Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 15 апр. 2005, 14:49 ч.

Интервю с boo във вестник "Марица"

 • 1 684
 • 30
 •   1
Отговори
 • Мнения: 488
Момичета, на 9 април в пловдивския вестник "Марица" излезе голяма статия-интервю с нашата boo  Grinning
Не можах да ви информирам навреме, за да си купите вестника, а и повечето от вас не са от Пловдив. Но все пак мисля, че си заслужава да прочетете статията, като още едно признание за неуморните усилия на Бу да популяризира и подпомага кърменето,  а и като един малък жест на благодарност от наша страна  smile3501

Пловдивчанка член на световна организация за кърмещи

boo е създател на първия български форум за кърмене

Пловдивчанката boo е на 26 години, архитект. Има си момиченце - Мая, на 1 г. и 9 месеца и все още я кърми. Тя е първият и засега единствен член на Ла Лече у нас - най-голямата и най-известна организация на кърмещи майки в света. Скоро първата Ла Лече група ще бъде факт в Пловдив. Съпругът на boo се занимава с предпечатна подготовка.

----------

Дипломирах се навръх първия рожен ден на дъщеричката ми Мая, спомня си boo. Бременността й била планирана. И двамата със съпруга ми искахме бебе и два месеца след сватбата бях бременна. Бяхме много щастливи и ентусиазирани, разказва boo. Тя посещавала курсовете за бременни към Център за бременни жени. Изобщо не отдавах много мисли на кърменето - щях да кърмя...и толкова. Бях убедена, че ще кърмя бебето си, но в действителност нямах никаква информация как протича то, споделя пловдивчанката.

За първи път видяла как майка кърми бебето си на 25 години. Смутих се и извърнах поглед. От майките-връстници нито една не кърмеше - най-дългия срок беше 40 дена. От разговори с по-възрастни жени разбрах, че най-дълго беше кърмила една от тях - 10 месеца. 10 месеца беше най-дългият срок, който чух някой да е кърмил, разказва boo. Решила - щом е така, ще покърмя 10 месеца и аз, после сигурно стига.
Имах много позитивно раждане, което ме зареди с много енергия и страхотни чувства. Докато раждах, дишах по различните начини, които ме бяха учили в Центъра за бременни на курса и това определено помагаше да се фокусирам върху раждането, а не върху контракциите, обяснява boo. Родила за 3 часа и с много добро настроение. Когато се роди Мая, ми я сложиха на корема голичка и мокра - най-прекрасният миг в живота ми, категорична е boo. Бебето притихнло и се успокоило.

Исках да ми я дадат да засуче веднага, защото знаех за ползите от ранното поставяне на гърдата. За съжаление не стана, спомня си майката. По стандартния начин я изкарали за наблюдение и я отделили от детето. Веднага, щом ме качиха в стаята, я взех и я накърмих за първи път 3 часа след раждането. Една минаваща акушерка само ми каза как да държа гърдата - това беше цялата подготовка за кърмене, която изобщо получих, спомня си boo.

От педиатърката на детето получила стандартните съвети - кърмене на 3 часа, без нощно кърмене, вода между храненията. И стандартната схема, прилагана у нас и никъде другаде по света - за ранно захранване на бебето. Оказа се, че с тези стандартни съвети моето бебе не наддава никак добре. Трябваше да дохранвам, но въпреки мнението на педиатърката ми, дохранвах с изцедена кърма - не виждах причина да давам изкуствено мляко, когато имах достатъчно майчино мляко. Животът ми беше безкраен низ от кърмене, изцеждане, дохранване и стерилизиране на пособията, спомня си boo. Когато Мая навършила 4 месеца, boo открила “Книга за кърменето” от Хана Лотроп. С нейна помощ видях грешките, които съм допуснала в храненето, и реорганизирах изцяло кърменето. Спрях да гледам часовника, а започнах да гледам детето си, и да го храня когато иска то. Започнах да я кърмя и нощем - не само, че изключително много помага при никнещи зъбки, но и бебето започна да наддава чудесно с тази допълнителна порция мляко, обяснява boo. Така тя отложила захранването след 6-тия месец, както са препоръките на СЗО и УНИЦЕФ и както се практикува по света вече над 15-20 години, обяснява boo. Изследванията на кръвта на 6 месечната Мая били нормални, което доказало, че майка й не е сгрешила.

Сега продължавам да кърмя дъщеря си, като се водя по нея, а не по чужди мнения. Тя яде всичко като връстниците си, но също и суче на поискване. Не съм поставила краен срок за отбиване, тъй като вярвам в естественото отбиване - когато тя е готова, кърменето ще завърши по естествен път. За момента това е едно от най-приятните ни съвместни изживявания, което носи радост и на нея, и на мен, споделя boo. Малката Мая бързо се сприятелява, и противно на мненията на противниците на дългото кърмене, не е залепена до майка си, а напротив - тя е много открито и весело дете.

boo се включила в най-големия интернет-портал за родители, където видяла, че не само тя се сблъсква с подобни проблеми при кърменето. За съжаление не всяка майка е толкова упорита и решена да кърми на всяка цена. Така реших да предложа създаването на първия български форум за кърмене: http://www.bg-mamma.com/viewforum.php?f=8. Форумът се създаде само за 2 дена. Аз съм му и модератор., тъй като се намира в най-големия портал за родители www.bg-mamma.com, обяснява boo. В този форум се събират кърмещи майки, които споделят мнения, опит, информация и съвети. Често и бременни момичета влизат да четат и да се информират преди раждането, задават въпроси и научават интересни неща. Във форума участват както нови майки, така и такива с голям опит в кърменето. Има кърмеща майка на момченце на 2 г. 11 м., друга с момченце на 3 г., както и майка с момиченце на 3 г. 1м. Информацията, която се споделя, се черпи най-вече от личен опит, както и от интернет сайтове на различни езици. Включват се и майки от чужбина, които също споделят своя опит.

boo се свързала се с Център за бременни, където карала предродилните си курсове и предложила доброволната си помощ. Организирахме лекции за кърменето с бременни жени - така те получаваха някаква информация преди раждането. С някои от тях сме се срещали и след това и с радост виждам, че кърмят успешно, доволна е boo. Като следваща стъпка след основаване на форума, дошло членството й в Ла Лече Лига. Надявам се сравнително бързо да се изгради мрежа в България, която да помага на кърмещите майки. Има майки в София, Стара Загора и Видин, които ще бъдат следващите обучени лидери на Ла Лече групи, казва boo.

