Асистент за независим живот

• 104 673
  • 316
  •   1
Отговори
# 150
175 часа от март.С един повече от миналата година newsm78

# 151
Днес ми се обадиха по телефона да ми кажат че най-късно до понеделник трябва да отида да подпиша договора.....  Rolling Eyes Викам "Аз чакам писмо за часовете! Или вие на място ще ми ги кажете?" Тя "Не! Чакайте си писмото!"....  newsm78

# 152
 Аз също не получих писмо.Направо звъннах в Дирекцията-номера го има на платежните дето всеки месец ни ги дават Rolling EyesТам служителката ми каза,че куриерската фирма,постоянно връщала писма-онзи ден 166./а хорицата си ги чакат/,та ме осведоми и за часовете.
 Днес ходих да си подпиша договора,и там потвърдиха на колко часа месечво съм.С една дума-знаят,ямя си траят.Като ходиш да подписваш пак ги питай.

Последна редакция: чт, 24 фев 2011, 14:33 от megaly

# 153
Здравейте мами и татковци, късно виждам темата. Дали мога да подам и аз молба по тази програма? Или вече е късно... Синът ми е с 80% без чп - дали имаме право? Благодаря Ви предварително   bouquet

# 154
Предполагам всички сте получили анкетата относно какво трябва да се промени по отношение приема на документи за АНЖ.
Ето моето мнение, ако съм пропуснала нещо добавяйте.
Моля майките на вече пораснали деца да споделят мнение, защото не съм достатъчно запозната с техните нужди и какви часове горе-долу са им отпуснати.

АНКЕТА:

Какво предлагате да се промени в регламента за прием на ползватели по НПСУ- „АНЖ” от 2012г, за да отпадне критерия по поредност на подадените за съответната година заявления

Предлагам следното:

Във всяка Дирекция социално подпомагане има информация колко са хората и децата с увреждания с придружител, и с какъв процент нетрудоспособност и възможност за социална адаптация са те.
На базата на тези данни може да се изчисли какъв финансов ресурс е необходим за да се осигури асистент на всеки един човек или дете с увреждане  според индивидуалните му потребности.

1. Реална индивиуална оценка на потребностите на всеки човек и дете с увреждане, а не проформа както е в момента.

Пример:
Часовете на децата с увреждания са крайно недостатъчни(от 100 до 180ч месечно) имайки предвид, че голяма част от тях посещават училище и само за там им е нужен асистент от 80 до 100ч седмично, повечето от тях се нуждаят от асистент за посещение всеки ден на терапевтични процедури, както и за битовите си нужди- хранене, къпане, обличане.

2. Срокът за ползване на услугата „Асистент за независим живот” да е с валидността на решението на ТЕЛК.

Мотиви:
Осигуряването на  достатъчно финансови средства  и подаване на молба според изтичане на срока на решението на ТЕЛК ще премахне денонощното стълпотворение около бюрата за соц.подпомагане в дните за прием на документи.
Така всеки човек или дете с увреждане ще може да ползва услугата според потребностите си, а близките му ще могат да работят за да осигуряват семействата си.

3. Асистентите да са на трудов договор с право на отпуск и болничен.

Мотиви:
Ролята на асистента е да компенсира дефицитите на човека или детето с увреждане в извършването на всекидневните му дейности- работа тежка и отговорна, но и асистента е човек- разболява се, нуждае се от почивка, през това време в момента нито има кой да го замести, нито кой да го обещети.
Кандидати за асистенти нечленове на семейството на човека и детето с увреждане почти липсват.
Несигурността( ще бъде ли одобрен за асистент ползвателя), ниското заплащане, без трудов стаж и право на отпуск и болничен, липсата на кандидати за  асистенти извън семейството, отново поставят някой член от семейството на човека или детето с увреждане на длъжността асистент зарязвайки професионалната си реализация, което води до социална изолация и бедност на цялото семейство поради недостиг на финансови средства.

Последна редакция: сб, 05 мар 2011, 07:52 от pogar

# 155
Здравейте, аз съм майка на 12год. момиченце. Ползваме програмата втора година, като миналата година ни дадоха 180ч. , тази са 165ч. Дъщеря ми е 6-ти клас в общообразувателно училище. Заради здравословното й състояние ( тумор в мозъка, който е увредил зрението ) се налага да увеличаваме шрифта на учебниците в размер подходящ за нея.Поради зрителния дефицит чете бавно и се налага уроците по разказвателните предмети да й се четат за да се смогва с материала за деня.Задължително е небходимо някой да я придружава до у-ще и обратно Отделно посещаваме рехабилитация заради хемипареза в дясно и психолог. За целта пътуваме 3 или 4 пъти седмично до центъра , в който провеждаме рехабилитация  Програмата определено ми е в помощ и предложенията в анкетата са доста адекватни. Аз лично работя на трудов договор, но съм на смени и така имам възможност да смогвам с всички ангажименти, а също и финансово. Надявам се да променят условията за кандидатстване, или поне да отделят децата от възрастните, за да не се получава това безумно чакане като миналия 1.12.

