Хранене с чашка - как се прави това?

  • 13 131
  • 3
  •   1
Отговори
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 374
Хранене с чашка

автор: Virginia Thorley, OAM, MA, IBCLC

Няма нужда да се казва, че най-добрият възможен начин едно бебе да бъде хранено, е на гърдата, т.е. да получава кърма директно от гърдата. Понякога това не е възможно за известно време поради редица причини и макар че бебето може да получава кърма или коластра (първото мляко), начинът на доставянето им може да не е направо от гърдата. Когато случаят е такъв, хората от нашето общество мислят за шишето, но това е само една възможност да се даде на бебето скъпоценното майчино мляко. Различни видове шишета е имало много отдавна в историята и праисторията, но това важи и за чашките. Другите възможни начини, които няма да бъдат обсъдени тук, са храненето с тръбичка и лъжичка.
Наскоро отново се появи повишен интерес към идеята да се използва чашка за хранене на бебе, което за момента не може да суче от гърдата, но което ще бъде кърмено по-късно. Това обикновено се прави, за да се избегне използването на биберон, което предпазва или минимализира риска от проява на объркване на зърното, т.е. объркване на различните движения на устата при поемането на гърдата и шишето.

Подходящо ли е храненето с чашка за това бебе при тези обстоятелства?

Все пак, преди да се пристъпи към хранене от чашка, е разумно да се прецени дали това е подходящо за даденото бебе и дадените обстоятелства. Чашките са ползвани с успех при преждевременно родени бебета след стабилизиране на състоянието им като алтернатива на назогастралната сонда и шишето. Това може да бъде правено в периода преди преждевременно роденото бебе да развие сукателен рефлекс или за добавка към това, което получава от гърдата, ако сученето му е слабо. Ако се замислим, нероденото бебе отпива глътки от амниотичната течност в утробата на майката, преди да е способно да суче. Всъщност, ако открие палчето или юмручето си и започне настървено да суче преди да се роди, бебето може да срещне трудности при научаването на правилните движения за кърмене след раждането. Ако храненето с чашка се извършва правилно, като се позволява на преждевременно роденото бебе да поема млякото в своето собствено темпо, бебето може да поема достатъчно и също така да се научи да издава напред и да използва езика си, умение, важно за кърменето. Допълнително предимство е, че храносмилането на млякото започва в устата, а не в стомаха, както става при храненето със сонда.
При родените на термин бебета обаче храненето с чашка не трябва да се практикува продължително,тъй като те може да се пристрастят към него. То трябва да се прави само за кратки периоди, например когато бебето трябва да се отдели от гърдата за ден-два, за да се излекуват лошо разранените зърна на майката. Ако случаят е такъв, причината за разраняването трябва да бъде обстойно преценена с консултант от Австралийската асоциация по кърмене или IBCLC - консултант по кърмене. Консултантът ще прегледа устата на бебето за проблеми с езика и небцето, които може да изискват медицинска намеса и ще  наблюдава дали майката може да постави и държи бебето в удобна за нея позиция, когато е излекувана и готова да върне бебето на гърдата.

Ситуации, в които храненето с чашка може да е от полза

Както беше споменато по-горе, храненето с чашка е най-подходящо за недоносени бебета. Основанията за употребата му при недоносени са:
 Да се намали използването на назогастрална сонда, която е стресираща за някои бебета.
 Да осигури на бебето опит в използването на устата, като го окуражава да употребява устните и езика си.
 Да осигури алтернативен метод на хранене, който не предизвиква объркване на зърното.
 Да подобри храносмилането на млякото, като включи в процеса и слюнката на бебето, което не е възможно, когато млякото се влива със сонда директно в стомаха.
 Да се допълни кърменето, ако има причина да се смята, че бебето не се храни ефективно при ранните си опити за кърмене; но гърдата трябва да бъде предлагана първа.
 Да позволи повече контакт с очи и взаимодействие с бебето по време на хранене.

За доносени бебета, причините за хранене с чашка може да са:
 Временна раздяла с майката, например когато майката трябва да постъпи в болница за една нощ.
 Когато майката е на работа, при положение че бебето редовно се слага на гърда и по този начин е по-малко вероятно да развие предпочитание към чашката и при положение, че този, който гледа бебето, е запознат с техниката и е правилно обучен.
 Когато майката е с разранени зърна, които имат нужда от време да зараснат и времето, през което бебето няма да е на гърдата, е ограничено.
 За някои бебета със слабо изразена заешка или вълча уста, като всеки случай е различен.