= Какво представлява Ла Лече Интернешънъл =

Ла Лече Лига или Любящ начин на живот. Организацията е основана през 1956 година от седем жени, които са научили за успешното кърмене, докато са кърмили собствените си бебета. Ла Лече Лига е единствената организация, чиято единствена цел е да помага на кърмещите майки. Сега с 8000 Лидери и 3000 местни групи само в САЩ, групите на Ла Лече Лигата се срещат често в общностите по целия свят, за да обменят информация за кърменето и майчин опит.

Всяка година около 750000 американски майки се обаждат на Ла Лече Лигата с въпроси и безпокойства. Съветите по телефона са на разположение 24 часа на ден, заедно с достъп до обширна библиотека с литература за кърменето.


Тази част от статията не беше публикувана:

= Историята на Ла Лече =

1956 - Процентът на кърмене в САЩ спада почти до 20%. На 17 октомври се състои първата среща в дома на Мери Уайт.

1957 - ЛЛЛ довежда д-р Грантли-Дик Рийд, експерт по раждане, да говори в претъпкана зала на местната гимназия.

1958 - Основателите изясняват целите си и се обединяват като ЛЛЛ във Франклин Парк; публикува се първото издание на “Нежното изкуство на кърменето” във формат на бележник.

1964 - Официалното име се променя от Ла Лече Лига на Ла Лече Лига Интернешънъл, с групи в Канада, Мексико и Нова Зеландия. Първата Международна Конференция на ЛЛЛИ се провежда в Чикаго с присъстващи 425 възрастни и 100 бебета.

1972 - Процентът на кърмене най-после започва да се повишава, покачвайки се с 4%, и продължавайки да расте приблизително с по 3% на година през десетилетието.

1981 - ЛЛЛИ получава статус на консултант към Детския Фонд на Обединените Нации.

1982 - Процента на кърмене достига 61.9%.

1989 - ЛЛЛИ стартира телефонна линия 1-800-Ла-Лече, ЛЛЛИ основава Център за Информация за Кърменето (CBI), най-големият в света ресурс за научни изследвания върху кърменето.

1995 - ЛЛЛИ установява присъствието си в Интернет със свой собствен уеб-сайт.

2001 - Wellstart International дарява библиотеката си на ЛЛЛИ, като увеличава броят професионални статии, изследователски студии и книги.
[/i]

# 1
 • Sofiа
 • Мнения: 2 598
Ей супер. Браво на Бу - нашата медийна звезда.
тази статия би било хубаво да се публикува и в специализиране бебешки списания за да може повече момичета да получат адекватни съвети за кърменето

# 2
 • Стара Загора
 • Мнения: 3 836
Ех, че хубаво Grinning
Жалко, че е излязло в само в пловдивски вестник и няма да го прочетат мами от цялата страна, но нали това е само началото Wink
Поклон пред Бу и цялата и сила , мотивиарност и енергия, които влага в това благородно начинание newsm51

# 3
 • Мнения: 3 562
Още веднъж поздравления за Бу и за всичко , което прави за кърмещите мами.  smile3501
Статията е много хубава.
Откакто я даваха по ТВ, само чакам да стане дума за кърмене и започвам да се надувам, че познавам Бу виртуално  Embarassed
 smile3501  smile3501  smile3501  smile3501  smile3501

# 4
 • Мнения: 7 533
Благодаря,за статията! Grinning Горда съм,че "познавам"Бу!  bigdance2  smile3501

# 5
 • anywhere
 • Мнения: 3 303
Браво на Бу!  Grinning Тя е наша гордост!  Wink Браво най-вече за това, че помага на другите! На мен също много ми е помогнала, така че голямо благодаря специално от бебе Ема!  Wink

# 6
 • Мнения: 1 517
Хм... тук в Карлово май се продава този вестник. Да взема да го потърся да си го купя.  Flutter

# 7
 • Мнения: 1 350
Grinning Браво Бу!

# 8
 • Мнения: 928
Поздравления и от нас Бу!!!Гордеем се с теб! Heart Eyes

# 9
 • Мнения: 1 616
Поздравления и от мен, Бу! Очевидно усилията ти да популяризираш кърменето не са напразни! Желая ти още много успехи!

# 10
 • ville de Quebec
 • Мнения: 509
Браво Боо! Поздравления и от мен, искрено ти се възхищавам!

# 11
 • Мнения: 4 372
Бу, ти си наша гордост!
 Hands Clap   Hands Clap   Hands Clap

# 12
 • Мнения: 1 704
smile3501  евалата Бу!  newsm10

# 13
 • София-България, Израел - където си поискам
 • Мнения: 2 708
Браво Бу!  smile3501  Това което правиш е достойно за уважение.

# 14
 • Мнения: 2 596
Мяу мяу, браво на теб, че си въвела цялата статия, това е голям труд. Аз успях да прочета статията, Гери ми каза за нея.
Браво на Боо
 smile3501

Общи условия

Активация на акаунт