Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 12 апр. 2005, 18:06 ч.

Помогнете - ужили ме оса!!!

 • 15 970
 • 11
 •   1
Отговори
 • Мнения: 581
Току що ме ужили оса по ръката - какво да правя? Усещам леко изтръпване  #Shocked
Помогнете - за първи път ми се случва такова нещо  #Puppy dog

# 1
 • Добрич
 • Мнения: 3 223
Аз съм алергична от оси, затова правя следното: веднага натърквам ухапаното с чесън и отивам в бърза помощ да ми бият урбазон.
Така или иначе, щом ти е за първи път, наблюдавай за нетипично подуване.

# 2
 • Мнения: 581
Благодаря, сега се намазах с чесън. А дали ако пия алергозан ще предотвратя евентуална алергична реакция?

# 3
 • Добрич
 • Мнения: 3 223
Цитат на: breeze
Благодаря, сега се намазах с чесън. А дали ако пия алергозан ще предотвратя евентуална алергична реакция?

Е, мисля, че няма да навреди. Може и да намажеш после с алергозан мястото. Търкай дълго с чесъна.
Ако усетиш замайване и голямо подуване, тичай бързо в бърза помощ!
Надявам се всичко с теб да е наред!

# 4
 • Мнения: 581
Цитат на: anuschka
Цитат на: breeze
Благодаря, сега се намазах с чесън. А дали ако пия алергозан ще предотвратя евентуална алергична реакция?

Е, мисля, че няма да навреди. Може и да намажеш после с алергозан мястото. Търкай дълго с чесъна.
Ако усетиш замайване и голямо подуване, тичай бързо в бърза помощ!
Надявам се всичко с теб да е наред!

Благодаря за светкавичния отговор!
Надявам се всичко да е наред, че съм сама с бебонко  Praynig

# 5
 • Мнения: 3 038
Ако нямаш Алергозан - може да мажеш с Фенистил гел(не съм много сигурна за името).

# 6
 • London
 • Мнения: 9 810
Ако те жили за пръв път, най-вероятно няма да има кой знае какви последствия. Ако се случи пак и имаш някакви нетипични реакции - големи участъци подуване или задух или нещо от сорта трябва да тичаш в болница, за да ти сложат инжекция.

Иначе ето малко за алергии към насекоми:

Ухапване от насекоми

Алергичната реакция може да настъпи при ухапване от различни насекоми (комари, паяци, дървеници, акари, хлебарки и др.), но те са обикновено от локален характер и не застрашават живота на детето. Болестните симптоми могат също така да бъдат предизвикани не от ухапване, а при вдишване на частици от тяхното тяло или продукти на жизнената им дейност, съдържащи се напр. в домашния прах. много по-опасни обаче както при възрастните хора, така и при децата са ужилванията от медоносни пчели и някои видове оси. Най-тежката форма на заболяването е алергичен шок, който може да има летален изход, ако не се вземат спешни животоспасяващи мерки.. ето защо този тип алергии трябва да се приема много сериозно и родителите внимателно да следят за алергични симптоми при ужилване. Успоредно с локалните отоци, които могат да бъдат много неприятни и болезнени, съществуват и алергични реакции от най-различен характер. По принцип след около5 до 15 минути настъпва т. нар. бърза реакция, която може да бъде с различен интензитет. Показател за тежка алергична реакция например е локален оток на мястото на ужилването с диаметър повече от 10см и видима проява над 24 часа. Показателни са също така някои общи реакции като уртикария (обрив) по цялото тяло, падане на кръвното налягане, слабост, световъртеж, задушаване до загуба на съзнание (последните характеризират алергичен шок). Освен тези външни прояви е възможно да настъпят и понататъшни необичайни реакции, засягащи всички вътрешни органи. В детска възраст за щастие те се срещат относително рядко. Всички деца, при които се наблюдават обезпокоителни симптоми след ужилване от пчела или оса трябва да бъдат изследвани за поставяне на диференциална диагноза. Терапевтичните възможности включват хипосенсибилизация, симптоматична терапия и т.нар. бърза хипосенсибилизация. Тя е стационарна, показна само за пациенти, при които се цели възможно най-бърза защита от по-нататъшни ужилвания. Важно: При налична алергия към ужилване от насекоми на детето в рисковите сезони родителите трябва винаги да носят със себе си комплект за първа помощ, стандартно съдържащ: орален кортизонов препарат, антихистаминов препарат, адреналинова инжекция и/или адреналинов спрей за инхалация, или пък с индивидуално препоръчани от лекаря медикаменти.

# 7
 • Мнения: 3 251
От инфекциониста ,до който стигна свекърва ми знам,че ако е ухапване от оса мястото се третира с ръжда/ръждив метален предмет се намокря и се слага на ухапаното/ или кал,ако е ужилване от пчела,се слага чесън.
При нея се случи така,че не прояви алергия от ухапването,но явно преди това осата е била или върху мърша или нещо силно замърсено ,свекърва ми след 3-дневно леко зачервяване се обърна на огромен гноен абцес,та стигна до антибиотично лечение чак след проведените изследвания в инфекциозно отделение.

# 8
 • Мнения: 3 210
Не знам как си, дано всичко е наред,  но за всеки случай ти давам инфо за хомеопатия при ужилвания, действа страхотно:

- при ужилвания,водещи до зачервяване,оток с усещане за парене и бодеж,облекчаващ се от студени апликации се приема
АPIS Mellifica 9,15 или 30 CH по 5 гранули на 15 мин.,като приемите се разреждат при подобрение.
Наи - често се използва при ужилжания от пчели.

-при ужилване с ярко червен оток,силно болезнен,с чувство за парене и туптене на мястото на ухапването се приема BELLADONA 15 или 30 CH по 5 гранули на 15 мин.,като приемите се разреждат при подобрение.

-при ужилвания с болезнене уплатнение на мястото на ухапването,морава или черна на цвят кожа,с сьпътстващо увеличение на регионалните лимфни вьзли се приема TERENTULA Cubensis 9,15 или 30 CH по 5 гранули,2 пьти на ден.Наи-често при ужилвания от паяци.

-при ужилвания които водят до образуване на мехури сьс силен сьрбеж и парене,подобряващи се от студено се приема CANTHARIS 9,15 или 30 CH по 5 гранули ,2 пьти на ден.
Виж кое е товоето състояние и си купи съответното лекарство
При всички изброени прапарати се поставят гранулите под езика и се смучат.

Вьншно ,за почистване на раните ,дезинфекция и по бьрза епитиализация се използва CALENDULA TM 10 капки се разтварят в чиста вода и се налагат като лапи.

По време на хомеопат.лечение не трябва да използваш алергозани и др.видове лекарства

# 9
 • Мнения: 1 250
Като малка съм правила алергична реакция, не от оси, а от пчели.
Как са разбрали родителите ми? - изчезнал ми е гласа (явно от подуване на лимфни възли).
Така че ако усетиш някакво падане на гласа - ми ходи си на лекар

# 10
 • Мнения: 581
Момичета, много Ви благодаря за съветите! За щастие не направих никаква алергична реакция, а алергозана дето се бях наканила да пия се оказа противопоказан при кърмене, та се разминах и без него  Wink

# 11
 • Мнения: 1 250
При мен реакцията е била на следващия ден, така че наблюдавай се още малко.

Общи условия

Активация на акаунт