# 156
Имам въпрос!? Кога се подават документите и какви документи? Моето дете е аутист, на 5 год. с 90% инвалидност с ч.п. Rolling Eyes Имаме ли право? newsm78 И как става с опашките зимата, т.е. трябва да висиш на опашката 3 дена за да ти дойде ред? Shocked (защото прочетох, че доста се стои  Crazy) Ако е така, определено ще се видя в приключение с новородено бебе и аутистче.. ooooh! (нямаме баби, дядовци, никой, който да помогне Confused) Дано има надежда и за нас... Tired

# 157
  • София
За съжаление нямате голям шанс да ви одобрят сега веднага, даже незнам дали ще успеят да ви включат до края на годината, но вървете в службата на вашия район и го направете, още утре вървете, и подайте документи да си ви стоят там, има много подали хора още декември, които ще подпишат тепърва договорите си. Моя мъж вися не помня колко, май една вечер, една нощ, и на другия ден не си спомням кога си дойде. А беше и на работа, редовна смяна. Върви на място за документите, за да ти дадат молби, а ти си носи ТЕЛК, копие от ТЕЛК, акт за раждане и твоята лична карта ако ти кандидатстваш, не си спомням в момента друго, аз си вадих и Свидетелство за съдимост, но мисля, след като ти одобрят документите ли беше, не ми се чете в момента в темата как беше, погледнете назад, мисля че го има споменато. Успех ви желая!

# 158
Мерси, аз мислех този декември да ги подам.. Grinning Нали е година за година..Сега ако подам, ще е за тая година, нали?! Няма да важат за догодина?! Rolling Eyes

# 159
Здравейте,ходещи по мъките майки и татковци!Подадох документи по програмата"Асистент за независим живот" още на 01.12.2010г. и до днес 19.03.2011г. нямам отговор-нито писмо,нито тел.обаждане. #2gunfireДали и на друг се е налагало да чака толкова дълго? newsm78

# 160
  • в края на града
ivanka29 иди на място да попиташ и аз миналата година чаках писмо, което така и не дойде и периодично ходех да ги питам.

За анкетата, началото обвързва Столична община с дирекциите за социално подпомагане, идеята е добра, но честно казано не го виждам като реализация... Критерият за поредност те казаха, че за другата година ще отпадне, но с какво ще се замени идея нямам...

E.G.B., едно от условията е да има ЧП: "През 2011 г. условията за ползване на социалната услуга „Асистент за независим живот” остават непроменени:
Ползвателите са лица, които имат 90% и над 90% трайно намалена работоспособност, с определена чужда помощ, притежаващи валидно решение на ТЕЛК или НЕЛК и не са придобили право на пенсия за прослужено време и старост, съгласно Кодекса за социално осигуряване, с изключение на работещите по трудови и приравнени към трудовите правоотношения или/и деца над 5-годишна възраст с 50% и над 50% намалена възможност за социална адаптация с определена чужда помощ, притежаващи валидно решение на РЕЛК/ТЕЛК, заявено чрез законен техен представител."

Bebeto 2, за сега е година за година, ако подадеш сега - не важи за другата година.

# 161
PetiaK , мерси   bouquet 

# 162
  • Sofia
Здравейте!
За тази програма разбрах на 01,03 тази година. На 08,03 си подадох документите. На 18,03 получих препоръчано писмо в което пишеше, че поради изпълнените на чл. 17 от наредбата за предоставяне на соц. услуга Асистент за независим живот ........ не съм одобрена-т.е парите са свършили.
Искам да ви попитам тези документи, които съм подала, до кога важат? Трябва ли ноември да подавам нови?Сега ми дадоха 2 номера - 26 и 31, защо 2 не разбрах. Тъй като ТЕЛК а на дъщеря ми е до 01.04 и ще трябва да минаваме на комисия, като им занеса новото решение ще питам.Ако науча нещо ново ще пиша.
При първото преосвидетелстване на Веси, отидох 15 дни по рано , да си търся писмото и то беше готово. Тази година направих същото, но се оказа, че е трябвало да подам молба.
Ако на някой, му предстои да знае - 1 месец преди изтичането на решението - в ТЕЛКА на Иларион Макариополски - молба заявление ( от там ти дават), копие от Акта за раждане на детенце.За да не стане бау, като при нас!
Поздрави и успех!

# 163
Здравейте борбени майки! Simple SmileБлагодаря на pogar и PetiaK за съветите и окуражаването,а на MiraBel искам да кажа,че при подаването на документите по програмата дават 2 вх.номера,защото единият е за инвалида,а другият за асистента(нали има и случаи,в които двамата не са роднини).Въобще мисля,че цялата процедура с документите е изключително тромава и затруднява излишно и без това трудното ни ежедневие.Желая успех на всички чакащи влючване в АНЖ и повече поводи за усмивки с настъпващата пролет! Hug

# 164
Здравейте, искам да ви попитам понеже сте по запознати , тази програма която свърши на 28 февруари кога е последната заплата по нея  че се обърках  Hug

Общи условия

Активация на акаунт