Литературен клуб - VІ

• 58 693
  • 676
  •   1
Отговори
# 330
От новоизлезлите книги ето тази привлича вниманието ми:

"Измерването на света" от Даниел Келман

"Измерването на света" успя да извърши истинска революция в немските книжарници – измести дори "Хари Потър" и остави далеч зад себе си Дан Браун и Дона Леон. От излизането на романа през септември 2005 г. до края на 2007 г. в продължение на 114 седмици бе в класацията на списание „Дер шпигел”, а за 35 седмици – на първо място. 1,12 милиона продадени екземпляра до края на 2007 г., като всеки следващ ден в издателството пристигат заявки за още 2000 поръчки. До момента е преведен на 43 езика и е единствената немскоезична книга, поставена на предните рафтове в книжарниците на Ню Йорк. "Измерването на света" счупи рекордите, поставени от "Тенекиеният барабан" на Гюнтер Грас, "Четецът" на Бернхард Шлинк и "Парфюмът" на Патрик Зюскинд, и се превърна в най-продаваната немска книга от 1945 г. до днес.

В края на XVIII век двама млади германци решават всеки по свой начин да измери света. Докато Александър фон Хумболт преминава през степите, изкачва върхове, влиза в пещери и прекосява океани и реки, другият – математикът Карл Фридрих Гаус не се отделя от полите на любимите си жени и всяко напускане на Гьотинген за него се превръща в мъчение. Въпреки това Гаус също е обсебен от идеята за измерването и дори в първата си брачна нощ скача от леглото, за да запише формулата, която тъкмо в този миг му е хрумнала. Двама гении, оглеждащи се в огледалото на човешките си слабости, провалът и успехът, вървящи ръка за ръка – това са големите теми на този философски приключенски роман, написан с изключителна фантазия и необятно чувство за хумор.

# 331
  • София
От новоизлезлите книги ето тази привлича вниманието ми:
"Измерването на света" от Даниел Келман

Супер информация! Четох хубави неща преди доста време за тази книга, а и прочетох предишната преведена от същия автор, "Аз и Камински", която ми хареса. Непременно ще си я взема!

# 332
  • София
Момичета, защо така никой не пише вече в тази тема?
Отишла чак на трета страница...
Побутвам и споделям, че прочетох една посредствена японска кримка:

Сега съм си приготвила Людмила Филипова.
След толкова суперлативи, нямаше как да не пренебрегна предубежденията си
към българските автори.  Simple Smile
Очаквам да се включите с последно прочетените си книги.

Последна редакция: вт, 25 мар 2008, 13:16 от Gercho

# 333
  • Майничка
Побутвам и споделям, че прочетох една последствена японска кримка:

Тю-у, разочарова ме. Sad
Мъжът ми я докопа първи, но я чете с някакви военни мемоари, та още не съм се класирала.
Да не напъвам, викаш?
Препрочитам си "Властелинът на пръстените".

# 334
Вчера приключих "Анатомия на илюзиите"-допадна ми.Сега ще посветя един час на четене-препрочитам Невена Стефанова

# 335
 Embarassedсъжалявам не мога да изтрия второто съобщение

# 336
Аз чета няколко книги - както обикновено напоследък.
Всъщност старият ми начин на четене ми допадаше повече - не подхващах друга книга, преди да довърша започнатата. Сега дали защото все нямам време или пък ми липсва търпение, не успявам...