Да се научим да храним с чашка

Храненето с чашка трябва да бъде изучено подробно. Ако трябва да храните с чашка, помолете лекаря, който ви го препоръчва, да ви гледа как го правите, така че да може да прецени дали го правите правилно. Важно е бебето да не лежи по гръб (колкото и да е лесно), защото така може да предизвика задавяне с аспирация (вдишване) на мляко. Недейте само да наблюдавате как ви го демонстрират, помолете да ви научат, като ви държат ръцете. Това е важно по няколко причини. Едната, която току-що споменахме, е опасността от аспириране на мляко (влизане в кривото гърло). Другата е възможността да не го правите правилно и вследствие на това, особено ако храненето с чашка е за продължително време, бебето може действително да загуби уменията, които са му необходими, за да се върне на гърдата. Ако то трябва да дърпа назад езичето си, за да предпази трахеята си, понеже млякото се излива в устата му или лежи по гръб или и двете, бебето няма да асоциира издаването на езика напред с хранене; помнете, то трябва да издава напред езика си, за да поеме гърдата. При продължително или неправилно хранене с чашка то може да изгуби способността си да затваря устата си около гърдата, защото не му се налага да го прави с чашката.

Как да храним успешно с чашка

Следващите точки имат за цел да ви помогнат да разберете как да храните безопасно с чашка. Все пак ви съветвам да получите и инструкции с държане на ръцете. Видеоклипът на Австралийската асоциация по кърмене също е полезно средство, както и видеоклипчето на Амеда в Англия.
 Хранете бебето с чашка само когато то е напълно будно и внимава.
 Завийте бебето, за да ограничите ръцете му, така че да не може да обърне чашката.
 Дръжте полупълната чашка така, че тя едва да докосва устата на бебето и да стига до ъгълчетата на устата, като леко се подпира на долната устна.
 Започнете с много малка глътчица, за да го окуражите.
 НЕ изливайте млякото в устата му; повдигайте чашката така, че то да може да лочи самичко, като издава езичето си напред, за да го прави.
 Дръжте чашката в това наклонено положение.
 НЕ отдръпвайте чашката, когато бебето спре за малко, освен ако то само се дръпне.
 Позволете му само да определи кога е готово и го оставете то да определи темпото.
 Следвайте знаците на бебето си.

В заключение, храненето с чашка има своето място като алтернативен метод на хранене при ограничен брой обстоятелства и може да е ефективно, когато се ползва правилно. Ако обмисляте хранене с чашка, има два много важни въпроса, които трябва да си зададете:
Подходящо ли е храненето с чашка за това бебе при тези обстоятелства?
Мога ли да храня бебето си с чашката така, че да е безопасно за него и да му позволява да общува и определя само темпото?


References
Lang S. Cup-feeding: an alternative method. Midwives Chron 1994; 107:171-176.
Lang S, Lawrence CJ, Orme R: Cup feeding: an alternative method of infant feeding. Arch Dis Child 1994; 71:365-369.
Phillips V (Thorley V): Successful breastfeeding, 6th NMAA ed. Melbourne: Nursing Mothers' Association of Australia, 1991: 76, 198.
Thorley V: Cup feeding: problems created by incorrect use. J Hum Lact 1997; 13:54-55.
Thorley Phillips V. Improving breastfeeding attachment of a reluctant infant by encouraging licking (letter) J Hum Lact 1994; 10:153-54.преведе hedra
Copyright Australian Breastfeeding Association, 1818-1822 Malvern Rd, East Malvern VIC 3145, Australia. ABN 64 005 081 523.

Последна редакция: чт, 04 ное 2021, 18:33 от Редактор*

# 1
  • Мнения: 7 105
Страшна си!
Благодаря за статията!

# 2
  • Стара Загора
  • Мнения: 3 906
Много полезни съвети, благодаря Hedra Grinning

# 3
  • Мнения: 350
Syrdech Simple Smile a blagodarnost!!!!

Общи условия

Активация на акаунт