставаше въпрос основно за това да се пази детето от включването на каквито и да е храни през първите 6 месеца,защото сериозно могат да объркат развитието на храносмилателната система,а не чак от всичко - според мен е невъзможно да се избегне всичко друго освен кърма за такъв дълъг период от време.

# 9
 • Мнения: 280
Гост бях аз,а и се сетих още нещо.В Стара Загора,където родих Ива,бебетата секцио са разделени от майките си поне първите 3 дни и през това време в детска стая ги хранят с адаптирано мляко.Това не може да се избегне,защото е абсурд да ти дадат бебето в реанимацията.Все пак не сме в Щатите,нали?Та ме успокоява само фактът,че продължителното изключително кърмене,може да оправи нещата впоследствие.

# 10
 • Мнения: 1 770
Цитат на: Andrea$
Цитат на: hedra
Е сега се чувствам още по-щастлива,че беба определено е с девствено стомахче Grinning Досега за тези повече от 4 месеца освен кърма е пила само няколко глътки вода,защото трябваше да й дам разтворени хомеопатични глобулки - и това е всичко Simple Smile


Ти пък в кой родилен дом у нас успя да опазиш девствения стомах на бебка?Simple Smile Мислех, че е мишън импосибъл в наши условия. Поздравления тогава!


В Майчин Дом родих и бебчо беше с мен през цялото време. Само на кърма. Там не захранват освен в специални случаи.

# 11
 • София
 • Мнения: 235
И моят случай е подобен на emia...
Естествено, в родилния дом вечер най-вероятно са хранили беба с адаптирано мляко... След толкова много месеци вече почти съм сигурна, че от това беше цялата изрината и даже антибиотиците, които и бяха изписали  #Onfire  , не оправиха положението...
Между втория и третия месец беше почнала да ака много рядко и по съвет на педиатъра и давах адаптирано мляко, за да се разбере дали е от кърмата /че съм куха глава #2gunfire / и беба започна едно повръщане - не е истина!
Статията много добре обяснява всичко това!

# 12
 • Мнения: 1 586
Сега и аз се сещам, че една мама от форума ми е разказвала, че в Майчин дом са удържали фронта без адаптирано, но тя е била във вип стая.

Като се замисля и в "Св.София" човек има големи шансове да запази девствения стомах на бебето си, ако раждането мине нормално и по възможност преди обед, така че да дадат бебето следобед и повече да не го връща в детското отделение (там задължително ги хранят в часовете за хранене, ако никой не ги вземе)... Аз изпълних условията, обаче бебето ми прекара 2 нощи в детското - първата щото нямаше свободно място за мен в родилното и ме настаниха в една стая в предродилно отделение, а втората - щото на една майка от стаята й пречеше, че ми плаче бебето и ме посъветва да го заведа в детското Imp (как ме е яд сега, а колко ми беше мъчно тогава докато го водех...). Пък и добавка й предписаха, че много отслабваше... Най-добрата подготовка си е знанието, а аз го имах в доста оскъдно количество тогава...

Мисля, че и във Втора Градска болница в София, която се води болница приятел на бебето, може лесно да се запази девствеността на стомахчето.

# 13
 • Мнения: 7 109
Цитат на: Andrea$

Ти пък в кой родилен дом у нас успя да опазиш девствения стомах на бебка?Simple Smile Мислех, че е мишън импосибъл в наши условия. Поздравления тогава!


Ееее как бе,в нашата мила родна Видинска болница също опазих стомахчето на Евка.Само веднъж минаха със едно канче с добавка, но аз има казах че кърмя и изобщо не са настоявали да давам.

# 14
 • Мнения: 1 586
Цитат на: Shali
Цитат на: Andrea$

Ти пък в кой родилен дом у нас успя да опазиш девствения стомах на бебка?Simple Smile Мислех, че е мишън импосибъл в наши условия. Поздравления тогава!


Ееее как бе,в нашата мила родна Видинска болница също опазих стомахчето на Евка.Само веднъж минаха със едно канче с добавка, но аз има казах че кърмя и изобщо не са настоявали да давам.


Хубави новини от родния град Simple Smile
Явно е възможно, ако майката е информирана и отстоява позицията си, да опази девственото стомахче на бебето и у нас!:)

За следващото раждане предварително си подготвям картончето с предупреждението за  в бебешкото креватче (ако успеят изобщо да ми вземат бебето след раждането) Wink

Общи условия

Активация на акаунт