В момента чета "Нататък билетът не важи" на Ромен Гари - езикът на автора е вълшебен, иска ми се да имах повече спокойствие, за да му се насладя изцяло.
Но темата на книгата ми е далечна и може би затова все още не съм я довършила.
Бях започнала и "Червено злато" на Людмила Филипова, но след "Анатомия на илюзиите" тази така и не успя да ме грабне. Ще я довърша след седмица - две.
Какво друго... а, да - Исабел Алиенде и "Зоро. Легендата започва". Няма го вълшебството от други книги на Алиенде- твърде обстоятелствена и малко магична. Ще я зарежа непрочетена най-вероятно.
Преди време с удоволствие прочетох книгите на Тони Парсънс, но "Краят на нощта", която преди седмица започнах, не ме грабна.
Всъщност подозирам, че проблемът не е в книгите, а в моментното ми настроение Laughing

# 337
Аз след прочетените тук суперлативи за Анатомия на илюзиите, я чета в момента. Все още съм до никъде, за това не мога да кажа мнение, но определено съм на бг вълна в момента. Приготвила съм си Майките за след това.

# 338
Аз чета няколко книги - както обикновено напоследък.
Всъщност старият ми начин на четене ми допадаше повече - не подхващах друга книга, преди да довърша започнатата. Сега дали защото все нямам време или пък ми липсва търпение, не успявам...

В момента чета "Нататък билетът не важи" на Ромен Гари - езикът на автора е вълшебен, иска ми се да имах повече спокойствие, за да му се насладя изцяло.
Но темата на книгата ми е далечна и може би затова все още не съм я довършила.
....
Всъщност подозирам, че проблемът не е в книгите, а в моментното ми настроение Laughing
И аз чета същата книга в момента, но още съм в началото, май не успява самата тема да ме грабне, също като теб, обаче за стила на автора съм на същото мнение-страхотен е, може би това ще е причината да я допрочета. И точно щото не ме грабва напълно си чета паралелно "Татко" на У.Уортън Rolling Eyes Така че не само ти четеш по няколко книги Grinning
Наистина много зависи прочита на дадена книга от моментното настроение Peace

# 339
  • София
Чета На юг от границата, на запад от слънцето на Маруками.  Все още съм на половината и за сега мога да кажа че е по-различна от другите две, които съм чела от него. Няма го (за сега може би) магическия елемент, пътувания във времето, паралелни светове и т.н. които съм срещала в другите две книги ( Кафка на плажа и Хрониката), но стилът е все така увлекателен, много леко се чете и за мен поне е удоволствие да се потопя в книгата. С две думи описва се животът на един мъж - от училище до вече зрелите му години и жените, които среща .........

# 340
За тези, които харесват Исабел Алиенде и владеят английски език, един поздрав от мен:

http://www.ted.com/talks/view/id/204

# 341
  • София
За тези, които харесват Исабел Алиенде и владеят английски език, един поздрав от мен:

http://www.ted.com/talks/view/id/204

Тони, страхотно е, благодаря ти   bouquet

# 342
  • София
Аз съм нова сред редиците, но не и сред четящите.Забелязвам, че колкото повече една книга се хвали, толкова повече се увеличават очакванията от нея, които не винаги се покриват.Последната книга, която четох, похвалена, беше на Димова "майките".Еми, не ме впечатли.Преди да свърши историята предварително знаех  края.Може би , защото я сравнявам и с баща й, но на мен не ми хареса. Sad

# 343
  • София
Може и да сте коментирали тази книга, но искам да я препоръчам, ако случайно сте я подминали.Чела съм я преди доста години, но определено бях впечатлена, пак на българска вълна, за отношенията деца-майки, Кирил Топалов "Не се сърди човече".

# 344
Забелязвам, че колкото повече една книга се хвали, толкова повече се увеличават очакванията от нея, които не винаги се покриват.

И аз току-що се убедих в същото. Става дума за "Ловецът на хвърчила" на Халед Хосейни. След толкова суперлативи от най-различни хора (и извън форума) не знам и аз какво очаквах, нещо извънземно явно. Не че е лоша книга, в никакъв случай не мога да твърдя подобно нещо, но не мога и да я наредя сред най-добрите книги, които съм чела. Историята е потресаваща, да, достатъчно интригуваща, но стилът на автора не е особено оригинален и според мен не допринася кой знае с какво за успеха на романа, всичко се крепи на историята.

Общи условия

Активация на акаунт