Литературен клуб - VІ

• 58 681
  • 676
  •   1
Отговори
# 345
Естествено, че очакванията играят роля.
И колкото по-големи са, толкова е и по-голяма вероятността да се разочароваме.
Пресен пример - вчера грабнах от библиотеката една книжките на Софи Кинсела за Беки Б.
Без абсолютно никакви очаквания. И до вечерта почти я прочетох - беше ми изключително забавна. Смях се много. Приятно прекарано време.
Ако бях се ръководила от препоръки и я бях натоварила с очаквания, сигурно щях да се разочаровам и щях да пиша тук - да, забавна е, но също и повърхностна и елементарна.

Така че винаги подходождам с едно наум към препоръките и почти спрях да си поръчвам нашумели книги. Или поне изчаквам да минат няколко месеца от "възторжената вълна".

Защото именно очакванията ми ще ми попречат да се насладя на книгата изцяло - с моите усещания и моите мисли. И най-вероятно няма да оценя и ще пренебрегна наистина хубави книги.

# 346
  • Boston, MA
Чета "Търговец на оръжие" на Хю Лори и някъде след половината се появи описание на Кинтекс (България) като едни от лошите....Затова ли я преведоха на български, или капитализират на чара на д-р Хаус?  Grinning

Както и да е, много приятна книга. Езикът е остър и ироничен, пълен с интересни "лафове", представям си го Хю Лори как я разказва.

# 347
Бубка, определено капитализират чара на д-р Хаус, но според мен в случая печелим, че издадоха книгата. Wink Беше ми много забавна, типичен английски хумор. На моменти чак ми идваше много. Simple Smile

{Тони}, страхотна реч на Исабел Алиенде! Освен всичко друго ми хареса чувството й за хумор.

Споделям казаното от Котка за Халед Хосейни - не ме впечатли като автор. Стилът му е схематичен, не създава плътни образи. Най-интересното при него е историята, която за т. нар. западен свят е потресаваща поради културните и социални разлики.

В момента чета "Измерване на света" (трябва да ми забранят със съдебна заповед да влизам в книжарници Mr. Green) и когато я приключа, ще споделя впечатления.

# 348
  • София
Забелязвам, че колкото повече една книга се хвали, толкова повече се увеличават очакванията от нея, които не винаги се покриват.
Съгласна.  Peace
Аз започнах "Анатомия на илюзиите" и дотук честно казано не съм впечатлена. Стила ми е някак изкуствен,
имам чуството, че авторката е писала книгата не с лекота. Освен това тая тематика нещо ми е неактуална вече /на мен лично/.
И някакси недостоверно ми стоят усещанията и амбициите на главния герой. Поне до тука.
Дано ми се промени мнението за книгата по-нататък, все пак подходих към нея с големи очаквания.

# 349
Забелязвам, че колкото повече една книга се хвали, толкова повече се увеличават очакванията от нея, които не винаги се покриват.
Съгласна.  Peace
Аз започнах "Анатомия на илюзиите" и дотук честно казано не съм впечатлена. Стила ми е някак изкуствен,
имам чуството, че авторката е писала книгата не с лекота. Освен това тая тематика нещо ми е неактуална вече /на мен лично/.
И някакси недостоверно ми стоят усещанията и амбициите на главния герой. Поне до тука.
Дано ми се промени мнението за книгата по-нататък, все пак подходих към нея с големи очаквания.
Ох, и при мен нещо такова се получава в момента. По-бавно не съм чела книга не помня от кога. Някак си трудно ми върви и това си е...

# 350
  • София
Аз давам шанс на всяка книга да ме завладее до към 250 страница.
Не успее ли до там, я зарязвам. Така смятам да постъпя и с "Анатомията".

# 351
  • Майничка
Очевидно съм мазохист.
Не само прочитам докрай, но давам и втори шанс след 3-4 години. Понякога дори и трети... Embarassed

# 352
Gargamela,  Crazy ти май беше от бързо четящите Simple Smile, тъкмо си мислех че Gercho е мазохист пък ти направо ме разби  Wink Аз като не ми върви до към 50-та страница зарязвам! И без това има прекалено много книги които по една или друга причина съм пропуснала, непрекъснато излизат нови и все имам да наваксвам  Mr. Green
В момента чета "Леля Хулия и писачът" на М.В.Льоса - интересна ми е, но писанията на Педро Камачо ги прескачам  Grinning Другата история  е увлекателна, обаче повече ми харесаха предишните 2 книги които четох от този автор "Раят зад другия ъгъл" и "Лудориите на лошото момиче".
Прочетох "Холивуд" на Буковски - не бях чела негова книга от 18 годишна Wink забавна ми беше  Peace

# 353
"Жените" на Буковски зарязах малко преди 100-та страница. А го харесвам тоз човек, да му се не види.
"Ангелски езици" прочетох по диагонал. Жив език, но размит в детайлите. Краят - блудкав.

# 354
  • София
Аз като не ми върви до към 50-та страница зарязвам!
Да, мазохизъм си е мойто понякога. Все се надявам да се отприщи нанякъде и гледам да стигна поне до средата, преди да се откажа. То естествено 250 страници е относително, щото има книги по 300 страници, има и по 700-800.

# 355
"Жените" на Буковски зарязах малко преди 100-та страница. А го харесвам тоз човек, да му се не види.
Аз рядко изоставям книга, дори и да не е по мой "вкус" (като тази книга на Буковски, поначало не съм негов почитател), чета ги до края, освен ако наистина не мога да продължа да ги чета.
"Бийт"-автори и т.н. са ми чужди.

# 356
По принцип и аз гледам да дочета книгите, които съм започнала, дори да е само от инат  ooooh!
Понякога ги изоставям, прочитам по няколко други книги и тогава се връщам към недочетените.

А тези, които съм зарязала напълно се броят на пръсти, затова пък списъкът с автори на недочетени от мен книги е достатъчно представителен: Хелър, Памук, гореспоменатият Буковски, Джефри Арчър. Laughing

# 357
  • Майничка
Ау, Котка, как можа да включиш Арчър в тази представителна извадка!  Thinking

# 358
Ау, Котка, как можа да включиш Арчър в тази представителна извадка!  Thinking

smile3534   Забравих и любимия ти Пратчет да включа.

А на Арчър само "Търговецът" ми досади безумно и го зарязах и въобще, не че съвсем не харесвам романите му, но намирам, че е много по-добър в късите форми.

# 359
  • Майничка
А на Арчър само "Търговецът" ми досади безумно и го зарязах ...

Е, бих те посъветвала да не споменаваш това си мнение пред нЕкои другари, тамън си им се издигнала неимоверно в очите... Joy

Общи условия

Активация на акаунт