Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 157
Мили мами,
синът ми е почти на два месеца. От самото начало реши да спи по гръб с извита на страни главичка. От две седмици каквото и да правя не мога да го накарам да извърти глава на ляво. Спи само с глава на дясно и вече взех да се притеснявам. Когато е буден също предпочита да си върти главата на дясно. Не зная какво да правя - дали става дума за двигателен рефлекс или нещо друго ...  Sad  Моля споделете!

# 1
 • Мнения: 558
Вики, и моя син от по4ти самото на4ало предпо4ита да спи по гръб- съвсем в на4алото го слагах настрани и го сменях на 3 4аса. После го подпирах със специални възглавни4ки,но след това той стана неудържим и си го оставих да си спи по гръб- той оба4е спи буйно и си върти главата и на двете страни.
Според мен детето най добре си знае и усеща как му е най-удобно и то си намира тази поза. Аз затова и махнах възглавни4ките и го оставих да спи както иска той!

# 2
Не се притеснявай - временно е. И Явор така си държеше главата доста време само на една страна и тати все ме караше да го обръщам насила като заспи. Но после почна сам да си я слага и на другата страна. Не се притеснявай след 3 месец вече няма да е така Wink

# 3
 • Мнения: 1 250
Здравей.

Ходи ли ли сте вече на ортопед? Ако не сте - подсети педиатъра си, че задължително се прави такъв преглед на ставите до 40тия ден - има си го някъде там в норматива за профилактични прегледи. И като отидеш попитай ортопеда и за главичката.

# 4
 • Мнения: 554
Моята дъщеричка от два месеца спи по гръб с главичка извита на дясно.Явно така му е удобно на детето,не мисля че има проблем!

# 5
 • Мнения: 431
Струва ми се, че гледа към стаята. Ако е това, обръщай бебето, така че всеки път главата да му е там, където преди това са били крачетата. При мен това помагаше и при двамата

# 6
 • Мнения: 455
И при нас беше така до края на третия месец. Бебо все се обръщаше наляво (към стаята). Явно му е скучно като гледа към стената. Ако го обърнех в съня му, нямаше проблем. Също може да си върти главата и към светлината - зависи от къде идва...
Мисля,че това не трябва да те тревожи...

# 7
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 186
може да е индикация за проблем!
как е роден - трудно раждане? форцепс, вакуум, задушаване-загуба на тонове? тегло под 2.5кг или пък тежка бременност, ранно ражне - поне седми месец?

# 8
 • Мнения: 596
Моят син също спеше с главата обърната надясно, в случая това беше и посоката към стаята. Ортопеда ни каза да го обърнем наобратно (главата там, където са били крачетата). Да, ама не, той започна да си гледа стената и пак спеше на неговата си страна! От скоро обаче детето си започна да си върти главата и на 2те страни, така, че от самосебе си ще се оправи, спокойно!

# 9
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 186
ето рискови фактори при които това може да е индикация за проблем :
1) Проблемна бременност
- отлепяне на плацента
- високо кръвно
- кървене или протеинурия (наличие на белтък в урината), особено в последните месеци (6-ти до 9-ти)
- прекарани инфекции, особено рубеола и морбили
- хипертироидизъм, умствено изоставане или гърчове на майката
- отклонения при вътреутробното развитие на мозъка на плода

2) Проблемно раждане
- преждевременно родени деца
- деца, родени с ниско тегло (колкото е по-малко теглото, толкова е по-голям риска)
- трудно раждане (продължително раждане, загуба на тонове, едър плод, неправилно предлежание и пр. усложнения)
- асистирано раждане (вакуум, форцепс)
- мекониум във водите
- многоплодно раждане (близнаци, тризнаци или повече деца)
- нисък АПГАР, особено на 10-15 мин

3) Проблеми непосредствено след раждането и в първите месеци
- деца с мозъчни кръвоизливи
- деца с малформации на нервната система (напр. микроцефалия)
- деца с тежка жълтеница вследствие на кръвногрупова несъвместимост с майката (Rh или АВО) или други причини
- менингити и други възпаления на мозъчните обвивки и/или гръбначния мозък
- тежки наранявания на главата
- гърчове

Първи признаци, които могат да сигнализират, че има проблем:
- забавяне в развитието (късно започват да се усмихват, да се обръщат, да пълзят, да сядат и т.н.)
- ненормален мускулен тонус - понижен (децата изглеждат отпуснати), повишен (изглеждат стегнати, спастични) или понижен в началото, който преминава в повишен
- странна поза на тялото
- предпочитания на едната страна на тялото (или едната ръка)
- ненормални рефлекси

Разбира се наличието на някои от тези рискови фактори и/или признаци не означава, че детето ще развие ДЦП. Просто такива деца трябва да се следят внимателно, а ако рисковите фактори/признаци са повече от един, по възможност да се следят от лекар, специализирал в тази област. Личните лекари не винаги могат да "хванат" проблема своевременно

# 10
 • Мнения: 5 225
Бебетата предпочитат да гледат към светлата част на помещението или на там, където има хора, така че можеш да пробваш го обръщаш в обратното от обичайното му положение - т.е. там, където обикновено са краката, да сложиш главата.

# 11
 • Мнения: 514
Обърни внимание дали си завърта главата в посока вътришността на стаята. Дани по този начин си върти главата и аз започнах да го слагам да спи като редувам: един път главата му е в единия край на леглото, другия път - в другия и така е постоянно с лице към вътрешността на стаята. Просто всяко бебе си има удобна страна.

# 12
 • Мнения: 3 663
Цитат на: Sim
Бебетата предпочитат да гледат към светлата част на помещението или на там, където има хора, така че можеш да пробваш го обръщаш в обратното от обичайното му положение - т.е. там, където обикновено са краката, да сложиш главата.

Да, и аз това си мислех
Таня също го правеше това по едно време, въпреки обръщането, но педиатърката ни каза - е, всеки си има любима страна
сега си се върти на всички посоки
Прегледай и рисковите фактори за всеки случай (тези от постинга на catnadeen) и ако има нещо, което да те притеснява сподели с педиатъра ви

# 13
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 186
Значи - това което би те питал невролог е от къде идва светлината - натам ще гледа бебко.
Но при наличие на сериозен рисков фактор и още повече няколко - иди на невролог - нищо нямва да ти струва ако всичко се окаже ок и може да ти спести много главоболие ако нещо не е наред.
Сложи бебчо по корем и следи - вдига ли глава - би трябвало по мъничко да го прави. КАто е по гръб или по корем - криви ли се? Еднакво ли движи и двете ръце? Ако рита с крака - дали ги редува?

# 14
 • Мнения: 157
Благодаря на всички за отговорите и съветите!
Бебчо се роди безпроблемно със секцио и не съм имала никакви проблеми по време на бременността, както и той след раждането си. Непременно ще отидем на невролог. Дано няма нищо притеснително.

Общи условия

Активация на акаунт