Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Да чуем за човешките гърди! Част ІІ

  • 9 591
  • 1
  •   1
Отговори
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 494
Да чуем за човешките гърди!
Поглед към удивителната фабрика за мляко


автор Мелиса Кларк Викърс, IBCLC

Част І
Част ІІ


24- часова фабрика

Сигналът да се произведе още мляко е отстраняването му от гърдата. Колкото повече мляко е изсукано, толкова повече мляко ще произведе гърдата, за да го “замести”. За разлика от шишето, няма такова нещо като “празна” гърда. Фабриката постоянно произвежда мляко – дори по време на храненията. Тази система не само осигурява мляко на бебето, когато то поиска, но тя е и в основата на промяната/напасването на количеството мляко, което майката произвежда. С нарастването си новороденото има нужда от повече мляко. То увеличава сукането и майката произвежда повече мляко. Ако майката кърми повече от едно бебе, то тези бебета ще изсукват два пъти повече мляко и майката ще произвежда два пъти повече.

Когато бебето расте и започне да приема твърда храна, количеството мляко, от което то се нуждае намалява. То ще приема по-малко мляко, а гърдите ще отговорят като произвеждат по-малко. Постепенното, водено от детето отбиване използва напълно предимствата на тази система. Интересно е, че с намаляването на количеството мляко, се увеличава концентрацията на защитата срещу болести. Така че, прохождащото дете, което суче само няколко пъти на ден ще получава висока защита.

Забележителна система

Гърдите са наистина забележителен орган, който си върши работата добре. Те работят в съзвучие със сучещото бебе, като взаимно и продължително си осигуряват обратна връзка. А най-добрата обратна връзка, която майката може да получи е доволната усмивка на бебето след добро похапване на гърдата!

Та, ето защо ...

Разбирането как работят гърдите помага да осъзнаем това, което може да сте чували за кърменето:
•   Няма такова нещо като празна гърда. Гърдите постоянно произвеждат мляко, така че няма нужда да се отлага кърменето, за да се “напълнят” те отново. На практика изчакването може да сигнализира на гърдите да намалят производството на мляко вместо да го увеличат.
•   Бебето трябва да обхване с цяла уста гърдата, а не само зърното. Окуражено да отвори уста широко и да обхване поне един инч (б. пр. 2,54 сm ) от ареолата, бебето ще притиска синусите, където млякото се събира. Ако се захване само за зърното, ще е все едно да притиска сламка – ще тече малко мляко и ще боли!
•   Размерът на гърдите няма значение. Повечето жени могат да произвеждат достатъчнво мляко за бебетата си. Размерът на мастната тъкан варира при едрите или малки гърди.
•   Няма нужда да се използва сапун или абразивни средства (Ооох!) преди хранене. Мазнините от жлезите на Монтгомъри ще имат грижата да пазят зърната чисти, а кожата мека и “смазана”.
•   Хирургичната намеса може сериозно да се отрази на производството на мляко. Някои такива намеси са свързани с рязане около ареолата и зърното, прекъсвайки каналчета и нерви, които дават сигнал на мозъка да освободи хормони, които поддържат работата на системата.
•   Бебето знае най-добре! Бебетата знаят колко мляко и кога им трябва. Ако бебето се кърми на поискване, гърдата отговаря като произвежсда точното количество мляко. Кърменето с определена продължителност и по определен график изпраща фалшиви сигнали към гърдите, да се намали количеството мляко, което те произвеждат.
•   От кърменето не трябва да боли! Нервните окончания около зърното ще предупредят майката, ако бебето не се е захванало добре. Болката е предупредителен сигнал, а не нещо което да очакваме и да издържаме. Кърменето нямаше да оцелее, ако предназначението му е било да нанася болка!


Преведе bib.bib от www.breastfeed.com

Последна редакция: пн, 21 юни 2021, 13:30 от Mamma

# 1
  • Мнения: 2 332
Мила boo, искам да ти благодаря за страхотните статии. И изобщо, като четох доста от нещата за кърменето, се оказа, че навремето не съм постъпвала съвсем правилно, от незнание. Кърмих до 1г. и почти 2 месеца - е, последното беше доста символично, сега като чета разбирам, че е можело и повече и ми става тъжно... Но живот и здраве - ако (когато) имаме 2-ро ще се коригирам.

Общи условия

Активация на акаунт